SFANTA FILOFTEIA – lectia unui copil mucenic

7-12-2007 Sublinieri

martyr-philothea-of-arges.jpg

Rugaciune catre Sfanta Mucenita Filofteia:

Sfanta Mare Mucenita a lui Hristos, Filoftee, ne rugam tie cu genunchii plecati si cu lacrimi fierbinti. Adu-ti aminte de neputinta firii omenesti, care cuprinde si impresoara pe tot muritorul, de la nastere tocmai ca mrejele paianjenului. Intru aceste mreje fiind cazuti si noi, smeritii, si neputand scapa de ele fara ajutorul lui Dumnezeu, te rugam pe tine sa ne fii mijlocitoare catre Dansul. Ca El Insusi te-a preamarit si te-a trimis in aceasta tara ca s-o aperi si s-o pazesti de toate rautatile.

Asa Sfanta Mare Mucenita a lui Hristos, Filoftee, milostiveste-te spre lacrimile batranilor, spre suspinurile maicilor, spre cererile pruncilor si spre noi, care cadem cu genunchii plecati si cerem, prin rugaciunile tale cele sfinte, ajutor si mantuire din supararile ce ne cuprind. Caci stim, Sfanta Mucenita, ca pentru pacatele noastre patimim acestea toate, adica: boli, saracie, prigoniri de la vrajmasi, neploaie la vreme si alte asemenea rele. Pentru aceasta cadem la milostivirea ta ca sa nu patimeasca si cei nevinovati din pricina noastra. Fie-ti mila si roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, ca sa strigam tie: Bucura-te fecioara, Mare Mucenita Filoftee. Amin.

martiriu_filofteia.jpg

Praznuim astazi, 6 decembrie, impreuna cu Sf. Ierarh Ambrozie, pe un sfant copil, o fetita de 12 ani care a trait si a murit pentru Hristos, o mana de om, cu chip fragil dar cu o inima uriasa, incapatoare pentru Hristos si adunand in ea intreaga Lui milostivire.

Sfanta Filofteia, al carei trup neputrezit si inmiresmat salasluieste, prin voia Domnului si a sfintei, la noi in tara, la Man. Curtea de Arges, este un model si o intarire pentru toti ortodocsii de astazi care trebuie sa reziste multor prigoniri, fie din partea “casnicilor” lor (parinti sau soti, de regula), fie din partea lumii ori chiar a fratilor (numiti “mincinosi”) din Biserica. Viata Sfintei Filofteia ne arata, ca si cea a Sfantului Filaret cel Milostiv, praznuit si el mai deunazi, cat de departe merge marimea de suflet a unui crestin adevarat si cat de straina este milostivirea adevarata de calculele meschine, de interese si chiar de glasul firesc al sangelui, al dragostei celei dupa trup pentru cei de un sange si de o rudenie cu tine. De asemenea, o putem asemana in neclintire cu Sfanta Mucenita Varvara, alta fecioara prigonita sangeros de tatal ei care, in ciuda varstei fragede, si-a pastrat hotararea si curatia pana la sfarsit, cu pretul celor mai groaznice suferinte si al mortii.

Totodata, contemplam cu durere si dimensiunile iadului sufletesc, vedem care este masura ultima a pervertirii omului, pana la ce grad de rautate poate ajunge acesta, incat sa devina din parinte ucigas de om. Sufletul curat, inima incapatoare a Filofteei a stins insa intr-insa pana si rautatea parintilor sai, care nu a putut otravi acest ocean al Duhului Sfant. Filofteia a aratat ca a fi copil pentru a intra in imparatia cerului inseamna a asculta de Domnul si de poruncile Sale, nu de a-si lasa sufletul schilodit de “poruncile” rele ale parintilor trupesti. Desigur, dragostea sa a fost atat de mare incat nu si-a lasat inima ranita, precum piciorul sau, de toporul rautatii feroce “parintesti”, dar nici nu a lasat vreo clipa de o parte manifestarea calda, copilareasca si pana la capat a milei si dragostei fata de cei saraci si lipsiti.

Ne minunam in acelasi timp de discernamantul care i s-a daruit, prin harul Duhului Sfant, sa stie unde nu se cuvenea cu niciun chip sa asculte, nici macar in “cele mici” (dar impotriva lui Dumnezeu) de parintii ei si sa nu se lase, cu sfanta indrajire, de-formata si “re-educata” de catre acestia, in numele unei gresit intelese ascultari sau iubiri si cinstiri de parinti, ci sa ramana pana la capat fidela lui Hristos, Cel caruia I-a daruit, prin saraci, atat merindea cea materialnica, cat si merindea sufletului ei nevinovat.

Asadar, “Sfantulita“, cum este dezmierdata Mucenita de catre poporul binecredincios ne este pilda de mare curaj, curaj luminat de Duhul, indoit: odata pentru ca a urmat poruncile Domnului pana la capat cu pretul vietii, incalcand “autoritatea” parinteasca, si a doua oara pentru ca in fata rautatii s-a pastrat blanda si nevinovata. Cu atat mai mult trebuie sa intelegem noi ca nu gasim iertare in a da urmare in cele potrivnice lui Dumnezeu, chipurile din “smerenie”, autoritatilor false si nocive, fie ele parintesti dupa trup sau formal “duhovnicesti”, pentru ca principiul fundamental pentru un crestin este cel enuntat de Sfantul Apostol Petru: “Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni”.

sfanta_filofteia_de_arges.jpg


Categorii

Crestinul in lume, Meditatii duhovnicesti, Sfanta Filofteia, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “SFANTA FILOFTEIA – lectia unui copil mucenic

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Grigorie Decapolitul, grabnic ajutator in primejdii si ravnitor al dreptei credinte
  2. 2.

    SF.FILOFTEIA A FOST MILOSTIVA CU CEI SARACI ,CUM DOREA DUMNEZEU. TATAL EI A FACUT UN PARE PACAT CAND A OMORAT-O .EL TREBUIA SA O LASE SA FACA BINE DEOARECE ASTA E VOINATA LUI DUMNEZEU. SF. FILOFTEIA ESTE UN MODEL DE URMAT PE CALEA CREDINTEI.

  3. Aș avea o întrebare referitor la sărbătoarea Sf. Filofteia: nu are nimeni cântări audio la această sărbătoare, la vecernie, utrenie, acatist. Dacă are cineva vă rog să mă anunțați, sau să-mi spuneți unde să caut.

  4. Locuiesc in Spania de 7 ani,nici nu va imaginati cit de mult imi lipseste(vorbesc in numele meu)biserica,mai ales acum ca sunt bolnava.Aici nu avem atatea biserici ca acasa,nu avem atatea moaste unde sa mergem sa ne rugam.Profitati de acestea,cat mai aveti timp.Avem o tara minunata.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze.

  5. Pt rugaciunile sfintei mucenita Filofteia, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi!

  6. @ Iuliana:
    Si pe tine Iuliana sa te pazeasca Dumnezeu si sa te ajute mereu, oriunde ai fi, Maica Domnului sa te acopere cu Sfantul Ei Acoperamant, iar pe Sfinti sa-i simti aproape, chiar daca nu poti fi fizic langa Ei, sa le simti ajutorul si rugaciunile Lor catre Dumnezeu. Doamne ajuta!

  7. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE NICOLAE TANASE: “Ne-nasterea duce la razboi si la disparitia neamului. Inotam in sange peste cap. Cum s-a ajuns aici? Mintindu-ne…”
  8. Pingback: Predica Parintelui Sofian Boghiu (Manastirea Antim) la SFANTUL IERARH NICOLAE si SFANTA MUCENITA FILOFTEIA
  9. PARACLISUL SF. FILOFTEIA

    http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2011/12/paraclisul-sfintei-mucenite-filofteia.html

    Sf. Muceniţă Filofteia, pilda răbdării neclintite a fecioarelor înţelepte, ceea ce ca un crin a fost tăiată de ascuţişul mâniei tatălui său ca să răsară ca o floare veşnică în grădina Raiului, să ne trimită şi nouă mireasma rugăciunilor ei.

  10. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? - N. E. Pestov (II). Ferirea copiilor de ispitele lumii
  11. cred ca numele corect scris al Sfintei este Filoteea (sau Filoteia) ci nu FiloFteia. (desi chiar si pe unele icoane apare scris Filofteia). Sa ne ierti, insa insistenta unora pe anumite detalii hipercorecte este exagerata, atata vreme cat Biserica intreaga, incepand de la Curtea de Arges, asa o pomeneste si o invoca in rugaciuni. Desigur, fiecare este liber sa ii spuna asa cum crede si cum simte.

  12. @ Alin 7:

    Totusi, pe romaneste, numele este asa cum i se spune de atatea sute de ani, inclusiv in calendarele si in cartile noastre de cult, si cu siguranta sfanta nu s-a suparat vreodata, nici nu a incetat sa ocroteasca si sa faca, discret, minuni.

  13. Evident, intru totul de acord.
    Era, de altfel, doar o simpla observatie ci nu un proces de intentie izvorat dintr-o hipercorectitudine pe care oricum o dezavuez la fel de mult precum domniile voastre.

  14. Asadar, “Sfantulita“, cum este dezmierdata Mucenita de catre poporul binecredincios ne este pilda de mare curaj, curaj luminat de Duhul, indoit: odata pentru ca a urmat poruncile Domnului pana la capat cu pretul vietii, incalcand “autoritatea” parinteasca, si a doua oara pentru ca in fata rautatii s-a pastrat blanda si nevinovata. Cu atat mai mult trebuie sa intelegem noi ca nu gasim iertare in a da urmare in cele potrivnice lui Dumnezeu, chipurile din “smerenie”, autoritatilor false si nocive, fie ele parintesti dupa trup sau formal “duhovnicesti”, pentru ca principiul fundamental pentru un crestin este cel enuntat de Sfantul Apostol Petru: “Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni”.

  15. sfanta-filoteea-intre-doua-traditii-diferite-mucenita-sau-cuvioasa/

    iertati-ma ,aici trebuia sa postez
    consider ca e o indrazneala peste masura
    astfel de indrazneli am auzit si despre Sf Maria Egipteanca

  16. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
  17. Pingback: INVIDIA SI FATARNICIA: cele mai ucigatoare de suflet patimi/ “Dreptatea” dumnezeiasca: ADAM CREAT IN RAI, HRISTOS NASCUT IN IESLE/ Ce ne mai dorim de Craciun?/ SFANTA DE 12 ANI SI COPIII CARORA LE DISTRUGEM INOCENTA | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Icoana zilei, 7 decembrie 2015 | UN DRAM DE BUCURIE GENUINA
  19. Pingback: PĂRINTELE EPISCOP MACARIE: “Trăim vremuri grele, vremuri de încercare, și ESTE ABIA ÎNCEPUTUL. Iată o cale de a ne dobândi sprijin pentru a le traversa…”. CUVINTE CU PUTERE MULTĂ de la Episcopul Europei de Nord. STRATEGIA COMPROM
  20. Pingback: SFANTUL NICOLAE, CHIPUL MILOSTIVIRII CARE CUCERESTE INIMILE, invatatorul viu al “blandetii lucratoare” si marturisitorul BUCURIEI INMULTITE PRIN DARUIRE DE LA OM LA OM. Parintele Episcop Macarie: “Sa fim oameni pentru acesti frati mai mi
  21. Pingback: PARINTELE EPISCOP MACARIE: “Traim vremuri grele, vremuri de incercare, si ESTE ABIA INCEPUTUL. Iata o cale de a ne dobandi sprijin pentru a le traversa…”. CUVINTE CU PUTERE MULTA de la Episcopul Europei de Nord. STRATEGIA COMPROMITERII P
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate