Cuvant al mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sf. Mare Mucenic Mina: SA FIM SI NOI GATA DE LUPTA DUHOVNICEASCA!

11-11-2009 Sublinieri

“Ne aflăm într-o epocă a Satanei şi trebuie să aşteptăm multe răutăţi”

Sf Mina

CUVÂNT AL MITROPOLITULUI AUGUSTIN DE FLORINA LA POMENIREA SFÂNTULUI MARE MUCENIC MINA

Dacă veţi deschide Mineiele, cărţile bisericii, veţi vedea că astăzi, 11 noiembrie, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Mina. Sfântul Mina s-a născut în Egipt, aproape de Nil, marele fluviu al Africii. S-a născut în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (sec. III-IV), într-o epocă de multe şi mari prigoane împotriva creştinilor. S-a născut într-o ţară închinătoare la idoli, unde aproape toţi erau idolatri. Idolatri erau şi părinţii săi. Dar după ce a crescut, a auzit o predică, înflăcărata predică a unui pustnic şi aceasta l-a cucerit. A crezut în Hristos, s-a pocăit pentru trecutul său idolatru, s-a botezat şi a devenit creştin.

Apoi, când a venit vremea, a fost recrutat în armata romană. În felul acesta şi-a părăsit patria şi a ajuns în Kotieo sau Kotiaio, acolo unde astăzi este Kiutahia Frigiei în Asia Mică. Acolo a trăit şi a activat mai mult. A servit în cohorta ce se chema Rutalia, adică în tagmele militare, la dispoziţiile ighemonului Arghiriskos. Ca soldat a luat parte la diferite bătălii şi s-a distins prin bărbăţia sa. Din acest motiv şi soldaţii îl au ocrotitor.

Era aşadar soldat şi astfel este şi zugrăvit în icoane. Dar nu a rămas în armată. Deşi putea să rămână şi să ajungă la demnităţi înalte din pricina aprecierii pe care o nutreau faţă de el superiorii săi, cu toate acestea, a părăsit armata. Se scârbise de viaţa idolatră pe care o trăiau toţi în jurul său şi nu mai suporta să vadă dominând rătăcirea idolilor.

S-a retras într-un munte înalt cu peşteri. Acolo s-a aşezat şi s-a nevoit cu post aspru şi cu rugăciune ca să se curăţească pe sine de patimi. Studia Scripturile, în mod deosebit Psaltirea, plângea şi suspina. În felul acesta şi-a întărit credinţa în Hristos şi s-a umplut de râvnă împotriva idolilor. Dar nu s-a mulţumit cu atât. De ce? Sufletul omenesc este o taină. Nu s-a mulţumit cu muntele. Ceva ca o scânteie, ca nişte foc, nu-l lăsa să se liniştească. Ce era acest ceva? Era acelaşi ceva care-l chinuia şi pe Sfântul Cosma Etolianul şi îl făcuse să-şi părăsească mănăstirea şi să coboare în societate pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu. Iubirea faţă de fraţi, aceasta îl marcase şi pe Sfântul Mina.

A coborât în lume, unde avea loc o groaznică prigoană împotriva creştinilor. Cu îndrăzneală a stat înaintea ighemonului şi a altor idolatri şi şi-a mărturisit credinţa sa în Hristos. Imediat l-au prins şi l-au supus la chinuri înfricoşătoare. L-au bătut. I-au frecat rănile cu gheme de păr aspru. L-au ars cu fierul înroşit în foc. L-au rănit peste tot trupul, târându-l fără milă deasupra brusturilor.

Astfel fiind rănit, în cele din urmă l-au decapitat. Sfintele sale moaşte le-au luat şi le-au dus în patria sa, în Egipt. Acolo, în timp ce împărăţea Marele Constantin, iar Arhiepiscop al Alexandriei era Marele Atanasie, a fost zidită prima biserică în cinstea Sfântului Mina. Şi Sfântul făcea minuni.

Biserica Sf. Mina din Irakleios

***

Sfântul Mina, iubiţii mei, are o legătură şi cu patria noastră martirică. Ce legătură? Mai întâi pentru că – după cum am spus – s-a retras într-un munte din Asia Mică, aproape de Kiutahia, unul din locurile de neuitat. Acolo, în Kiutahia, erau cinci mii de greci, cu şcoli, cu biserici, cu mitropolit. Au trăit ca sclavi 500 de ani. Apoi a venit o zi frumoasă, în iunie 1921, când patria noastră unită înainta, biruia şi elibera Epirul şi Macedonia. Atunci a înaintat şi în Asia Mică. Oştile greceşti au debarcat în Smirna şi înaintând au ajuns în Kiutahia.

Când am devenit Episcop de Florina, am cunoscut refugiaţi din Kiutahia. Când eram copii mici, de zece ani – îmi spuneau -auzeam clopotele bătând. Vine armata noastră, armata elină! – spuneau şi ieşeau toţi afară ca să-i primească. Femeile plângeau, copiii plângeau, bătrânii plângeau. Intrase armata noastră cu steagul elin. Era o zi luminoasă şi mare. Nu s-au bucurat însă nici un an şi jumătate de libertate. După un an şi jumătate a venit una dintre cele mai mari nenorociri asupra poporului nostru, o nenorocire pe care eu o consider mai cumplită decât căderea Constantinopolului. S-a spart frontul şi armata elină a fugit. Turcii au înjunghiat, au ucis… Chinuri groaznice au suferit creştinii kiutahioţi. Iată aşadar că patria noastră are o legătură cu Sfântul Mina. De aceea, multe din oraşele ei i-au ridicat biserici şi îl cinstesc. Dacă mergi în Tesalonic în ziua pomenirii lui, este hram la una dintre cele mai frumoase biserici ale lui. Îl sărbătoresc şi marea insulă Creta; în Herakleios este cea mai mare biserică a lui. Îl cinsteşte şi Florina, care are refugiaţi din Kiutahia. Şi alte ţări ortodoxe îl cinstesc pe Sfântul Mina, precum Rusia şi Bulgaria.

Dar şi un alt fapt istoric îl leagă pe Sfântul Mina de dulcea noastră patrie. În 1943, atunci când eram sclavi sub italieni şi germani, patria noastră a suferit multe. Atunci, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, acolo rommeljos, în Africa, a apărut o mare fiară, un soldat neamţ căruia îi spuneau Rommel. Acesta îi urmărea pe englezi şi se apropia să intre în Alexandria. Ar fi cuprins întreaga Africă, ar fi înaintat mai mult, dincolo de Suez. Frică şi groază i-a cuprins pe toţi. Prin urmare, printre altele, mavragoriţii de aici îi urau şi-i spuneau: “Vasta, Rommel!”. De ce? Voiau să învingă Rommel, pentru a scumpi alimentele şi ei să se îmbogăţească, ticăloşii şi atot-ticăloşii. Ce fiară este omul şi ce ispită sunt arginţii! Iar în timp ce aceştia se rugau aşa, Dumnezeu nu i-a ascultat; i-a ascultat pe ceilalţi. Şi ce s-a întâmplat? Rommel a fost învins şi a fost învins de o brigadă elină, de 6700 de elini! Aceştia, după ocupaţie, au plecat din Elada. S-au urcat în corăbii şi s-au dus în Alexandria. Când au ajuns acolo, Alexandria plângea. “Au venit elinii, ziceau, vom învinge!”... Aceştia au alcătuit o brigadă de zece mii de bărbaţi. Şi au înaintat, au înaintat până au ajuns în munţi, la cca.100 km în vestul Alexandriei. Acolo, stop! I-a oprit Rommel. Şi a avut loc o bătălie, o bătălie puternică, într-un loc căruia îi spuneau în arabă “El Alamein”. “El Alamein” înseamnă “locul lui Mina”, deoarece în acea parte este o biserică veche a Sfântului Mina. A rămas istoric acest sat litoral al Egiptului, care după cum am spus la început, este locul unde s-a născut Sfântul Mina. Acolo elinii au dat bătălia. Şi-au făcut cruce, au cântat “Apărătoare Doamnă”, s-au luptat şi l-au învins pe Rommel. Englezii au recunoscut că împreună-autor al acestei biruinţe era şi Sfântul Mina şi au zidit o biserică nouă acolo, la El Alemein, în Africa. Deoarece acolo, pentru prima dată, s-a rupt axa. În acea noapte, Sfântul Mina a ieşit din bisericuţa sa şi călare pe calul său alb, în fruntea soldaţilor şi a demnitarilor elini, a nimicit puterile întunericului şi ale păcatului.

tb_150_sf_mina[1].png

***

Iubiţii mei!

Să-l imităm şi noi pe Sfântul Mina. După cum el prin cuvântul său, prin exemplul său, prin viaţa sa ascetică, dar şi prin jertfa şi prin sângele său a întărit credinţa în Hristos, aşa şi noi, să fim gata de luptă. Ne aflăm într-o epocă în care conduce cineva mai rău decât Rommel. Ne aflăm într-o epocă a Satanei şi trebuie să aşteptăm multe răutăţi. Să devenim o altă brigadă, având ca armă atotputernică rugăciunea. Prin rugăciunile Sfântului Mina, Dumnezeu să ne miluiască! Amin.

(Omilie a Mitropolitului de Florina, Părintele Augustin Kandiotul, în Sf. Biserică a Sf. Panteleimon din Florina, vineri, 10.11.1989, în ajunul sărbătorii la Vecernie)

(traducere din elină de monahul Leontie)

11-11-Sf-Mina


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Mitropolitul Augustin de Florina, Sfantul Mare Mucenic Mina, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Cuvant al mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sf. Mare Mucenic Mina: SA FIM SI NOI GATA DE LUPTA DUHOVNICEASCA!

  1. Asta da predica!Fundamentata istoric,actualizata pentru vremurile noastre contemporane si totusi duhovniceasca si ilustratoare a unei minuni pe care putini o stiau.Impresionant.

  2. Citind cuvantul I.P.S. Mitropolit de Florina la pomenirea Sfantului Mare Mucenic Mina, am inteles mai bine necesitatea de a urma exemplul Sfintilor Parintilor nostri Mari Mucenici pentru a ne intari permanent in dreapta credinta, in Hristos Domnul.
    In zilele noastre suntem supusi incercarilor si amagirilor de tot felul, care ne bulverseaza si ne pot slabi credinta.
    Sa urmam exemplul Sfantului Mare Mucenic Mina, al celorlalti Sfinti Mucenici, pastrandu-ne dreapta credinta si rugandu-ne lui Dumnezeu asemenea Sfantului Mina, care isi marturisea cu glas mare: “De Dumnezeul meu nu ma voi lepada.Al lui Hristos am fost, sunt si voi fi”. Amin!

  3. Doamne ajuta la fratii mei,pe care ii indemn de cate ori au o paguba sufleteasca sau materiala sa citeasca cu mare incredere acatistul acestui mare Sfant facator de minuni,si sigur vor primi raspuns. Am avut o paguba pe care nu credeam ca o voi mai recupera sicel mai mult ma durea faptul ca persoana respectiva ,nu recunostea,nicicum.Azi noapte,am citit acatistul si l-am rugat cu lacrimi pe Sfant ca sa-l elibereze pe semanul meu de acest pacat si eu sa-mi potolesc gandurile.MINUNEA s-a produs caci persoana(crestinul)respectiv a venit cu obiectul respectiv,cerandu-si scuze.Am ramas fara cuvinte si sper sa mi le regasesc,acum din nou cand obligat trebuie sa-i multumesc.Am mai intanlit si alte persoane care mi-au marturisit asemenea minuni.Aduc slava lui Dumnezeu,caci pentru mangaierea noastra si-a revarsat darurile in cei mai desavarsiti oamnei(SFINTI)pentru a simti dreptatea si adevarul Lui(in cazul acestui Sfant).Sfantului Mina,cu lacrimi in ochi ii multumesc ca mi-a auzit rugaciunea si grabnic mi-a venit in ajutor.Mare este acest Sfant,mare este mila lui Dumnezeu,mare este si nadejdea noastra prin care aspiram.MINUNAT ESTE DUMNEZEU,CU,SI PRIN SFINTII SAI!

  4. Doamne ajuta!
    Simt ca este datoria mea ca sa nu las nici o minune traita de mine sa fie ascunsa,ci adusa in vazul tuturor pentru iluminarea altora si intarirea credintei cele drepte.
    In urma cu o saptamana apartamentul mi-a fost spart.In jumatatea de ora cat apartamentul a fost gol, hotii au spart incuietoarea si au furat toti banii si toate bijuteriile din casa.Cu ajutorul lui Dumnezeu hotii au fost prinsi.La indemnul duhovnicului meu am citit acatistul Sfantului Mina,a carei praznuire este astazi.Exact cand am terminat acatistul am primit un telefon prin care am fost anuntat ca toate bijuteriile au fost recuperate si returnate parintiilor mei, iar banii vor fi returnati dupa condamnarea vinovatiilor.
    Importanta acestei minuni nu este returnarea unor valori materiale, ci faptul ca rugaciuniile noastre sunt ascultate, daca avem credinta.Sa aducem slava si multumire Sfantului Mina si sa-l rugam sa duca rugaciuniile noastre catre Domnul.

  5. Am si eu de povestit despre Sf. Mina.
    Am mai multe cunostinte care si-au gasit serviciu ajutate de Sf. Mina.

    Cand a terminat facultatea o fata era deznadajduita ca nu gasea serviciu. Pr. duhovnic a trimis-o la biserica Sf. Mina la icoana sa se roage. Peste citeva zile o doamna a venit la mama ei care era vecina cu fata, s-a intalnit cu tatal fetei si dintr-una in alta a aflat ca nu avea serviciu. Aceasta doamna stia pe cineva care i-a gasit serviciu fetei exact in domeniul in care terminase facultatea. (erau numai 2-3 institute in oras).

    Peste cativa ani fata a avut un baietel si cand avea 2 ani dorind sa se intoarca la serviciu unde erau niste probleme a fost iarasi ajutata de “untu Mina”, vorba copilasului.

    Un batranel de la biserica impresionat de un italian caruia ii furasera masina a citit acatistul Sf. Mina si i-au gasit masina spre stupoarea italianului.

    Un Parintele zice sa citim cat de des acatistul Sf. Mina de cand cu criza, chiar in timpul zilei daca ne amintim pasaje din acatist e bine sa ii cerem ajutorul.
    E o mare presiune pe noi si pe tara noastra, in plus e grabnic ajutator la plata datoriilor si la izbavirea de vrajmasii care ne asupresc.

    Si foarte multe minuni face Sf. Mina, marturie stau siraguri intregi de coliere, lantisoare, inele care impodobesc icoana de la biserica lui.
    Sa nu ne uite Sfantul si pe noi si sa ne ajute sa ne izbavim de ispitele ce ne apasa, ca multi sunt cei care au nadejdea acum la Dumnezeu.

  6. Bucurate Sf Mare Mc Mina nult patimitorule, cel ce ai lucrat multe minuni si in viata mea si da-ne si noua o particica din credinta si indraznela ta sfanta. Amin

  7. O, Mina sfânt biruitor

    O, Mina sfânt biruitor,
    Din neamul nostru muritor,
    Chip al trăirilor divine
    Şi al virtuţilor creştine,
    Ce’n chinuri crunte dovedesc
    Curajul tău mucenicesc,
    Iubirea ta pentru Hristos,
    Şi rodul ei cel mai frumos.

    Model suprem al biruinţei
    Şi stâlp puternic al credinţei,
    Sânge vărst pentru Iisus
    Şi Adevăr suprem adus,
    Dovadă vorbelor rostite
    Şi simţămintelor trăite.
    Viaţă jertfită din iubire,
    Lui Dumnezeu, spre mântuire.

    Tu vorbeşti lumii cu putere,
    -Prin jertfa ta- de înviere,
    De tai în duhul ortodox,
    Trăit total întru Hristos.
    Despre smerenia creştină
    Şi biruinţa prin lumină
    Că însăşi viaţa ta vorbeşte
    Prin ceia ce mărturiseşte.

    Ce minunaţi sunteţi voi sfinţii,
    Ce-a’ţi dovedit calea credinţei
    Prin sângele muceniciei,
    Şi prin puterea curăţiei.
    Voi sunteţi tot ce-i mai frumos,
    Trăit pe lume în Hristos.
    Cel mai curat şi viu cuvânt,
    Rostit ,, cu fapta’’ pe pământ.
    Supremul dragostei creştine
    Trăită’n tainele divine.

    Voi daţi putere în credinţă
    Şi bărbăţie’n suferinţă.
    Voi ne vorbiţi despre Iisus,
    Prin ce-aţi trăit, nu doar ce-aţi spus.
    Voi sunteţi şi biruitori
    Şi marii noştrii rugători
    Şi sprijin viu în orice greu,
    Din ceruri – după Dumnezeu-.

    La tine sfinte Mina’n lume,
    Găsim şi sprijin şi minune
    Căci tu prin har Dumnezeiesc,
    Vădeşti pe cei ce tâlhăresc.
    Pe cei ce fură tu-i aduci
    Sub forţa vie’a sfintei Cruci.
    Le dai lăuntrică mustrare
    Şi cale către îndreptare.

    Câştigi şi hoţ şi păgubit,
    În chipul cel desăvârşit,
    Pentru iertare şi iubire
    În cele pentru mântuire.
    Tu dai -prin Dumnezeu- dreptate
    Şi izbăvire din păcate.
    Sărmanilor le dăruieşti
    Mari mângâieri dumnezeieşti,
    Nădejde celor credincioşi
    Şi şansă multor păcătoşi.

    De ziua praznicului tău,
    Îi mulţumim lui Dumnezeu
    Şi ţie mucenice sfinte
    Şi prin smeritele-mi cuvinte
    Şi te rugăm să fii cu noi
    La încercări şi la nevoi.
    Să ne ţii vrednici, în dreptate
    Ca să vorbim şi noi ,, prin fapte’’.

  8. DOAMNE AJUTA!Daca ai multa credinta in DUMNEZEU,MAICA DOMNULUI si SFINTI primesti mult ajutor,dar depinde foarte mult de noi ce vrem cu adevarat! Pe mine m-au ajutat foarte mult,ii consider prietenii mei de suflet!Trebuie sa multumim in orice secunda pentru orice, dar suntem slabi adeseori si uitam. DUMNEZEU sa ne de-a puterea sa rezistam pana la capat.Va doresc post usor si SARBATORI FERICITE!

  9. Pingback: PARACLISUL SFANTULUI MINA, marele mucenic si facator de minuni -
  10. Pingback: PREDICI (si video, audio) la SFANTUL MARE MUCENIC MINA, aparatorul ravnitor al celor nedreptatiti si ocrotitorul grabnic al celor pagubiti -
  11. Pingback: RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE NEDREPTATI si ACATIST CATRE SFANTUL MINA rostite de Parintele Episcop MACARIE DRAGOI (video, audio) | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: PARINTELE DAN BADULESCU – cuvant fulminant la SFANTUL MINA: “Noi suntem intr-o perioada asemanatoare cu cea a instaurarii comunismului: DICTATURA SE MANIFESTA INTAI DISCRET. Atunci au venit tancurile sovietice, acum vine un virus”. BINEL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate