Fiara, Antihristul si profetul mincinos in talcuirea Vladicai Averchie Tausev (“Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox”)

28-09-2010 Sublinieri

“Nu exista subiect de discutie mai primejdios decat Apocalipsa. Interpretarea cu totul literala si superficiala a intamplarilor prezentate in Apocalipsa este, evident, pricina de tulburare sufleteasca; la fel de tulburator, cred eu, este si modul facil in care multi dintre contemporani se refera la caracterul apocaliptic al timpurilor noastre, fapt care starneste teama si angoasa. Declaratiile ambigue ale unora ca acestia sunt departe de a fi convingatoare. Insa daca un crestin se incumeta sa vorbeasca despre Apocalipsa, este de la sine inteles ca – in aceasta, ca si in orice alta imprejurare – cuvintele sale trebuie sa fie masurate, pe cat este cu putinta de clare si in deplin acord cu invatatura universala a Bisericii“.

In stinga sus, Fiara cu sapte capete si zece coarne se ridica din mare, si pe coarnele ei, zece steme, si era asemenealeopardului. Jos, balaurul ii da fiarei puterea si tronul lui si stapanire mare (Apoc. 13, 1-2)

CAPITOLUL 13

Fiara. Antihristul si Fiara.

Antihristul si ajutorul lui – profetul mincinos

13: 1-2. Si am stat pe nisipul marii. Si am vazut ridicandu-se din mare o Fiara avand zece coarne si sapte cape­te; si pe coarnele ei, zece steme; si pe capetele ei, nume blasfemiatoare. Si Fiara pe care am vazut-o era asemenea leo­pardului, picioarele ei erau ca ale ursului, iar gura ei ca o gura  de leu. Si Balaurul i-a dat Fiarei puterea lui si tro­nul sau si stapanire mare.

Fiara care iese din mare este considerata de aproape toti talcuitorii ca fiind Antihristul care iese din „marea vietii”, adica din mijlocul rasei umane care este agitata precum marea. De aici  este clar ca Antihristul nu va fi un anumit duh sau demon, ci o progenitura odioasa a rasei umane; nu va fi un diavol intrupat, cum au crezut unii, ci un om. S-a mai considerat ca aceasta Fiara reprezinta o stapanire impotriva lui Dumnezeu, precum a fost in vremea crestinismului timpuriu Imperiul Roman, iar in vremurile de pe urma va fi Imperiul mon­dial al lui Antihrist.

Sfantul Ioan, vazator al tainelor dumnezeiesti, zugraveste in culori sumbre pe acest ultim dusman al Bisericii lui Hristos. El este ca un leopard cu picioare de urs si cu gura de leu. Astfel, in persoana Antihristului sunt adunate insusirile si calitatile celor mai salbatice  dintre fiare. El are si sapte capete precum diavolul, Balaurul cel mare, iar pe capetele lui sunt nume blasfemiatoare, pentru a da pe fata spurcaciunea sa launtrica si dispretul fata de tot ceea ce este sfant. Cele zece coarne ale lui sunt incoronate cu steme, ca dovada faptului ca se va folosi de puterea sa impotriva lui Dumnezeu cu autoritatea unui imparat de pe pamant. El va primi aceasta autoritate cu ajutorul Balaurului sau diavolul, care ii va da lui tronul sau (vezi Daniel 7, 2-6 si cele trei imparatii).

*

13: 3-4. Si unul din capetele Fiarei era ca injunghiat de moarte, dar rana ei cea de moarte a fost vindecata  si  tot pamantul s-a minunat tinandu-se dupa Fiara. Si i  s-au inchinat Balaurului, pentru ca el i-a dat Fiarei stapanirea; apoi i s-au inchinat Fiarei, zicand: „Cine-i asemenea Fiarei si cine poate sa se razboiasca impotriva-i?”

Sfantul Ioan observa ca unul din capetele Fiarei era ca si ranit de moarte. Insa aceasta rana de moarte a fost vindecata, ceea ce a uimit intreg pamantul care se tinea dupa ea. Lucrul acesta i-a determinat pe oamenii infricosati sa i se inchine atat Balaurului care ii daduse putere Fiarei, cat si Fiarei. Toti i-au facut plecaciune, zi­cand:

„Cine este asemenea Fiarei? Cine se poate compara cu ea?”

Toate acestea inseamna ca nu va fi usor pentru Antihrist sa obtina stapanirea asupra intregii omeniri, ci la inceput va trebui sa duca razboaie aprige si chiar sa sufere o grea infrangere.Insa dupa aceea vor urma victoriile sale uluitoare si guvernarea intregii lumi de catre el.

„Cuvintele unul din capetele Fiarei era injunghiat de moarte semnifica pe unul dintre printii sai care, fiind omorat, va fi aratat ca inviat prin vrajile magiei1, precum a facut si Simon magul, motiv pentru care a fost admonestat de mai-marele apostolilor, Petru; sau mai poate semnifica si faptul ca Imperiul Roman, trecand printr-un fel de moarte pricinuita de o divizare creata de autocratia lui Antihrist, va fi restaurat precum a fost in timpul lui Cezar Augustus” (Sfantul Andrei, cap. 36).

*

13: 5-6. Si i s-a dat ei gura sa graiasca vorbe mari si blasfemii; si putete i s-a dat sa lucreze timp de patruzeci si doua de luni. Si gura si-a deschis-o spre blasfemii impotriva lui Dumnezeu, sa-I blasfemieze numele si locuinta, pe cei ce locuiesc in cer.

Stapanirea lui nu va dura mult timp, fiindca altfel, potrivit cuvintelor Mantuitorului, nici un trup n-ar mai scapa (Matei 24, 22).

“Locuinta lui Dumnezeu este salasluirea Cuvantului  in trup, adica intruparea Sa, si odihna Sa intru sfinti, impotriva carora, precum si impotriva ingerilor, isi va indrepta Fiara blasfemia ei” (Sfantul Andrei, cap. 36).

Si a zis:

„Fiara a patra va fi al patrulea regat pe pamant, care le va intrece pe  toate celelalte regate si va manca tot pamantul si-l va calca in picioare si-l va face bucati. Iar cele zece coarne ale ei: zece regi se vor ridica; iar dupa ei se va ridica un altul, care-i va intrece pe toti cei de dinainte cu rautatile lui si va subjuga trei regi. Si vorbe va grai impotriva Celui-Preainalt, iar pe sfintii Celui-Preainalt ii va amagi si-si va pune in gand sa schimbe vremile si legea; si (stapanirea) va fi data in mainile lui pentru o vreme si vremi si o jumatate de vreme” (Daniel 7, 23-25)

*

13: 7-10. Si i s-a dat sa faca razboi asupra sfintilor  si sa-i biruie; si i s-a dat ei stapanire peste toata semintia sa si  poporul si limba si neamul. Si i se vor inchina ei toti cei ce locuiesc pe pamant, ale caror nume nu sunt de la intemeierea lumii scrise in cartea vietii Mielului injunghiat. Daca are cineva urechi, sa auda! Cine duce in robie, in robie e dus; cine ucide cu sabia, de sabie trebuie ucis. Aici e rabdarea si credinta sfintilor.

In aceste versete este descris modul in care isi va desfasura activitatea Antihristul.Se va remarca prin blasfemii si violente impotriva celor care nu i se supun; I s-a dat sa faca razboi asupra sfintilor si sa-i biruie, adica i s-a dat putere sa-i constranga sa i se supuna, desigur, intr-un mod cu totul exterior, fiindca doar aceia ale caror nume nu sunt scrise in cartea vietii Mielului i se vor  inchina lui Antihrist.

Sfintii vor putea sa se apere de Antihrist doar prin rabdare si credinta. Ei sunt mangaiati de Sfantul Ioan cu incredintarea ca cine ucide cu sabia, de sabie trebuie ucis, ceea ce inseamna ca pe Anti­hrist il asteapta o dreapta rasplata (vezi Matei 10, 22: Cel  ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.)

*

13: 11-13. Si am vazut o alta Fiara, ridicandu-se din pamant; si avea doua  coarne, asemenea unui miel, dar  graia ca un balaur. Si toata puterea primei Fiare o face in fata acesteia. Si face ca pamantul si locuitorii de pe el sa se inchine Fiarei celei dintai, a carei rana de moarte fusese vindecata. Si face semne mari, pana la a face ca foc sa se coboare din cer pe pamant inaintea  oamenilor.

In aceste versete Sfantul Ioan vorbeste despre ajutorul lui Antihrist, profetul mincinos, si activitatea sa. El este de asemenea o Fiara in greceste, thyrion – adica  fiara a carei natura de fiara se manifesta in mod special,  de exemplu, la unele animate salbatice: hiena, sacal, tigru. Insa este infatisata nu ca iesind din mare, precum prima, ci din pamant. Aceasta simbolizeaza faptul ca toate sentimentele si conceptele ei sunt in intregime  pamantesti, ale unei firi  senzoriale. Va avea „doua coarne, asemenea unui miel” semnifica, potrivit talcuirii Sfantului Andrei,

„acoperirea firii ascunse de lup pradator cu pielea mielului care la inceput se va stradui sa se arate in chip pios. Sfantul Irineu al Lyonului spune ca acesta este «purtatorul de arme al lui Antihrist si profetul lui mincinos. Acestuia ii Va fi data puterea de a face semne si minuni, incat mergand inaintea lui Antihrist sa-i poata pregati calea pierzarii. Vindecarea ranii Fiarei credem ca este o aparenta unificare de scurta durata a imparatiei dezbinate, o refacere rapida si trecatoare, de catre Antihrist, a stapanirii lui Satan distrusa prin crucea Domnului sau inviere din morti a cuiva apropiat lui. Va vorbi asemenea sarpelui, fiindca actioneaza si gandeste potrivit insusirilor izvoratorului de rau, diavolul» (Sfantul Andrei, cap. 37).

Imitandu-L pe Domnul Iisus Hristos, va folosi pentru statornicirea autoritatii lui Antihrist doua puteri: puterea cuvantului si puterea minunilor. Insa va vorbi ca un balaur, adica blasfemiator, si esenta discursului sau va fi ateismul si extrema necuviinta. Pentru a amagi pe oameni va savarsi minuni mari, cum ar fi coborarea focului din cer.

„Inaintemergatorul apostatului sau al falsului hristos va face totul prin vrajitorie si inselare, spre amagirea oamenilor, incat Antihristul sa fie considerat ca Dumnezeu. El va fi un stralucit facator de astfel de minuni vrednic de multa cinste, asemenea Sfantului Ioan Botezatorul care i-a adus pe cei credinciosi la Hristos, intrucat se va stradui sa imite adevarul prin minciuna  pentru amagirea oamenilor. Prin urmare, nu-i nimic uimitor ca pentru mintile amagite focul va fi vazut ca venind din cer, fiindca din istoria vietii lui Iov stim ca a venit foc din cer prin lucrarea lui Satan si cu ingaduinta lui Dumnezeu si i-a ars turmele (Iov 1, 16)” (Sfantul Andrei, cap. 37).

Insa aceste minuni nu vor fi minuni adevarate, cum doar Dumnezeu le face, ci false (cf. 2 Tesaloniceni 2, 9). Ele se vor baza pe viclenii, pe inselarea simturilor si pe folosirea puterilor firesti, dar ascunse ale naturii si cu ajutorul puterilor diavolului la limitele permise manifestarii acestora.

Vor fi amagiti aceia ale caror inimi au lacasurile lor permanente pe pamant, insa simturile celor care si-au dobandit lacas in ceruri nu vor fi amagite. Ei vor fi de neclintit la vestea venirii aceluia.(Sfantul Andrei, cap. 37)

*

13: 14-15. Si prin semnele ce i s-a dat sa faca-n fata Fiarei ii amageste pe cei ce locuiesc pe pamant, spunandu-le celor ce locuiese pe pamant sa-i faca chip Fiarei care poarta rana de sabie si a ramas in viata. Si i s-a dat ei sa-i dea chipului Fiarei un duh, pentru ca chipul Fiarei sa si graiasca si sa faca in asa fel ca toti cei ce nu se vor inchina chipului Fiarei sa fie ucisi.

“Exista numeroase marturii scrise in care demonii prin puterea vrajilor vorbesc prin chipuri, statui, copaci, apa si altele, si chiar prin trupuri moarte… Prin urmare, nu este nimic nepotrivit in faptul ca purtatorul de arme sau inaintemergatorul Antihristului, lucrand cu puterea demonilor, va face un chip de fiara sa vorbeasca in mod aparent, sau in aceea ca va porunci ca toti cei ce nu se vor inchina fiarei sa fie omorati.” (Sfantul Andrei, cap. 37)

 

*

13: 16-17. Si pe toti, pe cei mici si pe cei mari, si pe cei bogati si pe cei saraci, si pe cei liberi si pe robi ii face sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte, incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, fara numai cel ce are semnul: numele Fiarei sau numarul numelui  fiarei. Tuturor celor care i se inchina lui Antihrist li se va pune un semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte, precum sclavilor din antichitate, care purtau semne infierate pe frunte, iar soldatii pe mana.

„Se va stradui sa puna pe toti semnul depravatului nume al apostatului si amagitorului,  pe mana lor cea dreapta, pentru a le reteza facerea de bine si faptele bune, si de asemenea pe frunte, pentru a-i invata pe cei amagiti sa fie obraznici in amagirea si in intunecarea lor.Insa nu va fi primit de cei pecetluiti pe fetele lor cu lumina cea dumnezeiasca. Si pecetea fiarei se va raspandi pretutindeni, in cumparari si vanzari, incat cei care n-au primit-o vor suferi o moarte crunta din lipsa celor necesare”. (Sfantul Andrei, cap.37).

*

13: 18. Aici e intelepciunea! Cine are pricepere; sa socoteasca numarul fiarei; ca e numar de om. Si numarul este sase sute saizeci si sase.

O intreaga atmosfera de mister invaluie numele Antihristului sau numarul numelui lui. Au fost multe incercari, chiar din vechime, de a descifra semnificatia si intelesul acestor cuvinte, dar nu au avut rezultate pozitive. Cel mai adesea s-a incercat sa se descopere numele lui Antihrist prin gruparea de litere cu semnificatie numerica. De exemplu, in diferite alfabete, potrivit presupunerii Sfantului Irineu, numarul fiarei, 666, este alcatuit din combinarea valorilor numerice ale literelor numelor “Latinos” sau “Titan”. Unii au aflat numarul fiarei in numele lui Iulian Apostatul; mai tarziu, in titlul papei de la Roma: Vicarius Filii Dei – Loctiitor al Fiului lui Dumnezeu; in numele lui Napoleon etc. Sectarii nostri din Rusia se straduiesc sa gaseasca numarul 666 in numele patriarhului Nikon. Cugetand la numele lui Antihrist, Sfantul Andrei spune:

„Daca ar fi fost necesar ca noi sa cunoastem acest nume, Sfantul Ioan, vazatorul de taine, ni l-ar fi dezvaluit. Insa mila lui Dumnezeu n-a ingaduit ca acest nume depravat sa fie scris in Cartea Sfanta”.

Daca se analizeaza cuvintele, atunci se pot gasi, dupa parerea Sfantului Ipolit, o multime de nume -personale sau oficiale – care corespund acestui numar.

„O analiza atenta a numarului, precum si a tot ceea ce s-a scris despre el, le va arata vremea ispitirii celor ce au o gandire inteleapta si vegheaza pentru vremea ispitirii”(Sfantul Andrei, cap. 38).

 

Concordante biblice pentru capitolul 13

Apocalipsa 13, 1-2:

– Daniel 7, 2-6: „Eu, Daniel, vazut-am in vedenia mea din vremea noptii; si, iata, patru vanturi ale cerului lovit-au napraznic marea cea mare. Si patru fiare mari ieseau din mare, deosebite intre ele. Cea dintai era asemenea unei leoaice, iar aripile ei erau ca niste aripi de vultur; si m-am uitat pana ce aripile i-au fost smulse, iar ea s-a ridicat de la pamant si a statut pe picioare de om; si o inima de om i s-a dat. Si iata, a doua fiara era asemenea unui urs; sedea pe-o rina, iar in gura ei, intre dinti, erau trei coaste; si i se zicea: „Scoala-te si mananca multa carne!”Dupa aceasta, m-am uitat: si, iata, o a treia fiara salbatica, asemenea unui leopard; si avea pe ea patru aripi ca de pasare; si  fiara avea patru capete; si putere i s-a dat”.

Apocalipsa 13; 7-10:

Matei 10, 22: Si veti fi urati de toti din pricina numelui Meu; dar cel ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.

Nota:

[1] Aceasta inviere falsa e un fel de parodie a Invierii lui Hristos, o imitare partiala a lui Hristos de catre Antihrist (n. trad. englez).

(Arhiepiscop Averchie Tausev, Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox” Editura Sophia, 2005)

Legaturi:


Categorii

IPS Averchie Tausev, Parintele Serafim Rose, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Razboiul nevazut, Sfinti Parinti, Sfinti Parinti recenti, Talcuiri ale textelor scripturistice, Talcuiri la Apocalipsa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

44 Commentarii la “Fiara, Antihristul si profetul mincinos in talcuirea Vladicai Averchie Tausev (“Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox”)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: SUNTEM CEI DIN URMA: 666 din 1984? POLITIA GANDIRII sau natura ANTIHRISTICA a totalitarismului CORECTITUDINII POLITICE/ Pacatele strigatoare la cer si VREMURILE DIN URMA - Recomandari
  2. Pingback: Parintele Serafim Rose: SEMNELE SFARSITULUI LUMII (III). Antihrist, Templul din Ierusalim, dezumanizarea, globalizarea… RISCUL ABORDARII GRESITE A SEMNELOR APOCALIPTICE -
  3. Pingback: Pomenirea unui profetic sfant contemporan, CUVIOSUL SERAFIM CEL NOU, DE LA PLATINA: “ESTE MAI TARZIU DECAT CREDEM. Poate ca acestia sunt ultimii cativa ani in care mai putem continua sa raspandim liberi cuvantul“ -
  4. de ce in profetii “fiara-fiarele” sunt imparatii?

  5. A doua epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan

    Capitolul 1:7.Pentru că mulţi amăgitori au ieşit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul şi antihristul. 10. Dacă cineva vine la voi şi nu aduce învăţătura aceasta, să nu-l primiţi în casă şi să nu-i ziceţi: Bun venit!
    11. Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaş la faptele lui cele rele. Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan

    1 2 3 4 5

    Capitolul 3:18.Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta şi cu adevărul. 19. În aceasta vom cunoaşte că suntem din adevăr şi în faţa lui Dumnezeu vom afla odihnă inimii noastre, 20. Fiindcă, dacă ne osândeşte inima noastră, Dumnezeu este mai mare decât inima noastră şi ştie toate.
    21.Iubiţilor, dacă inima noastră nu ne osândeşte, avem îndrăznire către Dumnezeu. Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan

    1 2 3 4 5

    Capitolul 4
    1.Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.
    2.În aceasta să cunoaşteţi duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturiseşte că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu.
    3.Şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care aţi auzit că vine şi acum este chiar în lume.
    4.Voi, copii, sunteţi din Dumnezeu şi i-aţi biruit pe acei prooroci, căci mai mare este Cel ce e în voi, decât cel ce este în lume.
    5.Aceia sunt din lume, de aceea grăiesc ca din lume şi lumea îi ascultă. 6.Noi suntem din Dumnezeu; cine cunoaşte pe Dumnezeu ascultă de noi; cine nu este din Dumnezeu nu ascultă de noi. Din aceasta cunoaştem Duhul adevărului şi duhul rătăcirii. Capitolul 4:10.În aceasta este dragostea, nu fiindcă noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindcă El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre. 11.Iubiţilor, dacă Dumnezeu astfel ne-a iubit pe noi, şi noi datori suntem să ne iubim unul pe altul. 12.Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată, dar de ne iubim unul pe altul, Dumnezeu rămâne întru noi şi dragostea Lui în noi este desăvârşită. 13.Din aceasta cunoaştem că rămânem în El şi El întru noi, fiindcă ne-a dat din Duhul Său. 18.În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârşită alungă frica, pentru că frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desăvârşit în iubire.
    19.Noi iubim pe Dumnezeu, fiindcă El ne-a iubit cel dintâi.
    20.Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăşte, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească. Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan

    1 2 3 4 5

    Capitolul 5
    1. Oricine crede că Iisus este Hristos, este născut din Dumnezeu, şi oricine iubeşte pe Cel care a născut iubeşte şi pe Cel ce S-a născut din El.
    2. Întru aceasta cunoaştem că iubim pe fiii lui Dumnezeu, dacă iubim pe Dumnezeu şi împlinim poruncile Lui.
    3. Căci dragostea de Dumnezeu aceasta este: Să păzim poruncile Lui; şi poruncile Lui nu sunt grele.
    4. Pentru că oricine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea, şi aceasta este biruinţa care a biruit lumea: credinţa noastră.
    5. Cine este cel ce biruieşte lumea dacă nu cel ce crede că Iisus este Fiul lui Dumnezeu? 10.Cine crede în Fiul lui Dumnezeu are această mărturie în el însuşi. Cine nu crede în Dumnezeu, L-a făcut mincinos, pentru că n-a crezut în mărturia pe care a mărturisit-o Dumnezeu pentru Fiul Său. 11. Şi aceasta este mărturia, că Dumnezeu ne-a dat viaţă veşnică şi această viaţă este în Fiul Său.
    12. Cel ce are pe Fiul are viaţa; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu nu are viaţa.
    13. Acestea am scris vouă, care credeţi în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să ştiţi că aveţi viaţă veşnică.
    14. Şi aceasta este încrederea pe care o avem către El, că, dacă cerem ceva după voinţa Lui, El ne ascultă.

  6. Pingback: Al. Soljenitin – CAND SI DE CE SE TRECE PRAGUL NELEGIUIRII? SI DE CE SEMINTELE CRUZIMII NU AU FOST STARPITE DIN INIMILE NOASTRE? (III) -
  7. Pingback: Ce inseamna ANTIHRIST si de ce aproape intreaga lume i se va inchina? PARINTELE SERAFIM ROSE despre ispita agatarii de lucruri EXTERIOARE, a PATIMII “CORECTITUDINII” si despre inselarea MODELOR DUHOVNICESTI, a “SPIRITUALITATII CONFORTABI
  8. Pingback: DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE IN
  9. Pingback: update – INREGISTRARE AUDIO COMPLETA. IPS Serafim de Pireu despre ACTELE ELECTRONICE: “DIAVOLUL SI ORGANELE SALE VOR SA PARTICIPAM CONSTIENT LA LUCRAREA LUI” [video] - Recomandari
  10. Pingback: ACATISTUL Cuviosului Serafim Rose din Platina, “candela stralucitoare a lui Hristos ce lumineaza vremurile din urma” (2 septembrie) | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: Parintele Serafim Rose: SEMNELE SFARSITULUI LUMII (III). Antihrist, Templul din Ierusalim, dezumanizarea, globalizarea… RISCUL ABORDARII GRESITE A SEMNELOR APOCALIPTICE | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: SINAXARUL DUMINICII INFRICOSATEI JUDECATI descrie A Doua Venire a lui Hristos, careia ii va premerge venirea lui Antihrist: “Va fi atunci foamete mare. Va veni, asa zicand, in ajutorul poporului…” | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: Predică importantă a PR. FLORIN STAN (Târgu Lăpuș) despre “LUPTA DE GEN”, RĂZBOIUL SECOLULUI XXI și modelul de sacrificiu al SFINȚILOR ÎNCHISORILOR. Îmbogățirea în Dumnezeu și renunțarea la ”averile” noastre pentru Hristos.
  14. Pingback: Predica importanta a PR. FLORIN STAN (Targu Lapus) despre “LUPTA DE GEN”, RAZBOIUL SECOLULUI XXI si modelul de sacrificiu al SFINTILOR INCHISORILOR. Imbogatirea in Dumnezeu si renuntarea la “averile” noastre pentru Hristos. TALCUIR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate