INTERPRETAREA APOCALIPSEI – “CARTEA VREMURILOR NOASTRE”. Parintele Serafim Rose despre conditiile pentru citirea cartii Apocalipsei in duh ortodox
Parintele Serafim Rose:
Vremurile noastre, mai mult ca oricare alte vremuri anterioare, sunt „apocaliptice”. In plan politic a devenit un lucru comun sa se vorbeasca despre posibilitatea distrugerii unei tari intregi sau chiar a lumii intregi, indiferent daca s-ar realiza prin arme nucleare sau prin consecintele dezastruoase ale modernitatii: poluarea, experimentele chimice si biologice si altele asemenea.
Asadar, nu este deloc surprinzator faptul ca Apocalipsa este cartea catre care astazi, mai mult decat oricand, multi isi indreapta atentia. Totusi, interesul fata de ea este unul superficial, cum este si cazul cartii lui Hal Lindsay, The Late Great Planet Earth, foarte raspandita in prezent (peste 10 milioane de exemplare au fost vandute in Statele Unite). Cineva interesat de starea politica a lumii, care este si credincios adevarului biblic, citind aceasta carte, ramane, la o prima vedere adanc impresionat de modul in care toate „se potrivesc”, iar profetiile Apocalipsei par sa fie aplicabile perfect zilelor noastre. Asocierile se fac pe baza personajelor si simbolurilor scripturistice: „imparatul de la miazazi”, „imparatul de la miazanoapte”, „Gog”, „Magog” si multe altele, iar intamplarile din Scriptura legate de aceste nume sunt atribuite istoriei contemporane si proiectiilor ei in viitor privind situatia Rusiei, Chinei, Europei, Israelului si a tarilor arabe etc. In astfel de carti gasim expresii precum: „fii atent la ce va face Rusia”, „priveste Iranul”, „a zecea natiune se alatura Pietei Comune” din Europa etc. Toate acestea pot fi incitante, chiar ametitoare in acea agonie a suspansului creat de urmatorul eveniment apocaliptic care se va implini.
Insa cartea Apocalipsei nu trebuie citita in acest fel. S-ar putea ca unele interpretari sa fie corecte, iar altele sa fie rodul imaginatiei infierbantate, dar aceasta atitudine este una de suprafata, care nu ajuta la mantuirea sufletului. Trebuie sa abordam intr-un mod cu totul diferit profetia biblica si mai cu seama cartea Apocalipsei.
Sprijin pentru interpretarea Apocalipsei
Reprezentarile si simbolurile dificile ale Apocalipsei sunt foarte bine analizate in comentariul demn de incredere al Arhiepiscopului Averchie, care a considerat ca prim izvor al studiului sau un comentariu din secolul al V-lea al Sfantului Andrei de Cezareea, care la randul lui cuprinde primele comentarii patristice despre aceasta carte (unele dintre acestea nu se mai pastreaza). De asemenea in abordarea acestei carti ne vor fi de folos si cateva reguli de baza care se utilizeaza in interpretarea Sfintei Scripturi.
1. In unele cazuri, Scriptura insasi ne talcuieste reprezentarile dificile. Spre exemplu, in Apocalipsa, cand Domnul nostru Iisus Hristos s-a aratat in prima vedenie in mijlocul a sapte sfesnice de aur, avand in mana sa dreapta sapte stele, El Insusi ii lamureste Sfantului Ioan intelesul acestor doua imagini simbolice. In mod asemanator, ingerii care i s-au aratat profetului Daniel i-au talcuit unele simboluri din viziunea sa (Daniel 7, 16-27; 8, 16-26 etc); aceste simboluri sunt legate si de continutul Apocalipsei.
2. Textele paralele din alte carti ale Scripturii fac lumina asupra reprezentarilor dificile ale Apocalipsei sau chiar le talcuiesc. In aceasta privinta ne sunt de folos mai ales cartea lui Daniel si cartile altor profeti din Vechiul Testament; la fel si cartile Noului Testament in care este descrisa venirea lui Antihrist. Faptul ca exista o multime de comentarii ortodoxe la aceste carti suplineste putinatatea celor referitoare la Apocalipsa.
3. Cunoasterea intregii invataturi ortodoxe si in special a eshatologiei (dogma despre sfarsitul lumii acesteia) este absolut necesara pentru studierea Apocalipsei. Neavand-o, talcuitorii protestanti au ajuns la o multime de interpretari cu totul fanteziste despre Apocalipsa (de exemplu: conceptele de „mileniu” si „rapire” etc.) care indeparteaza cititorii de la intelegerea corecta si, de cele mai multe ori, ii pregatesc de fapt pentru primirea lui Antihrist in locul lui Hristos. Relatarea generala a evenimentelor anterioare si simultane sfarsitului lumii, descrise in celelalte carti ale Noului Testament (Matei, cap. 24-25; Marcu, cap. 13; Luca, cap. 21; II Petru, cap. 3; II Timotei, cap. 4; I Tesaloniceni, cap. 4-5; II Tesaloniceni, cap. 2; Romani, cap. 1; I Corinteni, cap. 15 – toate intelese in conformitate cu talcuirile Sfintilor Parinti ai Bisericii) contureaza liniile generale ale invataturii eshatologice crestine, care aseaza in contextul lor firesc din punct de vedere dogmatic si istoric evenimentele din Apocalipsa.
4. De ajutor este si studiul cartii in sine: autorul, timpul si locul scrierii si mai cu seama scopul ei – toate acestea insa in contextul traditiei si al credintei ortodoxe, nu in spiritul criticii rationaliste specifice vremurilor noastre, care deformeaza sensul cartii de dragul de a se conforma tinutei academice. Introducerea Arhiepiscopului Averchie ofera cititorilor ortodocsi posibilitatea acestui studiu.
5. Cunoasterea limbilor vechi, a geografiei, a istoriei, a arheologiei etc. poate uneori sa faca lumina asupra diferitelor pasaje ale Scripturii.
6. Mai de seama insa decat cunoasterea stiintifica de orice profil este perspectiva de ansamblu asupra istoriei si culturii si filosofia acestora. Pentra intelegerea unora dintre viziunile Apocalipsei (si ale cartii lui Daniel din Vechiul Testament, de care este strans legata) este necesara o perspectiva asupra modului in care se succed stapanirile lumesti cat si asupra imparatiei nepieritoare a lui Hristos, care se va instaura in locul acestora. Persoana Antihristului poate fi mai bine inteleasa prin studierea tiranilor Antichitatii (precum Antioh Epifanie) si a stapanitorilor modernitatii (adevaratii premergatori ai Antihristului) care au incercat sa cucereasca lumea: Napoleon, Hitler si comunismul.
Avand aceste indrumari, continutul Apocalipsei, desi uneori dificil, poate fi inteles destul de bine. Totusi, fìindca are multe simboluri si sensuri figurate, vom face referire la diferitele niveluri de intelegere a Sfintei Scripturi.
Intelesurile literale in opozitie cu cele simbolice sau mistice
Pornind de la acest aspect, multi comentatori ai Bibliei se ratacesc, indiferent daca aceasta se intampla prin intelegerea prea literala (cum este cazul protestantilor fundamentalisti, care cred ca totul in Biblie trebuie considerat „literal”) sau printr-o prea libera talmacire (cum este cazul celor cu vederi liberale, care indeparteaza toate intelesurile dificile, considerandu-le „simbolice” sau „alegorice”). In traditia ortodoxa a talmacirii Bibliei, cele doua niveluri de intelegere, literala si simbolica, sunt adeseori imbinate.
Exista multe fragmente care trebuie intelese doar literal, cum sunt partile exclusiv istorice ale Scripturii (de exemplu: „Eu, Ioan,… fost-am in insula ce se cheama Patmos, de dragul cuvantului lui Dumnezeu si al marturiei lui Iisus. Am fost in duh in zi de duminica” – Apocalipsa 1, 9-10). Teoretic, fiecare aspect al unor asemenea relatari istorice poate fi verificat cu ajutorul unor mijloace precum: documente istorice timpurii, istoricii Bisericii primare, martori oculari etc. Reprezentarile metaforice, ca cele de tipul lucrurilor firesti redate in imagini poetizate („soarele si-a cunoscut apusul sau” – Psalmi 103, 20) pot fi, de asemenea, considerate ca facand parte din intelesurile literale ale Bibliei; la fel si in situatiile in care actiuni si insusiri ale lui Dumnezeu sunt redate in termeni pamantesti sau I se atribuie membre trupesti si sentimente omenesti (Dumnezeu s-a maniat sau s-a cait sau s-a plimbat prin Rai). Astfel de intelesuri pot fi considerate tot literale (chiar daca nu sunt strict literale) intrucat prin ele se incearca sa se descrie realitatea asa cum este (pamanteasca sau dumnezeiasca) si nu sa se redea un cu totul alt inteles.
Pe de alta parte, intelesurile simbolice pot fi de mai multe feluri. De exemplu: prefigurante care utilizeaza persoane sau intamplari istorice drept asemanari sau imagini din umbra ale unor intamplari din viata lui Hristos (cele trei zile ale profetului Iona in pantecele chitului prefigureaza sederea de trei zile a lui Hristos in mormant – Matei 12, 40); simbolurile in care se arata voia sau descoperirea lui Dumnezeu prin lucrari inspirate de El (de exemplu, legaturile si jugul pe care si le-a pus Ieremia semnifica robia babiloniana – Ieremia 27, 1; sau braul apostolului Pavel cu care Agab profetul si-a legat mainile si picioarele semnifica arestarea lui in Ierusalim – Faptele Apostolilor 21, 11). In aceste doua feluri de intelegere simbolica a textului este valabila si intelegerea literal-istorica.
In ceea ce priveste reprezentarile tainice care ascund un sens duhovnicesc mai adanc sub chipul anumitor persoane umane, lucruri sau intamplari, ramane valabil si sensul literal – cum este, de exemplu, cazul pomului cunostintei binelui si raului din rai, pe care Sfàntul Grigorie Teologul il talcuieste drept treapta a contemplatiei, fara a nega faptul ca era si un pom real; sau pomul vietii care, pe langa faptul ca este o prefigurare a crucii lui Hristos, este si o inchipuire a vietii viitoare, fara a-si pierde intelesul de pom real intr-o gradina reala, asa cum arata destul de clar traditia patristica.
Alegoria utilizeaza o povestire imaginara pentru a reda simbolic o realitate superioara. In Biblie, aceasta este rar intalnita si se limiteaza indeosebi la parabole si apologii – povestiri si fabule moralizatoare, in care relatarea insasi nu trebuie sa fie reala (desi in unele parabole poate fi reala). Chiar si Cantarea Cantarilor, care este un fel de alegorie a iubirii dintre Hristos si Biserica, are un suport istoric – iubirea dintre Solomon si mireasa lui din Egipt.
Viziunile din Apocalipsa contin totusi simboluri care difera oarecum de cele mentionate. Uneori sunt infatisate realitati ceresti pe masura intelegerii unui profet (vedenia lui Hristos in capitolul 1, a Imparatiei cerurilor in capitolul 7, a veacului viitor in capitolele 21-22); alteori sunt infatisate imagini alegorice ale Bisericii si vietii acesteia („femeia invesmantata cu soarele”, in capitolul 12, „mia de ani” a existentei Bisericii in capitolul 21) sau ale anumitor fiinte care poarta razboi impotriva Bisericii (balaurul in capitolul 12, cele doua bestii din capitolul 13) sau ale unor intamplari viitoare in general (cei patru calareti din capitolul 6) sau in special (cele sapte plagi din capitolul 15).
Talcuirea tuturor acestor reprezentari simbolice – intr-un mod accesibil in prezent, inainte ca toate profetiile sa se implineasca – ne este oferita de textul comentariului. Vom face acum ultimele recomandari pentru pregatirea si prevenirea cititorului.
1. Nu trebuie sa fim prea categorici sau peste masura de limitati in interpretarea data de noi a acestor reprezentari simbolice si viziuni. Multe dintre simbolurile Apocalipsei sunt atat de cuprinzatoare in aplicarea lor practica, incat nici o formulare literara obisnuita nu le poate reda. Cel cu o experienta si o cunoastere mai bogata va vedea mai mult decat cel lipsit de ele. De asemenea, pe masura ce istoria se va apropia de sfàrsit, semnificatia unor simboluri se va limpezi. Arhiepiscopul Averchie insusi remarca faptul ca unor simboluri inca nu li se poate da o interpretare, in timp ce altora (cum ar fi „lacustele”si „caii” din capitolul 9) se hazardeaza, pe baza experientei razboaielor secolului XX, sa le dea o talcuire.
2. Trebuie sa fim atenti la deosebirea fragmentelor care fac referire la realitatile lumii pamantesti cazute si a celor care fac referire la cea cereasca. Talcuirile gresite ale Apocalipsei confunda invariabil aceste doua realitati, incercand sa aplice viziunile profetice legate de lumea cereasca (unde boala si intristarea vor inceta, unde moartea nu exista si „leopardul se va odihni impreun cu iedul” – Isaia 11, 6) lumii acesteia pamantesti. Aceasta este gresala cea mai grava a interpretarii hiliaste [milenariste], predominanta in randul protestantilor, care considera „mia de ani” din capitolul 20 drept o perioada istorica „cereasca” si aplica profetiile Vechiului Testament Ierusalimului pamantesc si nu Ierusalimului ceresc, al veacului viitor.
Uneori, chiar comentatorii ortodocsi au interpretari diferite ale vedeniilor si reprezentarilor lor simbolice. Nu trebuie totusi sa ne grabim sa observam „contradictiile”, intrucat in limbajul simbolic se intampla adeseori ca reprezentarile sa aiba sensuri si niveluri de interpretare multiple. Astfel, creaturile stranii din capitolul 9 pot reprezenta infricosatoarele arme moderne, insa ele pot deopotriva simboliza demoni si actiuni ale patimilor umane; „steaua cea mare” din capitolul 8 poate fi un meteorit sau un proiectil sau un alt corp fizic capabil sa cauzeze distrugere, dar il poate simboliza si pe diavol.
3. Interpretarea hiliasta a Apocalipsei porneste si de la o alta greseala fundamentala pe care o fac majoritatea comentatorilor protestanti: sa considere continutul cartii intr-o ordine strict cronologica. Textul trebuie inteles asa cum este de fapt, adica o insiruire de vedenii distincte una de alta prin continut: unele se refera la cer, altele la pamant; unele sunt foarte generale si cu sens simbolic, altele foarte precise si cu sens literal; unele sunt despre trecut, altele despre viitor, iar altele despre prezent. Pentru lamurirea acestor vedenii este necesar un comentariu ortodox amanuntit, si nu o simpla citire de text care ar fi accesibila intelegerii noastre moderne. Cartea de fata incearca sa fie un astfel de comentariu ortodox atat de necesar.
4. Citirea Apocalipsei nu trebuie sa fie intemeiata pe cautarea starilor de suspans, ci pe seriozitate si atentie sporita. Prima noastra grija trebuie sa fie dobandirea unei intelegeri a dogmelor si a perspectivei ortodoxe asupra lumii intrucat acestea stau la baza continutului cartii. In privinta aplicarii anumitor profetii la evenimentele contemporane trebuie sa fim precauti in formularea unor concluzii si sa nu ne lasam influentati de propriile noastre opinii sau inchipuiri.
5. Este foarte important ca lectura cartii sa fie insotita de o hranire spirituala constanta: slujbele si tainele Bisericii, citirea regulata a Bibliei si a textelor duhovnicesti. Daca sunt implinite aceste conditii si credinta noastra ortodoxa este o nevointa constienta si constanta, atunci nu vom mai fi coplesiti de vreo noua „catastrofa” sau vreo noua „implinire” a vreunei profetii apocaliptice.
6. Luand in considerare toate acestea, intelegem ca Apocalipsa este o carte a tainelor, a intelesurilor adanci legate de inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor, de scopul suprem al lumii si al omului si de inceputul vesnicei Imparatii a cerurilor. De aceea ea trebuie citita cu frica de Dumnezeu si cu smerenie si cu neincredere in propria noastra capacitate de intelegere.
Apocalipsa – cartea vremurilor noastre
Apocalipsa este o descriere mistica a viitorului Bisericii lui Hristos si a lumii intregi; ea descrie lupta Bisericii impotriva tuturor dusmanilor sai si biruinta finala asupra lor. Astfel, lectura acestei carti este o mare mangaiere, mai cu seama in vremuri de persecutie si descurajare pentru crestini, asa cum sunt si vremurile noastre. Evenimentele istorice pe care le vedem petrecandu-se in jurul nostru [textul a fost scris in perioada de persecutie comunista asupra multor popoare ortodoxe, n.n.] fac parte din intregul context al luptei Bisericii impotriva puterilor raului, al biruintei finale a ei si al inceputului vesnicei Imparatii a cerurilor.
Membrii Bisericii de catacomba din Rusia de astazi se considera a fi in postura femeii alungate in pustie (Apocalipsa, cap. 12) si astfel dobandesc putere de la Dumnezeu in incercarile lor cele mai dificile. Atunci cand puterile raului ajung sa ia o forma atat de puternica, precum este aceea a unei guvernari ateiste totalitare, este foarte usor sa renunti la lupta daca nu ai perspectiva sensului acestei aparente biruinte a raului si cunoasterea faptului ca biruinta finala apartine binelui si Bisericii lui Hristos.
Biserica din primele veacuri crestine a manifestat un mare interes pentru aceasta carte, intrucat se parea ca evenimentele descrise in ea sunt pe cale sa se implineasca. Cu toate acestea, tentatia hiliasmului, in care au cazut chiar si unii dintre parintii timpurii ai Bisericii (Sfantul Irineu de Lyon, Sfantul Iustin Martirul si Filosoful), impreuna cu starea de pace si stabilitate din timpul lui Constantin, cand intreg imperiul devenise crestin, au dus la o diminuare a gandirii apocaliptice in Biserica si la o neglijare generala a cartii. Chiar si situarea ei in canonul Noului Testament era incerta pana in secolul IV, iar unii dintre marii Parinti ai Bisericii abia o mentioneaza. Asa cum afirma Arhiepiscopul Averchie, aceasta este singura carte din Noul Testament care nu este cuprinsa in canonul citirilor scripturistice din timpul slujbelor bisericesti, chiar daca Tipicul bisericesc o asaza intr-o slujba rareori sau deloc savarsita in zilele noastre (la slujba Miezonopticii de sambata noaptea sunt randuite sa fie citite in ordine toate epistolele Noului Testament si Apocalipsa, intre Vecernie si Utrenie, incepand cu Duminica Tuturor Sfintilor).
Unii dintre marii Parinti ai Bisericii s-au folosit totusi de textul Apocalipsei. Printre Parintii secolelor al III-lea si al IV-lea putem mentiona pe: Sfantul Ipolit al Romei, Sfantul Ciprian al Cartaginei, Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Ambrozie al Milanului, Sfantul Atanasie cel Mare, Sfantul Chiril al Ierusalimului si Fericitul Augustin. Unele talcuiri la Apocalipsa ale acestora vor fi redate in notele de subsol.
Unul dintre cele mai de seama comentarii patristice ale cartii este cel al Sfantului Andrei al Cezareei din secolul al V-lea, care indeparteaza interpretarile eronate ale primelor secole si infatiseaza viziunea ortodoxa in aceste privinte, cum ar fi „mia de ani” a stapanirii lui Hristos si a sfintilor Lui (cap. 20). In lucrarea de fata, pe langa comentariul Sfantului Andrei, Arhiepiscopul Averchie s-a folosit si de invatatura ortodoxa rusa despre Apocalipsa din secolele al XIX-lea si al XX-lea, precum si de propriile sale reflectii despre evenimentele apocaliptice din timpurile noastre.
Se pare ca traim intr-adevar ultimele veacuri ale acestei lumi, cand profetiile Apocalipsei despre sfarsitul ei incep sa se implineasca. Fara indoiala, este timpul potrivit – mai ales din perspectiva multitudinii interpretarilor eronate despre aceasta carte raspandita in mentalitatea contemporana – pentru un comentariu ortodox complet al acesteia.
Fie ca crestinii ortodocsi sa dobandeasca prin citirea acestui comentariu o constiinta treaza a semnelor acestor vremuri si sa invete sa se pregateasca pentru a rabda pana la capat incercarile grele si necazurile care vor veni asupra noastra!
[…]
Comentariul Arhiepiscopului Averchie nu cuprinde textul integral al Apocalipsei pe care l-a talcuit. Insa in traducerea de fata este prezentat intregul text, astfel incat comentariul se desfasoara verset cu verset. In unele situatii, materialul explicativ din comentariul Sfantului Andrei, pe care Arhiepiscopul Averchie nu l-a citat, a fost adaugat pentru a oferi o interpretare a fiecarui verset. Totusi, scopul autorului si al traducatorului nu a fost acela de a realiza o interpretare exhaustiva a Apocalipsei (care ar necesita un volum mult mai mare de pagini), ci mai degraba de a pune la dispozitia crestinilor ortodocsi ai acestor vremuri un ghid practic al ei. […]”.
(introducere la: “Arhiepiscop Averchie Tausev, Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox”, Editura Sophia, 2005)
Legaturi:
- “VEDEŢI SĂ NU FIŢI AMĂGIŢI!” – Parintele Seraphim Rose ne arata de ce e nevoie sa cercetam semnele vremurilor
- CUVINTE DE TREZIRE SI DE LIMPEZIRE DUHOVNICEASCA DE LA CUVIOSUL SERAFIM ROSE (†2 septembrie): “Este mai tarziu decat credem”; “Nu trebuie sa umblam dupa semne spectaculoase, ci mai degraba sa cautam semne duhovnicesti…”
- Cuv. Serafim Rose: Ce sa facem pentru a discerne si a rezista ispitelor acestor vremuri?
- Ce am retinut din talcuirile si avertismentele CUVIOSULUI DANIEL GOUVALIS privitoare la Apocalipsa. Cum sa ne ferim de exegetii improvizati si de speculantii financiari ai profetiilor eshatologice? CUM TALCUIESC SFINTII PARINTI LEGATURA DINTRE LEPADARE SI ANTIHRIST
- Sf. Varsanufie al Optinei despre vremurile din urma si despre realitatile eshatologice: Fericit cel ce citeste cuvintele cartii acesteia…
- “A PATRA FIARA” din cartea lui Daniil
- DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST SI REVENIREA PROROCULUI ILIE, CA „AL DOILEA INAINTEMERGATOR AL VENIRII LUI HRISTOS”
- ANTIHRISTUL – invatatura ortodoxa
- PARINTELE ADRIAN FAGETEANU: “Vor fi vremuri cand tacerea va fi mai de folos decat vorba”. DESPRE VREMURILE DIN URMA, LEPADARE, PLANURI OMENESTI, DEZORIENTARE, DEZBINARE, JERTFA… (video)
- Ispitirea lui Dumnezeu. DRACUL-TEOLOG si inselarile care dezbina Biserica “in numele Domnului”
- Monahul Moise Aghioritul despre sensul preocuparii cu semnele vremurilor: DE LA SPECULATII SI PANICA LA CERCETAREA LAUNTRICA SI PREGATIREA PRIN CAINTA
***
- PARINTELE DIONISIE IGNAT – VREMURILE DIN URMA – SEMNE SAU EXAGERARI? (I)
- STARETUL DIONISIE IGNAT: “O sa fie schimbari mari. Conducatorii omenirii de astazi sunt hotarati sa distruga omul”. CE INSEAMNA ‘AL OPTULEA VEAC’?
- Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA… DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”.
- Sfantul Efrem Sirul despre inselaciunea perversa si insidioasa a Antihristului si despre durerile cele din urma
- CUVANT DESPRE ANTIHRIST al Sfantului Ioan Damaschin
- “CUGETARILE UNEI INIMI SMERITE”: “Cand oceanul raului va inunda intreaga lume, atunci va veni sfarsitul lumii”
- Din profetiile Sfantului Nil Athonitul: “Oamenii din vremea aceea se vor inrai ca niste fiare salbatice… Peste tot vor fi piedici si sminteli”
- Sfantul Ignatie Briancianinov ne invata sa deosebim semnele si minunile lui Hristos de cele ale Antihristului
- “Mi-e frica, Parinte, tare n-as vrea sa ajung vremurile acelea! Ce sa fac?”
- Sf. Lavrentie de Cernigov: “Vor fi multi surzi si multi orbi…” (proorocii despre vremurile din urma)
- Sfantul Serafim de Viriţa: “Banii si inselaciunile lumii vor pierde mai multe suflete decat prigoana ateista!”
- Viziunile Staretului rus Antonie (I)
- A doua viziune a Staretului Antonie. Invataturi
- Parintele Sofian Boghiu despre sfarsitul lumii, Antihrist si masonerie
- SF. IOAN MAXIMOVICI: “Va fi o apostazie generala si, pe deasupra, multi episcopi vor trada credinta”
- Nasterea unui sfant in imparatia vesnica: Fericitul Batran Selafiil din Siberia. “SUNT VREMURI DE MARTURISIRE. SA NU PRIMITI SA FITI AI ALTCUIVA!”
- Epistola unui sfant contemporan: “PREGATITI-VA, DRAGII BUNELULUI, PREGATITI-VA…”
- Din scrisorile Staretului Selafiil din Tomsk (Siberia): “CUM NE VOM MANTUI NOI?”
- SCRISORI INEDITE SI PROOROCESTI (catre Parintele Selafiil!) ALE SFANTULUI IERARH LUCA AL CRIMEEI:“Cand Biserica nu va mai fi prigonita se vor pregati toate pentru imparatia antihristului”
- Rugaciunea de dimineata a STARETILOR DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST
Multumim mult pentru aceasta postare si tot efortul dumneavoastra!
Cum pot lua legatura cu administratorul acestui site pentru discutarea conditiilor de mai sus,privind preluarea materialelor de pe acest site.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/about/
Foarte interesant acest articol. Am citit de cateva ori Cartea Apocalipsei si trebuie sa marturisesc ca era sa cad in patima interpretarii proprii.
Dupa un anumit timp, am inteles ca nu se poate interpreta decat de catre oameni sfintiti, oameni cu o profunda induhovnicire ortodoxa, si nici de catre aceia in totalitate.
Nu in totalitate, nu pentru ca ei nu ar fi bineplacuti lui Dumnezeu, ci pentru ca Dumnezeu a randuit ca unele talmaciri sa poata fi accesibile doar binecredinciosilor din acele vremuri, de pe urma.
Referitor la numarul care va fi pus pe mana dreapta sau pe fruntea inchinatorilor Antihristului, prooorocit in acest verset:
18. Aicea iaste intelepciune. Cela ce are minte, socotesca numarul fiarai, pentru ca numarul omului iaste. Si numarul ei:666.
(Apocalipsa, A Sfantului Ioana, cap.13)
Ma tot gandesc ca fiecare dintre noi, tind sa cred ca la nivel global deja, avem un “numar al omului”. In Romania este CNP-ul. Fara CNP nu poti sa mai faci nici o tranzactie, nu mai poti obtine diverse acte, nu mai poti face aproape nimic, nici chiar sa vinzi. Ca sa deschizi o firma,magazin, poate chiar si o taraba, iti trebuie CNP-ul. Ca sa poti cumpara lucruri de o valoare mai mare, care necesita facturare, iti trebuie CNP-ul.
Deocamdata, mai poti cumpara doar maruntisuri(alimente, imbracaminte, diverse).
Dar cand toate (certificat nastere, buletin, cont bancar, permis conducere, card sanatate …) vor fi incorporate intr-un singur cip implantabil (sau intr-o alta forma), probabil ca acel cip, corespunzator fiecarui om, va reprezenta CNP-ul fiecaruia dintre noi.
Despre 666, poate fi adaugat acestui CNP, pentru a putea fi citit de respectivele calculatoare, dar totodata, sa fi fost ales acest 666, datorita faptului ca Antihristul va vrea sa se declare urmas al lui Solomon si sa existe o legatura intre pecetea lui si cumpanitura aurului ce i se aducea lui Solomon si care era de 666 de talanti de aur. (vezi III Imparati, cap.10, verset 15, in alte editii mai noi: 14)
Adevarul este numai la Bunul Dumnezeu, Facatorul cerului si al pamantului.
Sa nu ne dorim sa prindem acele vremuri.
Cine vrea sa auda vocea Pr. Seraphim Rose http://www.youtube.com/watch?v=3do_WEuemKI&t=0m59s
“Dragostea este suprema raspundere pentru altul”.
(Pr. Dumitru Staniloae)
O gasim aici, din belsug. Multumim!
@ Alexandru:
Probabil nu ai urmarit si nu ai vazut:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/09/02/cuviosul-seraphim-rose-perspectiva-ortodoxa-asupra-lumii-audio-inedit/
http://www.ortodoxmedia.com/inregistrare/140/The-signs-of-the-end-of-
(de unde se pot si descarca)
Multumim pentru acest articol admin!
Referitor la “Apocalipsa” consider ca intr-adevar este o carte foarte grea de talcuit, poate cea mai grea.
De asemenea sunt constient ca traim clipe grele si ca mai mult ca oricand, traim niste vremuri apocaliptice…
Important este sa ne rugam la Bunul Dumnezeu si la Maicuta Domnului.
Referitor la CNP am o anumita parere.E o parere pur si simplu personala.
Cred ca la inceput oamenii sunt obisnuiti cu CNP-ul, apoi cu cine mai stie ce, si pana la urma, atunci cand se va pune pecetea, multora li se va parea ceva normal si nu vor vedea probleme in asta.Adia se cam merge treptat.
Sa nu uitam ca o importanta majora o vor avea “fortele” ce ii pregatesc “calea” lui antihrist.
Admin, totusi, in momentul de fata ma gandesc ca nu e niciun pacat sa ai buletin,CNP ,nu?
Lumea se cufunda in pacate si toti avem vina, e clar.
E insa important sa il rugam pe Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute sa ne mantuim.E important sa fim tari in credinta si, in vremurile astea si mai ales in vremurile care vin sa dobandim harul Duhului Sfant, si astfel vom putea discerne multe,multe lucruri importante si cruciale.
Doamne ajuta!
Multumim fratilor pentru articolele voastre, sunteti niste oameni foarte buni.
@ Florinn:
Bun e numai Dumnezeu. Si sfintii care se aseamana cu El. Noi nu suntem pe acolo. Sincer.
Pacatul nu e ceva obiectiv si juridic, in general, cu atat mai putin ceva administrativ. Acestea sunt insa mijloace de insemnare, de control, de robie, de stirbire a demnitatii umane. Pregatesc incet terenul.