SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT (15 nov.) SI INCEPUTUL POSTULUI NASTERII DOMNULUI: “Postul moderat si cumpatat este baza si capul tuturor virtutilor”

14-11-2010 Sublinieri

sursa: Strajerii ortodoxiei

” (…) Sculându-te de la masă, trebuie să fii puţin flămând, ca trupul să fie supus sufletului, să fie capabil de muncă şi să fie simţitor la activităţi în­ţelepte şi atunci patimile trupeşti vor fi biruite. Postul nu poate nimici patimile trupeşti în aşa măsură cum le nimiceşte hrana să­racă. Unii postesc un timp anumit, iar apoi se dedau la mâncăruri plăcute, căci mulţi încep postul şi alte nevoinţe grele peste puteri­le lor, iar apoi slăbesc din cauza necumpătării şi încep să caute mâncăruri gustoase şi odihnă pentru întărirea trupului. A proce­da astfel înseamnă să creezi ceva, iar apoi să distrugi, întrucât trupul din cauza lipsurilor din vremea postului este împins către plăceri şi mângâieri, iar plăcerile stârnesc patimi. Iar dacă cineva consumă pu­ţină hrană în fiecare zi, atunci el capătă un mare folos.

Însă cantita­tea hranei trebuie să fie numai în măsura cât să-ţi întăreşti puterile. Un asemenea om poate săvârşi orice lucru duhovnicesc. Nevoinţa cumpătată nu are preţ. Căci unii dintre nevoitori întrebuinţau hrana cu măsură şi aveau măsură în toate – în nevoinţe, în necesităţile trupeşti, în obiectele de cult şi orice lucru îl foloseau la timpul său şi după un anumit statut cumpătat. De aceea Sfinţii Părinţi nu recoman­dă să începi un post peste puteri, ca să nu ajungi la slăbiciune. Ia-ţi drept regulă să mănânci în fiecare zi, astfel te poţi mai lesne abţine; iar dacă cineva posteşte mai mult, atunci cum te poţi abţine de la ghiftuire şi îmbuibare? Nicicum. Un astfel de început necumpătat are loc ori din cauza trufiei, ori din cauza nechibzuinţei; iar abţinerea este una din virtuţi care contribuie la înfrânarea trupului.

Foamea şi setea sunt date omului pentru curăţirea trupului, apărarea lui de la gândurile rele şi patimile de curvie; iar mâncând puţin în fiecare zi este o cale spre desăvârşire, după cum spun unii. Nicidecum nu se va înjosi moraliceşte şi nu-şi va dăuna sufletului acela care mănâncă zilnic la o oră anumită, pe aceştia îi laudă Sfântul Teodor Studitul în învăţătura la cinci zile din prima săptămână a Postului Mare, aducând drept con­firmare cuvintele Sfinţilor Părinţi purtători de Dumnezeu şi ale Domnului Însuşi. Aşa trebuie să procedăm şi noi. Domnul a îndurat post îndelungat, de asemenea Moise şi Ilie, dar o singură dată. Şi alţii câteodată, cerând câte ceva de la Creator, posteau un anumit timp, dar în conformitate cu legile naturii şi cu învăţătura Sfintei Scripturi. Din faptele sfinţilor, din viaţa Mântuitorului nostru şi din pravilele vieţilor celor care au trăit cuvios se vede cât de frumos şi de folos este să fii pregătit şi să te afli în nevoinţă, muncă şi răbdare; însă nu trebuie să te istoveşti peste măsură cu un post necumpătat şi să faci trupul neputincios. Dacă trupul se înfierbântă în timpul tinereţii, atunci trebuie să te abţii de la multe; dar dacă trupul este neputincios, trebuie să primeşti hrană îndeajuns fără a te uita la alţi asceţi. Uită-te şi chibzuieşte după puterile tale, cât poţi duce; propria conşti­inţă este măsura şi învăţătorul intern pentru fiecare. Este cu neputin­ţă ca toţi să aibă aceeaşi nevoinţă; fiindcă unii sunt puternici, iar alţii neputincioşi; unii sunt ca fierul, alţii ca arama, iar alţii ca ceara. (…)

Postul moderat şi cumpătat este baza şi capul tuturor virtuţilor. Cum lupţi cu leul şi cu groaznicul şarpe, aşa trebuie să lupţi cu duş­manul în neputinţa trupească şi sărăcia sufletească. Dacă cineva vrea să aibă mintea trează de la gânduri murdare, trebuie să-şi cure­ţe trupul prin post. Este cu neputinţă să fii preot fără a ţine post. Postul este necesar ca şi aerul. Postul, pătrunzând în suflet, omoa­ră păcatul din adâncul lui”.

(din: Sfântul Paisie Velicikovski – “Crinii ţarinei sau flori preafrumoase“)

Pentru inceputului Postului Nasterii Domnului, va mai recomandam:

***

Astazi este praznicul marelui nostru parinte, al Sfantului Cuvios Paisie Velicicovski (de la Neamt), el insusi fiind un implinitor la cele mai inalte masuri al poruncii desprinsa din pilda Samarineanului milostiv si intemeietor al unei intregi randuieli si traditii – astazi abandonate spre rusinea si osanda noastra – a vietii de obste intemeiata mai presus de toate pe legea iubirii. Este chipul staretului ideal, despre care se spune ca

pentru fiecare simţea durere. Iar pe fiii săi duhovniceşti îi îmbrăţişa mai mult decât pe sufletul său. Pe tot omul ce venea la dânsul, pentru milă sufletească sau trupească, nu-l întorcea în deşert”.

Pentru acest praznic, va recomandam calduros:

  • Pr. Tudor Ciocan – 14 nov. 2010 – emisiune radio (la Romania Actualitati) despre Cuviosul Paisie Velicicovski (de la Neamt), rugaciunea lui Iisus si semnificatia staretismului, ca si despre rolul scrierilor Sfintilor Parinti:

***

din care extragem aici prima parte a meditatiei noastre:

“Biserica noastra ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Paisie de la Neamt (Velicicovski). Am ales din viata sa – ce poate fi citita pe larg aici – cateva fragmente care ne arata atat masura duhovniceasca la care dusese Sfantul obstea monahala careia ii era staret, cat si duhul Sfantului Paisie, care via si care isi rasfrangea energiile sale in jur, sfintind, luminand, intorcand oameni la Dumnezeu. Cu adevarat Sfantul Paisie si obstea sa ajunsesera la “unimea credintei si la impartasirea Sfantului Duh“, iar aceasta se datoreaza acestui “dreptar” duhovnicesc urmat de cuvios: sufletul său şi-l punea pentru cea mai mică poruncă a Stăpânuluisi “pentru fiecare simţea durere”.

Nu prin metode administrative, nu prin disciplina cazona sau chiar prin teroare! – asa cum este “la moda” astazi, din pacate, si peste tot in Biserica – dupa modelul “managementului eficient” al lumii luciferizate – nu exterior, artificial si mecanic, nu prin “intelepciune omeneasca”, ci prin “metoda” lui Hristos: prin pilda personala de sfintenie, prin slujire si iubire jertfelnica fara masura, pana la capat. Asa cum spunea si un alt Cuvios cu acelasi nume, Paisie Aghioritul:

Cea mai mare neoranduiala in manastiri este din pricina oranduielii lumesti, cu disciplina spartana, care nu numai ca oboseste, mai ales pe omul obosit de azi, ci izgoneste si ’sfanta nevinovatie’ si absoarbe toate puterile sufletesti si trupesti in cele pamantesti, iar omul uita pe Dumnezeu“.

Obstea Sfantului Paisie, care a trait poruncile lui Hristos, ne arata ca cererea de la Liturghie, mentionata in titlul acestui articol, este nu numai realizabila, ci si foarte necesara pentru mantuirea noastra… Continuare

15-11


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Cum sa tinem post?, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Sfantul Paisie de la Neamt (Velicicovschi), Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

56 Commentarii la “SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT (15 nov.) SI INCEPUTUL POSTULUI NASTERII DOMNULUI: “Postul moderat si cumpatat este baza si capul tuturor virtutilor”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Admin !

    Cum considerati voi ! …pentru ca…e blogul vostru…in fond…munca voastra…!
    In general…eu raspund fiecaruia…indiferent de intentie….( pana imi dau seama si…”simt” ca…nu mai are rost…folos…)

    I-am raspuns…mai ales ca , acest pasaj din comentariul lui : “… te rog lamureste-ma ca nu am inteles ce vrei sa spui! ” l-am luat ad-literam si sincer ! …mai ales…insotit de : “te rog”….

    Intotdeauna “indiferenta” mi s-a parut o expresie a mandriei ~ a arogantei…si chiar o arma mult mai puternica…alaturi de celelalte din arsenalul razbunarii…Pe de alta parte…intotdeauna mi-a fost teama ca…la un moment dat sa nu reusesc sa mai disting cand si cum sa o folosesc……si,totodata fiind si riscul ca aceasta forma de manifestare “indiferenta” …sa se generalizeze….fiind in mare pericol..chiar si inima ~ sufletul…

    Dar…poate ca…de aici incolo…ar trebui sa ne obisnuim mai mult cu asperitatile…chiar si cu agresivitatea…sa ne calim – adica – ca sa putem face fata….

    Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

    Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

  2. orice catisma , si la orice ora .

  3. @ Dona:

    Catisma 6, daca vreti. Multumim. Doamne, ajuta!

  4. catisma 6. va multumesc si DOAMNE,ajuta!

  5. Sunt 20 de catisme. In fiecare zi cate una, la rand. si nu numai in post.

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » IMPORTANT! APEL LA CITIREA PSALTIRII IMPREUNA IN PERIOADA POSTULUI MARE
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Accente cruciale ale sfantului arhimandrit Sofronie Saharov pentru lupta duhovniceasca a Postului Mare in aceste vremuri prea incarcate de tensiuni
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Sa postim cu marime de suflet! CUV. PAISIE AGHIORITUL DESPRE NEVOIA DE POST, INFRANARE, ASCEZA
  9. Pingback: In fata oamenilor lumesti trebuie sa recunoastem ca postim? PUTEM CALCA POSTUL DACA SUNTEM SERVITI CU MANCARE DE DULCE, "CA SA NU SMINTIM"?
  10. Doamne ajuta!
    Astept si eu sa-mi spuneti ce catisma sa citesc.

  11. Pingback: POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa citim Psaltirea impreuna si in acest Post al Craciunului!
  12. Paraclis Cuv. Paisie de la Neamt

    http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2011/11/paraclis-al-sfantului-cuvios-paisie-de.html

    Cuv. Paisie de la Neamţ, icoana cea adevărată a vieţuirii îngereşti, cel ce cu ploaia lacrimilor sale a aprins focul rugăciunii la jertfelnicul inimii şi s-a făcut tuturor lumină în pustiul lumii, povăţuindu-i către viaţa cea îmbunătăţită, să ne pomenească şi pe noi la scaunul de judecată al lui Hristos, Mântuitorul nostru, la care să aflăm milă căzând cu suspinuri negrăite şi rugându-L: ,,Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul !”

    Nevoinţa postului pusă înainte să ne fie prilej de ospăţ duhovnicesc bogat în cuvintele rugăciunii către Pâinea vieţii revărsate în paharul cel tainic cel plin de vinul smeritei cugetări.

  13. Pingback: SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT. Cuvinte trezitoare, de mare folos pentru inceputul Postului. GANDUL LA MOARTE. "ASTAZI ESTE TIMPUL POCAINTEI"
  14. Pingback: PARINTELE NICHIFOR HORIA (Sfintii Trei Ierarhi) DESPRE POST SI MARTURISIREA CREDINTEI: "Biserica Ortodoxa nu face aggiornamento la moda timpului"
  15. Pingback: Iata ca a sosit si POSTUL CRACIUNULUI…. Ce trebuie sa facem? -
  16. Frate ADMIN!

    Eu stiu ca si Sf. HERMAN al ALASKAI a murit tot in ziua 15 noiembrie (1837) si ca este PRAZNUIT tot in ziua de 15.noiembrie.
    Chiar Sf. HERMAN s-a rugat Domnului Hristos ca sa moara CHIAR in Ziua Sfantului pe care l-a iubit o viata intreaga – Sf. PAISIE VELICIKOVSKI de la NEAMT- pe care l-a iubit cu multa recunostiinta toata viata sa, fiindca datorita Sf. PAISIE, a intrat SF. HERMAN in posesia UNICULUI exemplar din FILOCALIA pe care Sf. Paisie a TRADUS-O in limba slavona si pe care prin randuiala lui Dumnezeu a trimis-o in Russia prin niste monahi.
    Pronia Divina a facut ca acest UNIC exemplar al FILOCALIEI SLAVONE care a ajuns in Russia sa cada chiar in mainile viitorului Sfant (primul) al Americii de Nord, Sf. HERMAN al Alaskai, chiar cu scurt timp inainte ca acesta sa plece in EXPEDITIA de INCRESTINARE a Popoarelor Nordice ale Americii de Nord, pe care a trimis-o Patriarhia Rusa la sfarsitului sec. al 18-lea.

    Poate mai postati un link si despre LEGATURA DUHOVNICEASCA de dragoste care a existat IN DUH si NEVAZUT intre Sf. Herman al Alaskai si Sf. PAISIE VELICIKOVSKI de la Neamt.

    Doresc sa va trimit un link (cu privire la care s-ar putea sa aveti cunostinta) cu un material despre calatoria unor pelerini romani in Alaska petrecuta acum cativa ani, material in care se relateaza despre “dragostea” pe care TOATA VIATA, i-a purtat-o plin de recunostiinta, Sf. Herman al Alaskai, Sfantului Paisie de la Neamt:

    http://miriamturism.wordpress.com/2009/11/15/sf-gherman-din-alaska-15-noiembrie/

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  17. In alte cuvinte spus, Sf. Paisie Velicikovski de la Neamt nu este important numai pentru noi romanii, si pentru Biserica si Spiritualitatea noastra ortodoxa romaneasca, fiindca a REINVIAT ISISHASMUL pe pamantul patriei noastre si a REimpanzit lumea Ortodoxa cu curentul NEOIsihasmului chiat pana la Athos!

    Ci este important pentru TOATA CRESTINATATEA ORTODOXA, fiindca din “lumina lui duhovniceasca” si din INVATATURA lui a LUAT LUMINA pana si Pamantul Lumii Noi, al Americii de Nord, prin Sf. Herman al Alaskai, care a fost un fel de (mostenitor DUHOVNCIESC al “duhului” Sf. Paisie) pentru lumea Noua.

    Pentru asta TREBUIE SA-I MULTUMIM Domnului, fiindca prin Sf. PAISIE de la Neamt a fost cunoscuta in lume VALOAREA DUHOVNICEASCA A SPIRITUALITATII noastre Ortodfoxe din Moldova.

    Chiar si Sf. IGNATIE BRIANCIANINOV, face referire in scrierile sale la MANASTIREA NEAMTU din MOLDOVA, ca la un important “reper” duhovnicesc in lumea Crestina Ortodoxa, unde se invata de catre monahi “RUGACIUNEA LUI IISUS” si STIINTA TAINICA A DESPATIMIRII sufletului!

    Sa-i dam SLAVA LUI DUMNEZEU ca a vrut sa ne “mareasca” pe noi romanii in lumea Crestina Ortodoxa prin acest Sfant minunat, Sf. PAISIE VELICIKOVSKI DE LA MANASTIREA NEAMT!

    Amin!

  18. In Arizona exista o Mnastire Sarbeasca de Maici, care il are ca PROTECTOR spiritual pe Sf. PAISIE VELICIKOVSKI.
    Iata siteul Manastirii, si cateva clipuri video despre maicutele care se nevoiesc in aceasta Manastire>

    http://stpaisiusmonastery.org/about-the-monastery/about-us/

    http://www.youtube.com/watch?v=x2WfLPd1wDc\

    http://www.youtube.com/watch?v=0w10yHwv7tk

  19. Pingback: Raspunsurile Parintelui Teofil Roman despre RUGACIUNEA LIBERA, POSTUL ECHILIBRAT si LUPTA CU OBOSEALA SI IMPIETRIREA INIMII: “Dumnezeu nu asteapta de la noi poezii, ci asteapta inima noastra asa cum este” (si AUDIO) -
  20. Pingback: SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT despre necesitatea citirii Sfintilor Parinti si a sfatuirii fratesti, in vremurile lipsei de stareti duhovnicesti -
  21. Pingback: A INCEPUT POSTUL CRACIUNULUI. Cuvant al Sfantul Ioan Gura de Aur: “Ce folos ai de pe urma postului, cand postesti cu trupul, dar te desfranezi cu ochii?” -
  22. Pingback: Sfantul Ioan Gura de Aur despre SCOPUL si PUTEREA POSTULUI CELUI ADEVARAT. “Dar dacă trupul tău este slab şi nu poţi să posteşti mereu, poţi însă să te rogi şi să fii înfrânat!”. POSTIREA – INDEPARTAREA DESFATARILOR TRUPEST
  23. Pingback: SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT si cateva principii-trepte ale urcusului sau catre Dumnezeu: “NU DEVII MARE DECAT PRIN LUCRURILE MICI” si… NU TE INTOARCE INAPOI! Cat poate costa o singura clipa de ezitare si de neascultare? | Cuvântul Ortodo
  24. Pingback: ESTE SUFICIENT POSTUL TRUPESC? CE VREA DUMNEZEU DE LA NOI? “Urechile să postească, prin a nu asculta bârfe, nici calomnii. Gura să postească abţinându-se de la orice cuvânt imoral şi nedrept” | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: CUM TINEM POSTUL NASTERII DOMNULUI? Este de ajuns doar sa ne propunem… “SA FIM MAI BUNI IN POST”? Poate fi minimalizata sau ignorata INFRANAREA DE LA MANCARE in numele “abtinerii de la rautati” sau a “postului duhovnice
  26. Pingback: mâine… | albastru de… mai departe (2)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate