SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT (15 nov.) SI INCEPUTUL POSTULUI NASTERII DOMNULUI: “Postul moderat si cumpatat este baza si capul tuturor virtutilor”

14-11-2010 Sublinieri

sursa: Strajerii ortodoxiei

” (…) Sculându-te de la masă, trebuie să fii puţin flămând, ca trupul să fie supus sufletului, să fie capabil de muncă şi să fie simţitor la activităţi în­ţelepte şi atunci patimile trupeşti vor fi biruite. Postul nu poate nimici patimile trupeşti în aşa măsură cum le nimiceşte hrana să­racă. Unii postesc un timp anumit, iar apoi se dedau la mâncăruri plăcute, căci mulţi încep postul şi alte nevoinţe grele peste puteri­le lor, iar apoi slăbesc din cauza necumpătării şi încep să caute mâncăruri gustoase şi odihnă pentru întărirea trupului. A proce­da astfel înseamnă să creezi ceva, iar apoi să distrugi, întrucât trupul din cauza lipsurilor din vremea postului este împins către plăceri şi mângâieri, iar plăcerile stârnesc patimi. Iar dacă cineva consumă pu­ţină hrană în fiecare zi, atunci el capătă un mare folos.

Însă cantita­tea hranei trebuie să fie numai în măsura cât să-ţi întăreşti puterile. Un asemenea om poate săvârşi orice lucru duhovnicesc. Nevoinţa cumpătată nu are preţ. Căci unii dintre nevoitori întrebuinţau hrana cu măsură şi aveau măsură în toate – în nevoinţe, în necesităţile trupeşti, în obiectele de cult şi orice lucru îl foloseau la timpul său şi după un anumit statut cumpătat. De aceea Sfinţii Părinţi nu recoman­dă să începi un post peste puteri, ca să nu ajungi la slăbiciune. Ia-ţi drept regulă să mănânci în fiecare zi, astfel te poţi mai lesne abţine; iar dacă cineva posteşte mai mult, atunci cum te poţi abţine de la ghiftuire şi îmbuibare? Nicicum. Un astfel de început necumpătat are loc ori din cauza trufiei, ori din cauza nechibzuinţei; iar abţinerea este una din virtuţi care contribuie la înfrânarea trupului.

Foamea şi setea sunt date omului pentru curăţirea trupului, apărarea lui de la gândurile rele şi patimile de curvie; iar mâncând puţin în fiecare zi este o cale spre desăvârşire, după cum spun unii. Nicidecum nu se va înjosi moraliceşte şi nu-şi va dăuna sufletului acela care mănâncă zilnic la o oră anumită, pe aceştia îi laudă Sfântul Teodor Studitul în învăţătura la cinci zile din prima săptămână a Postului Mare, aducând drept con­firmare cuvintele Sfinţilor Părinţi purtători de Dumnezeu şi ale Domnului Însuşi. Aşa trebuie să procedăm şi noi. Domnul a îndurat post îndelungat, de asemenea Moise şi Ilie, dar o singură dată. Şi alţii câteodată, cerând câte ceva de la Creator, posteau un anumit timp, dar în conformitate cu legile naturii şi cu învăţătura Sfintei Scripturi. Din faptele sfinţilor, din viaţa Mântuitorului nostru şi din pravilele vieţilor celor care au trăit cuvios se vede cât de frumos şi de folos este să fii pregătit şi să te afli în nevoinţă, muncă şi răbdare; însă nu trebuie să te istoveşti peste măsură cu un post necumpătat şi să faci trupul neputincios. Dacă trupul se înfierbântă în timpul tinereţii, atunci trebuie să te abţii de la multe; dar dacă trupul este neputincios, trebuie să primeşti hrană îndeajuns fără a te uita la alţi asceţi. Uită-te şi chibzuieşte după puterile tale, cât poţi duce; propria conşti­inţă este măsura şi învăţătorul intern pentru fiecare. Este cu neputin­ţă ca toţi să aibă aceeaşi nevoinţă; fiindcă unii sunt puternici, iar alţii neputincioşi; unii sunt ca fierul, alţii ca arama, iar alţii ca ceara. (…)

Postul moderat şi cumpătat este baza şi capul tuturor virtuţilor. Cum lupţi cu leul şi cu groaznicul şarpe, aşa trebuie să lupţi cu duş­manul în neputinţa trupească şi sărăcia sufletească. Dacă cineva vrea să aibă mintea trează de la gânduri murdare, trebuie să-şi cure­ţe trupul prin post. Este cu neputinţă să fii preot fără a ţine post. Postul este necesar ca şi aerul. Postul, pătrunzând în suflet, omoa­ră păcatul din adâncul lui”.

(din: Sfântul Paisie Velicikovski – “Crinii ţarinei sau flori preafrumoase“)

Pentru inceputului Postului Nasterii Domnului, va mai recomandam:

***

Astazi este praznicul marelui nostru parinte, al Sfantului Cuvios Paisie Velicicovski (de la Neamt), el insusi fiind un implinitor la cele mai inalte masuri al poruncii desprinsa din pilda Samarineanului milostiv si intemeietor al unei intregi randuieli si traditii – astazi abandonate spre rusinea si osanda noastra – a vietii de obste intemeiata mai presus de toate pe legea iubirii. Este chipul staretului ideal, despre care se spune ca

pentru fiecare simţea durere. Iar pe fiii săi duhovniceşti îi îmbrăţişa mai mult decât pe sufletul său. Pe tot omul ce venea la dânsul, pentru milă sufletească sau trupească, nu-l întorcea în deşert”.

Pentru acest praznic, va recomandam calduros:

  • Pr. Tudor Ciocan – 14 nov. 2010 – emisiune radio (la Romania Actualitati) despre Cuviosul Paisie Velicicovski (de la Neamt), rugaciunea lui Iisus si semnificatia staretismului, ca si despre rolul scrierilor Sfintilor Parinti:

***

din care extragem aici prima parte a meditatiei noastre:

“Biserica noastra ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Paisie de la Neamt (Velicicovski). Am ales din viata sa – ce poate fi citita pe larg aici – cateva fragmente care ne arata atat masura duhovniceasca la care dusese Sfantul obstea monahala careia ii era staret, cat si duhul Sfantului Paisie, care via si care isi rasfrangea energiile sale in jur, sfintind, luminand, intorcand oameni la Dumnezeu. Cu adevarat Sfantul Paisie si obstea sa ajunsesera la “unimea credintei si la impartasirea Sfantului Duh“, iar aceasta se datoreaza acestui “dreptar” duhovnicesc urmat de cuvios: sufletul său şi-l punea pentru cea mai mică poruncă a Stăpânuluisi “pentru fiecare simţea durere”.

Nu prin metode administrative, nu prin disciplina cazona sau chiar prin teroare! – asa cum este “la moda” astazi, din pacate, si peste tot in Biserica – dupa modelul “managementului eficient” al lumii luciferizate – nu exterior, artificial si mecanic, nu prin “intelepciune omeneasca”, ci prin “metoda” lui Hristos: prin pilda personala de sfintenie, prin slujire si iubire jertfelnica fara masura, pana la capat. Asa cum spunea si un alt Cuvios cu acelasi nume, Paisie Aghioritul:

Cea mai mare neoranduiala in manastiri este din pricina oranduielii lumesti, cu disciplina spartana, care nu numai ca oboseste, mai ales pe omul obosit de azi, ci izgoneste si ’sfanta nevinovatie’ si absoarbe toate puterile sufletesti si trupesti in cele pamantesti, iar omul uita pe Dumnezeu“.

Obstea Sfantului Paisie, care a trait poruncile lui Hristos, ne arata ca cererea de la Liturghie, mentionata in titlul acestui articol, este nu numai realizabila, ci si foarte necesara pentru mantuirea noastra… Continuare

15-11


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Cum sa tinem post?, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Sfantul Paisie de la Neamt (Velicicovschi), Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

56 Commentarii la “SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT (15 nov.) SI INCEPUTUL POSTULUI NASTERII DOMNULUI: “Postul moderat si cumpatat este baza si capul tuturor virtutilor”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. RUGACIUNE – CARE SE CITESTE IN FIECARE POST !

    ” Dumnezeul nostru , nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe , Cel ce mai inainte ai intocmit , prin legea Ta cea veche si cea noua aceste zile de Post , pe Tine te laudam si Tie ne rugam :
    Intareste-ne cu puterea Ta , ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta , spre marirea Numelui Tau celui Sfant si spre iertarea pacatelor noastre , spre omorarea patimilor si biruinta asupra pacatului ! Ca impreuna cu Tine , rastignindu-ne si ingropandu-ne , sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta , intru toate zilele vietii noastre.
    Ca Tie ti se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi , Hristoase Dumnezeule si Tie slava inaltam ! impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte ! si PreaSfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh ! , acum si pururea si in vecii vecilor ! , AMIN . ”

    Doamne ! iarta-ne…si..ajuta-ne…

    Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

  2. vă doresc un post binecuvântat!

  3. IMPORTANT! APEL LA CITIREA PSALTIRII IMPREUNA IN PERIOADA POSTULUI

    Doamne, ajuta!

    Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti de la manastiri, dar si a unor preoti de mir, dorim sa punem inceput, la inceputul acestui Post, unei actiuni duhovnicesti comune, in continuarea celei de la: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/21/indemn-la-rugaciune-staruitoare-in-vremurile-tulburi-pe-care-le-traversam/
    Fara a renunta si la rugaciunile de acolo, pentru acest Post, asa cum inca de atunci anuntam, credem ca este bine sa adaugam si cate o catisma din Psaltire pe zi; fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc sau care deja ne impresoara, sunt rugati sa se inscrie si sa spuna ce catisma isi aleg, ca sa putem acoperi impreuna (cu totii) macar o Psaltire intreaga pe zi, daca nu chiar 2 sau mai multe. Se intelege ca e nevoie de seriozitate fara cusur. Daca aveti alte sugestii sau intrebari, va asteptam. Va multumim!

  4. Da admin! felicit acest indemn la unitate in rugaciune si la infranare.. cea mai grea infranare pentru mine este sa inghit o critica.. Stiu ca trebuie sa tac neaparat,insa mereu raspund inapoi si fac ce fac si asa le intind ca sa fac si pe smeritul si sa arat si cum ca eu nu am gresit.. sunt penibil si vreau sa ma indrept..Am citit in cartea “staretul Efrem Katunakiotul” ca Parintele Efrem s-a opus in cuvant Parintelui Iosif Isishastul,fapt pentru care Dumnezeu i-a dat canon si mai bine de 50 de ani a avut o suferinta de la Dumnezeu pentru un singur gand impotrivitor! Desigur el a avut instiintarea acestui canon de la Dumnezeu caci avea o viata inalta de nevointa.. Ma intreb cate canoane nu am eu de ispasit!? Si stiti cum se ruga sa-l ierte Dumnezeu Parintele Efrem? timp de 50 de ani in fiecare zi se ruga vreme indelungata ducandu-se cu mintea in momentul acela in care a grait impotriva (o singura data si doar se aparase!)si punea metanie in gand Staretului Iosif rugandu-l cu lacrimi sa-l ierte! si dupa 50 de ani tot nu a ridicat Domnul canonul(suferinta) de la el si asa s-a dus la Domnul! Asa ca am hotarat ca de acum indiferent ca am dreptatea de pe lume si sunt injosit si umilit public si nedreptatit totalmente sa ma straduiesc macar o data, o singura data ,atunci cand cineva ma va critica ,nu conteaza de ce sau cum, o singura singuratica data sa ma abtin si eu ca multa sminteala am produs si mie si altora prin indreptatirea mea de sine.. O vorba nu am absorbit! Rugati-va pentru mine! si va doresc tuturor -Post binecuvantat si sporire duhovniceasca(adica vederea pacatoseniei,nu “vederea sporirii”, cum fac eu).Amin!

  5. Prima catisma…sau unde ati ajuns la citirea acestui comentariu cu impartirea lor…
    Va multumesc!

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfaturi si raspunsuri importante de la FERICITUL PARINTE EPIFANIE DESPRE POST
  7. Doamne Iisuse dă-ne râvnă,
    Înţelepciune şi voinţă,
    Să ne’asumăm total şi sincer
    Postul şi sfânta pocăinţă.

    Să ne’nfrânăm de bunăvoe
    De la plăceri, de la bucate,
    De la cârtire, de la certuri,
    De la subtilele păcate.

    Să-i punem trupului cu râvnă
    Curata postului povară
    Care-l dezvaţă şi-l curăţă
    De neruşine şi ocară.

    Ca’n limpezimea abstinenţei
    Să ne sporim în duh puterea
    Sincerităţii în iubirea
    Care ne’aduce învierea.

    Să-i lăsăm trupuli să ardă
    Cât mai puţin, hrană trupească,
    Spre’a nu mai domina şi stinge
    Trăirea cea duhovnicească.

    Şi să’nvăţăm duhul cu hrana
    Şi cu belşugul nevoinţei,
    Şi cu răbdarea sfinţitoare
    Şi cu profitul pocăinţei.

    Să ne lipsim de multul zgomot,
    De ,, MUZICA CARE NE PLACE’’
    De ce ne spun şi fac actorii,
    Spre a ne cerceta în pace.

    Să renunţăm şi la trufia
    Şi la smerenia trucată,
    Pe care-o mustră conştiinţa
    În noi de fiecare dată.

    Să lăsăm postul să vorbească,
    În carne-n duh şi în voinţă
    Ca să vedem ce se confirmă
    Din ce spun sfinţii în credinţă.

    Prin el să î-Ţi vorbim Iisuse
    De ce ne doare … de popor,
    De ce, şi cum şi pentru cine,
    Î-ţi cerem sfântul ajutor.

    Spre-a nu trăi ortodoxia
    Numai prin ziduri şi pictură,
    Prin umanismele cu public,
    Sau chiar prin laica cultură.

    Să nu ajungem ca să credem
    Că fără post suntem sporiţi
    Şi că vorbim teologia
    Mai bine ca sfinţii părinţi.

    Că noi putem să facem astăzi
    Ceia ce ei nu au putut
    Şi că prin noua instriuire
    Ştim ce nici dânşii n-au ştiut.

    Doamne Iisuse dă-ne postul
    În duhul sfinţilor părinţi,
    -Sprea fi smeriţi cum au fost dânşii-
    Pe cât suntem de instruiţi.

  8. Orice catisma care nu a fost alocata!
    Numai sa o stiu.

  9. @ AnaR: Au fost luate 1, 2, 5 si 6 deocamdata.

  10. Doamne ajuta! Daca nu a a dorit pana acum cineva catisma a doua, eu as alege-o pe acesta. Daca e preferinta altcuiva, oricare alta. Multumim pentru acest demers! Post cu folos tuturor!

  11. Ma scuzati, pana am postat eu, a aparut si mesajul de dinainte. Pai atunci a patra, daca nu a fost nominalizata.

  12. Daca nu o revendica altcineva, as dori catisma 14
    Multumesc!

  13. @ Oana, AnaR:

    Bine, deci 4 si 14.

    @ Toti:

    Cine nu poate lua o catisma, e bine sa continue rugaciunile din Apelul initial al parintelui Teofan:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/21/indemn-la-rugaciune-staruitoare-in-vremurile-tulburi-pe-care-le-traversam/

    si/sau orice alte rugaciuni cerute sau recomandate de catre duhovnicul sau, dar facute si cu gandul si participarea sufleteasca la cererile comune pentru iertarea pacatelor, miluirea si izbavirea noastra de urgia care vine peste noi sub toate formele, pentru luminarea conducatorilor Bisericii si ai tarii, pentru ajutorarea tuturor celor care sufera trupeste si sufleteste…

  14. Admin care catismă urmează ? S-a stabilit poate şi o oră pentru aceasta ?

  15. Bine deci 7 este la rând, şi mă opresc la ea.

  16. iau catisma 9 ca oricum era la rind in canonul meu.

  17. @ Petra:

    E luata deja, dar daca tii neaparat poate ramane pentru a doua “transa”, cea de “dublaj”, sa zicem asa, fiindca oricum vom fi mai mult de 20 si e si normal sa fim cat mai multi.

  18. innocentul !

    Mmmmm….da…….”smerita cugetare” !….profunda observatie !….( poate…introspectie…? )

    Totusi…eu…in caz ca…as fi preferat anonimatul….as fi ales totusi…un alt “ID”….

    Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

    Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

  19. Mihaela,

    Nu am inteles ce nu e anonim la nickul meu? ma cunosti sub acest nick si acum m-ai recunoascut? eu postez rar, iar aici nu cred ca am strans 10 mesaje adunate intr-un an jumate.. Nu am inteles,m-ai facut curios acum.. Daca m-ai intri pe acest subiect si gasesti mesajul meu te rog lamureste-ma ca nu am inteles ce vrei sa spui!Am vorbit noi doi pe undeva si eu eram sub acest nick, asa-i? Si acum m-ai recunoscut..
    Doamne ajuta!

  20. sorry, am scris m-ai in loc de mai:D
    Doamne ajuta

  21. innocentul

    In general…nu sufar de…”boala” suspiciunii…si..chiar daca acestea exista…nu pun prea mare pret pe…”banuieli”…adica…nu le iau in serios !….dovedindu-se mult de prea multe ori…inselatoare…neconcludente…( una e sa…”simti”…si alta e sa…”banuiesti”…dar…asta este o alta discutie…)

    Ideea era alta : potrivit perceptiei ~ puterii mele de intelegere….am sesizat o simpla si o oarecare inadvertenta…nepotrivire intre…fondul ~ esenta acelei “cugetari smerite” ( repet : introspectie ? ) si…”ID-ul ” pe care “l-ai! ales…”…
    Adica…pentru a conferi o mai mare “cadere”…sinceritate ! acelei “pseudo-marturisiri” si pentru ca si ! “smerenia” sa fie perceputa la adevarata ei valoare si inteles…ar fi trebuit sa-ti fi ales un alt “ID” ! …E doar o simpla constatare si o parere…

    Acum…ca sa continui si eu seria “pseudo-marturisirilor” : Daca ma voi hotara vreodata ( prin absurd ! ) sa-mi aleg un “ID” – altul decat numele dat la Sfantul Botez ( nu e…”obsesie”…ci doar ..o expresie a credintei si…un principiu de sine…) asta – “innocentul”- ar fi ultimul pe care mi l-as alege…sau…l-as ignora cu totul….! Pentru ca…sunt constienta ca…atata vreme cat voi fi pe acest pamant…nu ma voi putea incadra in “acest ID” ~ “acest cuvant” ~ virtute…!nu m-ar putea caracteriza…nu m-ar putea…”reprezenta”…chiar daca…in visurile mele pacatoase…mi l-as dori !

    Iertare !

    Doamne ! iarta-ne..si…ajuta-ne…

    Sa avem inima buna ! si..Dreapta Credinta !

  22. Doamne ajuta !

    Poate nu am inteles bine ! Fiecare dintre fratiile voastre citeste catisma pe care si-a ales-o,in fiecare zi ,tot Sfantul Post al Nasterii Domnului ?!
    Sau,mai degraba , fiecare (si ceilalti la fel) citeste azi catisma pe care si-a ales-o , miine urmatoarea si asa in continuare pina la terminarea psaltirii, apoi in continuare de la inceput pina la sfarsitul sfantului post ?!
    Iertati !

  23. @ Nicu:

    Da, cel putina in prima faza aceeas catisma in fiecare zi. Pentru ca mai multi au propus acel sistem de rotatie, o sa supunem ideea blagosloveniei parintilor duhovnicesti care au randuit acest program si, daca suntem de acord, vom face aceasta modificare pe parcurs, anuntand pe fiecare din timp. Dar nu acum, fiindca toata lumea ar fi bulversata si nu s-ar mai intelege nimic. Repetam: noi am propus formula care ni s-a sugerat, pentru care ni s-a dat binecuvantare.

  24. @ Mihaela:

    “Innocentul” are spam de la noi (si e a doua oara cand primeste spam pe acest blog pentru comentarii agresive si complet deplasate), asa ca nu are sens sa intretineti dialogul cu el. Iar explicatiile din dictionar erau oricum de prisos, nu credem ca este cineva sa nu stie definitia termenului de inocent. Iertati-ne!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate