PARINTELE GAVRIIL STOICA, REGRETATUL DUHOVNIC AL MARTURISIRII (VIDEO)

26-08-2011 Sublinieri

“Fiti ortodocsi curati! Extremele sunt ale dracilor!”

“Pacatul este streangul cu care ne arunca dracul in prapastie… Da drumul la streang!”

Parintele Gavriil Stoica este cunoscut indeobste ca duhovnicul de la Manastirea Zamfira. Nascut in ziua de 21 februarie 1935, in localitatea Aninoasa, din judetul Arges, parintele Gavriil a adormit in Domnul intr-o zi de duminica, in data de 25 august 2008.

Parintele Gavriil Stoica s-a nascut intr-o familie evlavioasa, alaturi de alti noua copii. Parintii sai, Stelian si Maria, se trageau si ei din parinti foarte buni, crestini si gospodari. Dupa numele sau de botez, Gheorghe, parintele s-a nascut intr-o familie credincioasa, in care se postea, se facea rugaciune si se traia in frica de Dumnezeu. La un moment dat, imbolnavindu-se de inima si stand la pat, tanarul Gheorghe a avut vreme sa acorde mai multa atentie cartilor bisericesti.

Drept urmare, el a pasit in viata monahala in ziua de 25 iunie 1953, la varsta de numai 17 ani. Despre acea zi, parintele isi amintea cu drag, zicand: “Am plecat la manastire, dar cu convingerea ca daca m-as mai naste de o mie de ori, tot calugar m-as face!” Tanarul Gheorghe a fost tuns in monahism la Manastirea Slanic, unde va si sluji ca diacon, pentru o vreme.

Mai apoi, el a fost randuit ierodiacon, slujitor la Manastirea Curtea de Arges, langa Moastele Sfintei Filofteia. Incepand cu anul 1956, parintele Gavriil a inceput sa se spovedeasca la parintele Arsenie Papacioc, alaturi de care va ramane pana la moarte, in pofida perioadelor petrecute in inchisoare, cand de unul, cand de celalalt. In anul 1961, parintele va termina cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti.

In ziua de 25 august 1964, securistii l-au arestat pe parintele Gavriil. Dupa cateva zile petrecute la centrul Securitatii din Curtea de Arges, parintele a fost dus in Bucuresti, unde vreme de aproape opt luni a fost anchetat incontinuu. Amenintandu-l cu o pedeapsa de pana la 14 ani de inchisoare, comunistii s-au straduit cat au putut spre a-l face colaborator al lor.

(…) Cu toate acestea, motivul rostit a fost acela ca parintele facea parte din grupul misionar al parintelui Nicodim Mandita. In acea vreme, parintele Gavriil slujea la Manastirea Curtea de Arges, unde era randuit la Sfintele Moaste, spre a binecuvanta credinciosii. Spre a le putea darui carti de rugaciune si de indrumari duhovnicesti, parintele Gavriil a luat legatura cu un ucenic al parintelui Nicodim Mandita, care aducea materiale din localitatea Bunesti, judetul Arges. Parintele Gavriil a cerut carti despre pacatul avortului, despre fumat si injuraturi, despre Sfanta Cruce si despre Vietile Sfintilor. Drept urmare, respectivul i-a adus parintelui foarte multe carti.

Sentinta a fost scurta: patru ani de inchisoare. Dupa cele opt luni de anchetare petrecute in Malmaison si dupa alte sase saptamani petrecute in inchisoarea Jilava, in Bucuresti, parintele a fost trimis la inchisoarea Aiud. In zilele de anchetare, pe cand se afla la Malmaison, parintele abia implinise 30 de ani. Fiind incadrat la munca, parintele putea sa isi scurteze perioada de detentie. In perioada petrecuta la Aiud, parintele a fost mutat prin 12 sectii ale inchisorii, in speranta ca se va gasi locul in care munca sa ii fie anevoioasa. Din mila Domnului, parintele Gavriil s-a descurtat foarte bine in toate sectiile (masini, arcuri, impletituri, slaif, cosuri, transport de piese, sobe).

In toamna anului 1967, parintele iesea pe portile inchisorii Aiud, pornind spre mult-iubita lui manastire. In chilia parintelui, din Curtea de Arges, se afla pe atunci fratele sau, parintele Iustinian venit de la Manastirea Slatina, din Moldova. Fratele parintelui, anume parintele Iustinian Stoica, a ajuns mai apoi econom al Schitului Prodromu, schitul romanesc din Sfantul Munte Athos.

(…) Parintele Gavriil Stoica a trecut la cele vesnice in noaptea zilei de 25 august 2008, la varsta de 74 de ani, fiind inmormantat in Manastirea Zamfira, unde a slujit vreme de cateva decenii.

Teodor Danalache

Cititi integral la: crestinortodox.ro

Cititi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Marturisirea Bisericii, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Parintele Gavriil Stoica, Razboiul nevazut, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate