MARIUCA SI SANDRA VULCANESCU si-au evocat la Paris tatal, FERICITUL MARTIR MIRCEA VULCANESCU (audio). Alte evocari ale venerabilelor surori (video)
- Mitropolitul Iosif vorbind despre Mircea Vulcanescu in Catedrala Romana din Paris (2011)
- Parastas in memoria lui Mircea Vulcanescu la Catedrala Romana din Paris (2011)
- Parintele Emilian Marinescu mediind conferinta despre Mircea Vulcanescu (2011)
- Mariuca si Sandra Vulcanescu alaturi de Mitropolitul Iosif in Catedrala Romana din Paris (2011)
Emisiune radio cu surorile Vulcanescu, Sandra si Mariuca:
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
- Pentru download audio – AICI.
- Vocea Romana din Lume: 35. Evocare a lui Mircea Vulcănescu la Paris (05.06.2011)
Sunt Bogdan Florin Vlaicu și vă spun bun găsit tuturor la Vocea română din lume, o emisiune a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Joia trecută (05.06.2011), de sărbătoarea Înălțării Domnului, în bisericile ortodoxe românești din întreaga lume s-a făcut pomenirea eroilor neamului nostru.
Desemnată drept Ziua eroilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, încă de la începutul secolului trecut, joia Înălțării a fost recent confirmată de Parlamentul României ca sărbătoare legală. În cuvântul său după săvârșirea slujbei parastasului joi la Catedrala Patriarhală din București, PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat că „eroii neamului românesc care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, se înalţă în demnitate în faţa lui Hristos, care S-a jertfit pe Sine pentru lumea întreagă care va crede în El. Pomenirea aceasta este o datorie din partea noastră ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru jertfelnicia celor care s-au luptat pentru apărarea credinţei şi a patriei strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român ca fiind daruri de la Dumnezeu”.
În spiritul acestor cuvinte ale Patriarhului României, vă propun astăzi pomenirea unui mare erou martir al credinței și patriei noastre care s-a jertfit în închisorile comuniste: Mircea Vulcănescu.
Născut în 1904 la București, Vulcănescu a strălucit în numeroase domenii : a fost filosof, teolog, jurist, sociolog, economist, scriitor, publicist și pedagog. Între anii 1925 și 1927, a făcut studii de specializare în drept și sociologie la Paris. Întors în țară, Mircea Vulcănescu a fost Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe în guvernul Ion Antonescu, din 1941 până în 1944. Titlul vestitei sale lucrări Dimensiunea românească a existenței definește bine modul de viață al acestui mare român, îndrăgostit de poporul său.
Dar comuniștii l-au condamnat în 1946 la opt ani de temniță grea ca dușman al poporului și criminal de război. Ca urmare a regimului de exterminare la care a fost supus, a murit pe 28 octombrie 1952 în puşcăria de la Aiud, jertfindu-se pentru aproapele său.
Mircea Vulcănescu a fost evocat duminică, 22 mai, la Catedrala ortodoxă română Sfinţii Arhangheli din Paris, în cadrul primei conferinţe comemorative din seria intitulată Martor și dedicată martirilor-mărturisitori din temniţele comuniste. Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a deschis această seară de pomenire printr-un parastas în memoria marelui filosof creştin.
Comemorarea a continuat printr-o masă rotundă la care au participat Mitropolitul Iosif şi cele două fiice ale filosofului: Alexandra Elisabeta de Hillerin – Vulcănescu şi Maria Ioana Vulcănescu.
Catedrala a fost plină de români, majoritatea tineri, dornici să descopere o personalitate remarcabilă a neamului românesc.
Înaltpreasfinţitul Iosif a subliniat asemănarea dintre cuvintele lui Mircea Vulcănescu înainte de moartea sa martirică, „Să nu ne răzbunați!”, și cuvintele Mântuitorului Hristos pe cruce, „Iartă-i Doamne că nu știu ce fac!”.
Mediatorul conferinţei a fost Părintele Emilian Marinescu, consilier al Departamentului Cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. L-am rugat să ne spună mai întâi cum a luat naștere inițiativa organizării acestei conferințe comemorative consacrate lui Mircea Vulcănescu.
După conferință a urmat o agapă oferită de către familia Vulcănescu.
Apoi le-am invitat pe cele două surori, Alexandra și Maria, să ne evoce amintirea tatălui lor. S-au așezat una lângă alta pe o bancă în capela Catedralei române din Paris și s-au întors în timp pe vremea când erau două copile, Sandra și Măriuca, fascinate de părintele lor drag. Astfel s-au completat una pe alta frățește, într-o evocare mai caldă și mai emoționantă decât cea de la masa rotundă, unde au fost impresionate de publicul atât de numeros.
Întâi i-am dat cuvântul sorei mai mari, Sandra Vulcănescu.
***
Biserica azi – Mariuca Vulcanescu despre… de medialert
Nota: Nu recomandam, in general, pe realizatorul Radu Moraru, convingerile si emisiunile sale. In acest caz, e vorba de o fericita exceptie.
ALTE EVOCARI AICI:
- LACRIMILE CREDINŢEI INCERCATE sau “AGĂŢAREA DE STÂNCĂ” – O convorbire memorabila cu fiica unui mucenic, Mariuca Vulcanescu: “Ne târâm şi nu ştim cui să plăcem mai mult”, “Ne lipsesc smerenia şi credinţa simplă a copiilor”
- Taina Mucenicului Mircea Vulcanescu – icoana unui alt Iov al Romaniei secolului al XX-lea (II) – MARTURII SI EVOCARI (TEXT SI AUDIO)
- “SA NU NE RAZBUNATI!” – Memorialul… durerii sfintitoare a lui MIRCEA VULCANESCU (VIDEO)
***
Legaturi:
- Taina Mucenicului Mircea Vulcanescu – crampeie din viata unui intelectual martir al zilelor noastre (I)
- LA POMENIREA FERICITULUI MARTIR MIRCEA VULCANESCU: “Primejdia: tradarea Duhului de cei pusi sa-L apere… Crestinismul nu-i o doctrina, ci o viata”
- Fericitul Martir Mircea Vulcanescu – INEDIT: ”Devenim enciclopedii ambulante. Iar intelepciunea nu incape in Enciclopedie… ”
- Martirul Mircea Vulcanescu despre criza Bisericii, Imparatia lui Dumnezeu si imparatia acestui veac
- Mircea Vulcanescu – Crestinul in lumea moderna
- Fericitul Martir Mircea Vulcanescu: TIE TI S-A NASCUT PRUNC!
- “Colind sarac” de FERICITUL MARTIR MIRCEA VULCANESCU
- CE AU SPUS, IN REALITATE, MARTURISITORII ROMANI INTERBELICI DESPRE PROBLEMA PASCALIEI SI A CALENDARULUI
Off topic
Fratilor citesc aproape zilnic acest site si va multumesc pentru sacrificiul si munca pe care o faceti. Am o rugaminte sau o intrebare:
Se poate face ceva ca cititul pe telefonul mobil sa fie mai usor? Ma gandesc la o versiune a paginii pentru “mobil” cu mai putine poze, care se incarca mai repede.
Doamne ajuta
@ Sorin:
Si noi iti multumim. Da, ar fi de dorit sa facem acest lucru, daca am putea… Mai intrebam, mai incercam…
În emisiunea de la Trinitas , Măriuca Vulcănescu vorbeşte la min 37:50 despre sisteme yoghine … la ce se referă?
@Alexandru:
Nu am retinut cand am vizionat materialul initial, iar acum noua ne apare ca fiind inaccesibil (trecut pe privat). Daca il mai ai fratia ta, sa ni-l dai si noua.
Uitaţi http://archive.org/details/BisericaAzi-MariucaVulcanescu-DespreSacrificiu
@Alexandru:
Da, e folosit impropriu si retrospectiv termenul acolo. E vorba, de fapt, de modul in care Mircea Vulcanescu se adaptase traiului extrem din inchisoare. Asa cum un alt parinte marturisitor al inchisorilor era denumit ”Fachirul”, asa si Vulcanescu facea ”yoga”, dormind adica doar cate 5 minute…
Este public video de pe youtube
Dacă este folosit impropriu termenul … totuşi de ce vorbeşte Măriuca Vulcănescu despre înclinaţia lui Mircea Vulcănescu către dicţionarele chinezeşti?
@Alexandru:
Of… E greu sa fim albine, ne e mai usor sa bazaim a musca. 🙂
Vulcanescu voia, la un moment dat, sa invete chineza. Este ceva rau? Si care e legatura dintre chineza si yoga, ca pe asta nu am inteles-o?
PS 1: da, acum e public, ieri seara era privat. Maine cine mai stie… Oricum, vom cauta sa-l downloadam si sa-l incarcam pe propriul canal, ca sa nu mai avem surprize.
PS 2: Poate, totusi, ne folosim cu ceva de la pilda lui Mircea Vulcanescu?
Daca putem sa aruncam cu noroiul suspiciunilor si al insinuarilor si asupra sfintilor, de ce n-am face-o, pentru a-i cobori, de s-ar putea pe toti din icoane si a ne amagi ca suntem mai buni, la o adica, si decat ei?
Avem multe de învăţat de la Mircea Vulcănescu. Nu bâzâi ca musca, dar am intrebat pentru că în eventualitatea canonizări , ar trebui cercetat dacă a murit în dreapta credinţă.
Să fim jertfelnici ca martirul Vulcănescu!
Doamne ajută!
@Alexandru:
Nu doar ca a murit in dreapta credinta, insa era convins ca experienta suferintei colective prin care trecea Romania, adica neamul pe care l-a iubit atat, va intoarce pe romani la credinta adevarata. Vom da aceasta marturie in ziua pomenirii Fericitului Martir.
Poate ar trebui sa ne cercetam sa vedem daca noi, romanii, am reactionat dupa masura jertfei acestui (si acestor) martiri.
Am înţeles.
http://trinitastv.ro/stiri-video/mircea-vulcanescu-evocat-la-facultatea-de-teologie-din-bucuresti-12199
Doamne ajută!
Cei care l-au cunoscut pe Mircea Vulcanescu au povestit despre el ca avea cunostinte in aproape toate domeniile si obisnuia sa se informeze asupra foarte multor lucruri. Se pricepea si la matematica si la economie, filozofie, la foarte multe. Din aceasta dorinta de cunoastere (pe masura capacitatii sale intelecutuale) probabil ca si-a dorit sa cunoasca si o limba straina dintre cele mai grele posibile, ce ar fi rau in asta? Si ce area a face cunoasterea limbii chineze cu dreapta credinta? 😕
Nu are legătură cunoştinţele limbii chineze. Eu spuneam ce legătura are Mircea Vulcănescu cu sistemele yoghine de care spune fiica sa.