“Domnul l-a numit pe Lazar PRIETEN. Tu ce fel de prieteni ai?”

27-04-2013 Sublinieri

21382_p

Domnul l-a numit pe Lazar prieten. Tu ce fel de prieteni ai? Este important.

Cu cel cuvios, cuvios vei fi, cu cel razvratit te vei razvrati. “Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti”, zice un proverb. Evita raul. Daca vei vedea ca prietenul la care tii iti pagubeste sufletul, rupe prietenia. Nu te vei insoti cu cel care vorbeste de rau, cu cel care judeca, cu cel care cleveteste. Apropie-te de cel drept, smerit, intelept, bun. Astfel era si Lazar, prietenul Domnului. Fie ca si prietenul tau sa-ti fie ajutor spre mantuire!

(Din: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia, 2011)

sambata_lui_lazar_width_99933900

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Invierea lui Lazar, Parintele Valentin Mordasov, Prietenia

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““Domnul l-a numit pe Lazar PRIETEN. Tu ce fel de prieteni ai?”

  1. In general cuvintele putine indeamna la meditatie. Asadar din aceste cateva randuri ne intrebam nu numai ce fel de prieteni avem, cat si ce fel de prieteni suntem pentru ceilalti. As putea spune ca nu este un indemn in a ne judeca aproapele, pentru a vedea ce si cum este, sau de a identifica numai binele pe care credem ca-l facem noi celorlalti, ci mai de graba este vorba de o introspectie launtrica, o cercetare interioara care trebuie sa ne aduca in lumina adevarului.

    Domnul l-a mai numit si pe Iuda prieten, atunci cand a spus in Ghetsimani: “Prietene, pentru ce ai venit?” (Matei 26, 50) si „cu sărutare vinzi tu pe Fiul Omului?” (Luca 22, 48). Aceasta este si pentru ca omul sa vada ca se poate inconjura si de prieteni iude, care devin tradatori. Si Domnul nu-l suspecta pe Iuda, dar stia inima lui, si a incercat sa-l castige pana la sfarsit, insa Iuda nu s-a castigat pe el. Aceasta ne duce cu gandul ca uneori poate exista o tendinta ca sa fi alaturi de unii pe care ii numesti prieteni, doar, doar s-or indrepta cumva, insa prietenia aceasta nu duce pe o cale buna si merge chinuit asa, fara sa fie spre vre-un folos unuia.

    Prietenia trebuie sa aibe caracteristicile dragostei, printre care se vadeste si reciprocitatea. Interesul nu poate sa lege durabil doua persoane. Mai devreme sau mai tarziu se ajunge la o deteriorare a leagaturii. Si chiar daca nu este vorba de interes, ci de o prietenie sincera si frumoasa, si aceasta poate ajunge la un terminus daca nu se hraneste din cele mai presus de fire, din ceea ce este duhovnicesc. Asadar depinde de noi cum si in ce fel intretinem aceasta legatura.

    As adauga in incheiere cateva cuvinte din acelasi tablou evanghelic, unde vedem ca iubea Iisus pe Marta şi pe sora ei şi pe Lazăr(Ioan 11, 5) intr-atata incat firea umana a Domnului pare ca a dominat pe cea dumnezeiasca, slobozind o lacrima, caci ni se spune: Şi a lăcrimat Iisus. Deci ziceau iudeii: Iată cât de mult îl iubea. (Ioan 35-36)

  2. Pingback: “Dacă vei muri înainte de a muri, nu vei muri atunci când mori!”– MONAHUL MOISE AGHIORITUL despre Învierea lui Lazăr, Intrarea în Ierusalim a Domnului şi RAPORTAREA NOASTRĂ INTERESATĂ LA HRISTOS: “Îl folosim pentru a petr
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate