Marturii si scurta biografie (video) despre PREOTUL MARTIR ILARION FELEA († 18 septembrie 1961)

18-09-2014 Sublinieri

2f8e9911bc6865dbb96185108cd8adc4

MARTURII DESPRE PARINTELE ILARION V. FELEA:

Mitropolitul Bartolomeu Anania:

Ceea ce il apropie pe Felea de Sfantul Ioan [Gura de Aur] (pe care, dupa toate probabilitatile, si-l luase ca model) este suflul oratoric, dinamica ideilor si caldura expresiei, acea revarsare a inimii, calda, in spumele torentilor mintali, curgere a Duhului Sfant spre launtrul fiintei totale a celor ce asculta. Daca nu e de mirare ca marele Ioan era rasplatit cu aplauze in biserica, sunt absolut convins ca ascultatorii Parintelui Felea de abia se stapaneau sa nu o faca, multumindu-se sa-l ovationeze printr’o lacrima a bucuriei duhovnicesti [1].

Parintele Prof. Dumitru Staniloae:

Ca preot, Parintele Ilarion Felea m-a depasit. Daca eu sunt teolog, el este si traitor.

ilarion-feleaParintele Craciun Oprea:

Parintele Ilarion Felea, care din mila lui Dumnezeu mi-a fost si rector si duhovnic pana ce a fost inchis la Aiud, unde a ramas cu tru­pul pana la 18 septembrie 1961, era un mentor al tuturor bine credinciosilor din Arad unde, pe langa cele rostite in Sf. Biserica, la conferintele pe care le organiza adesea la caminul cultural din Arad, a determinat pe multi intelectuali sa-L ca­ute pe Dumnezeu. A predat la Teologia din Sibiu, Dogmatica, Morala, Liturgica si Teologie mistica. Şi cursul de teologie mistica era o “deviatie” duhovniceasca, care nu era ingaduita in 1948 sa se predea in teologie, pentru ca el forma omul care sa fie preot maine, invatandu-l cum sa se despatimeasca si cum sa-si insuseasca virtutile lui Hristos si sa traiasca Hristos prin el. Din ’52 pana in ’56, a scris o carte intitulata: Spre Tabor, in 4 volume, in care prezinta cu de-amanuntul cum trebuie sa ma lupt cu toate ispitele care vin de la Satana, si prin vederea noastra, si prin auz, si prin gust si prin toate simtirile noastre. Cum luptam impotriva ispitelor care vin de la cel rau, din propriul nostru trup cum zice insusi Sf. Apostol si Evanghelist Ioan, care vin de la alt om, prin alt om si care vin direct de la Satana. Parintele Ilarion Felea are teza de doctorat Pocainta si se plange el insusi, ca pana la ora aceasta in teologie nu se face o deosebita crestere si formare a duhovnicilor.

Omul acesta, din tot ce a scris, din tot ce citeaza, inainte de a cita pe cineva, pe un sfant, un parinte duhovnicesc, a experimentat el insusi, adica a trait el ce invata pe altii. Asa l-am cunoscut: smerit, sobru, deosebit de comunicativ si totusi deschis sufleteste fata de orice om. Parintele a fost asa pretuit incat una din lucrarile sale, intitulata Duhul adevarului, unde sunt predici la toate duminicile si sarbatorile de peste an, a fost premiata de Academia Romana de atunci, care nu era atee. Şi toate celelalte lucrari ale sale, sunt deosebit de pretuite in sanul Bisericii noastre.

Parintele Tudor Damian:

Parintele Ilarion Felea se manifesta deosebit de firesc la orice slujba bisericeasca. In timpul vecerniei cand se cadeste in Biserica si zicea Psalmul 50 sau alte rugaciuni, antrena absolut toata Biserica in rugaciune. Lumea simtea sinceritatea si duhul rugaciunii care il stapanea.

[1] Extras din prefata la opera Spre Tabor, Editura Crigarux.

(din: Preot Ilarion V. Felea, Pildele Mantuitorului, Fundatia Justin Parvu, 2014)

***

Viata Fericitului Preot Martir Ilarion Felea:

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Parintele Martir Ilarion Felea, Preotie (pentru preoti), VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Marturii si scurta biografie (video) despre PREOTUL MARTIR ILARION FELEA († 18 septembrie 1961)

  1. “Pagane minti bolnave,in lant m-au ferecat
    Cu grele temniti drumul mi l-au insangerat
    Da-nsufletindu-l aprig,cu al mortii trecut
    L-am imbracat in zale si scut din nevazut.”

    ………
    “Mi-e sufletul greu si pustiu
    Si trupul in lanturi,rapus
    O,vino!E noapte tarziu
    Si drumul Golgotei e sus!”

    ……………
    “O,Iisuse vesnic,tron insangerat
    Nu cu moartea sfanta pa moarte ai calcat?
    N-ai lasat Tu lumii lege ce nu piere?
    Dupa orice moarte naste o inviere?”
    Petru C.Baciu

  2. “Inlacrimat,broboane topesc in rugaciune
    Paharul patimirii,sa-l pot bea pana la fund….
    Cu bratele intinse,cersesc doar o minune,
    Se-nchid furtuni in suflet si-n pieptu-mi-asteptand.”

    Petru C. Baciu

  3. “O,lanturi cu butuci grei,ferecati cu nituri arse in foc.
    O,catuse cu zimti de otel care ati impodobit gleznele si mainile mele,va fericesc limbi graitoare care vor glasui vesnic cu dangat de clopot si tunet de foc,in acest secol sangeros,infern diavolesc,cu inimi si suflete mutilate,cu trupuri strivite,rapuse de grele si negre morti.”
    “Randasii vremii slute,din nou vor sa-i ingroape
    Pe cei ce-n grele lupte,au dus povara grea
    Lovirile curg vesnic,ca un suvoi de ape
    Pumnalul ce ucide le-a fost a vietii stea!”

    Petru C. Baciu

  4. Pingback: SLUGI NETREBNICE SUNTEM -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate