TÂNJIREA

2-05-2018 Sublinieri

(detaliu icoana de Elena MurariuFiul risipitor)

Parintele Zaharia de la Essex:

Înjumătăţirea Praznicului Cincizecimii

Între Duminica Slăbănogului şi Duminica Samarinencei sărbătorim Înjumătăţirea Praznicului Cincizecimii, când Biserica strigă cu glas mare în cuvintele troparului:

„Înjumătăţindu-se Praznicul, sufletul meu cel însetat adapă-l cu apele dreptei cinstiri de Dumnezeu, Mântuitorule; că tuturor ai zis: Cel însetat să vină la Mine şi să bea! Izvorule al vieţii, Hristoase Dumnezeule, slavă Ţie!

Aici Biserica îi îndeamnă pe credincioşi să aştepte cu răbdare făgăduinţa Tatălui pe care ne-a dat-o Domnul şi le sporeşte setea după darul Duhului Sfânt ce urmează să se po­goare asupra lor în ziua Cincizecimii. De fapt, această sete nu este decât un mic ecou al durerii pricinuite înlăuntrul nostru de „focul” (cf. Luca 12, 49) pe care Domnul a venit să-l arun­ce pe pământ. Ea este răspunsul nostru la marea râvnă a lui Hristos pentru mântuirea noastră, râvnă care L-a mistuit în cele din urmă şi L-a făcut să strige cu glas mare la jumătatea praznicului:

Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Cel ce cre­de în Mine, precum a zis Scriptura: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui (Luca 7, 37-38).

Cuvintele „precum a zis Scriptura” se referă aici la credinţa cea adevărată, care a fost „dată sfinţilor, odată pentru totdeauna (Iuda 1,3) în ziua Cincizecimii. De fapt, „precum a zis Scriptura” se referă la toate cele spuse de Domnul despre Sine însuşi, ca Fiul lui Dumnezeu, adevăratul Mesia şi Mântuitorul lumii.

În cel de-al doilea capitol din Evanghelia după Ioan, Hristos spune că El este templul cel adevărat al lui Dumnezeu, nefăcut de mână (cf. Ioan 2,19-21), în care firea Sa omenească s-a unit în chip nedespărţit şi neamestecat cu firea Sa dumnezeiească. În capitolul al treilea, Domnul zice că El este adevăratul şarpe de aramă (cf. Ioan 3, 14-15) a cărui vedere îi izbăveşte pe oa­meni de otrava şi de moartea duhovnicească pricinuită de pă­cat. În capitolul al şaselea, El Se înfăţişează pe Sine ca mana cea adevărată, pâinea vieţii (cf. Ioan 6,58) care se pogoară din cer ca să dea viaţă şi plinătate inimilor oamenilor. În capitolul al şaptelea, Hristos spune că El este stânca cea adevărată din care izvorăşte apa cea vie (cf. Ioan 7, 37-38), iar în al optulea capitol al aceleiaşi Evanghelii, adeveşte că El este Cel ce este – „EU SUNT CEL CE SUNT (Ieş. 3,14) – Care S-a descope­rit pe Sine lui Moise şi Care a fost mai înainte de Avraam (cf. Ioan 8, 58): „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Atotţiitorul (Apoc. 1, 8). Sfânta Evanghelie ne oferă nenumărate astfel de descrieri ale lui Hristos.

Aceasta este credinţa cea adevărată care va zămisli mistuitoarea tânjire după darul Cincizecimii şi va face cunoscu­tă obârşia dumnezeiască a Domnului Iisus. Această tânjire vădeşte adevărata valoare a omului în ochii lui Dumnezeu şi măsura în care fiecare dintre noi se va învrednici de mântui­rea Lui. Cu o astfel de sete arzătoare se cuvine să ne apropiem de Taina Sfintei Cincizecimi.

Tânjirea prin care omul se înalţă la Dumnezeu este în­tâmpinată de milostivirea pogorârii lui Dumnezeu către om, pentru ca să se poată înfăptui cea mai mare minune din via­ţa lumii: unirea inimii omului cu Duhul Dumnezeului celui cunoscut şi iubit. Tânjirea după făgăduinţa Tatălui îl însuflă pe om să se înalţe tot mai sus pe scara Fericirilor lui Hristos, până la ultima treaptă a desăvârşirii duhovniceşti şi a intrării cu bogăţie (cf. 2 Petru 1,11) în Împărăţia Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh, a marelui şi adevăratului Dumnezeu al iubirii. „Umple sufletul meu cu apa cea vie a dreptei cinstiri, care este Duhul Sfânt“, strigă Biserica cu un glas apocaliptic, cerându-I lui Dumnezeu să-i astâmpere setea cu darul Duhului Sfânt.

(in: Arhimandrit Zaharia Zaharou, Vesnicul astazi, Editura Bizantina, 2018)

INJUMATATIREA CINCIZECIMII. Talcuirea Mitropolitului Hierotheos Vlachos

Injumatatirea Praznicului Cincizecimii: HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU, DAND APA VIE CELOR INSETATI DE NE-LUMESC

CUI II MAI ESTE SETE DE DUH SFANT?

SFÂNTUL DUH, ÎMPĂRATUL și MIJLOCITORUL ÎNFIERII NOASTRE – Omilia Părintelui Emilianos Simonopetritul: “Intră înăuntru, închide-te bine şi doreşte-L cu ardoare pe Sfântul Duh! Tânjeşte după El, caută-L!”

Invataturi VITALE pentru a trai CINCIZECIMEA ca pe un eveniment PERSONAL (II). Hranindu-ne din Cuvantul si cu Trupul lui Hristos pentru A DOBANDI VIATA LUI. “Mustrarile Duhului Sfant ne pregatesc sa primim darurile Sale”. TAINA SMERENIEI SFINTEI TREIMI si conditiile pentru a primi si A NU PIERDE HARUL

ATINGEREA VESNICIEI – experienta uluitoare, “prooroceasca”, a vederii tainice a IUBIRII LUI DUMNEZEU, care ne insufla TANJIREA dupa trairea neincetata in prezenta Sa, chemându-ne la TRANSFIGURARE: “Foc am venit să arunc pe pământ şi cât aş vrea să fie acum aprins!”

“Lumea îşi are legile şi valorile ei, dar noi se cade să vieţuim potrivit legii lui Dumnezeu, chiar dacă asta înseamnă A NE FACE DE RUŞINE în ochii celorlalţi” – NEBUNIA DE A ASUMA BATJOCURA LUMII, pentru a ne duce PANA LA CAPAT pocainta si a implini dorul mistuitor al inimii, de A-L INTALNI PE DUMNEZEU

SĂ NE VĂRSĂM VIAȚA CA UN MIR LA PICIOARELE LUI IISUS și să nu Îl vindem sau să Îl părăsim, precum IUDA, pentru SLAVA ACESTEI LUMI! Ce înseamnă “să-ți urăști sufletul în această lume”? (Predici minunate, slujbe și cântări străpungătoare la Sfânta zi de Miercuri a Săptămânii Pătimirilor)

“DRAGOSTEA CEA DINTÂI” – prima întâlnire a sufletului cu Domnul Său, prin cercetarea tainică a harului. CUM SE ARATĂ ÎN VIAȚA NOASTRĂ DUMNEZEUL CEL VIU: “Cu adevărat, uimitoare sunt căile lui Dumnezeu cu omul şi chipul în care îl atrage la Sine! DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU ESTE ADEVARATĂ NEBUNIE…”

De ce crestinii nu mai cauta Duhul Sfant? Ce inseamna inchinarea in duh si in adevar? CULTURA DUHULUI, A TAINEI VERSUS CULTURA IMAGINII, A EXTERIORULUI

DUMINICA SAMARINENCEI. Predici audio si video despre SETEA DUPA APA VIE A VESNICIEI, A DUHULUI SFANT: “Apa cea vie se afla intotdeauna si numai pe calea cea stramta”

ASTEPTAND DUHUL… CUM SA NE PREGATIM DE CINCIZECIME? “Nu cugeta ca rastimpul dintre Inaltare si Cincizecime este un fel de distanta goala. Nu, acest timp ne este dat cu un scop…”

Parintele Arsenie Muscalu: VIATA IN BISERICA (II). Cum a lucrat Duhul Sfant la Cincizecime in Apostoli si cum lucreaza in noi? FOCUL DUHULUI SFANT SI STRAPUNGEREA INIMII

PARINTELE ARSENIE MUSCALU: De ce avem nevoie pentru a trai duhovniceste?

Cum se manifesta Duhul Sfant in suflet? CINE NU ARE COMOARA SI FOCUL DUHULUI IN SINE SA NU INDRAZNEASCA SA PREDICE ALTORA!

“Duhul Sfânt este ca adierea, ca roua care răcoreşte acolo unde cade…”. CE ASTEAPTA MIRELE-HRISTOS DE LA SUFLETELE NOASTRE, pentru a ne darui HARUL DUHULUI SFANT? Cuvintele Staretei Macrina la Duminica Cincizecimii

Sfantul Macarie Egipteanul: PUTINI SUNT ADEVARATII CRESTINI!

Sfantul Teofan Zavoratul: CUM INCEPE IN NOI VIATA CRESTINA AUTENTICA? “Un crestin fara ravna este un rau crestin – molesit, slabit, fara viata, nici cald, nici rece – si o asemenea viata nu este viata”

“SA NE SMERIM, FRATILOR, SI DOMNUL NE VA ARATA TOATE!”. Cuvintele Sfantului Siluan Athonitul despre SMERENIE si TANJIREA DUPA DUMNEZEU (si audio)

PLANGEREA LUI ADAM – de Sfantul Siluan Athonitul (fragment)

Recomandare de carte: “INIMĂ ZDROBITĂ. DESTINUL UNUI TATĂ”. Experiența sfâșietoare a unui PĂRINTE în care NE VOM REGĂSI MULȚI și învățămintele amare, dar vii, ale creștinului care CONȘTIENTIZEAZĂ RATAREA TIMPULUI și a multor semne-clopot trimise de Dumnezeu: “Sufletul lui curat dorea pâinea cerească, cuvântul viu, iar noi îi tot spuneam: „Mai târziu, mai târziu!””


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Parintele Zaharia de la Essex, Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “TÂNJIREA

  1. Predica părintelui Andrei Lemeshonok, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Elisabeta din Minsk, Belarus, la Duminica a IV-a după Paști (a Slăbănogului). Trebuie să învățăm să zburăm!
    https://www.youtube.com/watch?v=64RcknKd5wk

  2. Pingback: SETEA | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: GUSTUL DE NEUITAT AL DULCEȚII PARADISIACE A HARULUI și EXPERIENȚA DE A FI “ACASĂ” | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: Predica vie a PS MACARIE despre TANJIREA ARZATOARE dupa Domnul a Sfantului Apostol TOMA vs. formele de NECREDINTA distrugatoare din LUMEA DE AZI. Primejdia RATARII INTALNIRII CU DUMNEZEU si a pierderii roadelor duhovnicesti prin “RELAXAREA” DE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate