Pogorarea Duhului Sfant, ziua de nastere a Bisericii: “VINO, MANGAIETORULE!”

22-05-2010 Sublinieri

“De Praznicul Cinzecimii, cand praznuim Pogorarea Duhului Sfant asupra Bisericii, roaga-te fierbinte ca Duhul Sfant sa Se pogoare asupra ta, pregatindu-te dinainte cu rugaciune si citiri duhovnicesti… trebuie sa-L implori pe Dumnezeu sa-ti dea harul Duhului Sfant si sa-ti umple sufletul pana la revarsare, pana la capatul puterilor. Cu alte cuvinte, trebuie sa ceri sa te primeasca, inca din viata aceasta, in Imparatia Cerurilor, ca sa-ti dea arvuna si inceputul viitorului, desfatarea cea vesnica.

pentecost-icon

Frate, stii tu Cine este Duhul Sfant?

“Si asa, dupa inaltarea in trup si pana la Cinzecime, Sfintii Apostoli au asteptat venirea Sfantului Duh. Din pricina ca Duhul Sfant inca nu Se pogorase, Biserica nu primise inca acel nepretuit, neasemuit dar. Trupul Bisericii era, cum s-ar zice, fara suflet, neinsufletit. Duhul Sfant inca nu venise sa dea viata si sa insufleteasca Biserica lui Hristos, inima Bisericii inca nu incepuse sa bata.

O, Duhule al lui Dumnezeu, vino si Te salasluieste in inima Bisericii Fiului lui Dumnezeu! O, Duhule Sfinte, vino si in bisericile noastre cele pamantesti si in inimile noastre!

Da, frate, Duhul Sfant va veni in bisericile lui Dumnezeu. Ai grija sa te invrednicesti ca El sa vina si in trupul si in sufletul tau. Stii ca Biserica este acolo unde este si Duhul; fara Duhul Sfant nu poate fi nicio Biserica. Din aceasta pricina, adunarile eretice nu pot fi numite Biserici, chiar daca formele lor exterioare sunt asemanatoare celor ale Bisericii. Sa stii ca acesta este doar un cadavru fara viata.Duhul Sfant salasluieste acolo unde este credinta dreapta si o puternica adeverire in virtute si adevar [a acesteia]. Despre o astfel de Biserica marturiseste Domnul ca de Mireasa Sa, adresandu-I-se profetic: Toata esti frumoasa, draga Mea, si fara nicio pata (Cantarea Cantarilor 4:7).

Frate al meu, tie iti zic: si tu esti biserica a lui Dumnezeu, dupa cuvintele dumnezeiescului Pavel: “… trupul vostru este templu [biserica] al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu, si voi nu sunteti ai vostri (I Cor. 6:19). Cum s-ar spune, tu nu-ti mai apartii, ci esti al lui Dumnezeu; esti al Domnului Iisus Hristos, Care te-a mantuit cu mare pret (I Cor. 4:20), scumpul Lui Sange, prin care te-a rascumparat pentru Sine (cf. Fapte 20:28). Pentru aceasta esti biserica a lui Dumnezeu.

Duhul Sfant locuieste intru tine cand ai credinta ortodoxa si cand modul tau de viata e pe potriva acestei credinte. Cand credinta ta a fost slabita sau ai pacatuit intr-un fel sau altul, nu te intrista! Sau, mai degraba: da, intristeaza-te, dar nu deznadajdui, caci Dumnezeu iti vede slabiciunea: Carnea este neputincioasa, asa ti-a zis, in bunavointa Sa, Facatorul tau (Mt. 26:41). Templele pamantesti sunt supuse stricaciunii si trebuie refacute, si sunt facute din piatra, caramida, marmura, fier – materiale mult mai tari decat trupul tau care, ca urmare a caderii, transmite slabiciunile si predispozitiile sale fata de boli mai departe chiar sufletului tau celui nemuritor. Daca iti arati ardoarea, atunci, in ziua Cincizecimii, pe cand te vei ruga, templul tau se va innoi, iar harul Duhului Sfant este puternic a-l face inca o data mai puternic si mai maret. Roaga-te ca niciodata sa nu incetezi a fi un templu al lui Dumnezeu, si ca Duhul Sfant nu numai sa nu Se departeze niciodata de la tine, ci sa te si innoiasca, sa te intareasca, sa te sfinteasca si sa te umple cu har.

Frate, intelegi tu cine este Duhul Sfant? Duhul Sfant este lumina de mai-nainte de veci; El este Focul de viata facator; El este Datatorul vietii si Viata Insasi; El este Minte si Putere, ale Carui adancuri niciun muritor – nici chiar puterile ingeresti – nu le poate atinge sau descrie! Duhul Sfant este Dumnezeu, a treia Persoana a Sfintei Treimi, purcezand de la Tatal [si fiind trimis in lume] prin Fiul, fiind impreuna-slavit si imparatind pe acelasi tron cu ei. Duhul Sfant este Cel mai minunat dintre toate cele ce sunt pe pamant.

Frate, stii tu Cine este Duhul Sfant? Daca spui: “Da, stiu”, te afli in mare inselare, si ma tem pentru tine, caci numai Dumnezeu Se cunoaste pe Sine Insusi, dupa cuvantul Apostolului: Cele ale lui Dumnezeu nimeni nu le stie, fara numai Duhul lui Dumnezeu (I Cor. 2:11) Pentru eretici este firesc sa se “infrateasca” cu Duhul Sfant, dar noua, ortodocsilor, ni se cere ca insusi numele Duhului Sfant sa-l rostim cu frica si cutremur. Daca spui: “Nu, nu stiu”, de asemenea ma tem si ma intristez pentru tine, deoarece aceasta arata ca viata ta este inca o noapte intunecata. Frate, trebuie sa-L cunosti pe Duhul Sfant dupa putinul de care suntem in stare, caci de nu va locui Duhul Sfant inlauntrul tau, nu esti al lui Hristos; daca Duhul nu-ti atinge inima in aceasta viata, vai tie, caci esti inca mort duhovniceste (cf. Rom. 8:9-10).

(…)

Pentru aceasta, in ziua praznicului Sfintei Cincizecimi, atunci cand, frate, cu evlavie si cu genunchii plecati, asculti rugaciunile rostite de preot, ce graieste pentru turma si in numele turmei sale, incredinteaza-te pentru ce te rogi. In aceasta zi, Duhul Sfant este in mod vadit prezent in Biserica si asculta rugaciunile! Din aceasta pricina, frate, ia aminte, socoteste de dinainte si cugeta la ce-I vei cere lui Dumnezeu. Poate ca ai multe tristeti si necazuri care iti ingreuiaza inima, si vrei sa-I ceri lui Dumnezeu sa-ti usureze aceste greutati si sa te ajute. Roaga-te pentru aceasta. Dar, ceea ce este de o insemnatate si intaietate nesfarsit mai mare…, trebuie sa-L implori pe Dumnezeu sa-ti dea harul Duhului Sfant si sa-ti umple sufletul pana la revarsare, pana la capatul puterilor. Cu alte cuvinte, trebuie sa ceri sa te primeasca, inca din viata aceasta, in Imparatia Cerurilor, ca sa-ti dea arvuna si inceputul viitorului, desfatarea cea vesnica.

Mai adaug chiar si ca numai aceasta singura trebuie sa-ti fie rugaciunea din acea zi. Dar carnea este neputincioasa, iar lui Dumnezeu cere-I – dupa neputinta ta – si ceva din cele pamantesti. Dumnezeu va lua aminte la tine, dupa cum este scris: Domnul te va auzi in ziua necazului (Ps. 19:2). Dar nu uita, cu niciun chip nu trebuie sa uiti ca cea mai insemnata dintre cererile tale trebuie sa fie aceea de a primi harul Duhului Sfant. Cunoaste, frate, ca daca vei primi acest dar, nu vei avea nevoie de nimic altceva, nici nu vei dori ceva mai mult, caci Duhul Sfant este o Comoara plina de bunatati, dincolo de orice masura. (…) Astfel, de Praznicul Cinzecimii, cand praznuim Pogorarea Duhului Sfant asupra Bisericii, roaga-te fierbinte ca Duhul Sfant sa Se pogoare asupra ta, pregatindu-te dinainte cu rugaciune si citiri duhovnicesti. (…)

Duhul Sfant a fost dintotdeauna, este si va fi. Roaga-te Lui ca sa Se pogoare peste tine, ca si tu sa afli intotdeauna harul Sau. Duhul Sfant este Viata tuturor fiintelor, Duhul Datator de viata. Duhul Sfant este Foc. Roaga-te ca sa prefaca in cenusa tot ceea ce este inlauntrul tau fara folos, si ca sa aprinda candela inimii tale si sa arda intru toti vecii, ca niciun intuneric sa nu o cuprinda. Duhul Sfant este Lumina. Roaga-te sa te lumineze, ca sa stralucesti ca un soare pe cerul duhovnicesc al Imparatiei lui Dumnezeu. Duhul Sfant este Dumnezeu. Roaga-te ca sa te sfinteasca si sa-ti dea har sa te impartasesti de El in veci. Duhul Sfant este totul. Roaga-te Lui – ca Unul Ce este Vistierul lucrurilor celor bune – sa Se reverse in inima ta, umpland-o pana sus, pana la revarsare, cu nesfarsita desfatare, astfel incat sa fii bogat intru toti vecii. Duhul Sfant este nemuritor. Roaga-te ca si tu sa fii duh, caci carnea si sangele sunt prea slabe ca sa mosteneasca viata vesnica, iar ele trebuie, intr-un fel minunat, inca viind aici pe pamant, sa devina duhovnicesti. Spune inimii tale: “Inima, ce faci aici pe pamant? De ce slabesti si nu vrei sa te ridici deasupra pamantului si a cenusii? De ce te intristezi de poverile si de lipsurile pamantesti? Sa stii ca toate cele de aici de pe pamant sunt altfel decat cele din Cer si dreptatea lor, si ca tu esti facut sa apartii Cerului!

Duhul Sfant te cheama in Cer. Grabeste-te, raspunde degrab chemarii Lui! Duhul Sfant este Mangaietorul. Vino si cazi ganditor pe pieptul Lui si plangi inaintea Lui. Spune-i necazurile si toate tristetile tale, si cere sa te ia in bratele Sale ca pe un copil. Striga dupa El. Nu te rusina de neputinta ta, caci El este Tatal tau, si El nu te va rusina si nici respinge. Dimpotriva, El este singurul Bun (cf. Mt. 19:17). El va intelege totul, si El te va mangaia cu o mangaiere dumnezeiasca, fara margini, imbelsugata, si va sterge toata lacrima de pe ochii tai (cf. Apoc. 7:17; 21:4).

Priveste la acest templu pamantesc, impodobit cu flori, si aminteste-ti ca Duhul Sfant este puternic si in stare sa te umple de mireasma vietii care nu piere niciodata.

O, Duhule Sfinte, da-ne noua sa Te slujim in Duh si in adevar (cf. Ioan 4:24), si vino si Te salasluieste intru noi! Nu inseteaza desertul pentru o picatura de ploaie cat inseteaza inimile noastre pentru venirea Ta! Vino la noi, Dumnezeul nostru, Bucuria noastra, Toate ale noastre! Tu esti Dumnezeu vesnic, Duh Sfant, iar noi, prin dragostea Ta, vom trai pentru vesnicie, in vreme ce toate celelalte sunt doar un vis, un rau curgator“.

(Din: Cugetarile unei inimi smerite. Un document din secolul al XV-lea despre viata duhovniceasca, Editura Cartea Ortodoxa si Editura Egumenita)

Alte legaturi:


Categorii

"Cugetarile unei inimi smerite", Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Talcuiri ale textelor scripturistice

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Pogorarea Duhului Sfant, ziua de nastere a Bisericii: “VINO, MANGAIETORULE!”

  1. Din cerul slavei, de la Tatăl,
    Domnul iubirii ne-a trimis
    Pe Duhul Sfânt Mângâietorul
    Aşa cum însuşi ne-a promis.

    Azi s-a născut ortodoxia.
    Azi cerul ne-a’mbrăcat în har.
    De azi Iisus Mântuitorul
    Se face jetrfă pe altar,

    Şi-n Duhul Sfânt, sfinţii apostoli
    Şi’ncep lucrarea preoţiei,
    Ducând din veac în veac, prin taine
    Comorile ortodoxiei.

    Pâinea şi vinul se preschimbă
    În trupul Domnului prin har,
    Când Duhul Sfânt în liturghie
    S’a pogorât peste altar.

    Este Duminica cea mare
    Când se pogoară Duhul Sfânt
    Şi cerurile’n liturghie
    Ni se deschid peste pământ.

    Când cele şapte sfinte taine
    Prin preoţie ne sfinţesc
    Şi Duhul sfânt prin pocăinţă
    Ne aduce trai duhovnicesc.

    Este Duminica cea mare
    Când cerul ne-a trimis iertarea
    Şi când biserica prin taine
    În lume şi-a’nceput lucrarea.

    Ce mulţumiri putem aduce
    Şi care laude pot spune,
    Cât de imensă e iubirea
    Ce se pogoară peste lume ?

    Cum vom putea noi păcătoşii
    Să ne’arătăm recunoştinţa
    Să preţuim cum secuvine
    Biserica şi pocăinţa ?

    O Doamne dă-ne Tu puterea
    Să vieţuim în Duhul Sfânt,
    Smeriţi şi iubitori şi sinceri
    Şi fără vină pe pământ.

    Să arătăm prin mărturia
    Trăirii faptice credinţa
    Şi-n taina sufletelor noastre
    Să-ţi arătăm recunoştinţa.

  2. RUGACIUNEA SFANTULUI SIMEON NOUL TEOLOG ADRESATA SFANTULUI DUH:

    “Vino,lumina adevarata.Vino,viata vesnica.Vino,taina ascunsa.Vino,comoara fara nume.Vino realitate inefabila.Vino,persoana de neanteles.Vino,fericire nesfarsita.Vino,lumina neanserata.Vino,alinare a tuturor celor ce asteapta mantuirea.Vino,desteptare a celor adormiti.Vino,inviere a mortilor.Vino,puternice care faci,refaci si preschimbi totdeauna numai prin vointa Ta.Vino,nevazutule,Cel cu totul intangibil si imperceptibil.Vino,Tu Cela ce ramai vesnic nemiscat si in fiecare clipa ,in intregime,Te misti si vii la noi,cei adormiti in iad,Tu,Cela ce esti deasupra tuturor cerurilor.Vino,nume preaiubit si pretutindenea chemat,dar a carui fiinta a o exprima sau a carui fire a o cunoaste ne este cu totul oprit.Vino,bucurie vesnica.Vino,cununa nevestejita.Vino,purpura a Marelui Imparat,Dumnezeul nostru.Vino,cingatoare cristalina si instelata a celor fericiti.Vino,incaltaminte neajunsa,Vino,purpura imparateasca.Vino,dreapta cu adevarat carmuitoare.Vino,Tu pe care L-a dorit si Il doreste sufletu-mi intinat.Vino,Tu,Cel Unul la cel singur,caci Tu vezi ca eu sunt singur.Vino,Tu,Cela ce m-ai despartit de toate si m-ai facut insingurat in lumea aceasta.Vino,Tu,Cela ce Insuti ai devenit dorire intru mine,care m-ai facut sa Te doresc pe Tine,Cel cu totul neajuns.Vino,suflare a mea si viata mea. Vino,mangaiere a amaratului meu suflet.Vino,bucuria mea,slava mea,desfatarea mea cea fara de sfarsit.

    Si o rugaciune de multumire catre SFANTA TREIME:

    Iti multumesc fiindca mi-ai dat viata,ca m-ai invrednicit sa Te cunosc si sa ma inchin Tie,dumnezeul meu;caci viata este a Te cunoaste pe tine,singurul Dumnezeu,Creator si Autor a toate,nenascut,necreat,fara izvor,Cel Unul,si pe Fiul Tau Cel nascut din Tine,pe Cel care purcede din Tine,pe Preasfantul Duh,Unimea Cea Intreita,vrednica de toata lauda,ale carei adorare si cinstire evlavioasa depaseste toata slavace-ar putea fi pe pamant sau in ceruri..Totusi,sunt foarte putini numerosi aceia care au primit contemplarea clara a Aceluia ce era la inceput,inaintea tuturor veacurilor,nascut din Tatal,si impreuna cu Duhul,Dumnezeu si Cuvant,lumina intreita in unitate,si lumina unica in Cei trei.

    Sfantu Simeon Noul Teolog,multumeste cu aceasta rugaciune Sfintei Treimi,in urma vederilor sale Treimice;uneori el vede Cele Trei Persoane,insa Hristos Domnul,este Acela care ii deschide mintea:
    “Tocmai noaptea,chiar in sanul intunericului il vad pe Hristos-o,ce infricosare!-ca imi deschide cerurile;pe Hristos insusi,care Se apleaca asupra-mi si mi Se arata impreuna cu Tatal si cu Duhul,lumina intrit sfanta,una in cei trei si cei trei intr-o singura lumina.Desigur,Ei sunt lumina,iar Cei treisunt lumina unica ce imi lumineaza sufletul mai mult decat soarele si imi lumineaza mintea pana atunci intunecata…de asemenea,minunea ma tulbura si mai mult atunci cand Hristos imi deschide intr-un fel ochiul mintii…Caci El insusi Se face vazut acelora care il contempla…Caci cei ce Il contempla Il vad in lumina Duhului,iar cei ce vad in aceasta lumina Il contempla pe Fiul;insa cel ce s-a invrednicit sa Il vada pe Fiul,il vede pe tatal,negresit il vede impreuna cu Fiul.Aceasta,repet,se petrece in mine acum”.(din cartea “In lumina lui Hristos-Sfantul Simeon Noul Teolog”).

  3. “Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al
    DUHULUI SFANT,Care este in voi,pe Care-L
    aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sinteti ai
    vostri?Caci ati fost cupararti cu pret!”
    (I Corinteni 6:19-20)

    Dar cum adica,fratilor,sunt trupurile noastre
    temple ale Duhului Sfant?
    Ele sunt astfel deoarece am fost cumparati
    cu pret.Stapanul Iisus ne-a cumparat cu pretul
    grijilor Sale, chinurilor si suferintelor Sale, cu
    pretul mortii Sale.Din cauza acestui pret noi am
    fost facuti vrednici ca sa fim temple ale DUHULUI
    SFANT.Dar, va zice cineva:”Acest pret s-a platit
    demult,iar noi acum traim cu atatea zeci de veacuri mai tarziu!”Nu are nici o importanta
    aceasta,caci pretul nu s-a platit doar pentru un timp sau pentru o generatie de oameni,ci pentru toate timpurile si pentru toate generatiile de pamanteni,de la Adam si pana la Infricosata Judecata.Si oricate bilioane de bilioane de oameni s-au nascut,sau se vor mai naste de aici inainte pe pamant,pretul este platit pentru toti si pentru fiecare dintre ei.Pretul este atat de mare si de bogat incat,daca toate firele de nisip din toate marile si oceanele s-ar face oameni,pretul acesta ar fi de ajuns.
    Fratilor,dar din ce moment anunme incepe trupul nostru sa fie TEMPLU AL DUHULUI SFANT?
    EL INCEPE SA FIE TEMPLU AL DUHULUI SFANT
    DIN CEASUL BOTEZULUI NOSTRU.Caci desi pretul
    este platit pentru toti oamenii de pe pamant,numai trupurile celor botezati se fac din aceasta cauza si temple ale Duhului Sfant…
    Urmarea aceasta este:ca noi de acum inainte nu mai suntem ai nostri.CAND DUHUL SFANT VINE SI SE SALASLUIESTE INTRU TRUPURILE SI SUFLETELE NOASTRE,ATUNCI EL DEVINE STAPANUL NOSTRU,SI NU MAI SUNTEM NOI STAPANI PESTE TRUPUL NOSTRU SAU PESTE NOI INSINE…NOI SUNTEM IN STAPANIREA DUHULUI
    SFANT.
    Fratilor,dar ce a fost aceea,cand la CINA CEA DE TAINA,Mantuitorul a spalat picioarele chiar si ale lui Iuda,si Iuda a primit bucatica de paine de la Stapanul,cand Scriptura zice:”A INTRAT SATANA IN EL”(Ioan 13,27)?O,cumplite cuvinte!O,cumplita
    pedeapsa a vanzatorului de Dumnezeu!Fratilor,
    oare nu inseamna aceasta ca,atunci cand Il respingem pe Dumnezeu,Care ne spala pe noi si ne hraneste pe noi,DUHUL LUI DUMNEZEU PLEACA de la noi iar Satan ii ia locul? O,cumplit este intelesul acestor fapte!O,CUMPLIT AVERTISMENT CATRE NOI TOTI CEI BOTEZATI!DUHUL SFANT S-a salasluit intru noi din ceasul Botezului nostru si
    Si-a facut Lui si templu din trupul nostru. Dar fratilor,DUHUL SFANT NU VREA SA LOCUIASCA IN NOI CU FORTA,CI NUMAI CU ACORDUL BUNEI NOASTRE VOIRI.DACA PACATUIM IMPOTRIVA LUI,EL PLEACA DE LA NOI;plecand El de la noi,
    LOCUL LUI ESTE INDATA APUCAT DE SATAN,
    iar templul trupului nostru se trtansforma intr-o cocina de porci.
    O,ATOTSFINTE DUHULE SFANT,nu ne parasi pe noi!
    Miluieste-ne si ne iarta pre noi,
    CACI NOI PE TINE TE SLAVIM SI TIE ITI MULTUMIM IN VECI,
    AMIN!
    (Din Predici, ale Sf.Nicolae Velimirovici)

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfanta Treime: „CINE ESTE DUMNEZEU MARE CA DUMNEZEUL NOSTRU?”
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuvinte ale Sfantului Luca al Crimeei pentru ZIUA CINCIZECIMII (RUSALII): „IMPARATE CERESC, MANGAIETORULE…”. Unde (nu) locuieste Sfantul Duh?
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » POGORAREA SFANTULUI DUH. Predica Sfantul Teofan Zavoratul. “Au nu stiti ca biserica a lui Dumnezeu sunteti si Duhul lui Dumnezeu traieste intru voi?”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Pogorarea Duhului Sfant – taina esentiala a vietii noastre. FARA PLANS SI FARA IUBIRE NIMENI SA NU SE AMAGEASCA, NU VA DOBANDI HAINA DUHULUI!
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVINTE TARI ALE PARINTELUI COMAN LA CINCIZECIME: “Cine crede ca trebuie sa faca biserici mari pentru a-L face vizibil pe Dumnezeu se amageste!”
  9. Pingback: CEI CASATORITI POT DOBANDI DUHUL SFANT? Raspunsul Parintelui staret Nichifor Horia -
  10. Pingback: Cuvant patrunzator al IPS Teofan, de Rusalii: PRETENTIA SUPERIORITATII, DUHUL VICLENIEI SI JUDECATA APROAPELUI – PIEDICI SIGURE IN CALEA DUHULUI SFANT -
  11. Pingback: STARETUL MELCHISEDEC DE LA LUPSA – CONFERINTA DE LA BUCURESTI (audio si text): Se poate obisnui omul cu Duhul Sfant? Chemarea la adanc si agonia lumii -
  12. Pingback: CINCIZECIMEA – POGORAREA SFANTULUI DUH. Talcuirea Mitropolitului Hierotheos Vlachos. “Este fiu al lui Dumnezeu numai cel ce Il are in el pe Duhul Sfant” -
  13. Pingback: Predicile Sfantului Inochentie al Penzei la Rusalii: DUHUL SFANT – SINGURA PUTERE SI SINGURA BOGATIE ADEVARATA A OMULUI. Lupta cu duhurile rautatii -
  14. Pingback: PILDA SFANTULUI APOSTOL PAVEL: Cine mai arde pentru mantuirea fratilor? Cine vrea in mod sincer sa cunoasca adevarul, sa faca voia lui Dumnezeu? -
  15. Pingback: Sfantul Ioan de Kronstadt: CE INSEAMNA BISERICA SI HARUL? CUM NE FOLOSIM DE ELE PENTRU MANTUIREA NOASTRA? “… Pe cand noi ce facem? Dormitam si dormim! Uimitoare este nepasarea noastra, lenevia noastra” -
  16. Pingback: POGORAREA DUHULUI SFANT. “Vino si Te salasluieste in noi!” CRUCEA SI CINCIZECIMEA. “Dum­nezeu vrea sa fim inspirati, dar nu exaltati” -
  17. Pingback: FARADELEGE SI ROBIE. Alunga morala si alungata va fi si libertatea!/ BISERICA si EXCOMUNICAREA POLITICIENILOR CARE LEGALIZEAZA HOMOSEXUALITATEA: “Cu adevarat, se cam apropie vremea cernerii: ori in Biserica, ori in afara ei!” - Recomandari
  18. Pingback: Pogorarea Duhului Sfant | albastru de...
  19. Pingback: Predica la Cincizecime a Sf. Iustin Popovici: NASTEREA BISERICII LUI HRISTOS. Ce trebuie sa facem cu sufletele noastre?/ PREDICI AUDIO, VIDEO la Rusalii -
  20. Pingback: CUM SE PASTREAZA SI CUM ESTE ALUNGAT DUHUL SFANT? -
  21. Pingback: FARADELEGE SI ROBIE. Alunga morala si alungata va fi si libertatea!/ BISERICA si EXCOMUNICAREA POLITICIENILOR CARE LEGALIZEAZA HOMOSEXUALITATEA: “Cu adevarat, se cam apropie vremea cernerii: ori in Biserica, ori in afara ei!” - Recomandari
  22. Pingback: POGORAREA DUHULUI SFANT (CINCIZECIMEA). Predici si cantari audio si video -
  23. Pingback: Parintele Mucenic Ilarion Felea despre LUCRARILE HARULUI SFANTULUI DUH -
  24. Pingback: A DOUA ZI DE RUSALII. Predici audio ale pr. Ciprian Negreanu la Sarbatoarea DESCOPERIRII SFINTEI TREIMI. Cum lucreaza Duhul Sfant in Biserica si in noi? | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: “Duhul Sfânt este ca adierea, ca roua care răcoreşte acolo unde cade…”. CE ASTEAPTA MIRELE-HRISTOS DE LA SUFLETELE NOASTRE, pentru a ne darui HARUL DUHULUI SFANT? Cuvintele Staretei Macrina la Duminica Cincizecimii | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: CU O SINGURA INIMA, IN TRUPUL LUI HRISTOS. Cand “darurile unuia devin comoara tuturor”… CHEILE CARE NE DESCHID USA ADANCULUI INIMII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate