NU NE LĂSA ORFANI, HRISTOASE AL MEU! – predica IPS Neofit la sarbatoarea Inaltarii Domnului: “Fara Duhul Sfant nu exista viata. Suntem doar fantome umblatoare, morti ce stau in picioare” (VIDEO, TEXT)

15-06-2020 Sublinieri

Nu ne lasa orfani, Hristoase al meu! – predica IPS de Morfou la sarbatoarea Inaltarii Domnului, 28.05.2020

Ani binecuvantati sa aveti cu totii! Sa fie anii nostri plini de Slava Dumnezeului Treimic si sa ne invredniceasca Slavitul si Adevaratul nostru Dumnezeu, Care a stat de-a dreapta Tatalui in Ceruri, Domnul nostru, Iisus Hristos, si pe noi sa ne inaltam si sa ne unim cu El.

Pentu ca, daca aceasta sarbatoare are o semnificatie, aceasta este, oricat vi s-ar parea de ciudat si de nemaiauzit acest lucru, ca ceea ce I s-a intamplat lui Hristos, sa se faca si cu noi. S-a inaltat Hristos la Ceruri, ne vom inalta si noi. Asta o spune Evanghelia, nu Mitropolitul de Morfou. In Evanghelie se spune ca Domnul ne va intampina in vazduh la A doua Sa Venire. Atunci vor invia trupurile celor adormiti, iar cei ce vor trai pe pamant in acele clipe vor adormi pentru un moment, ca sa implineasca si ei datoria tuturor de a muri si apoi si aceia vor invia, si toti impreuna, cei inviati, Il vor intampina in vazduh pe Mantuitorul Hristos, pe Cel Ce va sa vina. Noi pe Acesta Il asteptam, pe Cel Ce va sa vina ca sa judece vii si mortii. Ce minunata asteptare este aceasta! Sa credem in ea, chiar daca ratiunea noastra cu greu primeste. E normal sa aiba greutati, ratiunea noastra este neputincioasa, iar europenii au facut-o si mai neputincioasa decat este ea din fire.

Sa cerem: Adauga-ne noua credinta, Hristoase, da-ne credinta Sfintilor Apostoli, credinta tuturor sfintilor!

Si un al doilea lucru vreau sa va spun despre aceasta minunata sarbatoare care este incarcata cu atat de multe semnificatii si intelesuri ceresti. Ceea ce au cantat psaltii nostri azi, ceea ce I-au zis Apostolii lui Hristos cand au inteles ca El se va inalta la Ceruri, este ceea ce spuneau mereu: Nu ne lasa orfani, Doamne, nu ne lasa orfani, Hristoase! Stiti, eu de la 8 ani am ramas orfan. Stiu ce inseamna acest lucru. Este tare greu sa fii copil mic si sa ramai orfan, fie de tata, fie de mama. (…)

Asa, si Apostolii Domnului aveau teama sa nu ramana orfani. Si Hristos, ce le spune? Nu va temeti! Nu veti ramane orfani! Eu va voi trimite pe Altul, pe Mangaietorul, pe Duhul Sfant. Acestia Il ascultau si Il credeau deoarece vedeau in fata lor nu doar pe Hristos–Omul, Fiul Mariei, ci pe Hristos Cel Inviat cu semnele cuielor in mainile si picioarele Sale. Pana astazi le are Hristos si cei ce vad pana in Cer ne-au spus-o: semnele cuielor le poarta cu El.

L-au crezut, dar erau si ei oameni, simteau ca ii ameninta singuratatea.

Eu imi amintesc ca cinci zile dupa moartea tatalui nu am putut merge la scoala. Si imi spunea mama, care avea pe atunci 48 de ani: “Mergi, fiule la scoala! Am eu durerea aceasta si sa te mai vad si pe tine ca nu mergi la scoala…?”,  “Nu merg la scoala!”, ii spuneam. “Dar de ce nu vrei?”,  “O sa imi spuna colegii ca sunt orfan!” Auziti? Vedeti temerile unui orfan de 8 ani. A vazut mama mea ca nu o scoate la cap cu mine, asa ca a facut ceea ce a invatat de la sfanta ei mama, Mirofora, a ingenuncheat si s-a rugat la Arhanghelul Mihail, apropiatul nostru, cel cu faptura de foc, si i-a zis acestuia: “Lumineaza-l pe acest fiu al meu, sa mearga la scoala si sa nu ma mai chinuie si pe mine! Si uite asa, s-a intamplat ca mi-a trimis tatal meu o ‘scrisoare’ pe care scria: “Fiule, sa mergi la scoala. Am bucurie aici, sunt in rai. Tatal tau, Grigore”. O sa ma intrebati cum a putut sa imi trimita scrisoarea. Asta nu va voi spune. Sa lasam si o taina. A fost atat de convingatoare aceasta scrisoare ca, a doua zi de dimineata, i-am spus mamei: “Unde imi este camasa alba?”, “Cum o vrei? Calcata?” Ii zic: “Da, vreau sa merg la scoala”. L-ai uitat pe taica-tau?”, “Tata e bine, este in Ceruri cu Hristos. Eu vreau sa invat carte.” Si-a facut cruce. Si nu i-am spus niciodata: Stii, am vazut acest lucru si asa am primit mangaiere din Cer de la tatal meu, pana cand am devenit diacon si a venit sa ma viziteze la manastirea unde eram. Atunci mi-am amintit, i-am povestit si si-a facut cruce. Si mi-a spus: “Pentru ca ai primit mangaiere si ai trecut peste durerea de a fi orfan este semn ca te-a vizitat Duhul Sfant. Auziti? Pentru ca poate fi si o inselare in astfel de vedenii.

De aceea va zic: am cunoscut ce inseamna sa fi orfan, dar am cunoscut, precum Apostolii si precum multi oameni din Biserica, si cercetarea Duhului Sfant. Si cand vine Duhul Sfant, nu mai esti orfan. Asa cum a cercetat-o Duhul Sfant pe Maicuta Noastra, Nascatoarea de Dumnezeu, si astfel S-a intrupat Domnul nostru Iisus Hristos si S-a nascut apoi in Bethleem, asa si in inima fiecarui om, cand il viziteaza Duhul Sfant, Se naste Hristos. Si asa, incetul cu incetul, Hristos Se naste inauntru nostru si devenim si noi frumosi intru Domnul, chip si asemanarea a lui Dumnezeu. Asta inseamna frumos intru Dumnezeu.

Ieri s-au terminat cele 40 de zile in care spunem: “Hristos a inviat!”. Imediat dupa, nici o zi mai tarziu, incepem sa zicem: “Hristos S-a inaltat”, incepand cu Joia inaltarii. Si mai apoi, in urmatoarea Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant, ce vom sarbatori? Pe toti aceia care L-au primit pe Duhul Sfant, Duminica tuturor sfintilor, a tuturor sfintilor ce au primit Lumina sfanta – ei sunt purtatori de Lumina, purtatori de Hristos, purtatori de Duh Sfant -, si parintii si maicile pe care i-au cercetat Duhul Sfant, pe cei ce au primit Duhul Sfant. Ei L-au primit pe Duhul Sfant prin deschiderea ce au avut-o. Noi facem un pas mic si Duhul face sute de pasi.

Si in urmatoarea Duminica dupa cea care urmeaza Inaltarii, ce vom sarbatori? Lasa Biserica o mica pauza, si apoi sarbatoreste pogorarea Duhului Sfant iar mai apoi, luni, Sfanta Treime – ca sa ne imbracam intru totul cu Duhul Sfant. Sa intelegem ca fara Duhul Sfant nu exista viata. Suntem doar fantome umblatoare, morti ce stau in picioare. Duhul Sfant, o spune si Crezul, este Domnul de-Viata-facator, adica Cel ce daruieste viata. De aceea, scopul nostru trebuie sa fie in continuu, asa cum spunea si Sfantul Serafim, sa Il activam inlauntrul nostru pe Duhul Sfant.

Daca ati fost atenti, desi azi am sarbatorit Inaltarea Domnului nostru, Iisus Hristos, toate cantarile au fost despre Duhul Sfant. Aceasta sarbatoare are multe “vitamine” ascunse in ea. Ce ne spun cantarile? Ne vorbesc despre bucuria Tatalui pentru ca Se inalta Fiul la tronul ceresc si Se asaza langa El, astfel ca devine impreuna-statator pe Tronul Slavei, nu doar ca Hristos – Cuvantul, ci ca Hristos-Om. Si omul sta la dreapta Tatalui. Iata unde a ridicat Hristos firea omeneasca! De-a dreapta Tatalui, a Tatalui Celui Nevazut, sta Fiul Cel Vazut, Cel Ce S-a nascut din Fecioara Maria si de la Duhul Sfant. Cand ingerii au vazut aceasta, au ramas inmarmuriti. Nu le-a venit sa creada. Cum este cu putinta? Ingerii in extaz se intrebau: Cine este Acest Om Frumos, Care S-a inaltat deasupra noastra si de ce este insangerata mantia Sa? De la sangele varsat. Trupul primeste caracteristicile sufletului si sufletul pe cele ale trupului. Sufletul si Trupul Sau au ramas cu semnele cuielor. Si atunci ingerii au inteles ca de acum inainte, Cel Ce va sta pe serafimi si heruvimi nu va fi doar Cuvantul lui Dumnezeu, ci va fi si Fiul Fecioarei intrupat.

Si spun Parintii acest lucru: pe cat de mult s-au bucurat oamenii cand a inviat Hristos, pentru ca s-a biruit moartea, cu mult mai mult s-au bucurat ingerii la Inaltarea Domnului. Aceasta sarbatoare nu este doar pentru noi, si mai mult este a ingerilor. De ce s-au bucurat ingerii, ca doar nu au vazut un Dumnezeu–Inger, ci un Dumnezeu-Om? Pentru ca, asa cum Dumnezeu daruieste daruri bune si de folos oamenilor, ne sterge toate pacatele, ne face fara de moarte, ne daruieste din sfintenia Sa, Dumnezeul Treimic, din Energia Sa, ne daruieste Viata Vesnica, tot asa, ceva-ceva le-a daruit si Ingerilor. Si ei sunt creatia lui Dumnezeu, fapturile Sale, sunt prima Lui creatie. Ce le-a daruit? Incepand cu ziua Inaltarii Sale, ingerii au devenit faptura neschimbata, nu mai pot sa cada, nu mai pot sa pacatuiasca. Nu pentru ca le interzice Dumnezeu, ci deoarece s-au desavarsit, s-au maturizat atat de mult in faptura lor incat Slava lor este neschimbata. Mintea lor nu se mai poate intoarce, asa cum se intampla cu noi pe pamant – azi fac pe marele Ierarh predicator si maine fac pacate, ceea ce se poate intampla. Asta e problema omului. De aceea, sa nu ne amagim. Noi suntem schimbatori, cu usurinta ne schimbam starile si pacatuim. De aceea, scopul nostru in viata trebuie sa fie sa ne gasim mereu in pocainta. Menirea ingerilor care este? Sa dea Slava lui Dumnezeu. Doar sfintii si dreptii se gasesc in aceasta “atmosfera” a sfintilor ingeri, in Slava Dumnezeului Treimic.

Sarbatoarea de azi, dupa cum vedeti, nu este doar despre Inaltarea Domnului, este si o sarbatoare a Dumnezeului Treimic. Unde este Fiul, este si Tatal, si este si Duhul Sfant. Este o sarbatoare a asteptarii. Este o sarbatoare aflata la granita dintre Inviere si Pogorarea Duhului Sfant. Vechii ciprioti iubeau mult aceasta sarbatoare. Ei mancau si daruiau celor saraci produse lactate in aceste zile, produse ce simbolizeaza curatenia Duhului Sfant. Toate aveau atunci o semnificatie care arata spre o realitate mai profunda. (….) Pe vremuri cipriotii le dadeau numele Sfintei Treimi copiilor lor, le spuneau fetelor lor “Theotis” – cea indumnezeita – ca sa devina si copiii lor purtatori de Duh Sfant. Vedeti cum era vechiul Cipru? Sa coboram de pe marile si mincinoasele tribune eruopene, si sa cercetam cu smerenie pe strabunii nostri, care atat de mult iubeau Sfanta Treime, ca dadeau infricosatul Sau nume copiilor lor.

Dumnezeu sa ne invredniceasca sa Il chemam si noi pe Duhul Sfant, sa Se nasca in sufletele noastre, ani dupa ani, in inima noastra. Pentru ca, noi toti, cei botezati si miruiti, Il avem pe Duhul Sfant, El nu este in afara noastra. Ceea ce ne ramane de facut este sa Il activam inlauntrul nostru, sa Il pornim sa lucreze. Si apoi, la ce da nastere “Generatorul” cand incepe sa lucreze? La Lumina… Lumina lui Hristos. Ne rugam sa o primiti cu totii, rugati-va si voi pentru noi!

Legaturi:

PS BENEDICT Bistriteanul, la Pogorarea Duhului Sfant, despre NEVOIA MAI MARE CA ORICAND, in aceste vremuri, DE MANGAIETORUL, Care “sa ne vindece de orice frica” si NEVOIA DE DUHUL ADEVARULUI, “Care sa desparta apele, Care sa clarifice lucrurile, Care sa ne elibereze de MINCIUNA CA MOD DE VIATA, de la minciuna mica pana la cea INSTITUTIONALIZATA” (video, text)

Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)

SA NU UITAM: “Mult ni s-a dat, mult ni se cere…” SUFLETUL CARE NU ESTE NASCUT DIN DUHUL SFANT DE PE PAMANT ESTE MORT PENTRU VESNICIE!

PENTRU CE TRAIM? CUM MOARE SUFLETUL, CUM SE PIERDE DUHUL SFANT? “Acolo unde se afla Duhul Sfant, acolo se iveste si lupta cea grea”

SFANTUL SILUAN ATHONITUL – cantari si cuvinte duhovnicesti: “Fara har, sufletul e asemenea unui dobitoc”. CAND NE ASCULTA DUMNEZEU RUGACIUNILE?

***

ASTEPTAND DUHUL… CUM SA NE PREGATIM DE CINCIZECIME? “Nu cugeta ca rastimpul dintre Inaltare si Cincizecime este un fel de distanta goala. Nu, acest timp ne este dat cu un scop…”

Cine ne va da noua aripile Duhului…?

HRISTOS S-A INALTAT! Predici audio si video la INALTAREA DOMNULUI. “Iisuse, Cel Ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri!”

”EXAMENUL” ÎNĂLȚĂRII. “Domnul Se înalță la cer pentru ca noi să ridicăm Sus inimile noastre, să biruim această lume, această strâmtoare a păcatului, în care se chinuiește sufletul nemuritor, pentru ca el să înceapă să trăiască”

INALTAREA DOMNULUI LA CER – INDUMNEZEIREA CELOR UNITI CU EL

PREDICI VIDEO la INALTAREA DOMNULUI: PS Damaschin Luchian si PS IGNATIE TRIF: “Cand Hristos Se inalta la ceruri, El, de fapt, coboara in adancul fiintei noastre”

Atintiti cu privirea la Cer… Mitropolitul Hierotheos Vlachos despre TRAIREA EVENIMENTULUI INALTARII LUI HRISTOS IN VIATA PERSONALA

INALTAREA DOMNULUI. Predica Sfantului Teofan Zavoratul. CE LEGATURA ARE INALTAREA LUI HRISTOS CU VIATA NOASTRA?

INALTATI IMPREUNA CU IISUS, CHEMATI LA SFINTENIE. DAR NOI… NE BALACIM TOT IN TICALOSIE. Predica a Parintelui Boris Raduleanu la Inaltarea Domnului

INALTAREA DOMNULUI: “Aceasta este maretia omului! Iata, aceasta esti tu, aceasta sunt eu!” PREDICI ale Sfantului Iustin Popovici si Fericitului Pr. Valentin Mordasov: “SA NE INALTAM LA ADEVARATA PATRIE!”

Minunata Inaltare a Domnului nostru, eveniment proorocesc al celei de-a Doua Lui Veniri. SMERENIA SLAVEI DUMNEZEIESTI si MUTAREA INTALNIRII DOMNULUI DE LA TRUP CATRE DUH

 

***

IN ASTEPTAREA VENIRII DOMNULUI – cu Parintele Zaharia de la Essex

“Că văzură ochii mei mântuirea Ta…”: PAZIND IN INIMA, INTRU NADEJDE, MANGAIEREA HARULUI, IN ASTEPTAREA ZILEI CELEI MARI. “Nu putem avea o atitudine neutră faţă de Hristos”. Predica Arhim. Zaharia de la Essex despre legatura intre INTAMPINAREA DOMNULUI si A DOUA VENIRE

Arhim. Emilianos Simonopetritul: CUM SA-L ASTEPTAM PE DUMNEZEU?

POSTUL MARE. Care este sensul sau duhovnicesc si CUM SE DUCE LUPTA CU ISPITELE IN ASTEPTAREA INVIERII? Parintele Sofronie – cuvantari duhovnicesti (I)

Predici de mare adancime ale Parintelui Sofronie (II). CUM SA TRECEM POSTUL MARE in mijlocul tensiunilor apocaliptice ale vremii noastre?

PARINTELE EPISCOP LONGHIN JAR (fost Mihail) – INTERVIURI AUDIO cu “tatal” si “mama” orfanilor de la Banceni: COPIII PARASITI, PLANSUL DORULUI PARINTESC SI MINUNILE IUBIRII

DOCTORIA NADEJDII – Conferinta de la Cluj (martie 2016) a PS MACARIE DRAGOI (video+text). Balsam pentru durerile inimilor suferinde si ale sufletelor cazute in adancul prapastiei: SA STRIGAM CATRE HRISTOS, SA RIDICAM OCHII SPRE CER!

“HRISTOASE AL MEU, DA-MI RABDAREA SI CREDINTA SFINTILOR!” – Predici noi ale MITROPOLITULUI cipriot NEOFIT DE MORFOU (audio, text): “Trebuie sa stiti ca EXAMENELE INCEP! Trebuie cu totii sa fim gata de mari evenimente neasteptate”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI ITI SPUNE SI MULTUMESC! Acum este epoca marturisirii si a martiriului. Acum au venit ANII RABDARII”


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Inaltarea Domnului, Mitropolitul Neofit de Morfou, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “NU NE LĂSA ORFANI, HRISTOASE AL MEU! – predica IPS Neofit la sarbatoarea Inaltarii Domnului: “Fara Duhul Sfant nu exista viata. Suntem doar fantome umblatoare, morti ce stau in picioare” (VIDEO, TEXT)

  1. Multumim pentru traduceri. Sunteti extraordinari ati gasit 2 mari prooroci greci care ne ajută să înțelegem aceste vremuri pe care le trăim. Oare noi romanii, nu mai avem nici un asemenea prooroc? Ne-au plecat toți Sfinții si am ramas orfani? Caut de multi ani si nu mi-a iesit nici unul in cale. D-stra cunoașteți?

  2. @ Maria:

    2 mari prooroci? Nu cred ca am gasit noi nimic, iar aici nu cred ca e cazul de proorocii neaparat. Avem fagaduinta ca nu vom fi lasati orfani, daca vom cauta dupa Duhul Sfant.

  3. Pingback: “IATA CE DUMNEZEU AVEM! Iata catre ce am fost noi chemati!”. Protos. HRISOSTOM de la Putna – Cuvant despre IUBIREA SFINTEI TREIMI si pentru REDESCOPERIREA CURAJULUI SI DEMNITATII DE CRESTIN: “Noua ne este teama sa ne pierdem sanata
  4. Pingback: PS Benedict Bistrițeanul: ÎN AȘTEPTAREA DUHULUI SFÂNT (video, text). “Omul este chemat să nu lucreze cu jumătăți de masură, ci să țintească maximul” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate