Gustare duhovniceasca pentru drum lung…

27-03-2008 Sublinieri

m_289bedb18317dce9e59dbcbe5e5c800b.jpg

Astazi se pomeneste in Sinaxar si Sfantul Ioan din Licopolis, Inaintevazatorul, din ale carui apoftegme pline de sens duhovnicesc dorim sa ne impartasim si noi, cei prea bogati cu duhul nostru si prea saraci in Duhul:

  • “Urmaţi viaţa virtuoasă a sfinţilor părinţi după puterea voastră şi dacă reuşiţi ceva, nu vă mândriţi cu ce aţi obţinut pentru că mulţi au ajuns la virtutea desăvârşită dar umplându-se de mândrie au căzut de la înălţime în prăpastie”.

  • Cercetaţi-vă cu atenţie să vedeţi dacă aveţi conştiinţa curată, să nu vă pierdeţi puritatea minţii. Nu lăsaţi gândurile să vă năpădească în timpul rugăciunii. Vrei din vanitate să fii lăudat pentru sfinţenia ta sau vrei să fii sfânt doar prin înfăţişare? Bagă de seamă ca gândurile lumeşti să nu-ţi ocupe mintea în timpul rugăciunii, pentru că nu e nimic mai neplăcut lui Dumnezeu decât să te rogi Lui cu buzele în timp ce gândurile sunt departe de El. Asta se întâmplă mai ales celor cu viaţă căldicică, care nu renunţă de tot la lume şi aşteaptă recunoştinţa din partea oamenilor. Un om a cărui minte este a lumii şi a lucrurilor sale pieritoare, nu-L poate privi pe Dumnezeu cu ochii sufletului. Este normal ca cel care-L caută pe Dumnezeu să-şi ridice mintea de la lucrurile lumeşti şi să-şi îndrepte mintea către Dumnezeu. Cel care a ajuns câtuşi de puţin la cunoştinţa dumnezeirii (pentru că nimeni n-o poate dobândi în totalitatea ei), va putea descoperi şi cunoaşte multe lucruri pe care numai tainele cunoaşterii lui Dumnezeu i le poate dezvălui (…).”

  • Cel ce lasă altora grijile trecătoare ale lumii este mai bun şi mai demn de laudă pentru că s-a lepădat de sine, şi-a luat crucea şi L-a urmat pe Hristos. Acesta este în permanenţă în contact cu lucrurile divine, fugind de cele pământeşti, fără să se lase cuprins de nici un fel de griji. Un astfel de om prin fapta bună şi prin rugăciunea închinată lui Dumnezeu devine un om liber, neîngrădit, care stă drept în faţa lui Dumnezeu, cu mintea numai la cele sfinte. Un astfel de om este în continuă convorbire cu Dumnezeu.”

(Sursa – Sinaxarul zilei)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Gustare duhovniceasca pentru drum lung…

  1. Aici ma simt vizata direct:

    “nu e nimic mai neplăcut lui Dumnezeu decât să te rogi Lui cu buzele în timp ce gândurile sunt departe de El. Asta se întâmplă mai ales celor cu viaţă căldicică, care nu renunţă de tot la lume şi aşteaptă recunoştinţa din partea oamenilor. Un om a cărui minte este a lumii şi a lucrurilor sale pieritoare, nu-L poate privi pe Dumnezeu cu ochii sufletului.” Mi se intampla! Nu pot sa afirm cat de des. Deci, viata mea duhovniceasca este ‘caldicica’ fiindca nu renunt cu totul la lume. Dar nici nu poti sa renunti definitiv la lume atata timp cat traiesti in ea; vrei, nu vrei – prin concurs de imprejurari – nimeresti intre oameni unde se rade, se glumeste, se vorbeste (deseori mult si prost) iar daca se ajunge la a vorbi despre Dumnezeu si viata de dincolo nu numai ca se plictisesc majoritatea dar ‘se sparge gasca’. Multi intra ‘in joc’ si incep sa puna intrebari deplasate: ‘daca suntem facuti de Dumnezeu, pe El cine L-a facut?!’ sau intrebarea cea mai des pusa ‘daca Dumnezeu exista si zici ca este BUN cum de ingaduie atatea nenorociri, siluiri, razboaie, atrocitati…’.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate