Parintele Selafiil despre preotii necredinciosi

27-03-2008 Sublinieri

noulneamt-selafiil.jpg

“- Parinte, exista preoti necredinciosi?

Se poate sa cazi in deznadejde de la asta, poate sa te duca la prapastie. Sunt [din acestia], parinte, care, chiar de-i preot, dar nu crede in Dumnezeu. Sunt, eu am vazut asa, am auzit de asa preoti. El ii preot, iaca, o invatat, dar el nu crede in ceea ce canta la biserica. El slujeste, dar nu crede. Mie mi-o spus un diacon de la noi de acolo ca s-o dus la biserica, tot cand se inchideau, atuncea, si preotul ceala stii ce-o facut? Dupa ce-o impartasit lumea, vasazica, ce-o ramas in potir o dus sub un gard, langa biserica si o varsat jos. Dar diaconul intreaba: “Parinte, de ce versi particelele care or ramas de la impartasanie?” “Apai ce, daca eu am impartasit bolnavi, dac-oi manca, trebuie sa ma imbolnavesc si eu?” Iaca ce credinta avea el! O varsat Sfintele Taine, vrasazica, in buruiene, acolo, langa gard! Sunt multi azi care invata, dar nu mai tin nici miercurile, nici vinerile. Dumnezeu sa-i ierte! Preotul, vrasazica, trebuie sa aiba grija de turma lui, sa n-o lase s-o rapeasca. Dar el ce face? Si-o cumparat casa in oras si masina, da’ biserica o are in sat. Se duce numai duminica la slujba si nu mai stie ce se intampla cu credinciosii lui. Dar el trebuie sa se duca pe la case, sa vorbeasca cu oamenii, sa le spuna cum sa se poarte sotii intre dansii, cum sa se poarte cu copiii. De asta cresc toti niste necredinciosi.

Ca sectantii au mai mare grija, ei si invata si se ajuta intre dansii. Da’ ai nostri sunt toti niste “invatati“. Nu-i judecam, dar sunt tot felul de credinciosi pe fata pamantului. Sunt unii care zic (eu am intalnit asa): aicea-i raiul, care are cu ce trai, ii rai, dar care n-are, ii iadul. Ei aicea cred, dar acolo zic: cand omul moare, ii bun mort, ca nu vine nime sa spuna cum ii acolo. Daca el nu stie Scriptura, nici “Tatal nostru” nu stie. Eu chiar am incercat pe multi: “Bai, stii Tatal nostru macar?” Dar el zice: “Nu“. Nu stie nica, nici la biserica nu stie cum ii. Nici nu se mai duce si asa moare. Si se duce la iad, saracul. Pe urma cheama preotul sa-l ingroape, dar cum sa-i canti “cu sfintii odihneste“, daca el niciodata in viata nu s-o rugat? Oameni prapaditi, rataciti tare-s amu in lume. Daca la manastiri si sunt oameni care greu cred, d-apai ce sa mai zici in lume?”.

(parintele Selafiil de la Noul Neamt, Dragostea care nu cade niciodata, Editura Cathisma, 2008)

vts_02_1_new.jpg

 


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Selafiil, Preotie (pentru preoti)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Parintele Selafiil despre preotii necredinciosi

 1. Mi-aduc aminte cand aveam 14 ani: la inmormantarea unuia dintre bunici la ‘cu sfintii odhineste…’ mi-a trecut prin cap ‘asa-i tiparul’; ‘Tatal nostru’ nu-l stiam! Nu ma deranja ca nu stiam nimic; mergeam dupa cum zice lumea: ‘las’la batranete…ai timp si de Biserica, de rugat…’; problema este: mai ai timp sau mai te poti duce atunci la Biserica?! Iar daca da senilitatea peste tine, ce/cat poti pricepe din rugaciuni, Scriptura, altele….credinta e greu de rumegat, trebuie s-o deprinzi din tinerete si s-o aprofundezi pe parcurs. Cand da Dumnezeu peste tine – din mila pentru orbirea ta – chiar si-atunci invatat cu duhul lumii asteia ce zace ‘in cel rau’ te poticnesti, te impotrivesti…abia luandu-o pe CALE.

 2. Ei, Doamne, ce vremuri trăim… Să ajute Dumnezeu necredinţei noastre şi să ne agăţăm de bunii noştri duhovnici, care mai există şi de noii propovăduitori sinceri ai Sfintei Tradiţii.

 3. Un subiect…”nevralgic”…, dar care in viitor nu mai poate fi ocolit, nu de noi cei de pe acest forum, ci de…lume si de opinia publica.

  De ce UNII (ca nu toti sunt asa..) preoti sunt necredicniosi?

  Un raspuns dintre multe altele, ne da Sf. Ignatie Briancianinov, in vol.2 din Seria “Experiente Ascetice”, intitulat “Cuvinte catre cei care vor sa se mantuiasca”, in capitolul 22, intitulat “Despre Monahism (convorbire intre doi crestini, un mirean si un monah)”.

  In acest fascicol de invatatura din vol al 2-lea al Sf. Ignatie din Seria pomenita mai sus, mireanul aduce vorba catre monah, ca “de ce unii monahi nu sunt cum trebuie, ba chiar sunt cam…”lumesti” si neduhovnicesti??”. La care intrebare si nedumerire a acestui mirean, monahul ii raspunde ca (citam din memorie, cu mare aproximatie,mai mult ideea de baza a acestui dialog si poate altata data vom scana o parte din acest dialog minunat si ziditor de suflet…) “TOT LUMEA ESTE VINOVATA” si pentru monahii care nu sunt cum trebuie din punct de vedere duhovnicesc! DA, TOT EA! De ce? Fiindca inainte de a veni in manastire, viitorii candidati la monahism SUNT PESTE POATE IMBIBATI SI PATRUNSI de duhul lumii si de viata lumii si de gandirea lumii si de obiceiurile lumii si de rautatea lumii si de…neduhovnicia ei! Si, adauga monahul (ale crui vorbe, le reproducem din memorie, caci am citit de mult acest dialog, dar asa de mult ne-o placut ca am retinut ideea de baza), TREBUIE MULT TIMP UNUI OM VENIT DIN LUME CA SA SCAPE DE LUME LA MANASTIRE…adica sa se curete de duhul si de imbacsirea ei invenitata!

  Un alt Parinte, de data asta contemporan, Benedict Stanciu, in lucrarea sa “CALAUZA IN VIATA MONAHALA”, dar si Parintele Paisie Aghioritul, ne spun ca unii dintre monahi care vin la manastire NU DE DRAGUL DE A AJUNGE SFINTI, ci din diverse si varii motive (ca au avut o deceptie in dragoste, ca le-a murit sotul sau sotia si nu au copii, ca le este groaza sa intemeieze o familie, gandandu-se cat de greu este sa cresti copii etc.), GREU, FOARTE GREU INTRA PE FRECVENTA GANDIRII MONAHALE, adica greu capata si dobandesc MODUL DE A GANDI MONAHAL si de a vedea lucrurile in viata lor prin prisma opticii si mentalitatii monahale si FARA SA MAI CUGETE CU VREUN REST SI…”REZIDIU” DE GANDIRE VECHE SI LUMEASCA, cu care cugetau si de care se foloseau o data!

  Unii dintre Parinti spun ca la manastire VIN 3 FELURI DE OAMENI:
  -cei care vor sa ajunga SFINTI CU MOASTE! Acestia SUNT TRIMISI DE INGERI!
  -cei care vin fara gandul desavarsirii, ci numai gandidu-se ca la manastire le va fi mai bine decat in lume; Acestia VIN DE LA CU SINE VOIE!
  – CEI TRIMISI DE DEMONI, ca sa faca dezbinari si probleme si zazanii si tulburari in obstile monahale.

  Acelasi lucru il spun Sfintii Parinti si despre crestinii CARE MERG LA BISERICA in Duminici si Sarbatori. Unii dintre acesti crestini, sunt TRIMISI DE INGERI, altii se duc…ca au probleme, iar pe altii II TRIMIT DRACII, ca sa ii tulbure pe crestinii care sunt credinciosi, si care cu evlavie si buna cuviinta traiesc si experiaza Sfintele Slujbe ortodoxe.

  CAM ACELEASI LUCRURI, pe care le-am amintit mai sus despre monahi si despre crestinii mireni, POT FI SPUSE SI DESPRE PREOTI!

  Si anume: – UNII ISI DORESC PREOTIA cu gand curat (altii chiar fugind de ea, dar INTELEGAND CA DOMNUL II VREA CA SA II FIE SLUJITORI SI ICONOMI AI TAINELOR LUI, cf.1 TIMOTEI, cap.3, vers.1; si cf. 1 Corinteni, cap.4, vers.1, si 1 Petru, cap.4, vers.10);

  – Altii si-o doresc si se lupta pentru ea DIN DORINTA DE CASTIG (cf. 1 Petru, cap.5, vers.2), de realizare, de a avea o pozitie sociala cinstita si repectabila etc.;

  – Iar altii SUNT INDEMNATI DE CEL RAU, ca sa devina pastori, tocmai pentru ca sa se foloseasca der ei CA SA COMPROMITA si BATJOCOREASCA BISERICA, ca lumea sa nu mai aiba apoi incredere nici in pastorii adevarati.

  O vina mare, in “reusita” acestor tineri (care nu au nici in clin nici in maneca cu Biserica si cu viata ei duhovniceasca si bisericeasca, petrecand studentia lor la…”teologie”, prin discoteci si baruri si cluburi de arte martiale…) O AU IERARHII care ii hirotonesc si care “nu ii miroase” la timpul cand trebuie, si care NU LE DEPISTEAZA…INCAPACITATEA si NEPOTRIVIREA pentru o asemenea INFRICOSATOARE si MARE RESPONSABILITATE!

  Asadar…acel parinte care SI-A BATUT JOC DE TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI, se aseamana cu cei care l-au rastignit PE DOMNUL SLAVEI (cf. 1 Corinteni, cap.2, vers.8), si care sunt “oamenii celui rau” (cf. MATEI, cap.13, ver.38), si LUCRATORII CEI RAI (cf. MATEI, cap.21,vers. 33-45), ai VIEI BISERICII. Nici ei sarmanii NU VOR INTRA IN IMPARATIA CERURILOR, SI NICI PE CEI CARE VOR SA INTTRE, EI NU-I LASA (cf. MATEI, cap.23, vers.13)!

  SE VA JUDECA MARELE ARHIEREU SI PASTOR cu acesti netrebnici pastori (cf. IEZECHIEL, cap.34, vers.1-31)!

  DAR…fiindca IN ORTODOXIE si IN BISERICA ORTODOXA, sunt inca MULTI adevarti pastori de suflete asa cum ii descrie Sf. Ap. Pavel in Cap 3 al Epistolei sale Intai catre Sf. TIMOTEI, si pentru ca acesti pastori SUNT BUNI PESCARI DE SUFLETE si pescuiesc neincetat suflete ranite si imbolnavite de pacat de prin vaile lumii, SA-I DAM SLAVA LUI DUMNEZEU si SA-I MULTUMIM DIN TOATA INIMA CA II MAI AVEM, SI SA NE RUGAM DOMNULUI PENTRU EI!

  Amin!

 4. Ei! Frate Vela!
  Trebuia sa te faci psiholog si/sau preot; organul vorbirii de care te folosesti este cand sabie (dupa dreptate), cand uns cu miere.
  Referitor la ceea ce ai spus mai sus, un factor determinant in formarea omului o are si ereditatea; fiecare ar trebui sa cumpaneasca – dupa propria-i constiinta, aplecare – sau nu – spre cele sfinte de e bine sa se faca preot ori monah; mie – una – mi-a dat de gandit mult Pr.Arsenie Boca prin cuvantarile sfintiei sale (il respect in mod deosebit dar n-as fi vrut sa dea ochii cu mine fiind inca in viata datorita asprimii sale). El spunea ca, mostenim din caracteristicile atat ale parintilor, cat si al bunicilor (de fiecare parte) punandu-si amprenta asupra inclinarilor, ‘apucaturilor’…rostul nostru fiind sa infrangem – cu ajutorul lui Hristos – neghina recesiva ce-si scoate capul in viitor. Dar ca sa n-o mai lungesc, citez din ceea ce spunea atat de bine:

  “Iisus Hristos decide, in infinitul mic, ce calitati sau defecte sa fie expulzate prin cele doua globule polare, care cuprind jumatate din numarul cromozomilor, si nicidecum hazardul. El inclina sa fie una sau alta din configuratiile probabile pentru noi si sigure pentru Dumnezeu; El formeaza destinul nostru in asa fel incat o asezare specifica in infinitul mic sa aiba urmari imense in configuratia si faptele noastre viitoare. Toate acestea le face contabilitatea absoluta a lui Dumnezeu, care creeaza in dependenta cu omul si potrivit faptelor sale, ajungandu-l cu rautatile lui din urma si intorcandu-i-le in brate, sau iertandu-l de ele, daca s-a silit, prin lupta cu sine insusi,sa-si dobandeasca iertarea.”

  “Iesirea din inghesuiala aceasta nu este cu putinta decat traind prezenta nevazuta a lui Hristos in noi, traind invatatura crestina in toate fibrele fiintei, ceea ce face cu putinta lui Dumnezeu sa scoata afara, prin mecanismul ereditatii,neghina recesiva si, in vremea straduintei celui in cauza, sa faca se revina multime de geneze recesive in geneze dominante, ceea ce lui Dumnezeu Ii este foarte cu putinta. Puterile credintei, amplificate de puterea si binecuvantarea lui Dumnezeu, au influenta nebanuit de mare asupra eventualelor noastre infirmitati.”

  “Dumnezeu pe toti ii trimite inzestrati si in stare sa fie drepti. Dar, trecand ei prin poarta nasterii pamantesti, iau in spate poveri parintesti, care-i spetesc si-i inconvoaie spre pamant. Pe urma, slabiti de osteneala vietii si de mediul inconjurator, greu se vor decide sa reprezinte cauza lui Dumnezeu.”

  “E cu putinta, pentru fericite exceptii, despovararea de sub o mostenire mizerabila? Da, e cu putinta, cu pretul si osteneala unei vieti curate”.

 5. Nici psiholog, si nici preot, surioara Magda. Nu as fi fost bun nici pt. una si nici pt alta!

  Dar ma tem ca fratia ta ai fost buna de pedagog sau de pisiho-pedagog special (specialist in defectologie), fiindca vad ca cunosti multe din aceest domeniu.

  Iti multumesc pentru citatele si pasajele din parintele ARSENIE BOCA, pe care si eu il indragesc mult de tot….

  A fost considerat de Parintele Staniloae ca un fenomen UNIC in monahismul romanesc. Am in biblioteca mai multe din lucrarile sale, dar cu deosebire imi place o carte (de mai mici dimensiuni, DAR MARE CA SI VALOARE) intitulata “TREPTE SPRE VIETUIREA IN MONAHISM” (publicata in anul 2003, la Editura Teognost din Cluj).

  Cartea aceasta este de fapt O INTRODUCERE IN VIATA si STIINTA MONAHALA! M-a fascinat inca de cand am pus mana pe ea, si oridecateori o redeschid. O socotesc chiar mai pretioasa decat celebra sa lucrare “CARAREA IMPARATIEI”!

  Cand un mirean citeste o astfel de carte, fara sa vrea se gandeste ca tot asa exista O STIINTA si O CULTURA MINIMALA BISERICEASCA A CRESTINILOR MIRENI DIN LUME, pe care el, un astfel de mirean, caruia ii pasa de mantuire, trebuie sa si-o insuseasca (la buna vreme, adica cat mai de timpuriu) asa cum isi insusesc monahismul viitorii monahi din manastiri.

  In alte cuvinte spus aceasta cartulie, ca de altfel toate cartile Parintelui Arsenie Boca, ii ridica mintea unui mirean si ii spun ca EXISTA O STIINTA A VIETUIRII CRESTINE pe care trebuie sa o invete cata vreme traieste in lume, de care stiinta sunt atat de straini si in necunostiinta acei crestini care nu au deloc legatura cu viata Bisericii si care traiesc viata caderii si a firii celei cazute.

  Cel mai sugestiv titlu dintre tilurile cartilor sale este “FERICIREA DE A CUNOASTE CALEA”!
  Da! este o mare fericire pt. noi ortodocsii ca putem cunoaste CALEA MANTUIRII CEA ADEVARATA CARE ESTE ORTODOXIA! Nu toti pamantenii si toate neamurile pamantului au o asemenea fericire si…UN ASEMENEA PRIVILEGIU!
  Sf. ignatie Briancianinov ne spune ca NEAMURI si POPOARE INTREGI de pe fata pamntului ZAC CU GRUMAJII APLECATI si inchistati SUB JUGUL EREZIILOR si MINCIUNILOR UCIGASE DE SUFLET! Iar Sf. Teofan Zavoratul zice in scrierile sale, ca tot efortul dusmanilor Crestinismului Adevarat a fost ca SA BLOCHEZE si INFUNDE drumul mantuirii si al posibilitatii oamenilor de a se mantui!

  Noi romanii care suntem crestini ortodocsi SA-I DAM SLAVA DOMNULUI si SA-I MULTMIM DIN INIMA ca ne-a miluit cu POSIBILITATEA DE A …CUNOASTE CALEA MANTUIRII ADEVARATE, si cunoscandu-o sa gusatam DIN FERICIREA ACESTEI CUNOASTERI si a parcurgerii ei, si aici pe pamnt, adica in timpul calatoriei catre cer, si IN VESNICIE, la capatul calatoriei celei mantuitoare de suflet. AMIN!

  SLAVIT SA FIE DOMNUL!

 6. “Credinta se transmite ca o mostenire. De la Cain incepe neamul celor necredinciosi, iar de la Abel neamul celor ce cred in Dumnezeu. Pentru ca, precum se transmite mostenirea trupeasca, asa se transmite si mostenirea duhovniceasca.” (Starelul Varsanufie)

 7. Inclin sa-i dau dreptate Staretului Varsanufie fiindca – in ciuda necredintei mele de la inceput – a ‘miscat’ ceva in sufletul meu intotdeauna avand un respect nedisimulat pentru Biserica si slujbe…datorita faptului ca, un var de-al bunicii din partea mamei a fost preot la Cernica (am aflat tarziu), iar bunii bunicii mele au fost preoti. Ha! Am ramas fara glas cand am aflat. Mai am ‘de lucrat’ cu sora-mea! Sper s-o intorc si pe ea.

 8. Am citit cometariile fratiilor voastre si am ramas fascinat de autoritatea cu care au fost facute. Tind in mod special sa il felicit pe fratele Vela un bun ostas al lui Hristos Domnul.Este o drama o tragedie ce se intampla asrazi mai mult ca oricand in Biserica noastra cu acesti asa-zisi preoti care de fapt nu sunt decat niste imbecili, curvari, escroci, mafioti etc.Nu vreau sa va pierdeti credinta fartilor fiindca sunt si preoti buni dar mai putini, si astia sunt cei care n-au facut pact cu dracu si l-au martusrisit pe Hristos in temnitele comuniste si erau in stare sa mearga pana la sacrificiu pentru Biserica si Hristos. Acestia sunt marii duhovnici de pilda: Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Rafael Noica, Mina Dobzeu, Teofil Paraian,Calciu Dumitreasa, si multi altii care nu au renuntat la credinta lor pentru nimic in lume. Sa amintm frate Vela si de Pr Trifa, Traian Dorz Ioan Marini, martiri ai lui Hristos.Acestia sunt Sfintii Bisericii nu marii turnatori de episcopi care au facut pact cu dracu , securisti si masoni si iau persecutat pe acesti duhovnici si marturisitori. Pacat ca nu avem episcopi care sa se ia dupa principiul Evangheliei, s-ar putea sa avem nefericita supriza de ai vedea pe unii dintre ei ramanand tot securisti , masoni, avari dupa vile, masini luxoase, tradatori in felul acesta incredintandu-si sufletele lor in mainele lui satan. Sunt nu negam si epicopi care sau cait, poate care nu au colaborat cu securitatea sau care au parasit aceste mizerii dar pe acestia numai Dumnezeu ii stie si sunt putini. Constat cu stupoare ca Ortodoxia si preotii nu mai sunt ceea ce trebuie sa fie. Ori preotii sau departat mult de misiunea lor fac afaceri lumesti pe seama bietilor oameni necajiti, iubesc distractiile, banii, luxurile, furtisagurile, betiile si nu in ultimu rand alte femei. ‘’Oamenilor cu barba ati furat prea mult trebuie sa va opreasca cineva’’. Pacat…..e tragic ce se intampla! Acum Biserica a ajuns un fel de SRL unde se cumpara si vinde Duhul Sfant (Doamne iarta-ne! sau fereste-ne Doamne!). Preotii au lasat calea Domnului si umbla numai dupa averi si doresc slava desarta de la oameni astfel incalcand principiul Evangheliei a caror marturisitori sunt. Vedeti ce paradoxal este! Multi dintre preoti de azi se aseamana cu fariseii si carturarii corora le place sa li se inchine lumea, sa faca fapte numai de ochii lumii si sa stea in cinste la ospete dupa cum le spune Hristos: ‘’Toate faptele lor le fac ca sa fie priviti de oameni; caci isi latesc filacteriile si isi maresc ciucurii de pe poale(5). Si le place sa stea in capul mesei la ospete si in bancile dintai, in sinagogi(biserica evreilor)(6), Si sa li se plece lumea in piete sis a fie numiti de oameni: Invatatori(7). Voi insa sa nu va numiti invatatori, ca unul este Invatatorul vostru: Hristos, iat voi sunteti frati(8). Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru(11). Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca inchideti imparatia cerurilor inaintea oamenilor; ca voi nu intrati, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati(13). Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca mancati casele vaduvelor si cu fatarnicie va rugati indelung; pentru aceasta mai multa osanda veti lua(14) . Vai voua carturarilor si fariseilor! Ca voi curatiti partea din afara a paharului si a blidului , iar inauntru sunt pline de rapire si de lacomie(25). Asa si voi, pe din afara va aratati drepti oamenilor, inauntru insa sunteti plini de fatarnicie si de faradelege(28) . Serpi, pui de vipere, cum veti scapa de osanda gheenei?(33)…(Matei 23, 5-33).Putini sunt cei care isi fac misiunea din dragoste pentru Hristos si care merg pana la suferinta pentru idealul lor. Acum multi ajung preoti pe relatii, cunostinte, bani, afaceri murdare, ei pur si simplu neplacandu-le Preotia ,doar bani sa iasa. Am observat si o rautate nemaipomenita la unii preoti cu totul ca ei ar trebui sa raspandeasca o bunatate fara margini. Consider ca daca acum ar veni Iisus Hristos pe pamant primii care L-ar rastigni o sa fie preotii ortodocsi ca si-n legea veche acum 2000 de ani cand tot preotii mozaici L-au rastignit pe Hristos. Multi nu cunosc macar vreun verset din Biblie, sau n-au citit deloc Biblia sau Vietile Sfintilor sau alte carti folositoare doar vorba aia n-au nici un interes bani sa iasa. Am intalnit preoti care nu stiau macar rugaciunea Tatal Nostru sau Crezul…nu se admite asa ceva. Asa deci si prin urmare voi preotilor care jacmaniti lumea, furati , sau traiti in luxuri, sau sunteti betivi, sau curviti, sau luati bani pe parohii, sau altceva faceti intoarceti-va la Hristos, puneti mana pe Biblie cititi-o, predicati Imparatia lui Dumnezeu ,fiti blanzi cu oameni, fiti curati cu inima, aduceti lumea la credinta, ajutati saracii si sarmanii, ca in asa fel sa cunoasca lumea ca sunteti slujitori ai Lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru, si harul Lui este cu voi: ‘’Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, as in cat ei sa vada faptele voastre cele bune sis a slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri’’(MATEI 5,16)SLAVIT SA FIE DOMNUL! HARUL SA FIE CU VOI TOTI CARE IUBITI PE DOMNUL IN ADEVAR…

 9. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL DESPRE CLER SI BISERICA (I): “Atunci cand clericul se laicizeaza devine impreuna-lucrator cu diavolul”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate