“Mantuiti-va!”

2-12-2007 Sublinieri

Unul dintre sfintii sarbatoriti pe 2 decembrie este si Sfantul Cuvios Athanasie Zavoratul de la Lavra Pecerska din Kiev, cel care a inviat dupa 2 zile de cand murise. Mesajul si atitudinea lui fata de frati, la intoarcerea sufletului in trup, ne sunt povestite de Sf. Nicolae Velimirovici in “Proloagele de la Ohrida, vol. II“:

 0928kievcavessaints.jpg

“Acest barbat sfant s-a savarsit catre Domnul dupa o viata lunga de nevointe aspre sihastresti si a fost imbaiat, imbracat si pregatit de sfanta inmormantare de catre fratii lui duhovnicesti. Sfantul Athanasie era mort de doua zile cand deodata s-a intors la viata. Cand au venit ca sa ii faca randuiala inmormantarii, fratii l-au aflat sezand si plangand, viu, iar nu mort, asa cum il lasasera. Dupa invierea lui din morti Sfantul Athanasie a intrat intr-o chilie de unde nu a mai iesit timp de doisprezece ani, pana la moartea lui, timp in care nu a mai vorbit cu nimeni si a trait numai cu paine si apa. El s-a savarsit catre Domnul la anul 1176 (…).

<<Dar cine s-a intors vreodata de pe cealalta lume, ca sa ne spuna noua cum este in ea?>> Asa intreaba si azi necredinciosii. Unora ca acestia omul credincios trebuie sa le raspunda asa: <<Pocaiti-va de pacatele voastre si veti afla; curatiti-va viata si invredniciti-va cercetarii Duhului, si veti afla>>. (…) Sfantul Athanasie de la Pesterile Kievene a fost mort cu trupul timp de doua zile, dar pe cealalta  lume, cu sufletul, a fost viu. Intorcandu-se dupa doua zile in trup, fratii s-au strans in jurul lui si l-au intrebat: <<Cum ai inviat, Parinte? Ce ai vazut? Ce ai auzit?>>. Dar Sfantul Athanasie nimic nu a grait, fiind ingrozit de ceea ce vazuse in cealalta lume, ci le-a zis fratilordoar atat: <<Mantuiti-va!>> Dar silindu-l fratii sa dezvaluie macar putin din adevarul lumii de dincolo, Sfantul Athanasie le-a zis: <<Oricat de putin v-as spune, voi nicima veti crede, nici veti asculta>>. Silindu-l insa mult fratii, el le-a zis: <<Pocaiti-va in fiecare clipa a vietii voastre si rugati-va Mantuitorului Hristos si Maicii lui Dumnezeu!>> (…)”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Pocainta, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la ““Mantuiti-va!”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA OAȘA despre galagia Imediatului invaziv si agresiv VS. soapta discreta si delicata a Vesniciei: “CAND NI SE FURA VIATA, NI SE FURA CLIPA CU CLIPA!” (video – conferinta la Cluj, martie 2016) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “CONȘTIINȚĂ, SPUNE-MI DREPT, DACĂ MOR ACUM, MĂ MÂNTUIESC? Îi place lui Dumnezeu cum trăiesc eu acum?” – Cuvinte de mare folos duhovnicesc de la PĂRINTELE PROCLU | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Trezeşte-ne, Doamne, trezeşte-ne! VALOAREA TIMPULUI SI FOLOSUL AMINTIRII MORTII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Articole Recomandate

Carti recomandate