Minunea din ziua de praznic a Sfantului Spiridon

12-12-2018 Sublinieri

(icoana-mozaic de Daniel Codrescu, Biserica Sfantul Spiridon-vechi, Bucuresti)

Presb. Constantina Palmer:

În ziua de praznic a Sfântului Spiridon

În ziua Sfântului Spiridon (12 decembrie), după Sfân­ta Liturghie, numai o mână de oameni a mers în sala de mese a mănăstirii pentru a sărbători praznicul împreună şi a primi prăjituri şi câte-o ceşcuţă de cafea din partea măicuţelor. Soţul meu, părintele John, care era diacon pe atunci, slujise şi el în dimineaţa aceea într-unui dintre pa­raclisele mănăstirii.

Aşa cum era rânduiala, preotul se aşeza în capul mesei alături de maica stareţă şi de ceilalţi slujitori bisericeşti. Noi, mirenii, ne aşezam de jur-împrejur, sorbeam cafea din micuţele ceşti greceşti cuibărite în palmele noastre şi aşteptam să primim cuvântul duhovnicesc potrivit zilei respective. Părintele a vorbit destul de puţin, aşa că una dintre credincioase i-a cerut binecuvântarea de a ne po­vesti minunea pe care o făcuse Sfântul Spiridon cu ea şi cu familia ei cu câţiva ani în urmă, tot într-o zi de 12 decembrie, ziua prăznuirii sfântului.

– Soţul meu şi cu mine mergeam cu maşina pe un drum îngheţat de ţară când, deodată, soţul meu a pierdut controlul maşinii, care a derapat, s-a răsucit pe gheaţă, s-a rostogolit de câteva ori, s-a răsturnat, iar în cele din urmă a aterizat cu roţile în sus pe câmpul de lângă şosea. Eu, deși aveam întotdeauna grijă să-mi pun centura de siguranță, în seara aceea nu o purtam şi nici băieţelului nostru în vârstă de doi ani nu i-o pusesem; pe deasupra, mai eram şi însărcinată cu al doilea copil. Îmi amintesc că, atunci când maşina s-a oprit din rostogolire, am apucat mâne­rul uşii, încercând să ies din maşină, fără să-mi dau seama că maşina era răsturnată. Cum fusesem la biserică în ziua aceea, am început să mă rog. Am reuşit să ieşim din ma­şină toţi trei, iar soţul meu, care avea faţa brăzdată de tăieturi, a mers până la marginea şoselei, făcând semne ma­şinilor care treceau pe acolo; în cele din urmă, cineva a oprit, ne-a luat în maşina lui şi ne-a dus la cel mai apropiat spital. Mi-era tare frică să nu fi pierdut sarcina, dar la spi­tal am aflat că totul era în regulă.

E bine că nu aveaţi centura de siguranţă în momen­tele acelea, mi-a spus doctorul. Dacă aţi fi avut-o, aţi fi pierdut copilaşul.

– Nici unul dintre noi nu fusese grav rănit, a continu­at ea. Singura problemă a fost că-mi fracturasem o mână. Am ştiut imediat că Sfântul Spiridon făcuse o minune cu noi, adăugă ea cu vocea sugrumată de emoţie. Iar minunea n-a fost numai c-am supravieţuit toţi trei, ci că nu mai fu­sese nici o altă maşină pe şosea când s-a produs deraparea şi când soţul meu a pierdut controlul maşinii, iar apoi că s-a oprit cineva şi ne-a dus la spital. Ce să mai zic de faptul că nu i se întâmplase nimic bebeluşului pe care urma să-l nasc, iar soţul meu şi băiatul cel mare nu păţiseră nimic, îşi încheie ea povestirea, ştergându-şi lacrimile.

Vă rog să mă iertaţi că v-am vorbit atât de mult de­spre mine, conchise ea. Dar de atunci am o mare evlavie la Sfântul Spiridon şi m-am gândit să vă povestesc aceas­tă minune, întru slava lui Dumnezeu şi pentru a aduce mulţumire Sfântului Spiridon.

– Nici să nu vă gândiţi că aţi greşit cu ceva, doamnă! Dimpotrivă, aţi făcut bine că ne-aţi împărtăşit şi nouă această minune a sfântului, o asigură preotul.

Sfântul Spiridon al Trimitundei, un mare făcător de minuni, este mult îndrăgit de credincioşi. S-a născut în Cipru, la sfârşitul secolului al III-lea. A fost căsătorit, iar după moartea soţiei lui, a îmbrăţişat o viaţă ascetică, şi în cele din urmă a ajuns episcop. A fost cu adevărat totul pentru toţi: filosof, teolog, făcător de minuni, apărător al credinţei, gazdă milostivă, prieten al sărmanilor, ocro­titor al văduvelor, părinte al orfanilor. A adus pe morţi la viaţă, iar pe cei rătăciţi i-a redat dreptei credinţe. Este grabnic ajutător tuturor celor care-l cheamă în rugăciu­ne şi în zilele noastre, la fel ca şi pe vremea când sălăşluia trupeşte printre oameni. A fost un gest mărinimos din partea acelei credincioase să ne împărtăşească minu­nea prin care Sfântul Spiridon i-a salvat familia, pentru a ne aminti astfel că, acelora care cred în Dumnezeu şi în sfinţii Lui, Domnul le dă puterea de a deveni fii ai Lui (Ioan 1, 12).

Soborului cel dintâi te-ai arătat apărător şi de minuni făcător, purtătorule de Dumnezeu Spiridoane, părintele nostru. Pentru aceasta, cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit şi şarpele în aur l-ai prefăcut. Şi când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfinţite. Slavă Celui ce te-a preamărit pe tine! Slavă Ce­lui ce te-a încununat pe tine! Slavă Celui ce lucrează tutu­ror tămăduiri prin tine!1

1 Troparul Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, glasul 1.

(în: Constantina Palmer, Tot mai aproape de Dumnezeu. Povestiri despre încercări, povestiri despre biruințe, Editura Sophia, 2018)

SFANTUL IERARH SPIRIDON si puterea facatoare de minuni a simplitatii si a smereniei

SFANTUL SPIRIDON AL TRIMITUNDEI – documentar si reportaje video din insula Korfu. VIATA SI MINUNILE, vecernia, acatistul audio, troparul si CANONUL DE RUGACIUNE ale marelui Dascal al lumii si Ierarh: “Ca un bland si milostiv si curat facandu-te, imblanzeste furtuna starnita asupra inimii mele”

SFANTUL SPIRIDON. Minunile sfantului calator, cu papucii uzati, care se schimba in fiecare an. MARTURII ALE CITITORILOR. Tropar, acatist

SFANTUL SPIRIDON AL TRIMITUNDEI sau lectia SIMPLITATII care vadeste si biruieste MINCIUNA VICLEANA si “INTELEPCIUNEA” HULITOARE A LUMII. Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu si Arhim. Nichifor: NEW AGE – NOUL ARIANISM

Vladica Hierotheos Vlachos alaturi de IPS Serafim de Pireu: LUMEA S-A SATURAT DE VERBALISM TEOLOGIC, E NEVOIE DE OAMENI ARZAND DE CREDINTA VIE!

SFANTUL IERARH SPIRIDON si SFANTUL CUVIOS PATAPIE – minuni din zilele noastre


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Minuni si convertiri, Sfantul Spiridon, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Minunea din ziua de praznic a Sfantului Spiridon

  1. Pingback: mâine… Sf. Ierarh Spiridon | albastru de… mai departe (2)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate