SFANTUL DOSOFTEI, Mitropolitul Moldovei – IERARHUL MARTURISITOR care a tinut tara cu sabia Duhului, PILDA SI AJUTOR PENTRU VREMURI DE CUMPANA. PS Macarie Dragoi: “Parca NE DESTRAMAM IN CELE EXTERIOARE si parca suntem, ca atunci, prada tulburarilor iscate intre mari puteri. Inainte de a pierde cele materiale, SE PIERD CELE SUFLETESTI”

13-12-2018 Sublinieri

Sfântul Dosoftei – Ierarhul care a ținut țara cu sabia Duhului

Sfântul Dosoftei era, cum ne spune cronicarul Ion Neculce, „cucernic şi blând ca un miel”. S‑a distins printr-o viață evlavioasă exemplară, de nevoință şi de apostolat neobosit. Această blândețe şi cucernicie misionară sunt cu atât mai impresionante cu cât Sfântul Dosoftei a traversat una dintre cele mai tulburate perioade din istoria Moldovei. El a trăit în veacul al XVII‑lea, provenind din neam de mazili, adică de mici boieri de țară, care, ca port şi viață, nu se deosebeau cu mult de țăranii simpli. Râvnitor celor duhovniceşti şi celor ale înțelepciunii, se distinge, devreme, prin iubirea de învățătură şi de viață călugărească. Este, în cuvintele aceluiaşi cronicar, un „deplin călugăr”.

Vremurile erau, aşa cum menționau cronicarii, „nepaşnice pentru țară”. Moldova era foarte slăbită, pândită de tot felul de imperii hrăpărețe, iar, pe plan intern, intra într‑o instabilitate cronică, domniile schimbându-se extrem de des. Războaiele erau frecvente, bolile şi sărăcia loveau oamenii fără milă. După cum scria Miron Costin: „ce sosiră asupra noastră cumplite acestea vremi de acum, de nu stăm de scrisori, ce de griji şi suspinuri”, pentru că, simțea vechiul cronicar, treceau bieții oameni prin „cumpănă mare”.

În această lume a durerilor şi prefacerilor, impresionează zelul cu care Sfântul Dosoftei, care, treptat, a devenit episcop de Huşi, iar apoi mitropolit la Iaşi, şi-a urmat neobosit şi nedescurajat apostolatul, precum şi zelul cu care a căutat să aducă în limba română cărțile de cult şi să versifice Psaltirea, făcând-o, astfel, mai pe inima poporului. Care e semnifcația misiunii sale? În condițiile în care Moldova se destrăma politic şi social, Sfântul Ierarh Dosoftei hrănea duhovniceşte sufletele credincioşilor şi consolida identitatea comunității. Aceasta o făcea, pe de o parte, cultivând viața Bisericii, întărind viața monahală, evlavia clerului şi poporului, iar, pe de altă parte, trezind identitatea națională prin introducerea limbii române ca limbă de cult.

Sfântul Dosoftei – darul lui Dumnezeu pentru țara Moldovei

De asemenea, Sfântul Ierarh Dosoftei a încurajat, poate printre primii, cinstirea sfnților români:Dară tocma şi din rumâni mulţi sfinţi sânt, carii am şi văzut viaţa şi traiul lor, dară nu s‑au căutat, fără numai Daniil de Voroneţ şi Rafil de Agapia, i‑am sărutat şi svintele moştii. Apucat‑am în zâlele noastre părinţi nalţi la bunătăţi şi‑n podvig şi plecaţi la smerenie adâncă. Părintele Chiriac de Beserecani, gol şi ticăloşit în munte 60 de ani. Și Chiriac de Tazlău, Epifanie de Voroneţ, Partenie de Agapia. Dară Ioan de Râşca, arhiepiscopul acel svânt şi minunat, Inochentie de Probota şi Istatie!” Au trebuit să treacă trei sute de ani până când testamentul Sfântului Dostofei de cinstire a sfnților români să fe împlinit.

El a fost prigonit pentru convingerile sale, pentru atitudinea anti‑otomană, precum şi pentru verticalitatea de care a dat dovadă față de puternicii lumii de atunci. Ultima parte a vieții sale a petrecut-o într‑un exil impus de regele Poloniei. Mărturisind cu putere multă dreapta credință, întărind Biserica Ortodoxă din exil, a respins toate tentativele de a-i forța trecerea la uniatism, pe când era prizonier în ținuturile poloneze.

Cronicarul Ion Neculce, după ce îl laudă pentru cucernicia şi blândețea sa, spune un lucru foarte important: „În țara noastră, pe ceasta vreme nu este om ca acela”. Aşadar, Sfântul Dosoftei a fost darul lui Dumnezeu pentru țara Moldovei cea mult chinuită într‑o vreme a încercărilor şi a necazurilor. Este o tainică lucrare a lui Dumnezeu, căci atunci când Moldovei i‑au lipsit voievozii purtători de sabie, iată că s‑au ridicat ierarhi care au ținut țara cu sabia Duhului.

Consider că viața şi mărturia sa sunt un reper cu atât mai semnificativ cu cât trăim, dacă nu vremuri „cumplite” aşa cum mărturiseau cronicarii, atunci de „mare cumpănă” pentru țara şi poporul nostru. Parcă ne destrămăm în cele exterioare şi parcă suntem, ca şi atunci, pradă tulburărilor iscate între mari puteri. Satele se sparg şi oamenii fug din țară, plecând în „bejenie”, ca altădată. Biserica rămâne, azi ca şi atunci, salvarea noastră, salvarea comunității. Construcția sufletească şi întărirea identității sunt reperele unui apostolat al crizei, singurul răspuns pe care‑l putem da destructurării programatice la care suntem supuşi. E timpul să ne aducem aminte că a avea o țară nu este atât o posesiune materială, o chestiune de putere, cât o chestiune ce ține de ideal, de orientare în fața vieții şi a lumii. A avea o țară este o stare de spirit, o credință însuflețitoare. Înainte de a pierde cele materiale, se pierd cele sufleteşti. Dacă țara noastră se afă, în zilele noastre, încercată, atunci este pentru că ne-a slăbit credința. Dacă avem atâția români care au părăsit țara, risipindu‑se în diaspora din țările Europei Apusene, atunci aceasta nu este doar din cauza sărăciei, ci şi din cauza unei crize de spirit, criză de încredere în țară.

Avem în Sfântul Dosoftei pildă şi îndrumare pentru astfel de vremuri tulburate. Avem nevoie de blândețe şi de fermitate, de monahism râvnitor şi misionar, de românism curat şi însuflețit. Să ne rugăm, aşadar, Sfântului Dosoftei, să ne ajute şi în aceste vremuri de grea cumpănă pentru țara noastră!

(†Macarie, Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, Să topim ghețarii sufletului! 10 ani cu Hristos în Scandinavia, Editura Sophia, 2018)

SLUJBA SI ACATISTUL (text si audio) SFANTULUI IERARH DOSOFTEI, “LUMINATORUL CUVINTELOR”

PREASFINȚITUL MACARIE – avertismente duhovnicești puternice pentru CREȘTINII DIN LUME: “Sacrificăm propriii copii, propria soție sau propriul soț noilor idoli, pentru că noi înșine căutăm altceva decât pe Hristos în viața noastră. Vrem bunăstare, confort și apreciere în această lume…”/ MESAJ LA CENTENARUL MARII UNIRI, de deșteptare din letargia duhovnicească și a conștiinței românești: “Ne aflăm în fața unui ABANDON, sufletesc, dar și fizic, al țării și al neamului”


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, PS Macarie, Sfantul Dosoftei, Sfintii romani

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SFANTUL DOSOFTEI, Mitropolitul Moldovei – IERARHUL MARTURISITOR care a tinut tara cu sabia Duhului, PILDA SI AJUTOR PENTRU VREMURI DE CUMPANA. PS Macarie Dragoi: “Parca NE DESTRAMAM IN CELE EXTERIOARE si parca suntem, ca atunci, prada tulburarilor iscate intre mari puteri. Inainte de a pierde cele materiale, SE PIERD CELE SUFLETESTI”

  1. Pingback: mâine… Sf. Ierarh Dosoftei | albastru de… mai departe (2)
  2. off topic: Rog să răspândiți. Un răspuns adecvat și argumentat referitor la isteria legată de cipuri, pașapoarte, coduri personale de identificare etc. Despre lagărul electronic și pecetea lui antihrist
    https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Pb-t51wYwCk

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate