NEBUNIA INTRU HRISTOS intruchipata in SFANTA XENIA de Sankt Petersburg

24-01-2008 Sublinieri

0124xenia-petersburg.jpg

Sfânta Xenia a trăit în al 18-lea secol, dar este cunoscut relativ puţin despre ea sau familia sa. Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii ei în Petersburg, în timpul domniei împărăteselor Elizabeta şi Ecaterina a doua.

Xenia Grigorievna Petrova a fost soţia unui ofiţer de armată, Andrei Fedeorovici Petrov. Ea a devenit văduvă la vârsta de 26 de ani când soţul său a murit brusc, la o petrecere. Ea a plâns moartea soţului ei, şi în special pentru că el a murit fără spovedanie şi împărtăşanie. Din acel moment, Xenia şi-a pierdut interesul pentru lucrurile lumeşti şi a urmat calea grea a nebuniei pentru Hristos. Sursa acestui mod ciudat de viaţă poate fi găsită în prima Epistolă către Corinteni (I Cor. 1, 18-24, I Cor. 2, 14, I Cor. 3,18-19).

Ea a început să îmbrace hainele soţului ei şi să insiste să fie numită Andrei Feodorovici. Ea le-a spus oamenilor că ea a murit, nu soţul ei. Într-un anumit fel, aceasta era adevărat. A abandonat felul ei de viaţă anterior şi a trăit o renaştere spirituală. Când a dăruit altora casa şi tot ceea ce avea, rudele sale s-au plâns autorităţilor. După ce au vorbit cu Xenia, autorităţile au fost convinse că ea e în posesia facultăţilor sale mintale şi că avea dreptul să dea tot ce avea în ce mod dorea. În curând, ea nu a mai avut nimic pentru ea, aşa că a început să se plimbe prin zona săracă a Petersburgului, fără un loc unde să îşi culce capul. Ea a refuzat orice ajutor de la rudele sale, fericită să fie liberă de orice legături cu lumea.

Când uniforma roşie şi verde a soţului ei s-a învechit, ea a continuat să se îmbrace în zdrenţe de aceleaşi culori. După un timp, Sfânta Xenia a părăsit Petersburgul pentru 8 ani. Se crede că a fost în pelerinaj la locurile sfinte din întreaga Rusie. Se poate ca ea să fi vizitat pe Sfântul Teodor de Sanaxar (19 februarie), de asemenea militar. Viaţa lui s-a schimbat dramatic după ce un tânăr ofiţer a murit în timpul unei petreceri, la băut. Poate că acest ofiţer a fost soţul Sfintei Xenia. În orice caz, ea îl ştia pe Sfântul Teodor şi a avut de câştigat în urma sfaturilor sale.

Sfânta Xenia s-a întors până la urmă în Petersburg unde îşi băteau joc de ea şi o insultau pentru comportamentul ei straniu. Când accepta bani de la oameni, primea doar monede mici, pe care le folosea să ii ajute pe săraci. Îşi petrecea nopţile în rugăciuni, fără să doarmă, pe un câmp din apropierea oraşului.

În curând, virtutea sa şi darurile sale au început să fie observate. Ea a prezis evenimente viitoare care urmau sa afecteze cetăţenii Petersburgului şi chiar familia regală. Împotriva voii ei, ea a început să fie cunoscută ca cineva plăcut lui Dumnezeu. Oamenii considerau vizitele ei în casele sau căminele lor ca mari binecuvântări.

Sfânta Xenia a trăit cam 45 de ani după moartea soţului ei, şi a plecat la Domnului la vârsta de 71 de ani. Data exactă şi împrejurările nu sunt cunoscute, dar se crede că a avut loc pe la sfârşitul secolului 18. A fost înmormântată în cimitirul Smolensk.

Prin anii 1820, oamenii făceau pelerinaj la mormântul ei, să se roage pentru sufletul ei şi să o roage să se roage lui Dumnezeu pentru noi. Atât de mulţi vizitatori luau pământ din mormântul ei, încât trebuia să fie înlocuit în fiecare an. Mai târziu a fost construită o capelă pe mormântul ei.

Cei care îşi îndreaptă rugăciunile către Sfânta Xenia, primesc vindecare din bolile lor şi eliberare de probleme. Este de asemenea cunoscută pentru ajutorarea celor care îşi caută de lucru.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

stxenia.jpg

Sursa de pe internet: Orthodoxwiki.org


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Maici duhovnicesti, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “NEBUNIA INTRU HRISTOS intruchipata in SFANTA XENIA de Sankt Petersburg

 1. Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi,Sfanta Xenia,tu care ai trait dupa cuvintele Apostolului Pavel:”Noi suntem nebuni pentru Hristos”,”Am ajuns ca gunoiul lumii,ca maturatura tuturor”(Corinteni4-10,13),sa ne fii noua o pilda vesnic vie in meditatie si traire ca sa dobandim usor puterea de a recunoaste nimicnicia in fata Intelepciunii Divine.Amin!

 2. Sfanta Xenia este atat de grabnic ajutatoare! Nici n-apuci sa-ti zici gandul si ea il implineste! Eu o numesc Prietena. Doamne, cu ale Sfintei Xenia rugaciuni, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

 3. http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2012/01/paraclisul-cuvioasei-xenia-cea-nebuna.html

  Cuv. Xenia, făclia veşnic luminătoare a rugăciunii, ceea ce cu vălul nebuniei pentru Hristos şi-a acoperit nevoinţele mai presus de fire, să acopere cu vălul rugăciunilor sale neputinţele noastre, solindu-ne de la Mântuitorul Hristos mare milă.

 4. Pingback: INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (III): Impartasania cu pregatire, leacurile bolilor, faptele milosteniei, pocainta, paza gandurilor, citirea Evangheliei… -
 5. Dragii mei,

  Sfanta Xenia este cu adevarat grabnic ajutatoare.
  Am descoperit-o intamplator anul acesta de ziua ei. Intamplator am citit cateva minuni ale Sfintei prin care ajuta diverse persoane sa isi gaseasca un loc de munca.
  Impreuna cu sotul meu am inceput sa citim acatistul Sfintei Xenia si sa ne rugam sa ii dea si lui un loc de munca. Nu am citit mai mult de cateva minute ca sotul meu a fost sunat si chemat la un interviu pentru un post la care nici nu indrazneam sa visam. Cu rugaciuni la Sf Xenia , Fecioara Maria, Iisus Hristos si alti cativa sfintisori dragi noua a trecut de toate interviurile si a primit acel post pt care a fost sunat de ziua Sfintei Xenia.
  Iti multumim Sfanta Xenia, grabnic ajutatoare!

 6. Buna ziua, am promis Sf. Xenia ca voi face cunoscuta minunea daca ne va ajuta. Asadar vreau sa va spun ca eu si logodnicul meu cautam de mult locuri de munca deoarece ne doream foarte mult sa ne intemeiem o familie, amandoi am terminat facultatea si bineinteles ca nu ne-am gasit in domeniul, oricum nu mai cautam sa ne angajam in domeniul in care ne specializasem pentru ca nimeni nu mai angajeaza tineri fara experienta, dupa lungi cautari, esecuri, dezamagiri, depresii…am hotarat sa citim acatistul Sf Xenia timp de 40 de zile, eu in paralel citeam si acatistele Maicii Domnului, bineinteles ca nu s-au implinit cele 40 de zile ca ne-am angajat amandoi cam in aceeasi perioada. Maicuta Domnului si Sf Xenia ne auzise ruga si ne-a ajutat cand nici nu mai speram si vreau sa va spun ca de fiecare data cand mi-e frica de ceva sau am probleme ma rog lor si rugile mele niciodata nu au raman fara raspuns.Acum ma rog sa ne ajute sa ne casatorim si sa avem familia noastra si stiu ca ne va ajuta, asadar, rugati-va neincetat, aveti incredere ca Maica Domnului si Sf Xenia va v-a ajuta si am inteles ca lucrurile nu se intampla atunci cand vrem noi ci cand vrea Dumnezeu.Doamne ajuta!

 7. Buna ziua dragi crestini , Vreau sa marturisesc ca am simtit si eu puterea miraculoasa a minunatei si pururea rugatoare i noastre Sfanta XENIA am aflat de putin timp citind viata si minunile sfintei ma emotionat foarte mult si cred cu tarie in sfanta xenia ..sunt in cautarea unui loc de munca , eram disperata am citit doar de cateva ori acatistul sfintei si au inceput sa sune chemarile ptr loc de munca stiu ca mare este puterea lui Dumnezeu si a sfintilor lui unii cu har foarte puternic precum sfantul IERARH NECTARIE ,,SFANTA XENIA,,SFANTUL EFREM, si multi altii sa ne rugam cu credinta si tarie sa ramanem la voi lui dumnezeu Doamne ajuta la toata lumea !!!!

 8. Azi ma sfatuit o doamna cu suflet mare sa ma rog la sf.Xenia pentru un loc de munca.A doua zi am primit un mail si am fost angajat. Nu stiam nimic de sfanta. Asta se-ntampla acum 3 ani si ceva. Ce as mai putea sa spun despre rapiditate, cand am simtit-o pe pielea mea!?. Va mai spun ca la acea data aveam aprox.50 de ani. Recunostinta eterna sf.Xenia!

 9. Pingback: VIATA SFINTEI CUVIOASE XENIA (video)/ RUGACIUNEA Preasfintitului Macarie (audio + text) PENTRU IZBAVIREA SI MANGAIEREA IN DEPRESIE SI IN TULBURARILE MINTII SAU INIMII catre Sfintele XENIA din Sankt Petersburg (24 ianuarie), MATRONA de la Moscova si MARIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate