O CALE MAI „APLICATA” DE A NE CUFUNDA SI IMBRACA IN HRISTOS

6-01-2008 Sublinieri

Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, parohul ortodox al Bisericii Saint Germain et Saint Cloud à Louveciennes, apartinand de Patriarhia Romana:

 

p-marc-antoine.jpg

 • “Unul dintre principiile mantuirii noastre – cunoasterea desavarsita a adevarului – este citirea zilnica a Sfintei Scripturi si mai ales a Evangheliei, fie printr-o lectura continua, parcurgand cate un capitol pe zi, fie prin citirea unor pericope urmand cu calendar liturgic. Aceasta fixeaza mintea noastra, face ca ea sa nu mai rataceasca, purificand-o si oferindu-i o hrana care lucreaza in noi.
 • Exista in noi o reala germinatie a cuvantului lui Dumnezeu.
 • Repetarea si cercetarea asidua sunt necesare (…) Sa cheltuim tot atata energie, sa dedicam tot atata timp pt.a cunoaste cuvantul lui Dumnezeu si pt.a dobandi Sf.Duh, ca si cum am trece un examen sau am exercita o profesiune si nu vom fi dezamagiti!
 • Dimensiunea cantitativa nu poate fi neglijata: mintea omeneasca trebuie sa se ocupe indelung cu lucrurile dumnezeiesti, sa se cufunde in cuvantul lui Dumnezeu…. Daca vom dedica mult timp lui Dumnezeu, gandurile dumnezeiesti isi vor face loc in mintea noastra.
 • Intre altele, aceasta este semnificatia Botezului: tripla si totala afundare in apa botezului inseamna totala cufundare in Cuvantul lui Dumnezeu (“imbracarea in Hristos”). De aceea se si canta:Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat. Cine este Hristos? El este Cuvantul Tatalui, Cuvantul intrupat. Daca suntem deci “botezati in Hristos“, – botezat insemnand scufundat – noi suntem scufundati in Cuvantul Tatalui, iar daca suntem cufundati in acest Cuvant, noi ne vom si imbraca in El; El va fi haina noastra, vesmantul nostru de lumina
 • La botez, faptul de a fi fost scufundat in Hristos si de a fi imbracat cu El asigura accesul la Mirungere, la taina pecetluirii cu Duhul Sfant. Aceasta inseamna ca, prin afundarea in Cuvantul lui Dumnezeu, prin imbracarea cu El – imbracand cu El intreaga noastra viata – vom putea sa primim plinatatea Duhului Sfant. Dobandirea Duhului Sfant este asadar conditionata de impregnarea prealabila a fiintei umane de catre Cuvantul. (…)
 • Apoi, ca urmare a Botezului si Mirungerii, neofitul se impartaseste imediat. Cuvantul in Care ne vom cufunda si in care vom imbraca faptele noastre, nu ne va mai fi exterior, ci va fi si in interiorul nostru. Noi Il vom manca, Il vom asimila propriului nostru trup si sange si, asa cum spune Sf. Nicolae Cabasila, vom fi transformati in El, transformati in Hristos.
 • Viata duhovniceasca, viata de rugaciune presupune – ca o conditie necesara – dobandirea cunoasterii duhovnicesti, adica ‘hristificarea’, asimilarea Cuvantului lui Dumnezeu in sine si a sinelui in Cuvantul lui Dumnezeu.
 • A te adanci in Cuvantul lui Dumnezeu inseamna a te imbraca in El, a te hrani din cuvantul plin de Sfantul Duh, Trup si Sange ale lui Dumnezeu Cunoasterea duhovniceasca presupune repetarea a ceea ce ai inteles despre Dumnezeu, asa cum ai rumega o mancare scumpa. (…) Incetineala, rabdarea si docilitatea rumegatorului sunt dovada fortei si a bogatiei sale. (…)
 • De altfel, daca nu urmarim regula asimilarii Cuvantului lui Dumnezeu, a insusirii <<par coeur>> in sensul deplin al expresiei, crestinismul devine moralism vag, suma de principii umanisme abstracte, filosofie religioasa, metafizica: nicio legatura cu viata lui Dumnezeu in noi si cu viata noastra in El, asa cum ne propune Evanghelia”.

(in: pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, Rugati-va neincetat, Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR, 1998)

sfanta-carte.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Botezul Domnului si ajunul sarbatorii, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, Taina Botezului si Taina Mirungerii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

31 Commentarii la “O CALE MAI „APLICATA” DE A NE CUFUNDA SI IMBRACA IN HRISTOS

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Pingback: CUVANTUL LUI DUMNEZEU in lumea noastra – VIATA, ODIHNA, HRANA SI MARTURISIRE FARA RUSINE. PS Benedict Bistriteanul: “E nevoie de marturisirea cuvantului pe care il traim in viata noastra. Si atunci cand va fi nevoie, in conditii si mai aspre,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate