Parintele Iulian de la Prodromu: Asa s-au condus lucrurile ca sa nu mai poata spune nimeni adevarul

29-12-2008 Sublinieri

avva-iulian.JPG

“-  Parinte, ati comentat pe larg decizia Sf. Sinod legata de cazul Corneanu…

–  Ei, ce am spus, am spus. Fiecare are o parere a lui. Si eu o am pe a mea. Si tu o ai pe a ta. Si multi dintre ierarhii romani aveau parerile lor, cum ca mitropolitul trebuia caterisit, sau macar sa i se asigure o retragere onorabila. Dar nu stiu ce s-a intamplat dintr-o data cu convingerile lor, ca si le-au schimbat in totalitate la Sinod! Toti, mai putin mitropolitul Bartolomeu, care a ramas fidel Sfintelor Canoane. Cum se poate asa ceva? Oare nu stiu ca harul se departeaza de la cel ce paraseste cugetarea ortodoxa? (zice Sfantul Vasile cel Mare, nu eu). Dar asa s-au condus lucrurile ca sa nu mai poata spune nimeni adevarul. Si adevarul va va face liberi! (…) Sa ascultati ce va vor invata duhovnicii. Ca ei nu gandesc ca arhiereii. Sa tineti canoanele Apostolice si ale Sfintilor Parinti. Sa tineti credinta dreapta, ca oricat v-ati osteni si oricate fapte bune ati face, fara dreapta credinta nu va mantuiti!“. (…)

Noi, acestia mai batrani, o sa ne ducem insa. Rand pe rand. Dar daca nu veti avea sprijin, sa cautati Sfintii Parinti. Sa vedeti ce-a zis cutare parinte despre problema noastra, ce-a zis alt sfant parinte. Intotdeauna sa luati dreptar pe Sfintii Parinti.

Mai vin si la mine – tineri teologi mai ales – cu fel si fel de ispite. Bunaoara ca sa ma intrebe asa, de forma, ce parere am despre ecumenism. Parerea mea despre ecumenism este cea a Sfintilor Parinti. Ce zic sfintii sarbi Nicolae Velimirovici si Justin Popovici? Ca este cea mai mare erezie a timpurilor noastre! Si ce zice apostolul Pavel la Tit 3 cu 10? ‘De omul eretic, dupa una si a doua mustrare, desparte-te!‘”

(continuarea interviului, continand multe alte raspunsuri foarte folositoare, in nr. 18/decembrie 2008 al revistei “Lumea monahilor)

parintele-iulian-prodromitul.JPG


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Biserica la ceas de cumpana, Marturisirea Bisericii, Nicolae Corneanu, Parintele Iulian (Prodromu), Parinti athoniti contemporani

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Parintele Iulian de la Prodromu: Asa s-au condus lucrurile ca sa nu mai poata spune nimeni adevarul

 1. La ecumenismul lor ar trebui sa raspundem si noi cu ecumenismul nostru. Atunci cand ne facem fiecare din noi putina pravila de rugaciune personala , ar trebui sa “spunem” o rugaciune comuna. Sa luam fiecare dintre noi binecuvantare de la duhovnicul personal si … la lupta. De fapt initiativa tot voua ar trebui sa va apartina celor de la razbointrucuvant . Mi-ar place daca as vedea aceasta initiativa aparand in aceeasi zi pe toate site-urile ortodoxe , toate blogurile …etc . Noi ceilalti neavand de facut sa o printam , si sa o facem cunoscuta la cat mai multa lume.

 2. Super-idee,Costel!

 3. Bunul Dumnezeu sa-i daruiasca blandului parinte Iulian multa sanatate si sa-l mai tina printre noi pentru a ne intari in drumul prin valea plangerii celui de al optulea veac (apropo de una din rubricile revistei PRESA ORTODOXA).

  Batranul are “o varsta”, si trupeste si duhovniceste vorbind, si de aceea vorbeste de la inaltimea smerita a varstei unei vieti de sfintenie si de aspra nevointa.
  Cuvintele sale sa ne fie tuturor dreptar de vietuire. Sa fim urmatori ai lui asa cum si el este urmator lui Hristos si Sfintilor Parinti!

  Sfintele Sarbatori cu pace! Anul nou cu liniste, sanatate si bucurie!

 4. Foarte buna ideea lui Costel!

 5. Hristos s-a nascut!

  Maicutele Manastirii Sfantul Siluan Athonitul din Iasi, ostenitoarele Centrului Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna cu toti prietenii lor de pretutindeni se intalnesc, in rugaciune, la ora 22:00, ora Romaniei.
  Spunem rugaciunea lui Iisus pentru 10-15 minute.

  Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

 6. Foarte mult a fost dezbatuta incompatibilitatea deciziei Sf Sinod cu Canoanele Sinoadelor Ecumenice.

  Mai putin s-a vorbit despre santajul la care ar fi putut fi supus Sf Sinod. Pe nicaieri nu am gasit nici cea mai vaga aluzie.

  Ma hazardez cu o presupunere: s-a sugerat o prigoana deschisa impotriva Bisericii Ortodoxe, oferind-se la schimb libertate relativa pt un TV Trinitas cuminte care sa nu pomeneasca nimic nici despre ecumenism nici despre anti-ecumenism, ingaduindu-i-se o promovare a invataturii ortodoxe catre ortodoxul care nu merge la biserca dar se indeletniceste cu telecomanda.

  Merita trocul: risti sa pierzi harul, creezi un precedent periculor care cu siguranta va fi invocat in viitor in mod repetat dar aduci cateva oi in sanul Bisericii punandu-le pe catea cea dreapta si ajutandu-le sa constientizeze statutul de ortodox ?

  Citeam undeva ca prigoana deschisa va veni cu siguranta, dar inca prin tot felul de tertipuri se cauta ca momentul sa fie cat mai inderpartat in timp, lasand un ultim ragaz de pregatire pentru marea confruntare.

 7. Daca in ultimele trei secole, sttintele pozitive se straduiau sa ne arate ca “nu este nevoie de ipoteza Dumnezeu” pt a explica legile naturii, o data cu intrarea in secolul XXI, stiintele pozitive si nu numai, vor dori sa ne convinga de faptul ca Viziunea New-Age (impreuna cu principiile si axiomele sale) este cea mai apta pt a explica legile fizice ale lumii in care traim.
  Iata cum poate arata un stfel de discurs:

  Taofizica – o paralelă între fizica modernă şi mistica orientală
  de Fritjof Capra

  Descriere
  Lucrarea de faţă reprezintă o inedită explorare a paralelismului dintre fizica modernă şi filosofiile orientale, avansând ideea conform căreia tradiţiile misticii orientale pot constitui un cadru filosofic coerent celor mai avansate teorii din fizică.
  “Cu cinci ani în urmă am trăit o experienţă care m-a determinat să o apuc pe un anumit drum şi care a condus la redactarea acestei lucrări. Mă aflam pe malul oceanului într-o după-amiază de vară târzie, priveam valurile rostogolindu-se şi-mi ascultam propria respiraţie când, deodată, am avut revelaţia întregului meu univers angajat într-un dans cosmic gigantic. Fiind fizician, ştiam că nisipul, pietrele, apa şi aerul din jurul meu sunt formate din molecule şi atomi în vibraţie, iar acestea la rândul lor, din particule care interacţionează producând sau distrugând alte particule. Ştiam, de asemenea, că atmosfera terestră este permanent bombardată de fascicule de “raze cosmice”, particule de mare energie care suferă multiple ciocniri. Toate acestea îmi erau familiare din cercetările mele în fizica energiilor înalte, dar până în acel moment le receptasem numai la nivelul graficelor, diagramelor şi teoriilor fundamentate matematic. Acolo, pe acea plajă, experienţa mea trecută se însufleţi; am “văzut” cascade de energie revărsându-se din spaţiul în care particulele erau create şi distruse ritmic; am “văzut” atomii elementelor şi pe aceia ai propriului meu corp prinşi în dansul cosmic al energiei; i-am simţit ritmul şi i-am “auzit” muzica şi în acel moment am ştiut că acesta era Dansul lui Shiva, zeul dansatorilor, cel divinizat de hinduşi.
  Am petrecut mulţi ani desăvârşindu-mi studiile de fizică şi am fost implicat alţi câţiva ani în munca de cercetare. în acelaşi timp am ajuns să mă interesez de mistica orientală şi să constat asemănările acesteia cu fizica modernă. Mă fascinau mai ales enunţurile paradoxale din Zen care-mi aminteau de paradoxurile teoriei cuantice. La început, a face legătura între ele era un exerciţiu pur intelectual. Depăşirea prăpastiei care exista între gândirea raţională, analitică şi experienţa meditaţiei asupra adevărului mistic a fost şi este, încă, foarte dificilă pentru mine.
  La început am fost ajutat de “ierburile care dau putere”, cele care dau libertate gândului să zboare; ele mi-au arătat cum starea de clarviziune se instalează de la sine, fără efort, izvorând din adâncurile conştiinţei, îmi amintesc prima experienţă de acest fel. Venind după ani de exerciţiu al gândirii raţionale, a fost atât de copleşitoare încât m-a făcut să izbucnesc în lacrimi şi să încerc apoi, ca şi Castaneda, să prind în cuvinte revărsarea de impresii.
  Mai târziu a venit experienţa Dansului lui Shiva. A fost urmată de experienţe similare care m-au ajutat treptat să înţeleg că viziunea asupra lumii pe care o conturează fizica modernă este în acord cu aceea care străbate din străvechea înţelepciune orientală. De-a lungul anilor am păstrat pe hârtie multe observaţii şi am scris câteva articole despre conexiunile pe care le descopeream până când mi-am rezumat experienţa în această carte.” (Fritjof Capra)

  http://www.eusunt.ro/index.php?act=prod&p_cod=esb42da8e7a35e47&desc_on=1

  Dupa parerea mea, parintele sau altcineva, va trebui sa preia munca inceputa de Sefrafim Rose in Sufletul dupa moarte sau Oertodoxia si religia viitorului, si sa combata acest tip de discurs.

  CU ATAT MAI MULT CU CAT EXISTA PROFESIRI DE FIZICA, CARE AU PRELUAT “CERTITUDINILE STIINTIFICE ALE LUI CAPRA SI S-AU APUCAT DE YOGA, IAR LA CLASA AR PTEA SMINTI MULTI ALTI COPII.”

  ESTE ABSOLUT NECESAR CA CINEVA SA PREIA CARTEA LUI CAPRA, SI SA O “DESFINTEZE” CU AJUTORUL SCRIERILOR SFINTILOR PARINTI, ASA CUM SERAFIM ROSE A DESFINTAT CARTEA NEW-AGE-ISTA “LIFE AFTER LIFE / LA VIE APRES LA VIE” IN CARTEA SUFLETUL DUPA MOARTE.

 8. Nu avem datele pentru a gandi ca intreg Sinodul a fost supus vreunui santaj extern, din partea puterilor laice. Trustul de presa mentionat in comentariul dvs, Trinitas-ul, este departe de a fi neutru, pentru a ne gandi ca doar se tem sa nu deranjeze. Dimpotriva, promoveaza idei si atitudini ecumeniste, ce par a face parte dintr-o agenda bine stabilita…
  Santajul a existat mai degraba in interiorul Sinodului, si nu din afara lui. Nu are sens sa ne iluzionam cu privire la realitatea bisericii noastre.

 9. Pentru Romeo 2110

  Îmi cer iertare pentru că, nevrednic fiind, îmi permit să iau atitudine faţă de anumite lucruri care se pot înţelege din textul tău de mai sus.

  Oricine poate judeca pe oricine, dar atunci când acest lucru este făcut în gura mare, în mijlocul străzii, atunci cuvintele capătă o greutate pentru că pătrund în sufletul celor din jur, transformându-se în potenţială sămânţă. Din acest motiv îmi permit să fac două aprecieri :

  1. Nu este în spiritul bisericii noastre să emitem presupuneri despre modul în care Sfântul Sinod ia o decizie. Ce s-ar întâmpla într-o casă dacă copii ar începe să îşi judece părinţii referitor la hotărârile luate?
  ( Această afirmaţie o fac în calitate de tată şi bunic care are şi a avut responsabilitatea unei familii.)
  2. Afirmaţia ta, precum că radio TRINNITAS se adresează doar creştinilor care în loc să meargă la biserică se îndeletnicesc cu telecomanda jigneşte pe toţi cei care se bucură de faptul că la muncă sau pe patul bolii pot să primească Cuvântul, precum şi pe cei care nu am avut posibilitatea să primim o educaţie religioasă şi absorbim fiecare secundă învăţăturile care ne întăresc în credinţă.

 10. Pentru Romeo 2110

  Revelaţiile avute de Fritjof Capra nu au nevoie de multe argumente pentru a fi devalorizate deoarece ele au ca punct de plecare consumul de “ierburi” şi din acest motiv pot fi asemănate cu cele pe care le are orice beţiv.

  Desigur, există riscul ca sub motivul unei aşa zise înţelegeri a legilor fizicii, care guvernează lumea materială, unele persoane care sunt mai slabe în credinţă să li se pară că au devenit dintr-o dată înţelepte şi înţeleg totul. Aceste persoane uită un lucru simplu: toate teoriile au la bază axiome, care nu necesită demonstraţii. Plecând de la o axiomă falsă poţi construi o teorie foarte frumoasă, perfectă chiar, dar care nu foloseşte nimănui (vezi geometria ne-euclidiană care plecă de la concepţia că 2 drepte paralele se întâlnesc).

  Credinţa noastră are axiome adevărate pentru care mii de martiri s-au jertfit. Aceste axiome sunt Taine care nu trebuie înţelese ci cunoscute. Dan Puric spunea într-o conferinţă că mulţi intelectuali nu se pot apropia de Dumnezeu, deşi au multe cunoştinţe, cauza fiind lipsa cunoaşterii. Părinţii noştri, bunii şi străbunii noştri, oamenii simpli de la ţară au crezut şi cred cu smerenie. Ei îşi doresc decât să-l cunoască pe Dumnezeu, nu să-L înţeleagă şi nici să-l judece dacă ceea ce face e bine sau nu.

 11. @ Onofreiciuc Mircea:

  1. Dar nu ne spuneti ce se intampla intr-o casa daca parintii isi infometeaza, isi otravesc sau isi abuzeaza copiii? Parintii aceia mai trebuie sa si fie pastori buni si adevarati, nu naimiti si nici lupi rapitori in haine de pastori. Nu revenim mai mult asupra subiectului. Batranul Iulian stie bine ce spune… Va recomandam si: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/12/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii/

  2. E optiunea Dumneavoastra, doar va sugeram cu respect sa bagati de seama, totusi, in ce fel de credinta va intariti si cat de curat si nefalsificat, neamestecat cu otrava pierzatoare a ecumenismului este cuvantul respectiv pe care-l absorbiti. Cercetati Sfintii Parinti, iar in rest… tineti ce este bun si feriti-va de orice infatisare a raului!

 12. BINECUVANTAREA BUNULUI DUMNEZEU SA FIE CU NOI CU TOTI!
  IN TOATE ZILELE NOASTRE PAMANTESTI!
  LA NECAZ SA ALERGAM GRABNIC LA AJUTORUL DUMNEZEULUI CELUI VIU IAR LA BUCURIE SA MULTUMIM PENTRU FIECARE BINECUVANTARE INTR-O LUME CARE NU NE APARTINE!SI SA LASAM PE INSUSI DUMNEZEU SA FACA LUCRAREA SA PE CARE O ARE CU NOI OAMENII!

 13. cu drag,tuturor celor care il iubesc pe Domnul
  http://www.youtube.com/watch?v=4SCjYiXu_nc

 14. Pingback: Război întru Cuvânt » DUREREA CEA MAI MARE A PARINTILOR NOSTRI: DEZBINAREA DINTRE FRATI!
 15. Pingback: ACORDUL DE LA BALAMAND (1993): o critica a pr. Ioannis S. Romanides
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate