Parintele Rafail Noica despre filmul OSTROV, o… insula de duhovnicie in lumea filmului

17-05-2007 Sublinieri

 • Mai, dar astia au fost actori sau niste calugari adevarati?“;
 • “De la inceput pana la sfarsit nimic sentimental, dar o adevarata si puternica traire duhovniceasca”;
 • “M-a impresionat in filmul asta ca nu explica foarte mult…. Se da numai un minimum de informatie, dar o bogatie nesfarsita de traire duhovniceasca… Esentialul numai”;
 • “Acuma in postmodernitate, incepe filmul sa aiba niste talcuri pe care nu le avea in anii 50… sunt mult mai adanci, se pun probleme reale, probleme duhovnicesti ale omului… Ma intreb daca nu e omul care a ajuns de-a lungul istoriei la ultimul impas si daca nu este filmul un mod in care se poate exprima sfasierea asta a omului, despartit de Dumnezeu?…”;
 • “Ne-am invitregit, ne-am dez-bisericit si, ca omenire suntem, cred, in ultima criza“;
 • “Am impresia ca si filmul asta este unul din semnele ca inmugureste ceva in lumea noastra, ca ‘vara este aproape“;
 • Da, traim pe de o parte vremi cumplite… si cine stie ce-o sa mai vedem?… ca la bune nu ne asteptam pe plan mondial, toate pregatesc rele”;
 • Sa nu-mi spuna omul ca cineva in lumea asta nu stie ce face; cineva in lumea asta lucreaza mana in mana cu dracul. Asta pentru ‘Tine-ti mintea in iad‘… Insa noi asteptam vara, nu iarna… Iarna e pe trecute”.
 • “La sfarsit, cand moare, muzica-si da drumul. (…) Si cand se termina filmul… se face o lumina prin care totul se incheie… Moartea nu e tragedie…

15_photo.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Filme crestine, Parintele Rafail Noica, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Parintele Rafail Noica despre filmul OSTROV, o… insula de duhovnicie in lumea filmului

 1. Mark Lipovetsky, University of Colorado:

  Un film despre un monah rus atrage premiile cinematografiei ruse:

  Un film despre pocăinţă – aşa cum a trăit-o un monah ortodox rus marcat de experienţa sa din timpul celui de-al doilea război mondial – a reuşit să câştige şase premii ale cinematografiei ruse în cadrul ceremoniei Zolotoi Orvol sau Golden Eagle din 27ian.2007, incluzând „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” precum şi „Cel mai bun actor”.
  Rolul principal este interpretat de către Pyotr Mamonov, fost star rock al erei sovietice, în prezent un devotat trăitor al ortodoxiei, într-un sat izolat din Rusia.
  Filmul este regizat de Pavel Lungin, un renumit regizor rus, devenit faimos cu filmul “Taxi Blues”, un film al erei perestroika.
  În cuvântul său, Mamonov condamnă propria-i popularitate ca fiind idolatrie şi face un apel către oprirea avorturilor.
  Filmul “Ostrov”, structurat ca o parabolă, ne prezintă povestea Părintelui Anatolie, un călugăr rus căutând iertarea lui Dumnezeu pentru uciderea camaradului său, din ordinul unui ofiţer nazist, pentru a-şi salva propria viaţă.
  Acţiunea se derulează în anii ’70, într-o mănăstire izolată situată pe o insulă din nordul Rusiei, perioadă în care Biserica Rusă se afla încă în prigoana comunistă.
  Patriarhul Alexei II, ca şi alti reprezentanţi ai clerului rus, apreciază filmul ca fiind o realistă şi profundă oglindire a credinţei şi a vieţii monahale. Într-o conferinţă ţinută pe data de 29.01.2007, patriarhul numeşte filmul Ostrov exemplul viu al unui efort de abordare creştină a culturii.

  Mai departe citiiti aici: http://cuvantbun.blogspot.com/2007/07/descarca-filmul-ostrov-subtitrare-pr.html

 2. Pingback: Război întru Cuvânt » Sa nu aplaudati la “Don Quijote”!
 3. Pingback: PILDE - film ortodox rusesc
 4. …pe mine m-a impresionat ca face acolo o afirmatie despre cum s-a simtit cineva iertat…
  Dar trebuie ascultat! E frumos asa cum o spune Parintele Rafail!

 5. Pingback: OSTROV (INSULA) (filmul ortodox integral, subtitrat)
 6. Pingback: OSTROV – Insula (2006) | Filme Online
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate