”CEA MAI GRAVA CRIZA DIN ISTORIA LUMII”, potrivit guvernatorului Bancii Angliei, a lovit din plin bancile din Marea Britanie. FRANTA SE PREGATESTE SA NATIONALIZEZE CATEVA BANCI

7-10-2011 3 minute Sublinieri

Lumea se confrunta cu cea mai grava criza din istoria sa, cel putin de la Marea Depresiune din anii ’30, daca nu din toate timpurile, a declarat joi seara guvernatorul Bank of England, sir Mervyn King, la televiziunea Sky News, citata de The Daily Telegraph. El a argumentat decizia BoE de a injecta 75 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 87 de miliarde de dolari, in economia britanica, precizeaza AFP.

“Aceasta este cea mai grava criza financiara pe care am vazut-o, cel putin din anii 1930, daca nu dintotdeauna. Avem de-a face cu circumstante foarte neobisnuite, dar este necesar sa actionam calm in fata lor si sa facem ceea ce trebuie”, a adaugat acesta. BoE a decis joi sa recurga la ‘artileria grea’ in incercarea de a relansa o crestere foarte lenta, prin tiparirea de bani. In fata riscului sporit de reintrare a tarii in recesiune, BoE a reluat programul sau de cumparare de active – “relaxare cantitativa” – care a fost lansat in martie 2009, atunci cand economia era in plin declin.

BoE a decis sa injecteze noi lichiditati in banci prin rascumpararea de obligatiuni de stat. Acesti bani proaspeti ar trebui sa sustina cresterea in fata unui ansamblu de “tensiuni in economia mondiala care ameninta relansarea in Marea Britanie”, a precizat banca centrala. Asa cum era de asteptat, BoE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,5%, nivel exceptional de redus, impus in martie 2009, in ciuda inflatiei ridicate (4,5%). BoE recunoaste astfel ca “amenintarea majora pentru economia britanica este reintrarea in recesiune, mai degraba decat inflatia”, subliniaza Jonathan Loynes, economist la Capital Economics.

Anuntul acestei relaxari cantitative era asteptat de economisti, dar nu atat de repede si la o valoare atat de mare, in conditiile in care analistii mizau pe 50 de miliarde de lire sterline. Actiunea rapida arata ca BoE “apreciaza ca perspectivele deja dificile pentru economie s-au deteriorat si mai mult”, precizeaza Howard Archer, analist la IHS Global Insight.

Ultima veste proasta pentru economia britanica a venit miercuri, odata cu revizuirea in scadere a cresterii, la un modest +0,1% in trimestrul doi, fata de estimarea precedenta de 0,2%. Pentru a-si asana finantele, Marea Britanie s-a angajat intr-o politica de austeritate drastica, care afecteaza consumul intern. Criza datoriilor suverane din Zona Euro, cruciala pentru economia regatului, umbreste si mai mult perspectivele. “Ritmul cresterii mondiale a incetinit, in special pe pietele de export ale Regatului Unit”, a recunoscut banca centrala britanica, pentru a-si motiva decizia.

Ramane acum de vazut daca aceasta decizie – care ar putea fi urmata de noi injectii, in lunile urmatoare – va fi suficienta pentru a sustine cresterea, prin deschiderea ‘robinetului creditelor‘ catre gospodarii si intreprinderi. Potrivit economistilor citati in ultimul bilant lunar al BoE, programele de relaxare aplicate in trecut si-au dovedit eficienta aducand pana la doua procente in plus la PIB-ul britanic.

  • Money.ro:

Anglia, făcută KO: 12 bănci au fost retrogradate

Agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat 12 instituţii financiare din Marea Britanie şi nouă din Portugalia. Tot azi, S&P a retrogradat cele mai importante bănci din grupul Dexia. Printre băncile regrogadate de Moody’s se numără Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB Bank Plc, Santander UK Plc, Co-Operative Bank Plc.

Agenţia de evaluare a subliniat că anticipează o probabilitate mai mică ca Guvernul britanic să sprijine băncile care nu au o importanţă sistemică. În acelaşi timp, analiştii Moody’s au precizat că retrogradările nu reflectă o deteriorare a puterii financiare a sistemului bancar sau a autorităţilor publice. Tot astăzi, Moody’s a redus rating-ul pentru 9 bănci portugheze, după ce ieri, agenţia a retrogradat Intesa Sanpaolo şi UniCredit. Analiştii comentează că aceste retrogradări erau oarecum aşteptate, deoarece Moody’s rămăsese un pic în urma celorlalte agenţii de evaluare.

Băncile portugheze retrogradate sunt Caixa Geral de Depositos (CGD), Banco Comercial Portugues (BCP), prezentă în România prin Millenium Bank, Banco Espirito Santo (BES), Banco BPI (BPI), Banco Santander Totta (BST) şi Caixa Economica Montepio Geral (Montepio) Toate ratingurile atribuite băncilor portugheze au o perspectivă negativă, cu excepţia Banco Portugues de Negocios (BPN).(…)

Şeful băncii centrale de la Londra a declarat că nici prăbuşirea Lehman Brothers nu a afectat aşa de mult pieţele, cum o va face nerezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa.

Franţa se pregăteşte pentru naţionalizarea băncilor

Guvernul francez lucrează la o schemă prin care statul va putea intra în acţionariatul băncilor comerciale, în cazul în care criza de lichiditate se agravează. Băncile franceze, mari deţinătoare de datorie PIIGS, au fost lovite de neîncrederea colegelor de sistem, care le împrumută scump sau deloc. Acţiunile celor mai mari trei bănci franceze s-au depreciat puternic, mai mult decât media pe sistem. FMI a avertizat că în Europa băncile ar trebui să îşi întărească capitalul cu 200-300 miliarde euro, în condiţiile în care criza datoriilor suverane riscă să destabilizeze de tot sistemul financiar.

În aceste condiţii, guvernul francez, prin agenţia care manageriază participaţiile statului, pregăteşte un plan prin care să preia părţi în “două sau trei bănci franceze”, “în caz că”…, potrivit cotidianului Le Figaro, care citează surse apropiate problemei. Sursa asigură că totuşi “nu ne aflăm în aceeaşi situaţie de acum trei ani”. Statul francez ar putea astfel să crească nivelul capitalului băncilor, utilizând banii contribuabililor, contra unei participaţii (majoritare sau nu) în acţionariatul instituţiilor financiare.

Ministerul Economiei neagă că ar exista un scenariu de recapitalizare a băncilor. De asemenea, Franţa şi-ar putea pierde ratingul suveran, cotat la cea mai înaltă treaptă, dacă intervine în favoarea băncilor şi dezechilibrează finanţele publice. Statul francez mai este implicat în aceste zile, direct, dar şi prin băncile pe care le deţine – Caisse des Dépôts şi La Banque Postale – în salvarea de la faliment a băncii Dexia, care potrivit ultimelor scenarii ar urma să fie împărţită după sistemul good bank/bad bank. Francezii, alături de belgieni, vor oferi şi garanţii de stat pentru ca Dexia să se poată finanţa în continuare. Cele două state (plus Luxemburg) au ajuns acţionari la Dexia după un bailout de 6,37 miliarde euro la sfârşitul anului 2008.

Vezi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “”CEA MAI GRAVA CRIZA DIN ISTORIA LUMII”, potrivit guvernatorului Bancii Angliei, a lovit din plin bancile din Marea Britanie. FRANTA SE PREGATESTE SA NATIONALIZEZE CATEVA BANCI

  1. Pingback: Consilier FMI: IN CATEVA SAPTAMANI AM PUTEA AVEA UN COLAPS AL DATORIILOR SUVERANE, URMAT DE O PRABUSIRE A INTREGULUI SISTEM FINANCIAR. Daca...
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare