ISRAEL vs Turcia: avioane ale Flotei israeliene, trimise sa patruleze langa Cipru

7-10-2011 1 minut Sublinieri

CIPRU DEPUNE PLANGERE OFICIALA LA ONU FATA DE ACTIUNILE TURCIEI, PRESEDINTELE GRECIEI CRITICA “AVENTURISMUL PERICULOS” AL ANKAREI

Fortele Aeriene ale Israelului ar fi inceput o serie de patrulari in zona economica exclusiva a Ciprului, conform Phileleftheros preluat de Famagusta Gazzete. Monitorizarea aeriana se efectueaza in zona maritima explorata de Cipru si firma Noble Engineering, Block 12, si urmeaza unei serii de amenintari facute de Turcia precum si a trimiterii unei nave turcesti de prospectiuni, Piri Reis, in zona maritima invecinata.

Forajul din Block 12 este contestat vehement de Turcia, care a amenintat ca daca actiunea va continua, va interveni prin foraje proprii unilaterale, lasand insa sa se inteleaga faptul ca va recurge si la o interventie militara daca nu va fi ascultata.

Ciprul a depus si o plangere oficiala pe langa secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cerand institutiei sa intervina pe langa Turcia pentru a preveni escaladarea tensiunilor, dupa cum ne informeaza Famagusta G.

In plangere ambasadorul Ciprului la ONU contesta discursul tinut de premierul turc, Erdogan, in Adunarea Generala a ONU, pe 22 decembrie, discurs in care acesta a mentionat ca Turcia va face ”orice este necesar” daca guvernul cipriot continua explorarile in zona economica exclusiva. Diplomatul ataca si intelegerea pe care guvernul Erdogan a facut-o cu regimul ”marioneta” din Ciprul de Nord (zona ocupata de turci) prin care ar fi delimitat zona continentala contrar legii internationale si prin ”negocieri” cu un regim care nu recunoscut.

Mai mult decat atat, Cipru contesta, in mod oficial, si trimiterea unei nave de prospectiuni in zonele maritime ale insulei de catre Turcia, afirmand ca astfel se incalca legea internationala. Toate aceste abuzuri sunt aduse inaintea ONU pentru ca institutia sa isi foloseasca influenta pentru a incerca sa nu lase tensiunile sa puna sub amenintare pacea si securitatea internationale.

Nu in ultimul rand, este de notat ca presedintele Greciei, Karolos Papoulias, a tinut sa sublinieze ca incercarile Turciei de a pune piedici forajelor cipriote din propria zona economica exclusiva constituie denota un ”aventurism periculos.” Declaratia a fost facuta la o intalnire cu presedintele Ucrainei, Victor Ianucovici (conform F.G.).


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ISRAEL vs Turcia: avioane ale Flotei israeliene, trimise sa patruleze langa Cipru

  1. President Obama says Kurds in Turkey should have freedom of expression
    http://www.youtube.com/watch?v=MQ5aZouwxpU

  2. Pingback: Israel si Cipru stabilesc un ”COMITET COMUN” pentru zona Mediterana. SHIMON PERES "MUSTRA" TURCIA PENTRU AMENINTARILE MILITARE FACUTE CIPRULUI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare