CU CE PRET NE VINDEM? Progrese in unirea cu catolicii si inglodarea in datorii a tarii (Noutati 16-17 iunie)

17-06-2009 3 minute Sublinieri

Un lung interviu din care retinem proclamarea necesitatii intrunirilor regulate pan-ortodoxe. Istoria arata ca aceste intruniri regulate au loc in orase protestante, au agenda inovatoare si un duh reformist. Nici in traditia ortodoxa nu au temei, caci ele provin dintr-o gandire de tip occidental, catolic-protestanta, daca putem spune astfel, in care sistemul este mai important decat persoana, conciliile decat turma si intelegerile diplomatice decat dogma. O astfel de abordare sistemica a ortodoxiei, in care accentul cade pe procedura, pe institutie, este, cu adevarat, straina de duhul si fapta Parintilor Bisericii (a se vedea lamuritorul articol din Ier. Grigorie Sandu postat chiar in aceasta zi pe site-ul nostru).

Sa luam, de pilda, ultima sedinta pan-ortodoxa, ce a avut loc la Geneva, intre 6-12 iunie a.c. Presedintele acestei intruniri pan-ortodoxe a fost Mitropolitul Ioan de Pergam. Dar stie oare publicul ortodox ce opinii sustine mitr. Ioan Zizioulas de Pergam? E autorul unei vestite afirmatii: problema primatului este cea mai importanta problema a ecumenismului. Nu dogmele adevarului, nu intoarcerea eterodocsilor la Biserica Ortodoxa, ci …problema primatului, adica a rolului Papei, justificat drept conducator unic al Bisericii de catre Zizioulas. Nu e de mirare, astfel, ca mitr. Ioan a fost unul din sustinatorii (si probabil unul din creatorii) Acordului de la Ravenna, prin care se recunoastea legimtitatea existentei primatului papal (vezi interviul de aici despre opiniile lui Zizioulas despre primatul papal). Opinii la fel de dubioase au fost exprimate de Ioan Zizioulas si pe tema uniatilor si a monofizitilor. Un exemplu de rastalmacire pana la hula adusa Sfintilor Parinti este si aceasta afirmatie a lui Zizioulas, citata intr-o revista de teologie anglicana: When I raise the question of homosexuality he claims that the Greek Church is traditionally flexible and non-judgemental on such issues (!!!), but is now becoming more puritanical – due to Western influence. Adica, in traducere libera: atunci cand am pus problema homosexualitatii, a pretins ca Biserica Greaca este, in mod traditionala, flexibila si lispita de judecati de valoare pe asemenea teme, dar ca a devenit in ultimul timp mai puritana datorita influentei vestice! Asadar, dupa Zizioulas, traditia ortodoxa nu osandeste homosexualitatea, iar condamnarea acestui pacat ar fi o influenta protestanta! Oare ce ar zice Sf. Ap. Pavel, Sf. Ioan Gura de Aur si toti sfintii despre aceste grave si hulitoare afirmatii? Iata, asadar, cu ce fel de teologi se pregateste Marele Sinod Pan-Ortodox…

Pe de alta parte, in acelasi interviu acordat de PF Daniel, observam reluarea tezelor noii teologi iubiriste, prin care, in numele unei blandeti se pretinde, de fapt, renuntarea la marturisirea lui Hristos si, astfel, refuzul mantuirii celor care se afla in eterodoxie.

…De aceea, pe baza sfintelor canoane ale Bisericii nu pot fi justificate nici dictatura, nici anarhia, nici dominaţia asupra altora, nici separarea de alţii, ci numai respectul reciproc şi ajutorarea reciprocă, ascultarea reciprocă şi cooperarea pastorală sau misionară. Astfel, reponsabilitatea noastră pastorală trebuie să învingă deodată ideologia puterii individualiste şi colectiviste, naţionaliste şi imperialiste, adică atât izolarea identităţii noastre, cât şi dizolvarea identităţii noastre.

Cu adevarat, pe baza sfintelor canoane nu poate fi justificata dictatura ecleziala, jumulirea parohiilor de bani pentru intretinerea trustului mediatic Basilica, nici dominatia si umilirea celor care ti se afla sub “subordinea” (ne)parinteasca… Dar pe baza lor poate fi si este drept sa fie, caci pentru aceasta au fost randuite, sa se spuna ereziei erezie iar dreptei credinte dreapta credinta, sa se opreasca slujirile comune cu eterodocsii si sa se cateriseasca arhiereii ereziarhi.

În cadrul vizitei frăţeşti pe care a efectuat-o în aceste zile în Austria, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu alţi ierarhi ai Bisericii noastre, a sfinţit pe 13 iunie noua biserică ortodoxă românească cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfinţii Martiri Epictet şi Astion” din Salzburg, iar pe 14 iunie – biserica românească „Învierea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei” din Viena. … Cardinalul austriac a primit la sfârşitul slujbei Crucea patriarhală pentru episcopi (deci un cardinal catolic este recunoscut, practic, ca egal al unui episcop ortodox! – n.n.), cele trei medalii jubiliare cu Sf. Vasile, Sf. Iachint de Vicina şi Sf. Grigorie Palama, precum şi o icoană în mozaic a Sf. Ap. Andrei. …

În continuare, s-a vizitat Biserica grecească din Viena, unde delegaţia românească a fost aşteptată de IPS Michael Staikos, Arhiepiscopul grec al Vienei. Grecii au oficiat un Te Deum, după care clericul grec a mulţumit Părintelui Patriarh Daniel pentru vizită, oferindu-i o cruce de binecuvântare: „Pentru Sfânta Mitropolie a Austriei, prezenţa Preafericirii Voastre aici este un eveniment de seamă, pentru că în persoana Preafericirii Voastre avem prezentă aici întreaga Ortodoxie, deoarece, dacă acolo unde este episcopul este Ortodoxia, acolo unde este Patriarhul este întreaga Biserică (o conceptie pur catolica asupra Bsericii! – n.n.)“, a spus IPS Michael.

În scopul prevenirii fraudelor – se reduc plafoanele la retragerile zilnice de pe card !?!

Al cui chip să purtăm? (4) Despre folosirea cuvintelor plăcute în toate împrejurările vieţii

    • Presa Ortodoxa:

Campanie anti-avort Şcoala Brâncovenească: CU CE PREŢ?

Abuzuri şi intimidări catolice faţă de parohia ortodoxă de la Sarasău (Maramureş) (cu up-date-uri)

ORTODOXIA ŞI ECUMENISMUL (1)

PUTEREA BOTEZULUI

    • Koinonia:

Cuviosul Paisie cel Mare(I)

Sf. Teofan Zăvorâtul – Tâlcuiri

Pr. Arsenie Boca: “mulţi se vor lepăda de Hristos şi vor primi toată voia rea “

Lupta mântuirii

***

  • EvZ:

Băsescu mulţumeşte Olandei pentru criticile pe justiţie (cât de bine a spus Părintele Dionisie de la Colciu:”Tu eşti român şi eu român, dar el se bucură când îţi poate săpa o groapă ţie, în faţa duşmanu­lui, în faţa duşmanului, care duşman e şi al lui şi al meu”-aici fiind vorba despre aceeaşi Olanda care cere activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, sau recunoaşterea căsătoriilor între homosexuali…)

Se reduc dobânzile, dar vin vremuri grele

Patru din zece români au sărăcit

Delegaţii ale FMI, în iulie şi august

Împrumutul de la FMI ne îngroapă în datorii

BNR cere guvernului Boc să nu se mai împrumute de la băncile din ţară Cu alte cuvinte, indatorati-va pana peste poate, si oameni obisnuiti, si stat…ca sa ce? Sa fie dezastrul mai complet sau robia datoriei mai trainica? Iata cum suntem impinsi in cercul vicios al indatoririlor.

Rusia plănuieşte o nouă ordine mondială dincolo de Urali O falsa impresie de bipolaritate se creeaza, poate chiar cu scopul de a pregati terenul pentru o “a treia cale”, unei noi forte care sa rezolve problemele mondiale.

  • Gardianul:

Fara investitii masive si rapide, Romania va intra in colaps economic in 2010

BNR renunta la prognozele optimiste. Economia va scadea dramatic în trimestrele doi si trei, ceea ce va majora inflatia si somajul

  • Capital:

Datoria externă a României: 71,755 miliarde euro (apropo de indatorire, vezi linkul de mai sus, din Cotidianul).

România: Criza reduce cu peste 40% investiţiile străine

Mai multe plăţi pe card, mai puţini bani scurşi în economia gri Sau cum poate fi salvata economia, prin utilizarea cardurilor…

Banii, mai importanţi decât viaţa altora Dupa ce s-a creat isteria gripei “porcine”, acum se dau pe fata si interesele farmaceutice din spatele acestei manipulari mondiale.

Bill Gates cheltuie 50 de milioane de dolari pe circumcizii

Oferta turistica pentru cuplurile gay: inseminare artificiala si casatorie in Spania

 


Categorii

Ecumenism, Mitropolitul Ioannis Zizioulas, Opinii, analize, Papa (Papism), Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “CU CE PRET NE VINDEM? Progrese in unirea cu catolicii si inglodarea in datorii a tarii (Noutati 16-17 iunie)

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Nelinisti ortodoxe motivate de Textul de la Ravenna
  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Enciclica-soc a Papei Benedict, moment crucial pentru viitorul Noii Ordini: “ESTE URGENTA INFIINTAREA UNEI REALE AUTORITATI POLITICE MONDIALE”!
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PAPA IN ROMANIA, IN 2011, PRECEDAT DE O VIZITA ECUMENICA A PATRIARHULUI DANIEL LA VATICAN?
  4. Pingback: PRECEDENT? Cardinalul Schonborn al Vienei, impresionat si multumit de “cucernicia” unui HOMOSEXUAL, DESCHIDE USA PAROHIILOR CATOLICE MEMBRILOR GAY - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Andrei Marga, ministrul de externe: VIZITA PAPEI IN ROMANIA VA AVEA LOC IN CURAND! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos il acuza de NEOARIANISM pe mitropolitul filocatolic Ioannis Zizioulas: “IN BISERICA ORTODOXA NU SE MARTURISESTE PAPISTASESTE!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: HOMOSEXUALITATEA – PE AGENDA COMISIILOR CE PREGATESC SINODUL PANORTODOX? Mitropolitul IOANNIS ZIZIOULAS ar fi promovat un AMENDAMENT PRO-GAY, respins de reprezentantii Bisericilor Rusiei, Romaniei, Georgiei, Serbiei si Bulgariei | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare