STAPANIREA INTUNERICULUI PRINDE CONTUR IN FIECARE ZI (Noutati 15 iunie 2009)

16-06-2009 4 minute Sublinieri

cat13.jpg

  • Basilica: PASI TOT MAI LARGI SI REPEZI CATRE UNIATIA CU CATOLICII, DUPA CUM REIESE DIN PRELEGEREA TINUTA DE P.F. DANIEL LA FUNDATIA CATOLICA PRO-ORIENTE:

COMUNICAT DE PRESĂ: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Protector al Fundaţiei Pro Oriente

Astăzi, 15 iunie 2009, Fundaţia Pro Oriente a organizat la Viena un moment festiv în onoarea Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, căruia i s-a conferit Diploma de Protector al Fundaţiei Pro Oriente. Această Fundaţie a fost înfiinţată în anul 1964 de către cardinalul Vienei Franz König cu scopul dezvoltării relaţiilor dintre Biserica Romano-Catolică şi Bisericile Ortodoxe. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a susţinut prelegerea ‘Situaţia Bisericii Ortodoxe Române si legăturile ei ecumenice în contextul noii Europe (1989-2009)’.

Din textul prelegerii tinute de P.F. Daniel:

Fiind mostenitori si păstrători ai civilizatiei si culturii crestine a continentului european, si situându-ne geografic la întâlnirea dintre Răsărit si Apus, noi românii avem vocatia de-a promova dialogul si cooperarea în Europa. În acest sens considerăm însă că unitatea Europei nu trebuie să se reducă numai la nivelul economic si politic, ci trebuie extinsă si la valorile spirituale si morale crestine (adica trebuie creata unitatea spirituala la care s-a referit PF Daniel si in alta parte, atunci in context pan-religios – n.n.). Într-o lume a pietei si a profitului material cu orice pret, Bisericile (deci sunt mai multe, nu Una, cum marturisim in crez – n.n.)au vocatia de-a mărturisi si promova adevărurile fundamentale ale Evangheliei iubirii lui Hristos (fara a se vorbi despre ceea ce ne diferentiaza de catolici, adica – n.n.), demnitatea persoanei umane, ce poartă în ea chipul lui Dumnezeu, darul sacru al vietii, identitatea etnică a fiecărui popor si solidaritatea între popoare, pentru a iesi din situatiile de criză spirituală si materială.
Desi între Ortodoxie si Catolicism există încă deosebiri si obstacole în refacerea unitătii eclesiale, totusi aceste două Biserici majore percep, proclamă si promovează, în comun sau în paralel, transcendenta persoanei si sfintenia vietii, demnitatea si eternitatea umanului iubit de Dumnezeu si iubitor de Dumnezeu. Valorile autentice si mari nu pot fi închise în frontiere si tipare înguste. Ca si lumina, ele se revarsă dincolo de sursa sau contextul care le-a generat. Ceea ce este profund uman, lumină sau frumusete spirituală a chipului lui Dumnezeu în om, se împărtăseste si se recunoaste pe plan universal, devenind patrimoniu spiritual al umanitătii, care deodată include si transcende specificul individual, national, religios si cultural. Aceste valori spirituale universale trebuie să fie mereu în centrul reflectiei si misiunii Bisericii lui Hristos, întrucât Biserica trăieste din Sfânta Euharistie ca prezentă si iubirea lui Hristos, Mântuitorul lumii.

Este limpede, pentru cine citeste atent si nu se auto-orbeste deliberat ca, in aceasta viziune a Sanctitatii Sale Daniel I, nu doar ca Ortodoxia este numai o Biserica, printre altele, dar ca, inevitabil, are (ca si celelalte “confesiuni”) un anumit “specific” care trebuie depasit, are anumite “frontiere si tipare inguste” (!!!!) care “inchid” valorile, drept pentru care se impune neaparat realizarii unitatii si la nivel eclezial, in Europa (desi ce treaba are crestinismul, care este universal prin definitie, cu Europa – aceasta nu este si ea o “limitare”?).

Iata doar una din “pildele” de “dragoste” si vointa de “unitate” aratate de catolicii in Ardealul prigonit pentru ortodoxia sa!

“P.S. Mă întreb şi eu ca omul: De ce o întâlnire panotrodoxa se desfăşoară la Geneva, în Elvetia, într-o ţară eminamente prostestantă? Voi ce credeţi?”

Plecand de la un adevar dumnezeiesc, anume ca dogma este vie, teologii de scoala noua (Bossey?) ajung sa justifice apostazia. Este o schimbare radicala de strategie: daca in anii trecuti era la “moda” sa se puna in evidenta “invechirea” dogmelor si desconsiderarea lor, acum, chipurile, sunt pretuite, insa sunt numai relativizate prin recursul la “iubirism”. Oricat de sofisticati am fi in evaluarea crestinismului occidental, el a fost, este si ramane o erezie, adica o invatatura gresita fata de cea a Bisericii. Iar aceasta este necesar sa se spuna spre mantuirea noastra si vindecarea (deci mantuirea) lor, a celor ce au invatatura gresita. Cine, sub pretextul iubirii, linguseste erezia si puternicii ei, se face apostat si dusman al celor care traiesc sub erezie.

”De asemenea, Teologia Dogmatică Ortodoxă se poate dovedi un instrument decisiv în cadrul dialogurilor interconfesionale, „conferind substanţă valorii universale a Ortodoxiei. Ca această mărturie să fie eficace, noi trebuie să evităm interpretările simpliste ale creştinismului occidental. Sarcina Teologiei este de a discerne şi de a predica adevărul lui Dumnezeu; noi trebuie să respingem utilizarea Teologiei ca armă de denigrare a celuilalt, de adâncire a diviziunilor sau de afişare a unui aer de superioritate“ (punctul 4).”

  • Zona de criza:

Ca la noi, la … Bilderberg

Continua saga gripei pandemice a porcului zburator

Daca va ganditi sa va lasati familia sa intimidata in a lua medicamente gen Tamiflu, care nu doar ca nu previn sau nici macar nu amelioreaza simptomele de gripa, dar in unele cazuri sunt atat de toxice incat provoaca paralizii severe, probleme respiratorii si chiar moartea, ar trebui macar sa stiti inainte care e situatia.

Raportarea declararii de catre OMS, in orice moment, a unei alerte pandemice globala oficiala e cu atat mai bizara dat fiind faptul ca valul global de cazuri raportate din toata lumea catre OMS pana in acest moment au fost, din cate se pare, atat de usoare incat erau indiscernabile de simptomele gripei comune.

Iar numarul relativ mic de decese pretins legate de gripa porcina, asa cum a fost aceasta numita initial, nu pare sa fie legat in nici un fel de cazurile de H1N1. Intr-un comunicat de presa al CDC din 28 mai, CDC a declarat: “Uitandu-ne la decesele inregistrate, observam ca avem informatii asupra a 11 din cele 12 decese care ne-au fost raportate pana acum. Si se pare ca 10 din acele accidente propuse in cazul unor oameni care aveau o conditie de fond care ii expunea unui risc mai mare fata de complicatiile severe ale gripei”. Asta e ceea ce epidemiologii numesc corelatie, nu cauzalitate sau decese datorate unor “infectii oportunistice”.

“Terorismul cibernetic” e o gogorita. De fapt statul vrea sa ia in posesie internetul, cel mai frumos cadou pe care omenirea si-l-a oferit in ultimele decenii. Cand i-a placut unui asupritor libertatea de exprimare si disobedienta argumentata?

Cred ca nu ar fi exagerat sa privim statul ca pe un moloh acoperit de milioane de piscaturi zilnice, incepand de la bloguri cat o furnica si pana la site-uri cu audienta mai mare decat a Pentagonului. Legitimitatea i se topeste vazand cu ochii. Imparatul se dezgoleste tocmai acum cand are de inregimentat America sub stindardul fascialismului. Obama trebuie sa puna vama pe internet, sa carpeasca din vreme petice pe gura dizidentilor.

Stimati internauti, asezati-va la coada. Scoateti-va curelele, descaltati-va, deschideti bagajele, scoateti laptopurile din huse si ridicati-le capacele. Adresele de mail la control. Fiecare cu id-ul, mailul, porecla si blogul lui. Inregistrarea! Pentru URL-uri se merge la ghiseu, cu taxa, cerere tip si scrisoare de intentie. Se explica scopul personal si utilitatea publica. Nu este necesara mentionarea parolei, o stim deja. Tovarasi, din ziua de azi blogurile se vor numi jurnale electronice. Se interzice generarea si distribuirea ideilor “lichide” si a altor elemente cu potential explozibil. Postarile se fac pe propria raspundere. Scanner-ele tiuie aleatoriu, se pipaie minim un internaut din zece. Folosirea materialelor cu copyright se pedepseste cu cenzura de la unul la zece ani. Viralele se vaccineaza. Site-urile contondente se vor confisca de catre ciber-stewarzi. Retroactiv.

”Premierul italian, care prezideaza G8, a anuntat ca vrea sa discute “despre noi reguli economice si financiare mondiale” in vederea summitului G8 din Aquila, din 8-10 iulie.”

  • Capital:

Românii, tot mai puţini

Experţii avertizează: majorarea taxelor nu va putea fi evitată!

  • Evenimentul zilei:

FMI: Nu este timpul pentru relaxare fiscală

Românii, din ce în ce mai săraci

Irlanda isi reduce pretentiile privind garantiile legate de Tratatul de la Lisabona

Cum si unde a murit Eminescu

***

  • Koinonia:

Biserica şi lumea!

Teologia de la Drăgănescu


Categorii

Ecumenism, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “STAPANIREA INTUNERICULUI PRINDE CONTUR IN FIECARE ZI (Noutati 15 iunie 2009)

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Nelinisti ortodoxe motivate de Textul de la Ravenna
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare