Andrei Marga, ministrul de externe: VIZITA PAPEI IN ROMANIA VA AVEA LOC IN CURAND!

1-08-2012 2 minute Sublinieri

 

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat miercuri că o vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România va avea loc “cât de curând”, ţinând cont de durata proiectării unei astfel de vizite, iar el va efectua în luna septembrie o vizită la Vatican pentru a aborda această temă.

“Atunci când, în 1999, la invitaţia preşedinţilor Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi a Prea Fericitului Teoctist, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat ţara noastră, gazdele au primit promisiunea revenirii Suveranului Pontif în România. Revenirea va avea loc cât de curând, la o dată ce se va stabili ţinând seama de condiţiile proiectării şi realizării unei vizite papale. Ne bucurăm să constatăm că invitaţiile corespunzătoare sunt transmise şi că vom putea iniţia în curând, la Roma, discuţiile privind efectuarea vizitei Suveranului Pontif în România, a declarat Marga, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că partea română caută să rezolve împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti “temele sensibile” precum lucrările la Cathedral Plaza şi retrocedarea bunurilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice.

De asemenea, Marga a arătat că Guvernul român cooperează cu bisericile din România “la dezvoltarea învăţământului teologic, depăşind restricţiile impuse de Legea educaţiei naţionale în 2011″.

“Suntem mulţumiţi să avansăm spre elaborarea Acordului general de cooperare România-Sfântul Scaun, lucrăm la înfiinţarea unei catedre de studii româneşti la Pontificio Instituto Orientale (PIO) din Roma şi la finalizarea acordului de cooperare dintre Universitatea Bucureşti şi Universitatea Pontificală Laterană”, a menţionat şeful diplomaţiei.

Totodată, el a arătat că “vizita Papei Benedict al XVI-lea onorează superlativ orice ţară şi este un moment de istorie”, acesta fiind “una dintre cele mai mari personalităţi teologice şi culturale ale timpului nostru”, iar vizita sa în România reprezintă “un prilej de satisfacţie extraordinară şi de mândrie”.

Marga a amintit că România şi Vatican au “poziţii convergente în promovarea libertăţii religioase, apărarea demnităţii umane şi a vieţii, a valorilor morale ferme”, iar Sfântul Scaun s-a pronunţat în favoarea integrării românilor imigranţi în societăţile occidentale, îndeosebi în societatea italiană.

Şi preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, pe 3 iulie a.c., în posibilitatea unei vizite apropiate a Papei Benedict al XVI-lea în România, cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni a unei delegaţii a episcopilor catolici italieni.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat Papei Benedict o invitaţie de a vizita România încă din 2008. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi declara în ianuarie 2011 că diplomaţia română lucrează pentru o vizită a Papei în România, reamintind că pentru aceasta este în primul rând nevoie de o invitaţie din partea Patriarhului.

“Lucrăm cu instrumentele diplomaţiei. Invitaţia trebuie să vină în primul rând din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care, de îndată ce va primi acordul Sfântului Sinod în acest sens, va face demersurile”, a spus Baconschi atunci.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, declara, cu ocazia unei vizite la Bucureşti în octombrie 2011, că împărtăşeşte interesul părţii române pentru realizarea unei vizite în ţara noastră a Suveranului Pontif.

Ierarhii Sfântului Sinod şi-au dat, în iulie 2010, acordul de principiu pentru o posibilă invitaţie a Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea în România, dar nu există nicio dată convenită pentru un eveniment de acest fel, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

“Există dialog pe această temă, dar nu s-a convenit nicio dată privind vizita. În 2010, ierarhii Sfântului Sinod şi-au dat acordul de principiu pentru o posibilă invitaţie a Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea în România. Atunci, Patriarhia Română a anunţat că va evalua momentul când va putea fi trimisă invitaţia, potrivit uzanţelor bisericeşti şi în consultare cu alţi factori implicaţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Potrivit părintelui Stoica, invitaţia către Papă se trimite numai în momentul în care, pe canalele diplomatice bisericeşti, se stabilesc data şi detaliile vizitei.

“Nu există stabilită data şi nici nu au fost abordat subiectul în ulttima perioadă”, a adăugat purtătorul de cuvânt. […]


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Papa (Papism), Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Andrei Marga, ministrul de externe: VIZITA PAPEI IN ROMANIA VA AVEA LOC IN CURAND!

  1. sa vina sa se felicite reciproc cu basescu, par sa aiba cam aceleasi principii…

  2. dar de ce vine?

  3. Pai, daca vine, sa vina la catolici, intr-un loc al lor. Altfel, da, de ce vine? Si, Sfantul Sinod, nu il poate opri sa vina la ai lui, doar sa ii interzica sa ameteasca pe ortodocsi, e si chestie de bun-simt.

  4. „Europa Occidentală a conştientizat lacunele paradigmei naţionale, care a dominat-o lungă vreme, şi a trecut, economic, politic, dar şi cultural, la o nouă paradigmă, care integrează interogaţiile, chiar şi pe cele „naţionale“, prin originea, sfera şi semnificaţia lor, într-o abordare europeană. Orizontul naţional este înscris în orizontul mai cuprinzător, dar tot mai puţin abstract, al continentului nostru. În factualitatea vieţii, cetăţenia europeană creşte astăzi natural pe soclul cetăţeniei statelor naţionale şi capătă încet primatul în raport cu ea.”

    http://idd.euro.ubbcluj.ro/interactiv/cursuri/AndreiMarga/FilosofiaUnificariiEuropene.html

  5. Vad ca nu va surade aceasta vizita; DAR nu tocmai acum faceati campanie puternica pro USL? Voua, care amintiti mereu de martirii din timpul comunismului, si bine faceti, vi se pare corect sa sustineti securistii. Ingrijorator ca lasati sa se inteleaga ca cine nu e cu USL, nu e impotriva lui Basescu, nu e bun roman si, mai grav, nici bun crestin!

  6. Cred ca articolul trebuie citit impreuna cu cel despre Rusia si Moldova.

    Se repeta istoria navigarii tarilor romanesti intre Mare Poarta si USA din dos..cred ca e o decizie politico_diplomatica, fara legatura cu nicio libertate religioasa. Ca Vaticanul va incerca sa profite, fara doar si poate, dar cred ca nici cu Rusia nu avem solutii gratuite.

  7. De ce nu-l invita “ai lui”?
    Si nu inteleg de ce trebuie sa “se lucreze” asa mult la vizita asta. Ce e atata de lucru?
    “onorează superlativ orice ţară”, “satisfactia si mandria”…minunat….trebuie si diplomatie….oamenii astia or fi auzit vreodata in viata lor de sinceritate si caldura sufleteasca….ca doar suntem “biserici surori” – sa nu fie!
    Se contrazic pe ei insisi caci niste adevarate surori se iubesc sincer si curat si nu trebuie atata tam-tam ca sa se intalneasca.
    Oare apostolii cand mergeau prin diferite tinuturi tot asa plecau? cu invitatie oficiala, diplomatica? se lucra la vizita lor?
    Si repet si eu intrebarea de fond: “de ce vine?”

  8. @CristinaP

    Pai papa asta e si un soi de regisor in tara lui=Vaticanul, nu e un simplu cetatean care se supune unei conduceri lumesti (in trecutul mai indepartat era mai mare decat imparatii apusului), si probabil ceva fanfara face parte din ritualul obisnuit. Daca-l cheama statul e mult mai bine decat sa-l fi chemat BOR, sper sa discute de-ale politicii cu cei care l-au invitat, unde ambele parti sunt mai experte decat in alte domenii.

    De ce vine, habar n-am, e sigur ca nu ca la frati…

  9. mie , unul , mi se pare ca , cheia este in aceste cuvinte :
    ” Ierarhii Sfântului Sinod şi-au dat, în iulie 2010, acordul de principiu pentru o posibilă invitaţie a Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea în România … ”
    restul cuvintelor nici nu mai conteaza . Dar , ne asteptam la altceva ?

  10. De ce vine?Simplu:pentru ca a fost invitat!

  11. “un prilej de satisfacţie extraordinară şi de mândrie” Cam ca “stima noastră şi mândria- Ceauşescu, România” din vremurile nu demult apuse.
    “temele sensibile” precum lucrările la Cathedral Plaza şi retrocedarea bunurilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice. Adicătelea rezolvarea în favoarea catolicilor sau în favoarea ortodocşilor? Căci din câte se vede, nu este cale de mijloc.
    Tare sper că mitropoliţii Ardealului vor amâna spre calendele greceşti data invitaţiei papei! După ce-am văzut prin Bihor cu greco-catolicii, acestora tare le mai curg balele după locaşurile ortodoxe româneşti. Brrr- greţos!!!

  12. @ fane, Silviu:

    Pai nu e o noutate ca Sinodul (minus 1-2 voci, dupa sursele noastre, printre care sigur si a IPS Teofan) si-a dat acceptul din 2010, am dat atunci stirea.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/07/08/peste-toate-vestile-rele-bomboana-pe-coliva-patriarhul-il-cheama-pe-papa-in-romania-presedintele-isi-continua-sfidarile-de-natura-totalitara-prostirea-in-masa-continua-halucinant-gripa-porcina-si/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/12/papa-in-romania-in-2011-precedat-de-o-vizita-ecumenica-a-patriarhului-daniel-la-vatican/

    Si fara invitatia BOR, ca biserica majoritara, nici nu se poate sa vina, asa a fost si la precedenta vizita, a lui Ioan Paul II. Iar cata vreme capul Bisericii noastre e atat de filo-papistas, nu intelegem de unde alte asteptari…

    Pai daca e bal, apoi bal sa fie. Se va alege praful de tot si de toate in tara asta. Iar tradarea lui Basescu in fata lui Orban si Tokes credeti ca nu are legatura si cu vanzarea credintei in Ardeal?! Doar nu suntem naivi…

  13. da mai bine sincer sa nu vina nu stiu de ce are nevoie Romania de vizita Papei

  14. papa vrea sa fie/ramana? un lider mondial al crestinatatii, si tare i-ar mai placea sa bifeze pe agenda lui vizite in tari ortodoxe cat mai dese si cat mai multe.
    asta face, aduna semnaturi;

    dumnezeu sa ne ierte.

  15. @az:

    *Dumnezeu.

  16. Pingback: PAPA FRANCISC VA VIZITA ROMANIA LA INVITATIA PRESEDINTELUI IOHANNIS | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare