AU INCEPUT RAZBOIUL CU LIBIA CA SA AJUNGA LA CONCLUZIA: Nu exista solutie militara la acest conflict

9-04-2011 2 minute Sublinieri

Fortele fidele colonelului Muammar Gaddafi au respins sambata cu lovituri de artilerie rebelii spre Ajdabiya, in estul Libiei, in conditiile in care diplomatia internationala se mobilizeaza in incercarea de a obtine o incetare a focului, relateaza AFP. Insurgentii se apropiasera in cursul diminetii la cateva zeci de kilometri de Brega, dar au fost intampinati cu tiruri de obuze si de rachete care i-au obligat sa se retraga spre est. Cel putin 10 explozii puternice au fost auzite in imprejurimile Ajdabiya, in timp ce fortele loiale guvernului bombardau rebelii care se retrageau. O explozie violenta, urmata de o coloana de fum, a fost atribuita de mai multi martori unui atac aerian al NATO. Dar Alianta a dezmintit, afirmand ca niciunul dintre avioanele sale nu a efectuat un bombardament sambata asupra Ajdabiya.

La mijlocul zilei, zeci de masini fugeau spre est si nord, in directia Benghazi, fieful rebelilor. Jurnalistii AFP au observat un elicopter cu culorile rebelilor, care zbura la o altitudine foarte joasa in directia frontului, violand astfel zona de excluziune aeriana in vigoare din 19 martie. NATO a precizat ca va face o ancheta in acest caz. La inserare, rebelii controlau in continuare Ajdabiya si cateva masini reveneau in oras, printre care se remarca un convoi de masini militare. Potrivit locuitorilor, ciocniri izolate au fost inregistrate in diferite sectoare ale orasului. Joi si vineri, tirurile de obuze ale armatei au provocat miscari de panica in randul rebelilor, insotiti de zeci de tineri libieni, asa cum este Mohamed Muftah, 20 de ani, cu o bereta neagra pe cap si cu drapelul “Libiei libere” pe umeri.

“Sunt aici pentru a-l inlatura pe Gaddafi. Fie murim ca martiri, fie castigam”, spune el. Dar, fara arme si nicio experienta militara, tanarul recunoaste ca se limiteaza la “incurajarea soldatilor, la cararea munitiei si la distributia hranei”. Ministrul britanic al Apararii a afirmat ca avioane Tornado ale Royal Air Force au bombardat vineri sapte tancuri ale fortelor pro-Gaddafi, doua in sectorul Ajdabiya si cinci in Misrata (vest).

In timp ce NATO si Statele Unite discuta in contradictoriu, Uniunea Africana si Liga Araba au anuntat noi initiative, cu cateva zile inainte de reuniunea Grupului de contact pentru Libia, care va avea loc miercurea viitoare, la Doha (Qatar). Liga Araba va gazdui joi la Cairo o conferinta, in prezenta secretarului general al ONU Ban Ki-moon si a sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton. Incepand de duminica, un grup de lideri africani – presedintele sud-african Jacob Zuma si omologii sai din Congo, Mali, Mauritania si Uganda – este asteptat in Libia. Obiectivul acestor mediatori este sa se intalneasca cu Muammar Gaddafi si ulterior cu liderii insurectiei, in Benghazi, in incercarea de a obtine o incetare a focului. Cu o zi inainte de aceste discutii, rebeliunea a respins deja orice incetare a focului care implica mentinerea la putere a lui Muammar Gaddafi sau a fiilor sai.

“Stim exact ce vrem. Daca ei cred ca poate exista o perioada de tranzitie cu Gaddafi sau fiii sai, atunci trebuie sa mearga la Misrata (teatru al unor violente confruntari, n.r.) unde femei si copii au fost violati si sa le spuna asta”, a avertizat Mustafa Gheriani, un purtator de cuvant al rebelilor.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat ca nu exista “o solutie militara” pentru acest conflict si ca este nevoie de o solutie politica, intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, care va fi publicat luni.

Marti, ministrii europeni ai Afacerilor externe au stabilit o intalnire cu un reprezentant al CNT, o premiera pentru UE. Franta, Qatarul si Italia au recunoscut oficial acest organism care reprezinta insurgentii. UE se pregateste sa lanseze printre altele o misiune militaro-umanitara pentru ajutorarea populatiei asediate din Misrata (210 km est de Tripoli), bombardat de o luna si jumatate de fortele lui Gaddafi. Sambata, o nava inchiriata de Comitetul international al Crucii Rosii a acostat in acest oras, al treilea ca marime din tara, avand la bord suficiente medicamente pentru ingrijirea a 300 de raniti.

Potrivit unui purtator de cuvant al rebelilor, patru persoane au fost ucise, dintre care doi erau copii, si alte zece ranite vineri la Misrata de obuzele si rachetele trase asupra locuintelor. In afara de tirurile de artilerie, lunetistii au ocupat pozitii pe acoperisuri si vizeaza tinte civile, inclusiv copii, sustin insurgentii.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “AU INCEPUT RAZBOIUL CU LIBIA CA SA AJUNGA LA CONCLUZIA: Nu exista solutie militara la acest conflict

  1. Pingback: Analiza hotnews: dupa 4 luni, razboiul din Libia, un ESEC al NATO?/ RUSIA isi continua criticile la adresa celor care sustin rebelii in timp ce FRANTA le livreaza ARME iar GERMANIA, 100 milioane de euro
  2. Pingback: Gaddafi ameninta: “Venim peste Europa ca lacustele”. In plus, liderul libian s-ar fi jurat ca il va asasina pe Silvio Berlusconi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare