UPDATE – Scutul american anti-racheta: oficialii rusi iau in calcul “cel mai rau scenariu posibil”. BACONSCHI NE ANUNTA CA “NU EXISTA RAZBOI FARA PAGUBE”

13-05-2011 5 minute Sublinieri

RUSIA SPERA SA NU SE REPETE SCENARIUL LIBIAN IN SIRIA

Scutul antiracheta nu poate fi eficient fara participarea Rusiei, a afirmat Dmitri Medvedev, citat de AFP. El a tinut sa sublinieze ca acest lucru este necesar si pentru a garanta faptul ca scutul “nu va fi indreptat impotriva vreuneia dintre parti”. Rusia si-a anuntat, inca din decembrie anul trecut, prin vocea ministrului Apararii, Anatoli Serdiukov, disponibilitatea de “a-si asuma responsabilitati” in cadrul scutului european antiracheta.

“Un sistem antiracheta in Europa nu poate fi eficient si viabil daca Rusia nu participa de la egal la egal”, afirma Dmitri Medvedev intr-o scrisoare adresata sefilor de stat din tarile membre NATO.

“Mi se pare ca ideile noastre ar fi utile atat pentru NATO cat si pentru Rusia, permitand reducerea anumitor cheltuieli si a resurselor militare angajate. Aceasta va permite, in sfarsit, inlaturarea oricaror preocupari din partea Rusiei legate de acest scut, care este foarte important pentru noi si pentru Alianta”, declara ministrul rus al Apararii la sfarsitul anului trecut.

Cu ocazia summitului NATO – Rusia de la Lisabona, din 19 noiembrie 2010, liderii celor 28 de tari aliate si omologul lor rus, Dmitri Medvedev, au convenit, pentru a marca reconcilierea dupa criza georgiana din august 2008, sa examineze o posibila cooperare in privinta scutului antiracheta. In cursul summitului, Medvedev a evocat principiul unei aparari “sectoriale”, in care Rusia se se ocupe, spre exemplu, de amenintarile balistice venite din sud-est, iar NATO de cele provenite din sud-vest, lucru ce ar fi putut duce la integrarea celor doua sisteme. “Ar trebui sa aiba un singur buton”, spunea atunci seful statului major rus, generalul Nikolaï Makarov.

Aceasta optiune ar fi obligat NATO sa se puna de acord cu Rusia asupra caracteristicilor si a modalitatilor de functionare a propriilor radare si baterii antiracheta. Totusi, in ianuarie 2011, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reafirmat vointa Aliantei atlantice de cooperare cu Rusia in privinta scutului antiracheta, dar a insistat asupra “independentei” celor doua sisteme de aparare: “Conceptia aliantei este aceea a doua sisteme independente, dar coordonate, muncind umar la umar”.

Anders Fogh Rasmussen a adaugat atunci ca “dispunand de doua sisteme independente, evitam sa lasam securitatea noastra pe umerii altuia. Securitatea NATO se bazeaza pe apararea colectiva – articolul 5 al tratatului de la Washington (care a creat alianta in 1949) – care presupune ca doar tarile membre ale NATO sunt responsabile, si acesta nu este cazul Rusiei. Si presupun ca Rusia, tara puternica si independenta, doreste de asemenea sa-si pastreze controlul absolut al propriului sau sistem de aparare”.

Adjunctul ministrului de aparare din Rusia a afirmat ca se vor lua masuri daca SUA isi va desfasura noul sau sistem anti-rachete langa granitele Rusiei. Intr-o conferinta tinuta vineri, adjunctul ministrului apararii, Anatoly Antonov, a afirmat ca structurile militare ale Rusiei cauta cai de a ”proteja natiunea noastra daca Rusia nu este consultata in discutiile cu NATO”.

”Nu este vorba doar de discutii, e vorba si de munca serioasa ce s-a facut”, a spus Antonov. ”Ministerul Apararii ar trebui sa se gandeasca si la cel mai rau scenariu posibil”. Comentariile lui Antonov au venit la doar cateva ore dupa ce ministrul afacerilor de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca discutiile (cu NATO) trec printr-o faza complicata.

”Pana acum aceasta problema genereaza dificultati, dar secrectarul de stat Hillary Clinton ne-a asigurat ca, in ceea ce o priveste, ia masurile ce tin de ea”, a spus Lavrov. El a mai adaugat ca s-a intalnit cu Clinton in timpul unei intalniri a Consiliului Arctic tinuta in Groenlanda, unde au discutat si chestiunea scutului anti-racheta. ”Am cazut de acord ca e e necesar sa dam un impuls politic muncii depuse de experti, astfel incat inainte ca presedintii nostri sa se intalneasca la Deauville pentru sumitul G8 sa fie posibile deja obtinerea unor rezultate”, a spus Lavrov.  […]

  • Gandul:

Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat de scut: Nu există război fără pagube

Teodor Baconschi declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, întrebat dacă în negocierile privind scutul s-a luat în calcul ipoteza în care interceptarea unui atac cu rachetă ar eşua, că “nu există război fără pagube”, menţionând că trebuie mizat pe funcţia disuasivă şi pe performanţele sistemului.

“Noi am încheiat negocierile la nivel tehnic, draft-ul acordului este convenit, trebuie asumat politic şi apoi ratificat în Parlament. Este un proces care durează astfel încât operaţionalizarea bazei va avea loc începând cu 2015. Nu pot intra în detalii legate de conţinutul acordului. Este vorba de faptul că vom fi apăraţi de tehnologii foarte avansate. Este vorba de faptul că distrugerea unor rachete, indiferent de încărcătură, se face pe forţă cinetică în spaţiul extra-atmosferic, deci la foarte mare înălţime”, declară ministrul de Externe.

“Pe de altă parte, ştim că toţi posesorii de arme nucleare le folosesc în primul rând pentru descurajare, pentru că altfel în timpul Războiului Rece sau după, dată fiind apariţia atâtor puncte de conflict şi focare de război, am fi putut distruge întreaga planetă de foarte multe ori până acum. Însă e clar că interceptorii amplasaţi la Deveselu pot distruge şi rachete balistice cu focoase nucleare, mai spune el.

Întrebat dacă, în acest caz sistemul nu reprezintă, contrar a ceea ce s-a spus până în prezent, un pericol pentru mediu şi oameni, ministrul afirmă: “Pericolul cel mai mare ar fi să nu avem interceptorii şi să fim ţinta unui astfel de atac”.

Pe de altă parte, întrebat dacă în înţelegerea cu americanii sunt prevăzute despăgubiri sau măsuri pentru situaţia în care ar avea loc un atac cu rachetă pe care radarul nu l-ar semnaliza sau dacă ar eşua interceptarea unei rachete, ministrul explică faptul că la Deveselu vor fi amplasate sisteme care şi-au dovedit prin teste fiabilitatea.

“Interceptarea se face după testarea acestui sistem. Nu este vorba despre o garanţie ipotetică. Niciun tip de armament ofensiv sau defensiv nu este instalat sau folosit decât după o lungă perioadă în care şi-a demonstrat prin teste fiabilitatea. Nu am expertiza tehnică necesară pentru a estima marja de eroare posibilă în cazul unui atac dar e clar că fiind vorba despre o tehnologie de vârf, de ultimă generaţie, vorbim de marje de eroare infime”, spune el.

“Aceşti interceptori tereştri vor distruge orice rachetă balistică pornită în direcţia României. Radarele care vor fi instalate în alte ţări aliate vor fi conectate cu sateliţi şi vor putea transmite cu maximă viteză toate datele pentru ca racheta să-şi atingă ţinta. Dar la război ca la război. Să nu ne dorim un război. Asta e tot ce putem face. Şi putem în acelaşi timp să mizăm pe puterea disuasivă a acestui sistem, deci pe faptul că atacatorul ipotetic ezită înainte de a lansa un atac în condiţiile în care ştie că adversarul vizat este protejat de un astfel de sistem sofisticat”, adaugă ministrul, precizând totodată că “nu există război fără pagube”.

O echipă americană pregăteşte baza de la Mihail Kogălniceanu pentru operaţiuni de tranzit

O echipă a forţelor aeriene americane a ajuns luni la baza Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane către şi dinspre Afganistan, se arată într-un comunicat publicat joi.

O echipă a forţelor aeriene americane a ajuns luni la baza Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane către şi dinspre Afganistan, se arată într-un comunicat publicat joi. Misiunea de testare are ca scop să verifice dacă baza aeriană poate fi folosită ca nod pentru transportul resurselor materiale către şi dinspre Afganistan. Procesul de evaluare începe cu staţionarea temporară a patru aeronave C-17 Globemaster III de la o altă bază din regiune, închisă pentru lucrări de mentenanţă, se arată în comunicatul publicat pe site-ul forţelor aeriene americane.

“Scopul nostru este să stabilim dacă (baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu) este un aeroport viabil şi multimodal care poate să suporte transportul de resurse materiale şi umane către şi dinspre Comandamentul American Central”, a declarat locotenent-colonelul Lee Wingfield, comandantul 621st Contingency Response Element. Membrii 621st CRW (621st Contingency Response Wing), care au ajuns în România, sunt pregătiţi să fie dislocaţi în orice moment. Aceştia poate desfăşura misiuni diverse, de la cele de asistenţă umanitară la cele de deschidere a bazelor aeriene. În acest caz, misiunea necesită o echipă de experţi în înfiinţarea unei baze aeriene şi desfăşurarea unor operaţiuni de mobilitate aeriană.

Cei aproximativ 50 de militari din cadrul Contingency Response Element au început să pregătească aeronavele imediat ce au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu, precum şi aerodromul pentru personalul ce urmează să ajungă. Membrii Contingency Response Element vor pregăti aeronavele ce vor transporta resurse umane şi materiale necesare zilnic operaţiunii Enduring Freedom din Afganistan. Forţe americane de la baze din Statele Unite şi din străinătate se vor alătura echipei actuale săptămâna viitoare pentru a continua evaluarea.

Potrivit USTRANSCOM (Comandamentul American al Transporturilor ), dacă testul nu va dezvălui probleme majore, programul ar putea deveni permanent şi se va extinde pentru a transforma baza aeriană Mihail Kogălniceanu într-un nod logistic pentru Statele Unite şi aliaţii săi.

Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a lansat, vineri, un apel catre opozitia siriana sa faca in asa fel incat sa evite repetarea “scenariului libian”, anunta AFP, citand presa din Rusia. “Suntem foarte ingrijorati ca procesul de reconciliere din Siria este intarziat de faptul ca unii dintre cei implicati incearca sa atraga forte straine de partea lor pentru a le sustine actiunile” a declarat Serghei Lavrov, in timpul unei vizite in Kazakhstan.

“Rusia spera ca scenariul libian, cu forte straine care sa se implice in aceasta situatie, inclusiv utilizand forta, nu se va repeta in Siria”, a afirmat Serghei Lavrov. Regimul sirian a intensificat, joi, actiunile de reprimare a revoltei populare, preluand controlul asupra mai multor orase si facand sute de arestari in randul opozantilor, in ciuda protestelor venite din afara tarii.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “UPDATE – Scutul american anti-racheta: oficialii rusi iau in calcul “cel mai rau scenariu posibil”. BACONSCHI NE ANUNTA CA “NU EXISTA RAZBOI FARA PAGUBE”

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Rusia protesteaza iar fata de scutul american din Romania, amenintand ca s-ar putea retrage din tratatul START (tratat SUA – Rusia de dezarmare nucleara)
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAZBOI RECE SI CURSA A INARMARILOR: reactiile amenintatoare ale Rusiei fata de scutul american de la Deveselu continua la cel mai inalt nivel – presedintele Dmitri Medvedev
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acum si China protesteaza fata de scutul antiracheta american. TANDEMUL RUSIA-CHINA, UNIT SI IN PRIVINTA SIRIEI/ Israel va relua exercitiile aviatice in Romania din luna august
  4. Pingback: SUA CATRE RUSIA: nu vom garanta NICIODATA ca SCUTUL ANTIRACHETA nu este indreptat impotriva RUSIEI - Recomandari
  5. Pingback: SCUTUL DE LA DEVESELU A FOST INAUGURAT OFICIAL (Video). Triumfalism versus realism si singura intrebare care conteaza: LA CAT SE VA RIDICA NOTA DE PLATA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare