Obama isi canta partitura “pacifista” pe marginea subiectului Palestina si revolutiile arabe. NETANYAHU ARATA CLAR CA NU ACCEPTA REVENIREA LA FRONTIERELE DIN 1967 SI, IMPLICIT, DECLARAREA UNUI STAT PALESTINIAN

20-05-2011 4 minute Sublinieri

INTERNETUL, RETELELE SOCIALE, MOBILUL: PRIETENII AMERICANILOR SI AI PROGRESULUI

ASA-ZISUL PLAN MARSHALL, INDATORARE A TARILOR ARABE REVOLUTIONARE LA INSTITUTIILE FINANCIARE MONDIALE

  • Hotnews:
  • UPDATE Barack Obama anunta un nou capitol in diplomatia americana: Viitorul SUA este legat de cel al Orientului Mijlociu si al Africii de Nord

    Barack Obama a promis joi o schimbare de abordare a Statelor Unite fata de Orientul Mijlociu, plasand administratia americana alaturi de manifestantii pentru democratie, intr-un discurs foarte asteptat care vine la sase luni de la inceputul revoltelor arabe, relateaza AFP. In lipsa unei schimbari de abordare imperativa, America se va confrunta cu o ruptura profunda cu lumea araba, spus el, intr-o declaratie sustinuta la sediul Departamentului de stat.

    El a subliniat, intr-un discurs dedicat revoltelor din lumea araba, ca liderul al-Qaeda Osama bin Laden, care a fost ucis de fortele speciale americane la inceputul acestei luni, era un criminal in serie, si nu un martir, iar idealurile sale au fost respinse inca dinainte de moartea sa. Arabii vad extremismul al-Qaeda drept un “impas”, a spus el, precizand ca liderul retelei teroriste “respingea democratia si drepturile individuale pentru musulmani in favoarea unui extremism violent”.

    Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui american, la sase luni dupa inceperea revoltelor din lumea araba (AFP):

    • Poporul sirian si-a demonstrat curajul cerand o tranzitie spre democratie
    • Presedintele Assad este acum in fata unei alegeri. El poate conduce tranzitia sau sa plece
    • Liderul yemenit Ali Abdallah Saleh trebuie sa-si respecte angajamentele legate de tranzitie
    • Este nevoie de un “dialog real” intre putere si opozitie in Bahrain
    • Strategiile de “represiune” nu mai functioneaza in Orientul Mijlociu
    • SUA trebuie sa-si schimbe abordarea asupra Orientului Mijlociu, sau se vor confrunta cu o ruptura profunda cu lumea araba
    • Incercarea de a izola Israelul in cadrul ONU nu va crea o Palestina independenta
    • Angajamentul SUA fata de securitatea Israelului este de nezdruncinat
    • Viitorul stat palestinian va trebui sa fie “demilitarizat”
    • Frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian ar trebui fondate pe cele din 1967
    • Evenimentele din ultimele sase luni ne-au aratat ca strategiile de represiune (…) nu mai functioneaza
    • Televiziunea prin satelit si internetul furnizeaza o fereastra asupra lumii, o lume care face progrese uluitoare in locuri precum India, Indonezia si Brazilia
    • Telefoanele mobile si retelele sociale permit tinerilor sa se conecteze
    • O noua generatie a aparut astfel, si vocea sa ne spune ca schimbarea nu poate fi refuzata

    SUA au anunţat aseară ajutoare economice de mai multe miliarde de dolari pentru democratizarea ţărilor musulmane. Măsurile vizează, în prima fază, Egiptul şi Tunisia, ţări considerate de oficialii americani „modele de reformă democratică“.

    Pachetul pentru Egipt include până la un miliard de dolari în scutiri de datorii (circa o treime din sumele pe care Egiptul le datorează SUA) şi un alt miliard de dolari în garanţii pentru împrumuturi. Alte câteva miliarde de dolari pentru cele două ţări vor veni de la băncile internaţionale de dezvoltare, au spus oficialii, fără a da detalii. Acordarea de garanţii pentru împrumuturi nu necesită aprobarea Congresului, însă reducerea datoriei se poate face numai cu acordul Legislativului american.

    Obama urma să anunţe acest pachet  în cadrul unui discurs privind politica SUA faţă de Orientul Mijlociu, la Departamentul de Stat. Alte măsuri incluse în acest pachet ar fi un nou parteneriat comercial cu regiunea şi un Fond pentru stimularea investiţiilor în sectorul privat din ţările arabe. „Prognozele economice pentru Egipt şi Tunisia erau pozitive înainte de evenimentele recente, dar acum aceste ţări se confruntă cu o serie de probleme. Dacă nu acţionăm, există riscul ca instabilitatea economică să submineze tranziţia politică”, se arată într-un comunicat al administraţiei Obama.

    Noua propunere se adaugă altor două miliarde pe care secretarul de stat Hillary Clinton le-a promis în martie pentru regiune. Obama şi-a reiterat susţinerea pentru un Fond de Investiţii SUA- Egipt, care, cu aprobarea Congresului, va fi finanţat cu 60 de milioane de dolari pentru a stimula investiţiile în sectorul privat şi a furniza companiilor acces la capital cu costuri reduse.

    Modele de reformă democratică

    Administraţia Obama a selectat, în prima fază, Tunisia şi Egiptul ca ţări beneficiare ale ajutoarelor. Oficialii americani cred că cele două ţări sunt modele de reformă democratică în lumea arabă, cuprinsă de proteste antiguvernamentale în ultimele luni. Începând din decembrie au avut loc  revoluţii în Tunisia şi Egipt, un război civil a izbucnit în Libia şi revolte au avut loc în Siria, Bahrain şi Yemen.

    Proteste majore au izbucnit de asemenea, în Algeria, Iran, Irak, Iordania, Maroc şi Oman. Potrivit unui oficial american, „succesul revoluţiilor din Tunisia şi Egipt trebuie să fie un stimulent pentru întreaga regiune”. Mişcările din Egipt, care au dus la răsturnarea regimului preşedintelui Hosni Mubarak, au încetinit creşterea economică, investitorii străini fug de obligaţiunile guvernamentale egiptene, iar producţia a scăzut din cauza grevelor. Ţara a cerut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional în valoare de 12 miliarde de dolari.

    Modernizare economică

    Planul lui Obama este legat de nevoia de a lega modernizarea economică de schimbările democratice. Mai ales că protestele din regiune au pornit de la frustrarea unor mari mase de oameni tineri care nu găsesc de lucru. Obama a subliniat că pachetul de ajutor va include măsuri care să asigure că banii nu vor ajunge în conturile unor oficiali corupţi şi că „noile guverne vor lua acest program în serios”. Oficialii americani spun că planul este similar cu cel aplicat în Europa de Est după sfârşitul Războiului Rece. După întâlnirea de marţi cu regele Abdullah II al Arabiei Saudite, Obama a spus că e important ca reformele economice să însoţească schimbările politice.

    „Atât de mult din ceea ce se întâmplă are legătură cu aspiraţiile tinerilor din lumea arabă pentru a avea şansa să-şi determine viitorul, şansa la educaţie, la un job şi posibilitatea de a întreţine o familie. Iar aceasta înseamnă că unele dintre vechile structuri care inhibau progresul trebuie regândite”, a declarat Obama.

    Zone de acţiune

    Administraţia Obama a conturat mai multe zone de acţiune „care vor forma o viziune pe termen lung pentru economia regiunii”, după cum se arată într-un comunicat oficial. Iniţiativele se concentrează pe susţinerea unor organizaţii neguvernamentale, universităţi şi alte instituţii care contribuie la realizarea politicii economice. O altă zonă de acţiune este „acordarea de ajutor internaţional pentru a stabiliza şi moderniza instituţiile financiare locale şi crearea cadrului pentru oportunităţi comerciale regionale şi globale”.

    Oficialii americani spun că SUA vor încerca să obţină susţinere internaţională prin instituţii precum FMI şi Banca Mondială. Obama vrea de asemena să reorienteze Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a avea în nordul Africii un rol similar cu cel pe care l-a avut în Europa de Est, în era postcomunistă. Cele 61 de ţări ale BERD se vor întâlni sâmbătă şi duminică în Kazahstan pentru a discuta extinderea instituţiei către nordul Africii, pentru a investi până la 1,4 miliarde de dolari în Egipt şi Maroc.

    1 miliard de dolari este suma cu care va fi redusă valoarea datoriei Egiptului către SUA. Aceasta reprezintă circa o treime din datoria totală.

    Ajutoare actuale

    SUA furnizează deja Egiptului ajutoare în valoare de circa 1,5 miliarde de dolari anual, din care 1,3 miliarde pentru armată. Egiptul datorează SUA circa 3 miliarde de dolari, iar costurile împrumutului sunt de 330 de milioane pe an. În ceea ce priveşte Tunisia, SUA au acordat acestei ţări aproape 400 de milioane de dolari în ultimii 25 de ani, iar administraţia Obama a solicitat 6,6 milioane de dolari pentru următorul an fiscal. Cea mai mare parte, 4,9 milioane, este destinată ajutorului militar.

    Nota noastra:

    Multe promisiuni si nimic concret, ceea ce deja reprezinta un pattern al discursurilor obamiene. In ceea ce priveste problema palestiniana, se remarca faptul ca presedintele a dezavuat, de fapt, demersurile pe care palestinienii le fac alaturi de alte tari arabe pentru a forta declararea, in cadrul ONU, a independentei. Solutia propusa de Obama, revenirea la un plan din 1967, nu mai e credibila pentru nimeni – nici pentru arabi, care nu mai cred in el, nici pentru Israel, care l-a respins prin declaratiile fara echivoc ale lui Netanyahu. Deh, lumea asta, e prea rea si nerecunoscatoare fata de ofilitul mesia american… Nici reactia palestinienilor nu a fost prea pozitiva, Hamas caracterizand discursul drept “dezamagitor” si remarcand ca presedintele american nu a propus nimic nou.

    • Haaretz:

    Dupa discursul lui Obama, Netanyahu respinge retragerea spre granitele din 1967, “de neaparat”

    Premierul israelian a afirmat ca se va opune oricarei retrageri pe granite imposibil de aparat, si ca nu va permite ca crearea statului palestinian sa se faca pe seama statului Israel.

    Hamas slams Obama’s speech, Abbas convenes ’emergency’ meeting


    Categorii

    1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

    Etichete (taguri)

    , , , , , , , ,

    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    5 Commentarii la “Obama isi canta partitura “pacifista” pe marginea subiectului Palestina si revolutiile arabe. NETANYAHU ARATA CLAR CA NU ACCEPTA REVENIREA LA FRONTIERELE DIN 1967 SI, IMPLICIT, DECLARAREA UNUI STAT PALESTINIAN

    1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Israelul santajeaza Uniunea Europeana cu “antisemitismul” iar Abbas anunta ca va cere ONU sa recunoasca Palestina in septembrie
    2. Pingback: Benjamin Netanyahu, premierul israelian: NU NE CEREM SCUZE TURCIEI. Omologul sau turc, Recep Erdogan, planifica o vizita in Fasia Gaza, pentru A SPARGE BLOCADA ISRAELIANA
    3. Pingback: AGITATII INTRE EGIPT SI ISRAEL. Ce se prefigureaza?
    4. Pingback: Mahmoud Abbas a cerut independenta Palestinei la ONU. CE INSEAMNA PENTRU ORIENTUL MIJLOCIU ACEASTA ZI?
    5. Pingback: TURCIA VREA SANCTIUNI INTERNATIONALE IMPUSE ISRAELULUI SI II EXPULZEAZA AMBASADORUL. De ce?
    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Rânduială de rugăciune

    Carti

    Documentare