“SCHIMBARI REVOLUTIONARE” PENTRU GUVERNAREA EUROPEANA: propunerea unor taxe si impozite care sa fie platite direct Comisiei Europene

1-06-2011 2 minute Sublinieri

Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea ca o parte din impozitele şi taxele pe care le plătim să meargă direct la Bruxelles, fără guvernele naţionale drept intermediari. Una dintre cele mai mari probleme ale Comisiei este faptul că bugetul său este acoperit numai în proporţie de 12% prin resurse proprii, în timp ce 75% vine de la guverne.

Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, va prezenta la 29 iunie noile propuneri pentru finanţele Comisiei pe perioada 2014-2020. Între acestea se va regăsi şi un nou plan privind „resursele proprii” ale Executivului European. Lewandowski, fostul ministru polonez pentru Privatizări, va propune ca o parte din impozitele şi taxele plătite de cetăţenii UE să ia direct calea Bruxellesului, fără a mai trece înainte pe la guvernele naţionale.

Schimbarea ar fi una crucială pentru Comisia Europeană (CE), care ar deveni astfel mult mai independentă din punct de vedere financiar. În actualul sistem, numai 12% din bugetul total al Comisiei (126,5 miliarde de euro) este finanţat prin resurse proprii. Acestea reprezintă, în mare parte, venituri din taxe pentru importuri. Astfel, dacă se respectă ţinta propusă în bugetul pe 2012 (30%), Comisia ar obţine 40 de miliarde de euro din resurse proprii, în loc de 16 miliarde în prezent.

Bugetul comisiei ar putea creşte

Nu se ştie încă ce impozite sau ce proporţie din acestea ar putea fi virate direct la Bruxelles. În final, bugetul total al CE ar putea creşte substanţial. Lewandowski susţine însă că propunerea sa nu va însemna impozite mai mari pentru contribuabili. În schimb, acesta spune că, pentru fiecare euro virat direct la bugetul CE, contribuţia respectivului stat va scădea cu un euro.

Propunerea va întâmpina însă destule obstacole, notează „The Wall Street Journal”. Având sub control fondurile Comisiei, guvernele pot controla mai bine proiecţiile de cheltuieli şi prioritatea acestora. Dacă Executivul UE ar strânge direct aceşti bani, atunci controlul guvernelor s-ar diminua. În plus, alegerea impozitelor care ar urma să fie virate direct către Bruxelles va fi o provocare pentru oficiali. Orice impozit va fi ales, unele state vor ieşi în câştig, altele – în pierdere. Oricare dintre ele poate bloca iniţiativa. În materie de taxe şi impozite, fiecare stat membru are drept de veto.

Pro şi contra

Unele ţări, printre care şi Marea Britanie, şi-au exprimat deja neîncrederea faţă de extinderea resurselor proprii ale UE şi se opun clar unei taxe directe către Bruxelles. Francezii, în schimb, sunt „deschişi acestei idei”, după cum a declarat recent premierul François Fillon. Lewandowski îşi apără însă propunerea. „Dorinţa să se producă schimbări revoluţionare (privind bugetul – n.r.) a pornit de la comisiile de experţi şi nu din capitalele europene”, spune comisarul. Aceste capitale „se tem de schimbări majore, care să producă perdanţi şi câştigători”, a continuat el.

Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda sunt principalii finanţatori ai Comisiei. Aportul lor reprezintă 51% din totalul contribuţiilor statelor membre. O altă piedică în calea proiectului este solidaritatea tot mai şubredă din cadrul Uniunii. „Starea de spirit în Europa se schimbă pe plan general către euroscepticism”, spune Lewandowski. În contextul unor cetăţeni tot mai nemulţumiţi faţă de împrumuturile de urgenţă acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, guvernele vor fi şi mai greu de convins să majoreze bugetul Comisiei.

Cine este Janusz Lewandowski

Actualul comisar european pentru Buget este un economist polonez care, în perioada 1990-1991, a ocupat funcţia de ministru pentru Privatizări. A intrat în Parlamentul European în 2004, unde a fost preşedintele Comisiei pentru Buget. Este asociat Partidului Popular European. În noiembrie 2009 a devenit comisar european pentru Buget.


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““SCHIMBARI REVOLUTIONARE” PENTRU GUVERNAREA EUROPEANA: propunerea unor taxe si impozite care sa fie platite direct Comisiei Europene

  1. Centralizarea impozitelor, Constitutie, imn, zi oficiala, drapel alaturi de fiecare drapel national, insemne proprii, moneda proprie, guvernanta, presedinte, parlament. Oare ce trebuie sa ne mai faca sa ne dam seama ca suntem o amarâta de colonie undeva la granita? Desigur nu putem schimba nimic pentru ca toate trebuie probabil sa se intample. Dar cel putin sa stim cum stam.

  2. Vom plati tribut, ca orice pasalac ce se respecta, nu?
    Se rasucesc eroii neamului in morminte.

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DICTATURI MALTHUSIENE? SE CONTUREAZA INCA UN SCENARIU: lovituri de stat, dictaturi de forta majora, guverne autoritare pentru aplicarea politicilor dure asupra populatiei. SCURT INVENTAR AL SCENARIILOR DE CRIZA
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VALUL ”INDIGNATILOR” MATURA GRECIA: zeci de mii de demonstranti in Atena, mii in orasele de provinvicie. O tara de vanzare/ TRANSA DE IMPRUMUT PENTRU GRECIA, PRETEXT PENTRU ALTE DECIZII EUROCENTRISTE?/ Din minciunile prop
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » LA VREMURI DE CRIZA VIN IDEILE “MARI”: Ce propune Tony Blairun presedinte ales pentru Uniunea Europeana! Sau despre strategia euro-constrictor
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ce deznodamant ar avea scenariul Armaghedon in cazul Greciei?
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COMISIA EUROPEANA ANALIZEAZA POSIBILITATEA DE A ADMINISTRA DIRECT FONDURILE EUROPENE DIN ROMANIA, GRECIA SI BULGARIA. VREO LEGATURA CU URGENTA REGIONALIZARII?
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…” (video)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare