VALUL ”INDIGNATILOR” MATURA GRECIA: zeci de mii de demonstranti in Atena, mii in orasele de provinvicie. O tara de vanzare/ TRANSA DE IMPRUMUT PENTRU GRECIA, PRETEXT PENTRU ALTE DECIZII EUROCENTRISTE?/ Demontarea propagandei austeritatii: GRECII MUNCESC MAI MULT DECAT GERMANII/ Imprumutul catre FMI: 70% din datoria publica a Romaniei!

7-06-2011 14 minute Sublinieri

Zeci de mii de greci au participat duminică seara la un miting de proportii impotriva austeritatii, organizat in centrul Atenei, la apelul “Indignatilor”, o miscare alternativa de rezistenta similara celei din Spania. Conform politiei, mai mult de 50.000 de persoane s-au adunat duminica seara in piata Syntagma, in fata Parlamentului, scandand “Hotii, hotii“.

La Salonic, 3.000 de persoane au participat la un protest similar, raspunzand unui apel european difuzat in principal prin intermediul retelelor sociale, scrie Mediafax. Mitingul de la Atena a fost cel mai important organizat de la inceperea manifestatiilor convocate de “Indignatii” greci. Multimea a purtat drapele elene, dar si spaniole, portugheze, tunisiene si argentinene. “Voi aveti o boala, noi avem solutia. Revolutia“, scria pe unul dintre bannerele purtate de demonstranti.

Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au acceptat vineri o suplimentare a ajutorului pentru Grecia, in schimbul unor noi constrangeri financiare si a unei accelerari a privatizărilor. Cele trei institutii au deblocat deja, in mai 2010, un imprumut de 110 miliarde de euro pentru Grecia, aflata la acel moment intr-o situatie critica.

Liderul miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat că a primit ameninţări cu moartea din Grecia, unde măsurile de austeritate impuse în schimbul unui ajutor financiar extern sunt foarte nepopulare, relatează AFP. “Ce li se poate spune grecilor? Este o întrebare bună pe care mi-o adresez adeseori, deoarece primesc multe mesaje de la greci. Inclusiv ameninţări cu moartea“, a dezvăluit Juncker în cursul unei audieri în faţa unei comisii a Parlamentului european de la Strasbourg.

Grecia, apăsată de o enormă datorie şi incapabilă să se refinanţeze pe pieţele financiare care îi cer dobânzi prea mari, a obţinut anul trecut din partea europenilor şi Fondului Monetar Internaţional promisiunea unui împrumut de 110 miliarde de euro pe trei ani, în schimbul unui plan de austeritate pentru a încerca reformarea finanţelor sale publice. Ţara pare hotărâtă să obţină o nouă prelungire, dar în schimbul unui control mai drastic asupra cheltuielilor ţării şi a unor noi sacrificii bugetare.

Duminică, zeci de mii de greci au participat din nou la o reuniune de amploare dar paşnică, împotriva măsurilor de austeritate, în centrul Atenei. Mai multe greve generale au avut deja loc, iar liderii ţării sunt acuzaţi de spoliere, în special cauza importantelor privatizări cerute de creditori “Cu cât vor fi mai multe privatizări, cu atât mai mici vor fi sacrificiile impuse grecilor de rând”, a subliniat Juncker.

Altădată una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Europa, Grecia astăzi “butoiul cu pulbere” din regiune. Demonstraţii, greve, măsuri de austeritate, privatizări, împrumuturi sau ajutor internaţional sunt sintagmele cele mai folosite în prezent atunci când subiectul este “Grecia”. Cu o datorie externă de peste 160% din produsul intern brut, Grecia este statul din zona euro cel mai expus riscului de a intra în faliment.

În aceste condiţii, după ce nu a reuşit să vândă vreun activ de la aprobarea programului de finanţare de 110 miliarde de euro de acum un an, Grecia s-a angajat să accelereze privatizările şi să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015. Programul de privatizare în valoare de 50 miliarde de euro aprobat de guvernul Greciei reprezintă doar circa 20% din totalul activelor deţinute de guvern, care ar putea fi vândute pentru a obţine numerar, că parte a eforturilor de reformare a ţării.

„Grecia este un caz special, este un guvern care are un portofoliu extraordinar de active. Acest fapt crează o oportunitate care nu există în altă parte”, a afirmat Antonio Borges, director pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional. Analiştii apreciază că strategia Greciei de a vinde companiile care au pierderi este una rezonabilă, fiind o decizie înţeleaptă să mai aştepte, în speranţa că pieţele îşi vor reveni, înainte de a scoate la vânzare activele mai profitabile.

Astfel, guvernul îşi va vinde participaţiile la companiile OTE Telekom, Postbank, porturile din Atena şi Salonic, compania de furnizare a apei din Salonic, un aeroport din Atena sau la subsidiarele internationale ale bancilor elene în cadrul programului de privatizare. Executivul elen nu a dat foarte multe detalii în privinţa preţurilor pentru aceste active ori despre calendarul vânzărilor.

(…)

  • Money.ro:

FMI şi UE cer aplicarea urgentă de reforme în Grecia

FMI a cerut Greciei să implemeteze de urgenţă reformele convenite în acordul de împrumut prin care statul elen a fost salvat de la faliment. De la sfârşitul anului trecut, procesul de reformare a scăzut puternic din turaţii, a criticat reprezentantul FMI Bob Traa, la o conferinţă bancară la Atena. El a subliniat că Grecia se află în prezent la o răscruce. Anterior, şeful Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a arătat la rândul său că Atena trebuie să implementeze programul strict de austeritate înaintea unei decizii privind noi ajutoare pentru statul grec.

În pofida protestelor masive ale populaţiei, guvernul socialist al premierului Giorgos Papandreou vizează doar în 2011 economii suplimentare de peste şase miliarde de euro. Parlamentul elen se va pronunţa luna aceasta asupra pachetului de austeritate. În urmă cu un an, Grecia a primit un credit de urgenţă de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Aprobarea de către FMI a noii tranşe pentru Grecia depinde de luarea unor decizii dificile în Europa

Aprobarea de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a viitoarei tranşe de împrumut pentru Grecia este condiţionată de luarea unor decizii dificile în Europa, a avertizat marţi şeful misiunii FMI în Grecia, Bob Traa, transmite Reuters. Un oficial elen a declarat pe de altă parte că guvernul se aşteaptă ca Parlamentul să voteze până la sfârşitul lunii iunie planul de austeritate pe termen mediu, de care depinde un nou ajutor financiar internaţional. Traa a spus însă că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, înainte ca FMI să aprobe furnizarea de fonduri Greciei.

“Cred că este un summit în Europa, în iunie, la care trebuie sparte nişte nuci tari. Trebuie să ia unele decizii, iar apoi vom merge în board-ul nostru şi vom aproba furnizarea viitoarei tranşe la începutul lui iulie”, a spus Traa la o conferinţă bancară. Oficialii UE încearcă să găsească o soluţie pentru necesarul de finanţare al Greciei din următorii câţiva ani, care să evite intrarea ţării în incapacitatea de plată, dar să transfere o parte din costuri sectorului privat. “Trebuie decis cum să fie acoperite componentele finanţării. Nu este ceva ce putem face împreună”, a explicat oficialul FMI. Programul de salvare, de 110 miliarde de euro, convenit de Grecia cu UE şi FMI anul trecut, se baza pe revenirea ţării pe piaţa financiară internaţională în 2012, dar acest lucru nu este posibil.

Noul plan de susţinere nu este finalizat, dar porneşte de la ideea ca necesarul de finanţare să fie acoperit cu un mix de noi împrumuturi din partea UE şi FMI, măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, majorare a impozitelor şi vânzări de active ale statului elen, dar şi cu participarea voluntară a creditorilor privaţi. Un director al agenţiei Moddy’s a declarat marţi că este dificil de imaginat cum ar putea fi voluntară rostogolirea datoriilor de către creditorii privaţi, iar din acest motiv este probabil ca procesul să fie considerat drept un default (incapacitate de plată). Traa a avertizat că o restructurare majoră a datoriilor elene ar crea probleme în zona euro, dar a indicat că FMI este deschis altor soluţii.

“Prelungirea termenelor de plată, spre exemplu pentru împrumuturile din partea partenerilor europeni şi FMI, este rezonabilă. Este o problemă tehnică, care poate fi discutată”, a arătat el. Grecia a obţinut deja o prelungire a perioadei în care trebuie să returneze împrumuturile de la UE. FMI este la rândul său dispus la o măsură similară, dar are nevoie mai întâi de un acord cu UE. Datoriile suverane ale Greciei totalizează 340 miliarde de euro, respectiv 150% din PIB, iar Traa a spus că Grecia trebuia să îşi rezolve urgent problemele.

(…) De altfel, în Zona Euro se pot identifica 2 scenarii extreme: uniunea politică sau destramărea! În ultimele trimestre autoritățile europene au implementat unele măsuri în spiritul uniunii politice. Iar președintele Băncii Centrale Europene – J.C. Trichet – vorbea săptămâna trecută despre înființarea unui Minister European al Finanțelor Publice. (…)

Noul plan de asistenţă financiară pentru Grecia presupune ca o parte dintre cei care au împrumutat statul să nu-şi primească banii înapoi la timp. Grecii sunt tot mai aproape de o nouă salvare de urgenţă. Oficialii Uniunii Europene finalizează acum ultimele detalii ale noului împrumut pentru Atena. Cu toate că evită cuvântul „restructurare”, oficialii Uniunii Europene şi cei eleni vor ca datorii în valoare de 30 de miliarde de euro să fie plătite după termen.

Practic, creditorii Atenei din sectorul privat ai vor fi nevoiţi să înlocuiască aceste împrumuturi cu unele noi, cu o perioadă de rambursare mai lungă. Potrivit unui document al ministerului german al Finanţelor, publicat de cotidianul german „Die Welt” şi confirmat ulterior de un oficial european, negociatorii au propus o prelungire de şapte ani pentru datoriile care ajung în curând la scadenţă. Procesul de înlocuire a datoriilor ar putea începe chiar din iulie, dacă miniştrii de Finanţe din grupul euro vor aproba noul împrumut la întâlnirea de la 20 iunie.

BCE se opune iniţiativei

Mai mulţi oficiali europeni, prezenţi săptămâna trecută la Viena pentru a negocia condiţiile noului împrumut, au declarat că speră ca această măsură să scutească Grecia de plăţi în valoare de 30 de miliarde de euro în următorii trei ani. În rândul oficialilor înalţi din UE, această abordare capătă tot mai mult sprijin. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană, care ar urma să fie un jucător-cheie în acest plan, se opune iniţiativei. Practic, planul presupune ca Grecia să intre, pentru o perioadă scurtă şi controlată, în default, ceea ce ar marca prima dată când o ţără din zona euro nu-şi onorează datoriile la timp, notează „The Wall Street Journal”.

Planul trebuie aprobat întâi de miniştrii de Finanţe şi, apoi, de către liderii de stat la o întâlnire care va avea loc la sfârşitul acestei luni. Unul dintre principalii susţinători ai acestei abordări este Germania, care insistă ca sectorul privat să poarte o parte din povara pachetului de asistenţă financiară pentru Grecia. În urmă cu un an, tot nemţii erau cei care refuzau să participe la acordul de urgenţă pentru Atena fără implicarea Fondului Monetar Internaţional. În mai 2010, grecii au semnat un acord de finanţare în valoare de 110 miliarde de euro cu UE şi FMI.

Nemţii au cea mai mare expunere pe Grecia

Băncile germane sunt cei mai mari creditori ai guvernului de la Atena. La sfârşitul lui 2010, acestea deţineau obligaţiuni guvernamentale elene în valoare de 22,7 miliarde de dolari, potrivit datelor pentru Băncii pentru Reglementări Internaţionale. Astfel, instiuţiile bancare germane ar putea fi unul dintre principalii negociatori în cadrul discuţiilor pentru noul acord, notează Bloomberg. Expunerea băncilor franceze la datoria grecilor se ridică la 15 miliarde de dolari. În total, băncile deţin obligaţiuni guvernamentale greceşti în valoare de 54,2 miliarde de dolari. Din această sumă, 96% este deţinută de creditori europeni.  30 de miliarde de euro este valoarea datoriilor pe care Atena le-ar putea plăti cu o întârziere de până la şapte ani.

  • Hotnews:

Bloomberg: Bancile germane si franceze, in topul creditorilor Greciei

Francezii si germanii vor dicta modul in care datoria Greciei va fi restructurata. Motivul: bancile lor detin doua treimi din obligatiunile grecesti

Sud-europenii muncesc mai mult decat germanii – arata rezultatele unui studiu ce o contrazic pe Merkel

Europenii din sudul continentului muncesc mai mult si timp mai indelungat decat germanii, releva un studiu, ce contrazice recentele declaratii facute de cancelarul german Angela Merkel, care i-a acuzat pe greci, spanioli si portughezi ca ar fi “lenesii Europei”, transmite AFP. Un studiu statistic publicat de economistul sef al bancii franceze Natixis, Patrick Artus, arata ca germanii muncesc mai putin intr-un an si pe parcursul vietii fata de locuitorii din sudul Europei si ca, de asemenea, germanii nici nu muncesc mai intens decat vecinii lor.

Studiul, bazat pe rapoartele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si datele Eurostat, dezvaluie ca durata de munca anuala a unui german este de 1.390 de ore, substantial mai mica decat a unui grec (2.119 ore), a unui portughez (1.719 ore) sau a unui spaniol (1.654 ore).  Un

Parodia cu Hitler aplicata situatiei Greciei: http://www.youtube.com/watch?v=l-ixJFOTx2M

francez lucreaza 1.554 de ore pe an, potrivit studiului publicat luni.

“Productivitatea Germaniei pe cap de locuitor se mentine apropiata de media productivitatii muncii in tarile din Europa de Sud. Rata productivitatii pe ora lucrata este peste medie, dar nu mai buna decat cea din Franta sau Grecia”, se mentioneaza in studiu. Cu toate ca varsta de pensionare este mai ridicata in Germania – in prezent de 65 de ani, urmand sa creasca la 67 de ani – portughezii si spaniolii muncesc mai mult pe parcursul vietii. Varsta reala de pensionare in aceste tari este de 62,6 respectiv de 62,3 – fata de 62,2 varsta medie efectiva de pensionare la germani. Varsta reala de pensionare pentru greci este de 61,5 si se asteapta sa creasca la 62,5 pana in 2015, in urma programului de austeritate impus de guvernul elen, care a stabilit ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani.  Numai francezii (60 de ani) si italienii (60,1) se pensioneaza, in medie, cu doi ani mai devreme decat germanii, mai sustine studiul.

Luna trecuta, cancelarul german Angela Merkel a criticat concediile si sistemele de pensii ale tarilor din Europa de Sud, pe care le considera prea generoase. “Ar trebui ca in tari ca Grecia, Spania, Portugalia sa nu se iasa la pensie mai devreme ca in Germania, ca toata lumea sa faca putin aceleasi eforturi, este important”, a declarat Merkel. “Nu putem sa avem o moneda comuna iar unii sa aiba concediu din plin si altii putin, pe termen lung acest lucru nu functioneaza”, a mai spus ea.

România este pe primul loc în ceea ce priveşte valoarea acordului cu FMI comparativ cu valoarea datoriei publice din anul anterior primirii împrumutului. Cele 12,95 mld. euro luate de la FMI reprezintă echivalentul a aproape 70% din datoria publică din 2008, conform calculelor ZF.

România este pe locul patru în lume în funcţie de valoarea împrumutului de la FMI, dar până la izbucnirea crizei datoriilor din zona euro a fost ţara care a luat cei mai mulţi bani de la Fondul Monetar Internaţional ca urmare a turbulenţelor cauzate în economia mondială de căderea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în toamna lui 2008, conform unei analize a consilierului primului-ministru Andreea Paul Vass.

România a primit în mai 2009 un ajutor financiar în valoare de 20 mld. euro, din care 12,95 mld. euro (17,1 mld. dolari) au venit de la FMI. Cele trei ţări din zona euro care au fost salvate de la intrarea în incapacitate de plată cu ajutorul UE şi FMI, adică Grecia, Portugalia şi Irlanda, au semnat în ultimul an acorduri cu FMI în valoare de 30 mld. euro, 26 mld. euro, respectiv 22,5 mld. euro.

Aceşti bani fac parte dintr-un pachet de finanţare mai cuprinzător la care participă şi Uniunea Europeană, care dă cea mai mare parte a banilor. Valoarea împrumutului de la FMI per capita este în cazul României de aproape 800 de dolari (600 de euro), mult sub cea a unor ţări precum Islanda (6.541 de dolari, 4.940 de euro), Irlanda (5.030 de euro) sau Grecia (2.650 de euro).

Râncedul şi otrăvitorul sol

„De îndată ce FMI are la mână un guvern, îl îmboldeşte, îl împinge şi-l ademeneşte să ducă la îndeplinire râncedele, chiar otrăvitele sale reţete din trecut: liberalizaţi toate pieţele, generaţi lichidităţi vânzând rapid străinilor activele naţionale, privatizaţi tot ce mai are statul, altfel spus, curmaţi posibilitatea Guvernului de a mai coordona dezvoltarea economică a ţării“, scriu Yvan Allaire şi soţia sa, Mihaela Fârşirotu, într-o scrisoare care începe prin „Dragă domnule Jeffrey Franks“. Adresată FMI, scrisoarea a fost trimisă „spre ştiinţă“ – degeaba, pesemne! – preşedintelui României Traian Băsescu, prim-ministrului Emil Boc, guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului.

Mai patrioţi decât patrioţii

Prof. dr. Yvan Allaire – considerat de Financial Post Magazin drept „unul dintre cei şase guru economici ai Canadei“ – este membru al Academiei de Litere şi Ştiinţe a Societăţii Regale a Canadei (echivalentă a Academiei), este director al Institutului pentru Guvernanţa Organizaţiilor Private şi de Stat din Montreal (IGOPP), titular al Catedrei de Management la Universitatea din Montreal (UQAM) şi membru în Consiliul Forumului Mondial Economic de la Davos. Prof. dr. Mihaela Fârşirotu este titular al Catedrei de Strategia Administrării Firmelor tot la UQAM şi în 1993 a creat la Bucureşti prima şcoală MBA româno-canadiană la ASE, coordonându-i activitatea până în 1997. Autorităţi în materie de economie de ale căror opinii, argumente, previziuni şi sugestii ţin cont Guvernul Canadei şi alţi decidenţi mondiali, domniile lor au scris şi oarece cărţi de specialitate în care talentul literar, pertinenţa ştiinţifică şi bunul-simţ fac casă bună: Black Markets and Business Blues, Propos de Gouvernance şi Pledoyer pour un Nouveau Capitalisme. Pe coperta celei de a doua cărţi scrie alb pe negru: „Înainte, în timpul şi după criza financiară 2007-2008“. Da, aţi citit bine, Canada, ţara unde sfaturile lor sunt ascultate şi aplicate, nu a prea resimţit criza şi a ieşit din ea… Mă înşel eu, sau România lui Jeffrey Franks, Băsescu, Boc şi Udrea este în plină criză la jumătatea lui 2011?

Boc, un covor roşu pentru pantofi găuriţi

În 23 mai 2011, prof. Yvan Allaire a conferenţiat, în aula magna a Academiei Române, despre necesitatea intervenţiei statului în reglarea pieţelor. Scopul intervenţiei statului: dirijarea rezultatelor economiei unei ţări în favoarea cetăţenilor acesteia, reducerea influenţei nefaste a ingineriilor financiare şi a marilor companii asupra deciziilor guvernamentale. Altcumva spus, a arătat cu degetul ferm şi la vedere spre cei vinovaţi de generarea şi prelungirea crizei capitalismului neoliberal, subliniind şi caracterul profund imoral al acestuia. În cursul conferinţei, Ion Iliescu a luat notiţe, postând apoi pe blogul personal un rezumat echilibrat al acesteia, iar oranjeria de la Cotroceni, prin glasul jurnalistei Lidia Moise de la TVR, şi-a manifestat dezacordul. O adevărată pişcătură de ţânţar în blana unui urs sapienţial. Faptul era de aşteptat: prin spusele sale, prof. Allaire deconspirase transformarea Guvernului Boc într-un covor roşu pe care călcaseră pantofii scâlciaţi şi găuriţi ai lui Jeffrey Franks. (…) (Nicolae R. Dărămuş)

Legaturi:

Politica de austeritate a guvernului grec, “salutată” cu iaurturi şi fructe la Atena

Mai multe zeci de manifestanţi au lansat injurii şi diverse proiectile joi seara la adresa purtătorului de cuvânt al guvernului grec, Georges Petalotis, care se ducea la o reuniune socialistă într-un centru pentru persoane vârstnice din Atena, relatează AFP, citând o sursă poliţienească.

Manifestanţii l-au interpelat pe Petalotis în momentul în care acesta sosea în centrul situat în cartierul Argyroupoli, iar forţele antiteroriste desfăşurate pentru a-l proteja au devenit ţinta unor tiruri cu iaurt şi fructe, potrivit aceleiaşi surse.
La terminarea reuniunii, dl Petalotis a fost evacuat prin uşa din spate întrucât mulţimea celor care doreau să-l “salute” crescuse între timp la câteva sute de persoane, oprite cu greu de forţe poliţieneşti desfăşurate suplimentar. “Ruşine, ruşine ! Ia elicopterul şi cară-te !”, scandau protestatarii. (…)

  • Money.ro:

Cum se pierde suveranitatea, exemplul grecesc

Care sunt diferenţele dintre Grecia şi România? Puţine! Deocamdată, circulă doar ca un zvon, dar după cum arată lucrurile există şanse maxime ca el să se materializeze: Agenţii internaţionale, cu şefi numiţi la nivelul UE, se vor ocupa de privatizarea activelor greceşti şi chiar de colectarea taxelor. (…)

Grecia are deja 50% şanse să intre în faliment

Agenţia de rating Moody’s a tăiat din nou ratingul Greciei şi a ridicat nivelul riscului de default la 50%. Între timp, oficialii europeni pun la cale un nou bailout.

Moody’s a tăiat ratingul Greciei de la B1 la Caa1, elenii “bucurându-se” acum de aceeaşi încredere ca statul comunist Cuba, potrivit Bloomberg. (sistemul de notare a agenţiilor de rating poate fi văzut aici) “Pe o perioadă de cinci ani, cam 50% dintre statele suverane, corporaţiile financiare şi non-financiare notate cu Caa2 şi-au îndeplinit serviciul datoriei. În jur de 50% au intrat în default (incapacitate de plată, n.r.)”, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating. Unele instituţii financiare vor avea probleme din cauza ratingului foarte redus al Greciei, datorită normelor care nu le permit să deţină hârtii atât de slab cotate. Băncile care deţin bonduri greceşti aflate atât de jos în categoria junk ar putea avea probleme în ochii investitorilor.

Băncile franceze au o expunere pe datoria suverană a Greciei de 37 miliarde euro, cele germane de 25 miliarde, cele engleze de 9 miliarde, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, citate de Reuters. Expunerea totală (privată şi suverană) a băncilor europene pe Grecia era de 165 miliarde euro în T3 2010, băncile franceze având cea mai mare parte cu 68 miliarde euro, urmate de cele germane cu 50 miliarde euro.Datoria statului grec este de 330 miliarde euro, iar o treime va ajunge la maturitate în 2013. Grecia a încheiat anul 2010 cu o datorie publică de 143% din PIB, iar în 2011 aceasta va ajunge la aproximativ 158% din PIB. Economia Greciei a înregistrat o cădere de 4,5% în 2010, iar pentru 2011 este previzionată o contracţie de 3,5% a PIB.

După ce ideea că datoria suverană a Greciei ar trebui să treacă printr-o restructurare (în care deţinătorii de bonduri să accepte pierderi, aşa-numitele haircuts) a prins contur, oficialii Băncii Centrale Europene au ameninţat că asta ar fi echivalentul unui default. BCE nu ar mai finanţa sistemul bancar grecesc, care ar intra în faliment, iar celelalte state cu probleme din grupul PIGS ar fi contaminate. În cele din urmă, furtuna financiară ar putea duce la sfârşitul Zonei euro.

Foarte mulţi economişti importanţi (Nouriel Roubini, Paul Krugman) susţin că Grecia este insolventă şi că cea mai bună soluţie pentru eleni ar fi restructurarea datoriei. Grecii ar trebui să primească o nouă tranşă din împrumut (20 miliarde euro) în iunie de care au nevoie cu disperare, pentru că fondurile statului se vor termina până pe 18 iulie. FMI nu poate elibera banii pentru că regulamentul de funcţionare nu îi permite dacă nu există garanţia că statul finanţat are resurse în următoarele 12 luni. Şi în 2012 Grecia ar trebui să se împrumute de pieţele internaţionale, lucru care nu se va întâmpla, dat fiind nivelul record la care au ajuns dobânzile la obligațiuni. Aşa că statul grec are nevoie de un nou bailout, de aproximativ 60 miliarde euro, la care oficialii europeni lucrează cu sârg acum.

Ultimele informaţii arată că nemţii vor ca Grecia să garanteze cu active următorul împrumut. De asemenea, procesul de privatizare de 50 miliarde euro ar trebui să se desfăşoare sub supervizarea creditorilor externi – UE, FMI şi BCE -, care ar urma să încaseze şi taxele plătite de contribuabilii greci.

Trichet: ar trebui să fie un Minister de Finanţe pentru zona euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean- Claude Trichet, a apreciat joi că guvernele din zona euro ar trebui să se gândească la înfiinţarea unui Minister de Finanţe pentru cele 17 state din zona euro, în condiţiile în care blocul se chinuie să soluţioneze criza datoriilor, transmite Bloomberg.

‘Ar fi prea curajos în domeniul economic, în care avem o piaţă unică, o monedă unică şi o singură bancă centrală, să avem un Minister de Finanţe în uniune?’ s-a întrebat Trichet în cursul unui discurs ţinut joi la Aachen (Germania).

Potrivit preşedintelui BCE, deşi noul Minister de Finanţe în zona euro nu ar administra în mod necesar un buget federal mai mare, el ar exercita totuşi o responsabilitate directă asupra a trei domenii. În primul rând ar exercita o supervizare a politicilor fiscale şi a politicilor de competitivitate. În al doilea rând, ar exercita responsabilităţile ramurii executive vis a vis de integrarea serviciilor financiare şi, în al treilea rând, ar reprezenta uniunea în rândul instituţiilor financiare intenaţionale.

De asemenea, Trichet s-a declarat în favoarea ideii ca autorităţile europene să aibă un drept de veto asupra unor măsuri bugetare adoptate la nivel naţional, în special în chestiunile care ţin de competitivitate şi cheltuieli majore, însă acest lucru ar presupune o modificare a tratatelor UE.

La data de 17 mai, miniştrii de Finanţe din zona euro l-au desemnat pe Mario Draghi pentru a deveni următorul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), la expirarea mandatului de opt ani al lui Jean-Claude Trichet, la data 31 octombrie 2011.

Pe ultima sută de metri a mandatului său președintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet își poate permite luxul de a spune (nu, nu lucruri trăznite sau glume cu papagali) ci adevărurile de care ceilalți se tem (evident despre euro)

Crearea unei monede unice precum euro a presupus de la bun început renunțarea la o parte din prerogativele naționale în domeniul politicii economico-financiare. Băncile naționale au devenit niște instituții decorative. Politicile monetare nu au mai fost gândite la Berlin, Paris, Roma ori Madrid ci la Frankfurt, un Frankfurt însă nu german ci european. Chiar și acolo unde rămânea loc pentru o decizie particulară a statului au fost impuse prin puterea Pactelor de Stabilitate și Creștere ținte privind deficitele și datoria.

Impunerea acestor ținte ținea de angajamentul luat de fiecare stat membru al Uniunii Monetare. Un angajament pe care însă unii l-au luat în serios iar alții nu. Aceasta este tragedia bunului comun numit euro. Euro a fost un succes până la criză. Pentru că până atunci nu contaseră decât deciziile Băncii Centrale Europene, și pentru că abaterile de la țintele stabilite în Pactele de Stabilitate și Creștere descriau probleme nu atât de grave ale statelor în cauză. Criza a arătat un lucru BCE nu este suficient pentru a asigura un viitor luminos pentru moneda unică. Nu este suficient pentru că succesul niciunei monede nu se poate baza doar pe o politică monetară corectă. Este nevoie și de o politică economică, și mai ales de una bugetară.

Dreptul statului de a-și decide singur politica bugetară, chiar și rerspectând țintele negociate cu ceialalți partneri din Uniunea Europeană, ssau chiar încălcându-le și asumându-și sancțiunile prevăzute de procedurile de deficite excesiv (și faulturile cu consecințele lor fac parte dintr-o strategie de joc) a fost considerat o „vacă sacră’’. Trichet omul care știe cel mai bine care sunt problemele monedei unice ne spune că ar trebui să renunțăm la aceast viziune dacă vrem să mai vorbim de euro în viitor. Ceea ce propune el este ceea ce știm și acceptăm de mult cu toți – pe lângă BCE euro are nevoie și de un Minister European de Finanțe.

Ar fi oare prea îndrăzneț, în domeniul economic, dacă având o singură piață, o singură monedă și o singură bancă centrală ne-am imagina un minister de Finanțe al uniunii?, s-a întrebat Jean Claude Trichet.

Sursă: Blomberg

Românii sunt printre cei mai îndatoraţi din lume, arată un studiu al prestigioasei companii de consultanţă The Gartman Letter, a omului de afaceri şi analist economic Dennis Gartman, citat de presa internaţională (cnbc.com). În medie, fiecare român va trebui să achite 778 de dolari (2.229 lei la cursul zilei, adică 1,5 salarii medii nete), pentru a acoperi datoria externă a României către Fondul Monetar Internaţional, care se cifrează, în acest moment, la 16,7 miliarde de dolari.

Cu această sumă, ţara noastră se plasează pe locul 2 între ţările îndatorate la FMI, în urma Greciei, care are de returnat Fondului 20,1 milirde de dolari – 1.778 dolari pe cap de locuitor. Ucraina este pe locul trei în topul Gartman, cu o datorie de 14,6 miliarde de dolari, dar, în medie, ucrainienii trebuie să achite 313 dolari Fondului. Irlandezii datorează, în medie, 1.767 dolari, iar ungurii 1.200 de dolari, devansându-i pe români, care ocupă locul patru, în topul datornicilor/cap de locuitor.


Categorii

Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “VALUL ”INDIGNATILOR” MATURA GRECIA: zeci de mii de demonstranti in Atena, mii in orasele de provinvicie. O tara de vanzare/ TRANSA DE IMPRUMUT PENTRU GRECIA, PRETEXT PENTRU ALTE DECIZII EUROCENTRISTE?/ Demontarea propagandei austeritatii: GRECII MUNCESC MAI MULT DECAT GERMANII/ Imprumutul catre FMI: 70% din datoria publica a Romaniei!

  1. Doamne, citesc si ma ingrozesc..Desi nu sunt o nestiutoare in “afcerile culiselor” , menite sa inrobeasca lumea, cazul greciei m-a scarbit astazi in asa masura incat am implorat Cerului sa nu lase murdaria sa degradeze mai mult obrazul omului si sa aduca sfarsitul..Asta nu e lume in care sa-mi doresc sa-mi cresc copiii si nici macar sa traiesc…Este iadul dezlantuit, revarsarea raului suprem si tot gunoiul umanitatii…Nu suport sa vad oameni adusi in stadiul de degradare , disperare si manipulare…si cand vad o batrana nenorocita la colt de strada cersind am o strangere de inima , dar cand vad astfel de scene cum am vazut in Argentina, Egipt sau Grecia mi se face fizic rau si am stari de voma si ameteala…Sunt o fire slaba, mi-e frica de durere dar nu suport nici durerea altora nici fizica , nici sufleteasca…Ma apuca furia si neputinta, si stau si ma gandesc…ca toata Creatia lui Ddumnezeu s-a supus voii Lui , desi animalele sunt considerate o specie inferioara , lipsita de inteligenta si nici macar nu cunosc cuvantul Sau, iar omul cununa Creatiei , avand inteligenta si discernand Binele de rau, mai mult avand ca indrumator pe insusi Domnul nostru, adica ridicat din stadiul de animal si adus aproape de Creator se comporta….surpriza..ca un animal josnic si sordid, facand de rusine si murdrind toata frumusetea Creatiei! Sper ca Dumnezeu sa-si intoarca fata cat de curand de la acest pamant bolnav si suferind, unde nevinovatii pier si sufera necunoscuti, natura se degradeaza nestiuta de nimeni, iar omul a ajuns nimic mai mult ecat o marfa, degradat si viciat! Imi cer scuze dar sunt foarte afectata de toata mizeria mica si mare din jurul nostru…Parca se revarsa rauri de rau…Pacea o mai gasesc in tacere si in rugiune…Dar nici harul linistii si al rugaciunii nu ma mai cuprinde, ca sunt prinsa in duhul lumii, in suparare, indignare, furie, neputinta si intr-un final…ura..fata de cei care tin in maini milioane, miliarde de vieti, printre care copii nevinovati , batrani neputinciosi si bolnavi psihic lipsiti de aparare si pe care-i vand ca pe o cireada de vite fara macar o tresarire pentru un pumn de bani , pentru inca o dezvaluire “miraculoasa” a stiintei, sau pentru recunoastere personala…Si ma intreb cat am contribuit si eu, fiecare de fapt cate putin la aceasta stare si cate vor atarna, cate vieti nevinovate chiar si pe mainile noastre si ma mai intreb ce e de facut…Ce se mai poate face? Cu aceasta lume nebuna…

  2. @dana:

    Da, si cand te gandesti cum este si propriul nostru “caz”…http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/07/razboiul-impotriva-medicilor-strategii-de-manual-de-manipulare-a-opiniei-publice-in-conflictul-dintre-cnas-si-asociatiile-medicilor-de-familie-care-sunt-mizele-care-vor-fi-consecintele/

    Din care aici e doar o fateta. Intr-adevar n-avem alta scapare decat sa strigam la Dumnezeu, sa ne adunam toata durerea si sa o punem inaintea lui.

    Sper ca Dumnezeu sa-si intoarca fata cat de curand de la acest pamant bolnav si suferind, unde nevinovatii pier si sufera necunoscuti, natura se degradeaza nestiuta de nimeni, iar omul a ajuns nimic mai mult ecat o marfa, degradat si viciat! Imi cer scuze dar sunt foarte afectata de toata mizeria mica si mare din jurul nostru…Parca se revarsa rauri de rau…Pacea o mai gasesc in tacere si in rugiune…Dar nici harul linistii si al rugaciunii nu ma mai cuprinde, ca sunt prinsa in duhul lumii, in suparare, indignare, furie, neputinta si intr-un final…ura..fata de cei care tin in maini milioane, miliarde de vieti, printre care copii nevinovati , batrani neputinciosi si bolnavi psihic lipsiti de aparare si pe care-i vand ca pe o cireada de vite fara macar o tresarire pentru un pumn de bani , pentru inca o dezvaluire “miraculoasa” a stiintei, sau pentru recunoastere personala…Si ma intreb cat am contribuit si eu, fiecare de fapt cate putin la aceasta stare si cate vor atarna, cate vieti nevinovate chiar si pe mainile noastre si ma mai intreb ce e de facut…Ce se mai poate face? Cu aceasta lume nebuna…

    Da, aici va intelegem perfect, si este EXACT lupta pe care o avem de dus, asta in cazul in care nu suntem dintre cei nepasatori, indiferenti la zbuciumul lumii, sau dintre cei care privesc lucrurile ideologic, nemaipunandu-si macar problema ca sunt crestini deci nu doar ca nu trebuie sa urasca, dar trebuie sa ajunga sa IUBEASCA inclusiv pe vrajmasi. Aceasta este, asadar, lupta noastra, a dobandi compasiune si a o putea simti, prin harul lui Hristos, inclusiv fata de cei care ne fac rau… Si nu e usor, asa cum ati scris si dvs. Insa nu putem spune ca Dumnezeu sa isi intoarca Fata Sa de la noi, caci atunci ceasul va fi al stapanitorului acestei lumi, si deja este. Insa Dumnezeu niciodata nu isi va intoarce Fata Sa de la noi, doar pentru noi a venit, pentru noi S-a Rastignit, a Inviat si S-a Inaltat, ca sa ni-L trimita pe Mangaietorul, Duhul Adevarului, TOCMAI CA SA NU NE LASE ORFANI.

    Sfarsitul lumii va veni atunci cand nu vor mai exista rugatori pentru lume. Dar ce inseamna rugatori pentru lume? Inseamna acei oameni care si-au largit inimile intr-atat incat simt in ei insisi toate durerile celor care sufera nestiuti si nemangaiati pe acest pamant, toate victimile nedreptatilor de tot felul de care ne sunt pline urechile tot mai mult pe zi ce trece. Rugatori pentru lume nu inseamna, asadar, doar ca inalta cuvinte despre lume inaintea lui Dumnezeu, ci sa adune in ei toate aceste dureri si pacate si sa le inalte in rugaciunea dureroasa a inimii catre Hristos cel Rastignit. Asa rugatori a fost, de pilda, Cuviosul Sofronie, Sfantul Siluan si atatia altii. Si de ce va veni sfaristul cand nu vom mai avea astfel de rugatori? Pentru ca toate aceste dureri, nemafiind asumate, nemaifiind adunate in inima simtitoare a unui om duhovnicesc, ele se vor aduna ca norii urgiei deasupra noastra. Si atunci nimeni nu ne mai poate scapa de mania lui Dumnezeu, care sunt, de fapt, toate nedreptatile si pacatele care, aruncate ca pietrele in sus, cad inapoi distrugand totul.

    Si da, avem si noi o contributie la aceasta urgie, daca ne pietrificam inimile, fie prin retragerea egoista in coltisorul nostru, fie prin ideologizare.

  3. sa nu-i invinuim pe oameni, ei sunt cei mai putin vinovaţi. cu totul altcineva sta in spate.
    vrajmasul nostru nu este un om cu trup, ci un duh netrupesc – cel viclean -.

    parca nicicand in istorie raul nu a fost mai dezlantuit si -eu- omul mai departat de Izvorul Vietii care este Dumnezeu

  4. @Dana

    Cu durere in suflet o spun: nu cred ca am ajuns inca sa vedem “iadul dezlantuit si revarsarea raului suprem”. Cred ca in pofida nevredniciei noastre, ar trebui sa ne rugam cu toata puterea ca Dumnezeu sa nu-si intoarca fata Sa de la noi si sa ne dea inca timp de pocainta si sa ne lumineze pe toti ca sa ne intoarcem la El.
    Ispita de a deznadajdui e mare, si eu am avut de multe ori aceasta incercare. Dar cred ca nu trebuie sa ajungem in acest punct. Dumnezeu poate oricand schimba cursul lucrurilor intr-un fel sau in altul…de cate ori am avut tendinta sa deznadajduiesc Dumnezeu mi-a aratat ca sunt inca oameni care Il cauta, care Il iubesc , care se lupta sa ramana oameni…

  5. @ Admin : Multumesc frate, pentru rabdare , am spus o mare prostie mai sus fara nicun pic de discernamant duhovnicesc am scris la suparare Din pacate credinta mea nu e atat de cladita incat sa-mi pot controla furia si supararea atunci cand vad atatea nedreptati , si intuiesc mult mai multe si mult mai ticaloase care sunt ascunse de ochii nostri..dureri nespuse, dar simtite caci toate aceste calamitati, nenorociri si orori nu vin “din senin”…Iar faptul ca nu mai pot indura e un sentiment izvorat cred, din rasfat, si prea mult bine ca inca nu am trait nici macar o piscatura de tantar in comparatie cu patimile lui Iisus , a Sfintilor si Marturisitorilor nostri . Cer iertare. De asemenea ma intreb cat din dorinta mea de initiativa e reala sau izvoraste din slava desarta , dorinta de a face bine pentru stima mea de sine , dar ce as face intr-o situatie critica de actiune concreta…As putea sa marturisesc? Sau sa-mi ofer viata pentru Hristos? Increderea mi-o indrept catre Dumnezeu si Il rog sa ma intareasca in credinta …caci daca mi-as cerceta sufletul ma tem ca raspunsul nu ar fi deloc demn de un crestin ortodox. Iertare! Comunitatea aceasta ma ajuta mult si va multumesc tuturor pentru munca de cercetare si informare! Sunteti una din luminetele care mai licaresc in bezna…

  6. BUCOVINA PROFUNDA si ASCOR Suceava
    organizeaza conferinta

    Ultimul Roman dintre Sfintii Parinti
    Parintele Dumitru STANILOAE

    conferentiaza
    Pr.prof.dr. Florin Grigorescu
    autor al unei teze de doctorat cu titlul
    “Personalitati contemporane: DUMITRU STANILOAE (1903-1993)”

    joi, 9 iunie 2011, ora 17.00
    Sala de conferinte a Arhiepiscopiei
    SUCEAVA

    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/06/07/staniloae-ultimul-roman-dintre-sfintii-parinti-conferinta-la-suceava/

  7. @dana:

    Totusi sa incercam sa cautam si linistea, si mai ales sa cautam sa vedem purtarea de grija a Domnului Iisus Hristos in toate. Slava Domnului sa gasesti acest site folositor. Sa ne nevoim insa, dupa puterile noastre, sa dobandim din mila cereasca, prin Tainele Bisericii, pentru ca de acolo dobandim si lumintele harului ce singure ne pot calauzi in bezna ce sa va lasa in curand peste lume.

  8. Se intampla cumva, ca si cum cineva (stim cine) si-a propus sa ne indigneze la maxim, un experiment social de strangere cat mai tare a surubului nu doar pentru a urmari efectul asupra maselor in acest gen de situatie limita, cat de mult putem rezista psihic, dar mai mult pentru a crea neincredere, haos si dezordine, disperare, teama pentru ziua de maine, pentru a ne bulversa si a lua si ultima farama de liniste si pace din sufletele noastre si intr-un final pentru a induce… DEZNADEJDEA, care este cea mai rea dintre toate. Fireste se urmareste izbucnirea de revolte, si stari conflictuale, dar nu doar la nivel de mase ci si la nivel individual, tulburarea pacii interioare, pentru ca atunci cand suntem tulburati, gasim mai greu puterea de a ne mai putea ruga.

    Iar actualul sef al statului a fost si este exact persoana potrivita pentru a pune in practica aceasta politica a haosului. Ne putem aminti cum a cultivat dezbinarea intre diferitele categorii socio-profesionale (pensionari vs. angajati, bugetari vs. lucratori privati, medici vs. pacienti, etc.). Actualii guvernanti au sfidat populatia cu tot felul de masuri aberante, neavand pt aceasta nici cea mai mica jena sau tresarire, politicile de taiere in “carne vie” a salariilor (inclusiv cele mai mici) in timp ce se consturiesc la preturi de zece ori mai mari decat pretul pietei tot felul de proiecte lipsite de orice sens si utilitate (parcuri la tara, unde oricum oamenii au parte de poienite si aer curat, sali de sport in sate depopulate, stadioane in panta in comune unde locuiesc doar batrani, patinuare, bazine de inot foarte scumpe dar neutilizabile pt ca necesita personal, dar care nu poate fi angajat pentru ca exista o lege care blocheaza noi angajari in sectorul public – si toate astea adunand o multime de bani, desi se motiveaza lipsa banilor pentru inchiderea spitalelor din “lipsa de fonduri”. La fel, incurajarea medicilor de a pleca din tara tocmai de catre presedintele statului care in loc sa dea macar o aparenta de speranta, pare ca ne induce sadic o stare de disperare, concedierea profesorilor cu vechime pe motive de varsta, tocmai a acelora carea au experienta si sunt foarte valorosi, etc, etc.)

    Nici nu se mai straduieste nimeni sa ascunda ceea ce se intampla, totul este deja pe fata, cat se poate de explicit, vremuri grele ne asteapta, sa ne rugam la Bunul Dumnezeu sa pastreze macar starea de pace, atat cat mai este si sa ajute sa nu ne pierdem in toata aceasta valtoare a evenimentelor care se napustesc peste noi. Sa ne pastram cat putem curatenia sufleteasca si sa ne rugam unii pentru altii, rugandu-l pe Domnul sa ne mai dea inca timp de pocainta.

  9. Tare mi-e teama ca toate proiectele lipsite de orice sens si utilitate (parcuri ,bazine de inot,….etc) in locatii nepotrivite sunt numai aparent lipsite de sens si utilitate.
    Coroborate cu celelalte masuri cinice indreptate impotriva romanilor, le vad mai curand ca facand parte dintr-un plan diabolic de pregatire a ambientului pentru cei care vor veni sa locuiasca aici dupa ce marea majoritate dintre noi vom fi stransi in locatii bine imprejmuite , deportati si asa mai departe.
    Ca le construiesc deja , inseamna ca lucrurile merg repede!

  10. @AnaR:

    Totusi, sa nu mergem prea departe cu imaginatia. Chiar sunt multe proiecte lipsite de sens si atat, sau, ma rog, au singurul sens de a fi cheltuiti niste bani. Si daca ne vor duce pe toti, asa, cu marea majoritate, cine va mai face galerie in stadioanele construite acolo? 🙂 Nu, marea majoritate va ramane acolo unde au ramas mereu marile majoritati, la baza regimurilor de tot felul si de toata culoarea.

  11. Multumesc admin! CHIAR asa credeam!
    Multumesc ca mi-ati atras atentia ca am luat-o pe aratura! E bine.

  12. 🙁

  13. … stati linistiti oameni buni , totul e bine, ciclic normal, evolutiv si autodeterminant …
    V-o spune unul din marii “discreti” ai Romaniei …

    http://www.bloombiz.ro/finante/profetiile-de-la-nostradamus-la-roubini_1491395

  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Sinteza money.ro: ECONOMIA GLOBALA E IN PRAGUL UNUI NOU DEZASTRU
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Atentie la focul grecesc! GRECIA – INGROPATA DE VIE DE ORGANISMELE INTERNATIONALE – a ajuns cea mai slab cotata tara din intreaga lume, sub tarile lumii a treia!
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) Proteste violente in Atena si greva generala impotriva austeritatii
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare