RAZBOIUL IMPOTRIVA MEDICILOR: strategii de manual de manipulare a opiniei publice in conflictul dintre CNAS si asociatiile medicilor de familie. CARE SUNT MIZELE, CARE VOR FI CONSECINTELE?

7-06-2011 12 minute Sublinieri

ROMANIA, FARA MEDICI IN 11 ANI

40% din cabinetele medicilor de familie riscă să dispară

”Asistăm la o campanie inacceptabilă de blamare a medicilor, de lansare de fumigene, de încercare de manipulare a pacienţilor impotriva medicilor”. (Dr. Vasile Astarastoae)

Afis propagandistic stalinist din perioada in care liderul totalitar declansase o prigoana impotriva medicilor

Daca cineva vrea sa faca un studiu de caz despre cum se poate umili, infrange, subordona si transforma o categorie sociala intr-o clasa de functionari obedienti ce aplica orbeste directivele conducerii autoritariste atunci cazul ”razboiului CNAS-medicii de familie (si specialisti)” este cel mai potrivit.

CNAS, aceasta organizatie care inghite banii amarastenilor care platesc pentru servicii de sanatate ca sa le spuna ca trebuie sa se multumeasca cu spitalele desfiintate, cu internarile pe sponci si cu medicamentele compensate doar in cazuri rarissime si oricum ieftine, acest CNAS care aplica prioritar un program stupid de informatizare ce nu aduce alt efect decat controlarea abuziva a medicilor si pacientilor, joaca in acest studiu de caz, de manual, rolul maciucii prin care se da lovitura de gratie unui sistem sanitar deja grevat de mari probleme.

Asadar. Care este scopul CNAS si al Ministerului de Sanatate? Pai scopul este sa restranga la maximum serviciile de sanatate, adica sa taie cat mai mult din fondurile destinate spitalelor si tratamentelor, precum si din fondurile destinate medicilor. Principiul este: cat mai putine resurse cheltuite pentru sanatate! Alaturi de acest obiectiv se aplica altul: informatizarea sistemului: cardul de sanatate+sistemul informatic, adica, bolnavilor cat mai mult control. Deci, la resurse putine, control cat mai drastic!

Nu se poate aplica un astfel de program malthusian de transformare a serviciilor medicale in ceva la care ai acces doar daca accepti conditiile draconice de evidenta si doar daca nu te afli in zone oricum defavorizate, sarace sau daca apartii unor paturi sociale mai putin rasarite (asa cum suntem majoritatea dintre noi) decat daca ai la indemana niste medici obedienti. Asadar, actualul razboi al CNAS cu medicii de familie si specialisti se explica prin obiectivele generale ale sistemului sanitar romanesc, obiective care decurg, de altfel, direct de la FMI si UE.

In acest razboi CNAS a folosit toate armele murdare din dotare ale propagandei de denigrare a medicilor. Mesaje tari, formule care raman tintuite pe retina memoriei cititorului (mai ales ca multi au nemultumirile si experientele proprii traumatice cu sistemul sanitar) cum ar fi concubinaj cu producatorii, retete facute decedatilor, internari fictive care dauneaza pacientilor reali (deci asta era problema, nu obiectivele FMI de reducere a numarului de paturi si nu criteriile aberante ale CNAS de internare!). Mesajele au fost diseminate in presa care (nu toata, evident) si-a adus sprijinul masiv in aceasta campanie de care vorbea si dr. Vasile Astarastoae. Mesajele de acest gen pornesc de la cazuri sau chiar fenomene realecarora le extrapoleaza, le hiperbolizeaza dimensiunile, folosindu-le apoi in negocierile cu medicii pentru a isi impune propriile conditii draconice. Cifrele statistice dovedesc acest lucru, dupa cum se poate observa mai jos. Pentru a justifica ”reformele” prin care sistemul sanitar va fi demantelat. E o strategie clasica, banala, insa, din pacate, multi o preiau ca atare…

Apropo de relatia medicilor de familie cu companiile famaceutice, atrageam atentia inca de cand incepusera ”dezvaluiri” spectaculoase dar suspecte:

Iata ca acum asistam la dezvaluiri despre modul in care Industria Pharma actioneaza, prin mita, asupra sistemului sanitar romanesc. Sa fie oare o acuta constientizare a conditiilor oneroase in care actioneaza, deseori, Industria Pharma? Se va clinti oare cu vreun fir de par puterea Big Pharma? Noi credem ca nu. E posibil sa asistam insa la o momeala pe care presa o va mesteca pe negandite. E posibil ca aceste dezvaluiri sa fie aruncate pentru a justifica ”reforma” sistemului sanitar romanesc (“fraudele”!), pentru a pune presiune pe medicii de familie care, in acest moment, refuza sa semneze contractul cadru cu CNAS (inclusiv din cauza conditiilor in care se impune cardul electronic) si pentru a opera schimbari la lista de medicamente compensate. Pentru ca astazi ”justitiarismul” public, in orice domeniu ar activa, este aproape intotdeauna alimentat in mod interesat si politic.

O alta strategie la fel de clasica folosita de CNAS a fost spargerea frontului asociatiilor de medici: pusi in fata asociatiilor medicilor de familie care au refuzat sa semneze contractul-cadru, oficialii au inceput sa incurajeze ”spargatorii de greva” (cum se numeau in vechime cei care erau folositi de patroni pentru a neglija cererile muncitorilor grevisti), platindu-i in plus pentru semnatura si preluarea sarcinilor protestatarilor. Mass-media, iarasi, a raportat imediat cazurile de semnatari, mediatizarea incercand sa impuna la nivelul opiniei publice ca, de fapt, protestul medicilor de familie e condus de lideri ne-reprezentativi.

Oh, desigur, problemele sistemului sanitar romanesc sunt atat de numeroase si dureroase! Da, desigur, exista tot felul de cardasii medici-companii farmaceutice, insa sa nu se gandeasca cineva ca astfel de cardasii ar putea exista fara vamuirea si obladuirea atenta, interesata si decisiva a oficialilor de la MS si CNAS! Da, oricum erau destul de putini medici curajosi care sa refuze indobitocirile gen campanie de vaccinare gripa porcina, sau campanie vaccinare HPV! Dar macar erau. Si evident avem si medici adevarati! Insa daca CNAS va reusi – si, din pacate, nu vedem cum nu ar putea reusi – acest program de umilire si ingenunchere a medicilor, atunci nu vor mai exista nici macar acele cazuri de rezistenta de pana acum. Vor fi redusi la tacere sau pusi in situatia sa plece din tara, asa cum o fac deja, intr-un adevarat fenomen de exod al medicilor romani…

Si sa nu uitam. E doar un studiu de caz aici. In locul medicilor de familie putea fi oricine. Si va fi oricine. De pilda, profesorii, care au toate sansele sa urmeze la rand.

Strategia conteaza. Si obiectivele…

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat, marţi, după o discuţie cu liderii USL pe tema crizei medicilor de familie, că, în baza actualelor norme ale contractului cadru, 40% dintre cabinetele medicilor de familie se vor închide pentru că nu vor supravieţui financiar. El a precizat că există medici specialişti în medicină de familie care sunt şomeri şi pleacă în străinătate, pentru că nu pot intra în sistem, întrucât pentru supravieţuirea unui cabinet este nevoie de cel puţin 1700 de asiguraţi pe listă.

“Cu 1200 de asiguraţi nu supravieţuieşte. Trebuie măcar 1700 de asiguraţi pe listă ca să ţii un cabinet după normativele introduse de CNAS şi MS, ca medicul să rămână în mână cu un venit de minim pe economie”, a spus Astărăstoaie. Vasile Astărăstoaie a apreciat că efortul financiar pentru a rezolva criza medicilor de familie este de 50 de milioane de euro, reprezentând o suplimentare a bugetului MS şi a arătat că pierderile, dacă se va ajunge la închiderea a 40% dintre cabinete, vor fi mult mai mari, întrucât vor creşte inechităţile, pentru că se vor închide cabinetele din zonele defavorizate.

Preşedintele Colegiului Medicilor a spus că normele trebuie renegociate pe medicina de familie, dar trebuie discutată şi situaţia spitalelor. “Rog guvernanţii să nu transfere responsabilitatea socială de a asigura starea de sănătate asupra medicilor. Asistăm la o campanie inacceptabilă de blamare a medicilor, de lansare de fumigene, de încercare de manipulare a pacienţilor mpotriva medicilor. Mulţumim pacienţilor care sunt alături de medici şi care au înţeles că medicii luptă pentru a supravieţui cabinetul medical”, a adăugat Astărăstoaie.

Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro

Circa 1.750 de medici de familie din cei 11.500 activi la nivel naţional au semnat actele adiţionale de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru 2010, în baza cărora casele de sănătate au anuţat că se va desfăşura activitatea în iunie 2011. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cele mai multe acte adiţionale privind asistenţa medicală primară pentru iunie au fost încheiate în judeţul Vâlcea, 223, şi în Bucureşti, 208. Până luni, în judeţele Bihor, Galaţi, Mureş, Neamţ şi Vrancea nu a fost încheiat niciun contract pe acest tip de asistenţă medicală.

Reprezentanţii medicilor de familie au precizat că vor cere în instanţă anularea actelor adiţionale de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru 2010 în baza cărora casele de sănătate au anuţat că se va desfăşura activitatea în iunie. “Am trimis deja o notificare Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care solicităm anularea actelor adiţionale încheiate ulterior datei de 1 iunie. Prevederile acestora sunt nule şi acest lucru rezidă din faptul că de la 1 la 5 iunie nu există un contract în vigoare pe care actul adiţional să îl modifice sau să îl completeze”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.

De asemenea, medicii de familie au anunţat că nu semnează noul contract cadru şi că, începând de joi, vor lucra în regim exclusiv privat, în afara contractelor cu casele de asigurări. Ei au anunţat că nu vor mai acorda consultaţii gratuite începând de joi, pacienţii fiind astfel nevoiţi să plătească dacă vor să beneficieze de serviciile medicale ale acestora, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihailă.

“Până miercuri, inclusiv am luat decizia de a nu taxa pacienţii, dar de joi trebuie să taxăm. Avem o relaţie veche de 12 ani cu pacienţii. Dar avem şi noi nişte angajaţi care trebuie să traiască, să fie plătiţi, avem şi costurile de întreţinere ale cabinetelor care trebuie plătite. Dacă noi nu acceptăm să intrăm într-un contract de acest gen, pacienţii rămân asiguraţi. Ei au nişte drepturi, plătesc nişte bani şi aceşti bani sunt gestionaţi de Casa Naţională de Asigurări”, a mai spus Mihăilă.

  • Hotnews:

Lucian Duta, presedintele CNAS: In spitale se fac internari fictive si abuzive contra intereselor pacientilor care ar trebui internati cu adevarat

Lucian Duta sustine ca spitalele forteaza internarile pentru a indeplini acel numar de pacienti pe baza caruia obtin fondurile de la CNAS. “In spitale se fac internari fictive si abuzive contra intereselor pacientilor care ar trebui internati cu adevarat”, a spus Duta. Presedintele CNAS sustine ca medicii de familie pot prescrie ce medicamente vor, cand vor, de obicei cele mai scumpe, fiindca segmentul farmaceutic din Romania este singurul care nu este reglementat.

VIDEO Lucian Duta, directorul CNAS: “Denunt relatia de concubinaj intre anumiti medici prescriptori si piata farmaceutica”

“Fac un apel la conducerea medicilor de familie de a inceta bataia de joc. Avem semnale clare ca reprezentanti ai conducerii medicilor de familie impiedica accesul medicilor de familie in sediile Caselor pentru a semna contractele cu noi. Avem cazuri de acest fel la Dolj. Acolo au semnat aproximativ 10% dintre medici in prima zi. Avem semnale ca medicii vin sa semneze contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Recomandam pacientilor sa se inscrie pe listele medicilor care au semnat cu CNAS si astfel vor continua sa primeasca retete”, a declarat Lucian Duta, presedintele CNAS.

“Denunt relatia de concubinaj intre anumiti medici prescriptori si piata farmaceutica. Aceasta se produce o data cu cresterea proportionala a vacantelor exotice ale medicilor. Am gasit 2000 de retete scrise la pacienti decedati de 3 ani si am anuntat Parchetul. Suntem in proces de recuperare al sumelor. Am observat si o crestere a consumului de medicamente.​” (…)

Replica producatorilor de medicamente la acuzatiile presedintelui CNAS, Lucian Duta: “Nu medicii de familie rup bugetul sanatatii”

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a denuntat “relatia de concubinaj dintre anumiti medici prescriptori si piata farmaceutica”. Reactionand la aceste acuze, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat pentru HotNews.ro ca:

  • “Medicii de familie prescriu in general produse foarte ieftine si datorita restrictiilor pe care le au la prescriere din partea autoritatilor. Nu ei sunt cei care “rup” bugetul sanatatii. Medicamentele prescrise de medicii de familie reprezinta maxim o treime din totalul medicamentelor care sunt prescrise in sistem. Acuzatiile sunt absolut nefondate, iar formularea este nefericita.”

Referitor la cifra de 2000 de retete prescrise intr-o luna unor pacienti decedati, constatata in urma unor controale ale CNAS, Dan Zaharescu a mai spus:

  • “Anul trecut, CNAS a declarat undeva in jur de 38 milioane de retete intr-un an. Inmultim 2000 de retete cu 12 luni si avem 24.000 de retete dintr-un total de 38 milioane. Poate ar trebui sa ne gandim si la valorile acestor retete dar, fiind prescriptii ale medicilor de familie, ma indoiesc ca ar putea fi valori prea mari.”

In declaratia sa, presedintele CNAS, Lucian Duta, a mentionat ca prejudiciul provocat de aceste retete este de “cateva sute de mii de lei”, adica cateva zeci de mii de euro.

Cristian Lutan, purtatorul de cuvant al ARPIM, a precizat pentru Hotnews ca: “ARPIM este singura asociatie din piata farmaceutica care a elaborat inca din 2006 un Cod de Etica care interzice orice fel de stimulare a prescriptiilor prin orice fel de stimulente, de genul celor mentionate de presedintele CNAS. Am solicitat in repetate randuri, atat in scris cat si public, adoptarea de catre CNAS si Ministerul Sanatatii a Codului de Etica printr-un act normativ, aplicabil intregului sistem sanitar.”

Raspunzand la intrebarea reporterului HotNews.ro daca medicii merg la congrese internationale sponsorizati de companii farmaceutice, Cristian Lutan,purtatorul de cuvant ARPIM, a spus ca “E posibil sa da, dar nu dintre membrii ARPIM. In niciun caz.

ARPIM detine doua treimi din cifra totala de afaceri a pietei de medicamente din Romania, printre membrii ei numarandu-se Astra Zeneca, Amgen, Novartis sau GSK.

  • Adevarul:

Duţă, preşedintele CNAS: Medicii care preiau pacienţii celor care refuză să semneze contracte, plătiţi pentru servicii

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, luni, că medicii de familie care preiau pacienţii doctorilor care refuză să semneze contractele vor fi plătiţi pentru serviciile prestate, informează Mediafax. “Noi aşteptăm medicii de familie să vină să semneze, ăia care într-adevăr înţeleg, pentru că – încă o dată vă spun – există un potenţial de creştere la 50% – 60% la unii medici în actualele condiţii ale acestei norme. Medicii care vor prelua pacienţii doctorilor care refuză să semneze contractele vor fi plătiţi per serviciu şi vor prescrie reţete şi trimiteri”, a susţinut preşedintele CNAS. (…)

Pacienţi dâmboviţeni, băgaţi în groapă de programul informatic al CNAS

Medicii de familie dâmboviţeni se plâng de faptul că listele de asiguraţi suferă modificări halucinante de la o lună la altă. În fiecare lună, din cauza programului, zeci de pacienţi dispar de pe listele de asiguraţi şi sunt trecuţi ba la vii, ba la decedaţi. Asta ar fi şi una din cauzele pentru care medicii nu sunt de acord cu semnarea noului contract cadru cu CNAS.

Medicii de familie din România susţin că, dacă noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va fi publicat în Monitorul Oficial în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii, atunci nu vor semna noul document. Aşa se face că trei zile, pacineţii nu mai primesc medicamente compensate sau gratuite. La ora actuală nu sunt apărute normele pentru aplicarea contractului, spune medicii. „A fost un proiect de norme  pe site-ul CNAS care erau total dezavantajoase nu numai pentru medicii de familie, nu numai pentru cabinetele sale, dar şi pentru pacienţi. Noi la ora actuală suntem în afara contractului pe 2010. Venitul scade considerabil cu noile norme, faţă de contractul pe 2010. Vom fi plătiţi la asiguraţi, nu la înscrişi, ceea ce nu este ok.”, a declarat Ileana Dumitrescu, peşedinta Colegiului Medicilor, filiala Dâmboviţa.

Consultaţii gratuite

Din tot acest „scandal” pe norme, cel mai mult de suferit au pacienţii, care se văd nevoiţi, în dese rânduri, să îşi cheltuiască toată pensia pe medicamente. Tocmai pentru a le veni în ajutor, medicii de familie spun că nu le vor lua oamenilor bani pe consultaţii. „Eu maică sunt bolnavă de inimă şi dacă nu îmi dau reţete compensate, o să ajung să mă împrumut ca să îmi pot procura medicamentele, pentru că sunt foarte scumpe. Ce să faci cu o pensie de 300 de lei? Asta e ţara în care trăim”, ne-a spus Veronica Ghiţă, o pensionară de 67 de ani din Târgovişte.

Dacă noul contract nu va fi publicat în Monitorul Oficial cât de curând, sistemul sanitar riscă să intre în blocaj, pentru că nu poate să mai primească finanţare. Printre criteriile care permit internare pacienţilor propuse de CNAS sunt: pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă.

Uite asiguratul, nu e asiguratul

O altă anomalie a sănătăţii, mai exact a programului informatic al CNAS, este că asiguraţii dispar, lunar, de pe listele pe care sunt înscrişi. Unii sunt înviaţi de morţi, iar alţii băgaţi în coşciug. „Asiguraţii ne dispar, această calitate de asigurat nu este la zi. Regăsim vii care sunt trecuţi la decedaţi şi încă de luni bune.  Practic, acel program informatic, îi scoate pe mulţi de la calitatea de asigurat”, a mai spus Ileana Dumitrescu.

Războiul dintre medici şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate continuă, iar victime colaterale sunt pacienţii. Pentru că o înţelegere este departe de a se încheia, asociaţiile medicilor şi ale pacienţilor se întâlnesc duminică să discute cum se poate asigura asistenţa medicală în absenţa contractelor cu Casa Naţională. Vechiul contract al medicilor cu CNAS a expirat la 1 iunie. Acum ei caută soluţii pentru a asigura asistenţa medicală.

E tragic ce se întâmplă, dar am constatat şi noi că oricum faţă de cât plătea pacientul pentru reţetă era mica contribuţia CNAS. Sunt oameni care plătesc foarte mult la casă iar procentul de compensare e foarte mic. Compensează pentru un medicament care nici nu e pe piaţă. Aici sunt adevarate drame pentru că pacientul nu pot să beneficieze de consultaţii, nu pot merge la medicii specialişti pentru că şi aceaştia aiu renunţat la relaţia cu Casa.Am solicitat demiterea conducerii Casei în condiţiile în care toţi sunt nemultumiţi”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele pentru protecţia pacienţilor.

“Medicii specialişti au negociat la începutul anului un tarif şi s-au trezit cu un alt tarif”

După ce medicii de familie au refuzat să semneze noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece nu este forma negociată cu Ministerul Sănătăţii, şi medicii specialişti au anunţat că nu vor accepta contractul. Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice-PALMED, a declarat că nu se va semna nimic până când Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu vor accepta întâlnirea de urgenţă propusă pentru discutarea sau anularea modificărilor apărute în ultima variantă de norme în comparaţie cu varianta asumată la începutul anului de comun acord.
“Noi suntem hotărâţi să nu semnăm nimic până când nu ne vom întâlni cu Ministerul Sănătăţii şi cu CNAS”, a spus preşedintele PALMED, adăugând că speră ca Ministerul să îşi dea seama ce înseamnă acest lucru măcar în ultimul ceas.  “Fiecare dă vine pe celălalt. Ministerul zice că de vină este CNAS, iar Casa spune că de vină este Ministerul Sănătăţii”, a completat el.
Cristian Hotoboc ne-a mai explicat că în noul contract-cadru există probleme legate de tarife la medicii specialişti, iar la medicii de familie sunt probleme care au legătură cu modalitatea de raportare. “Medicii specialişti au negociat la începutul anului un tarif şi s-au trezit cu un alt tarif”, a afirmat preşedintele Patronatului. Plus că, în cazul medicilor de familie s-a schimbat şi modalitatea de decontare. “Dacă până acum aceştia primeau 70% pentru seriviciile oferite şi 30% pentru numărul de persoane înscrise, acum raportul este de 50-50%. În mediul rural anumite cabinete nu vor supravieţui, doar pentru că au puţini pacienţi”, a explicat Cristian Hotoboc.

Modificări apărute peste noapte

Medicii specialişti afirmă că modificările din contractul-cadru au apărut peste noapte, atât la propriu, cât şi la figurat, fiind realizate fără consultarea niciunui reprezentant al medicilor specialişti şi fără studii de impact prealabile, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei pentru Sănătate. “Ambulatoriul de specialitate este singurul mecanism prin care pot fi scăzute cheltuielile din sistem, prin eliminarea internărilor nejustificate care încarcă inutil unităţile spitaliceşti şi produc costuri mult mai mari atât direct cât şi indirect prin creşterea costurilor sociale”, potrivit sursei citate.
Cosmin Alexandrescu, preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu şi vicepreşedinte al Alianţei pentru Sănătate din România, a afirmat că prin protocolul semnat reprezentanţii CNAS au acceptat ca grupele de vârstă 0-4 ani şi peste 65 de ani să aibă acelaşi număr de puncte pe consultaţie.
“La publicarea normelor nu s-a ţinut cont de acest lucru.  Este doar unul dintre aspectele negociate anterior, acceptate în urma unor motivări foarte riguros efectuate, ignorate complet în realizarea normelor. Sunt destule probleme pe care este necesar să le soluţionăm,  nu este acceptabil să revenim în acelaşi punct şi să nu se ia în considerare aspectele menţionate în protocoalele semnate”, a detaliat el.

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi Secretar General Alianţa pentru Sănătate din România, consideră că noul contract-cadru afectează grav în primul rând pacienţii. “Corpul medical, farmaciştii, administratorii unităţilor medicale şi pacienţii în general, trebuie să fie solidari în protestul împotriva unor dispoziţii cu caracter distructiv al sistemului de sănătate din România”, menţionează Vasile Barbu.

“Lipsa de dialog, voluntarismul manifestat de MS şi de CNAS au condus la această situaţie dezastruoasă. Dacă reprezentanţii acestor două instituţii ar fi răspuns pozitiv numeroaselor noastre solicitări nu s-ar fi ajuns în această situaţie de blocaj. Suntem convinşi că adevărul nu este apanajul unei persoane numite politic pe o anumită funcţie, ci rezultatul unui dialog real şi deschis între toate părţile implicate. Domnul ministru nu a răspuns sub nicio formă solicitărilor noastre sub rezerva că nu are această obligaţie şi programul domniei sale este foarte încărcat cu alte probleme mult mai importante decât dialogul cu partenerii sociali”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedinte Alianţa pentru Sănătate din România şi director executiv PALMED.

 

Asta daca statul nu face nimic pentru a-i tine in tara. Numai din 2007 incoace 10 000 de doctori au ales sa lucreze in occident, iar 400 depun lunar cereri la Ministerul Sanatatii. Vor sa plece spre tari unde sa-si faca meseria cu placere. Un cuplu de tineri medici din Arad a plecat din tara in urma cu un an. Cei doi s-au angajat la sectia de urgenta a unui spital de langa Madrid, iar cu banii castigati in opt luni si-au cumparat masina, un teren si fac economii ca sa-si construiasca o casa. Nu mai vor sa se intoarca intr-un sistem de sanatate care pe cei ca ei, si nu numai, ii umileste in fiecare zi.

Au plecat din Romania fara sa priveasca inapoi. Doua luni a durat pana cand s-au angajat la Spitalul Regional Tajo ca medici de garda ins ectia de urgente. Alina a fost si ea angajata cu contract, ca medic de urgenta, pentru ca Spania recunoaste competentele absolventilor de facultate. Amandoi isi amintesc de saracia din spitalele Romanesti. N-avea medicamente, n-avea aparatura si nici motivatie. In Spania a gasit o alta lume.

In Romania, impreuna castigau 20 de milioane de lei, iar anii de dupa facultate au fost pentru ei o adevarata lupta de supravietuire. Poate abundenta de materiale sanitare, curatenia, oamenii din jur, colegii si mediul in care muncesc acum i-au facut sa renunte la Romania definitv. In Romania, dupa sase ani de facultate, Alina s-a angajat secretara intr-un cabinet medical, pentru ca absolventii n-au dreptul sa profeseze decat daca fac cinci ani de rezidentiat. Radu i-a facut in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean din Arad.

Inca nu s-au obisnuit cu noul statut, noul venit si noua viata. Sunt multimiti ca in sfarsit simt ca meseria lor e respectata si platita. In Spania, un medic specialist ajunge sa castige pana la 10 000 de euro, de 20 de ori mai mult decat un roman. De aceea migratia medicilor spre occident a devenit un fenomen.

Suntem tara cu cei mai putini medici pe cap de locuitor: doi medici la o mie de locuitori – ne intrece doar Albania si Bosnia Hertegovina. 60% dintre medicii romani vor sa plece din tara. Peste 10 000 au facut-o deja.

Iata o statistica cu numarul de medici, din 2007 pana in august 2010, care au plecat din tara:
in 2007 – 1500
in 2008 – 2100
in 2009 – 1800
in 2010 – 2500 (pana la 01.08.2010)

Daca pana in 2008 plecau doar medicii de familie, de anul trecut au inceput sa ne plece pe capete specialistii.

Tarile spre care au migrat specialistii romani
Anestezisti – Belgia, Franta si Germania
Chirurgi – Germania, Marea Britanie, Spania si Franta
Medici de familie – Marea Britanie si Franta

Un studiu arata ca daca Romania nu face nimic pentru a-si tine medicii in tara, daca migratia si numarul de pensionari se vor mentine la ritmul ultimilor doi ani, pentru numai 11 ani, tara noastra va ramane fara medici.


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “RAZBOIUL IMPOTRIVA MEDICILOR: strategii de manual de manipulare a opiniei publice in conflictul dintre CNAS si asociatiile medicilor de familie. CARE SUNT MIZELE, CARE VOR FI CONSECINTELE?

  1. http://radu-tudor.ro/intaiul-pacient-al-tarii-pune-diagnostice/

    http://www.jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/conflictul-dintre-cnas-si-medicii-de-familie-in-instanta-580904.html

    Medicii de familie cer in instanta anularea actelor aditionale emise de casele de asigurari. Ei sustin ca aceste acte sunt ilegale si ca pentru semnarea acestora au fost facute presiuni asupra lor. “Avocatii Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si ai Societatatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) au depus in instanta cererea de anulare a actelor aditionale ilegale emise de casele de asigurari si pentru semnarea carora s-au facut presiuni asupra medicilor de familie de catre angajatii caselor de asigurari – telefoane cu amenintarea ca este ultima zi in care pot fi semnate, refuzul efectuarii raportarii serviciilor pe luna mai in vederea decontarii – si au existat incercari de manipulare si dezinformare prin declaratiile din presa ale presedintelui CNAS”, arata un comunicat difuzat azi si semnat de reprezentantii celor doua organizatii, respectiv doctorul Doina Mihaila si doctorul Rodica Tanasescu.

    FNPMF si cel al SNMF sustin ca numarul semnatarilor actelor aditionale este in realitate extrem de mic.

    “Mentionam ca numarul semnatarilor este in realitate extrem de mic, datele furnizate presei de CNAS fiind demne de cele raportate in marile intreceri socialiste sau similare steagurilor lui Ghita Pristanda. In judetul Vâlcea numaratoarea este in mod evident falsa, lucru care se poate verifica pe site-ul http://www.casvl.ro – cele 223 de acte, exact cât numarul total al medicilor, nu au fost semnate ci s-au prelungit automat, in mod abuziv”, se spune in comunicat Medicii de familie au refuzat sa semneze contractele intrucât sunt nemultumiti de multe din prevederile noilor acte normative, astfel ca din 1 iunie, nu mai pot prescrie retete pentru medicamentele compensate si gratuite si nici bilete de trimitere catre specialist sau spital.

    Medicii au cerut o intrevedere de urgenta cu presedintele CNAS si ministrul Sanatatii.

    Interesati de iesirea din acest blocaj sunt toti bolnavii, dar mai ales cei peste 3 milioane de pacienti cu afectiuni cronice. Ei cer Ministerul Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar si medicilor de familie si de ambulator “sa grabeasca rezolvarea conflictului care ii desparte si care pare sa se permanentizeze”. De asemenea, trebuie stiut ca, incepand de joi, la unele cabinete medicale este posibil ca pentru o consultatia la medicul de familie sa fie necesar achitarea unei taxe.

  2. L-am vazut si eu pe Lucian Duta, presedintele CNAS, acum vreo 3 zile la postul OTV care facea antireclama medicilor spunand ca pe acestia nu ii intereseaza decat banii, sa castige cat mai multi bani, si ca restul doleantelor sunt minciuni. Si intrebat cat castiga un medic de familie acesta a raspuns ca in medie vreo 100 milioane de lei (vechi) pe luna – fara sa mai mentioneze ca este suma unui intreg cabinet medical, in care intra cheltuielile foarte mari cu intretinerea cabinetului, plata serviciilor, si alte plati, si din aceasta suma oricum umflata nu prea mai ramane nimic pentru medici.

  3. Grotesc, suprarealist, mai ceva ca in romanele lui Kafka… traim in Romania si asta ne streseaza tot timpul.

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Asta era obiectivul: PRIVATIZAREA SANATATII, ADICA MARELE JAF
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Deznodamant previzibil in conflictul CNAS – medici: cedare dupa manipulari si santaj
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… CE NE MAI RAMANE?
  7. Pingback: DISTRUGEREA SISTEMULUI SANITAR SI A CELUI DE PENSII PUBLICE: planuri de privatizare, campanii mediatice, propaganda. CE SE URMARESTE? PUNEREA STATULUI IN SLUJBA INTERESELOR MARILOR CORPORATII
  8. Pingback: CARDUL DE SANATATE nu ar mai fi OBLIGATORIU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare