REGIONALIZARE, REORGANIZARE SAU… DESTRAMARE TERITORIALA? Cornel Nistorescu (video): “Suntem in fata unor decizii care pregatesc autonomia unui teritoriu din Romania”

15-06-2011 15 minute Sublinieri

STALIN, BASESCU, TOKES SI DESFIINTAREA JUDETELOR

… si despre CENTRIFUGAREA ECONOMICA a regiunilor romanesti spre zone exterioare granitelor tarii

  • Adrian Ursu: … Este necesara recastigarea sentimentului de apartenenta la aceasta natiune pe care nu numai milioane de romani care au plecat din tara l-au pierdut, ci si cei care au ramas, cei care nu mai gasesc in spitale nici un fel de reprezentare a statului, nu mai gasesc in scoli, la justitie etc.


CARE SUNT MIZELE ASCUNSE ALE REIMPARTIRII TERITORIALE?

Cateva idei extrase din emisiune:

– Cornel Nistrorescu: Avem de-a face cu o mica provocare, cu o manipulare: Aceasta impartire in 8 regiuni nu este fezabila, politic, dintr-o singura ratiune: ca UDMR nu este de acord. Deci se pregateste intr-un fel opinia publica legat de [ideea de] impartire administrativ-teritoriala, dupa care urmeaza concesia facuta UDMR-ului.

– Cornel Nistrorescu citeaza din Constitutia Ungariei in care se prevede sprijinirea crearii institutiilor proprii pentru minoritatile maghiare de peste hotare (inclusiv minoritatea din Romania, asadar). In acest sens, reorganizarea poate deveni un fel de acord intre cele doua guverne – din Romania si Ungaria.

“Suntem in fata unor decizii care pregatesc autonomia unui teritoriu din Romania si acordarea de drepturi colective minoritatilor de pe teritoriul Romaniei”.

– Ilie Serbanescu: Daca taierea salariilor poate fi o chestiune remediabila, chestiunea regionalizarii este o problema (daca se realizeaza) iremediabila.

Oana Stancu: Se aduce insulta Statului roman, este negat Statul, e aruncata in derizoriu Constitutia iar Statul roman nu este aparat. Proba ca se poate intampla acest lucru este Laszlo Tokes, care este sustinut in functia de vicepresedinte al Parlamentului European de Traian Basescu si de tot PDL-ul.

Ilie Serbanescu: Laszlo Tokes ar fi ajuns oricum in aceasta functie pentru ca… asa a fost programat.

Mugur Ciuvica: De altfel Laszlo Tokes a declarat ca Traian Basescu e un iubitor al secuimii.

Cornel Nistorescu: “Pe fond [miza] este satisfacerea unor pretentii ale UDMR, a unor presiuni externe asupra presedintiei Romaniei si a institutiilor de stat din Romania, pentru a ceda mai multa autonomie pentru Tinutul Secuiesc”.

Doar prin calcarea in picioare a populatiei se poate realiza acest proiect sau printr-o presiune externa extraordinara, inclusiv a americanilor.

Pierderea suveranitatii pe un anumit teritoriu este mult mai grava decat problema mafiilor locale (a baronilor locali). (…) In acest moment guvernul este dependent de o grupare penticostala provenita din zona Arad-Oradea care promoveaza decizii ce sunt impotriva Romaniei in acest moment. Nu e vorba despre o simpla prostie. Penticostalii, la randul lor, sunt condusi din alta parte. E o grupare de la Chicago, cu prelungiri si relatii inclusiv la Washington si New York si care exercita in acest moment o influenta majora. Ideea e sa creezi o problema majora acestei coerente teritoriale care este Romania.

Ilie Serbanescu: Ma intreb si va intreb daca nu ar fi aceasta regionalizare un prim pas catre o administratie straina in Romania? Va avertizez ca in economie acest lucru exista integral, toata axa majora a economiei, decizia apartine capitalului strain si cred ca si intrarea in Schengen a acestui teritoriu care deocamdata se numeste Romania va fi atunci cand, cum a spus Franta, politistii lor (tarilor europene) vor fi la granite.

Cornel Nistorescu: Modificarea Constitutiei Ungariei, laolalta cu propunerile de modificari ale Constitutiei noastre si cu proiectul regionalizarii e suspecta de o actiune concertata de autonomizare a celor trei judete (Harghita-Covasna-Mures) si pentru a se lega cu autostrada direct de Ungaria.

Doi venetici cu fişă de intelectuali şi politicieni, unul de la Externe, celălalt, de la Institutul Cultural Român, s-au apucat aşa, pe neaşteptate, să ne producă o mare expoziţie despre “multietnicitatea” spaţiului românesc în Evul Mediu. Tocmai acum, când din toate părţile România este asaltată de proiecte etnice, regionale sau de ciorbe multiculturale. Ciudată iniţiativă tocmai de la Teodor Baconschi şi Horia-Roman Patapievici, amândoi legaţi de România mai ales prin funcţii şi oportunităţi. Iată “perspectiva Patapievici”: “Evul mediu, în sensul său cel mai larg larg – de la plecarea din Dacia a ultimului legionar roman până la marile răsturnări social-politice de la începutul secolului al XVIII-lea – este astăzi acela din care dorim să aducem în atenţia publicului internaţional multietnicitatea, dialogul civilizaţiilor, mozaicul de popoare care a trăit, de-a lungul acestor secole, pe teritoriul actual al României”.

A picat din Lună proiectul Baconschi-Patapievici? Sau se potriveşte calendaristic cu perioada traversată de ţara noastră. Iar dânşii, ca intelectuali ce se pretind, pregătesc fundalul teoretic, istoric şi cultural pentru o decizie administrativă majoră.

Obligaţia impusă de normele europene referitoare la euro-regiunile de dezvoltare a fost amânată de nenumărate ori. Toate guvernele, de la Victor Ciorbea şi Radu Vasile până la Călin Popescu Tăricanu, au fugit de ea ca dracul de tămâie. Au pasat-o următorilor, fără să o cerceteze, fără să o dezbată, fără să o pregăteacă în nici un fel. Aşa am ajuns în situaţia de a aborda această chestiune delicată într-unul din cele mai proaste momente ale echilibrului politic. Puterea de la Bucureşti şi întregul regim Băsescu stau la mâna unei organizaţii maghiare cu alură de partid de guvernământ. Fără sprijinul UDMR, guvernul Boc şi regimul Băsescu trebuie să se pregătească serios de opoziţie. Ba unii mai nehaliţi, chiar de vizite îndelungi pe la mititica!

Asta şi face ca operaţiunea de stabilire a euro-regiunilor de dezvoltare să se desfăşoare sub privirea şi cu acordul umgurilor. Ce fac aceştia? Au contribuit la supravieţuirea unui regim falimentar, au negociat condiţii pentru Legea educaţiei şi pentru Legea minorităţilor, inclusiv pentru euro-regiunile de dezvoltare. Şi acum încearcă să fructifice situaţia. Sunt convins că pentru ambele părţi aceste negocieri au avut conotaţii diferite. Guvernul Boc şi-a asigurat supravieţuirea prin promisiuni deşarte, fiind convins că pe parcursul derulării prieteniei cu maghiarii va găsi în cele din urmă o soluţie prin care să scape basma curată. Acum nici că mai are ieşire din încurcătură. De partea cealaltă, maghiarii au contabilizat condiţiile de susţinere şi se pregătesc acum de un decont, fiind convinşi că debilităţile guvernului Boc şi ale întregului regim Băsescu lasă loc pentru mult visata autonomie a judeţelor cu populaţie predominant maghiară.

Ar fi o mare naivitate să credem că această operaţiune de care ardelenii se tem ca de moarte este doar rezultatul negocierilor dintre băsişti şi maghiarii aflaţi în cea mai propice situaţie politică din ultimii 20 de ani. La proiectul “euro-regiunii maghiare” concură şi alte forţe, unele oculte, servicii secrete, grupuri de lobby, inclusiv dintre marile puteri. Cei care au încercat marea cu degetul prin evenimentele de la Târgu-Mureş (1990) au acum ocazia să obţină prin negociere politică ce n-au putut obţine din sângeroasele confruntări româno-maghiare.

Vara şi toamna anului 2011, două anotimpuri extrem de periculoase pentru Transilvania!

  • Gandul:

Tamas Sandor (UDMR), şeful Consiliului Judeţean Covasna, despre „nesupunerea civică”: „În prima fază, ieşim în stradă fără arme. Apoi o să vedem”. EXCLUSIV

Şeful udemerist al C.J. Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, pentru gândul, că formaţiunea sa şi bisericile maghiare se pregătesc de “nesupunere civică” în cazul în care Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc.

UDMR doreşte, la o eventuală reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc (judeţele Covasna, Harghita, Mureş) şi a Partium-ului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj) ca “regiuni cu statut special de autonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluţie acceptabilă pentru UDMR”.

“Noi sperăm să se poată rezolva pe plan politic această problemă a transformării actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe, care e inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Pentru noi singura variantă admisibilă e ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie într-o singură regiune, Ţinutul Secuiesc, iar Satu Mare, Bihor şi Sălajul să aibă, tot aşa, o entitate separată, Partium, pentru că şi acolo e o comunitate maghiară aparte, cu o situaţie aparte. Dacă nu se poate rezolva pe plan politic, vom fi nevoiţi să recurgem la nesupunere civică, am discutat deja cu conducerea UDMR, cu conducătorii bisericilor maghiare, cu autorităţile administraţiilor locale şi cu reprezentanţii societăţii civile. Mai exact, asta înseamnă că, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fară arme, cum am dovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem. Apoi, dacă nu se se rezolvă nici aşa, o să vedem…”, ne-a declarat Tamas Sandor.

Acesta s-a arătat însă “convins că până la urmă nu va fi nevoie de aşa ceva, cred că se va găsi o rezolvare pe plan politic şi nu se va ajunge la asumare şi la moţiune de cenzură, Băsescu şi PDL-ul o să dea înapoi pentru că se vede din toate părţile, din ţară, din societatea civilă, că ideea lor nu este viabilă”.

EXCLUSIV. Planul PDL de temperare a udemeriştilor. Propunerea Scripcaru, ŢINUTURILE CU REPREZENTARE: “Nu văd care ar fi problema dacă ŢINUTUL SECUIESC s-ar numi chiar aşa”

Cerinţa expresă a UDMR ca Harghita, Covasna şi Mureş să formeze un judeţ de sine stătător în cadrul reorganizării administrative forţează PDL să ia în calcul modificarea proiectului pregătit pentru asumare. După ce în întâlnirea Coaliţiei, de marţi dimineaţa, nu au reuşit să ajungă la un compromis cu partenerii lor de guvernare, pedeliştii au discutat în cadrul Biroului Permanent varianta trasării unor microstructuri zonale în interiorul superjudeţelor. Concret, noile judeţe să conţină anumite ţinuturi care, în ciuda faptului că nu ar avea personalitate juridică, ar urma să primească drepturi de reprezentare la nivel naţional şi european. Ideea a fost lansată de către George Scripcaru, primarul Braşovului, oraş programat să devină capitala regiunii Centru, structură ce înglobează şi judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Practic, vicepreşedintele democrat-liberal i-a spus lui Emil Boc că cea mai bună variantă de compromis este aceea de a accepta reunirea celor trei judeţe sub denumirea de “Ţinutul Secuiesc“, alături de alte zone precum “Ţara Bârsei”, sau “Ţara Haţegului”, astfel încât orgoliile maghiarilor să fie satisfăcute.

Propunerea a fost confirmată pentru gândul de către George Scripcaru, care a explicat cum anume vede rezolvarea diferendului pe care PDL îl are cu partenerul său de guvernare: “Nu cred că e un capăt de lume dacă se va acorda un anumit grad de reprezentare celor trei judeţe. Trebuie să ţinem cont de specificul componentei culturale, de tradiţiile fiecărei zone. Personal nu m-ar deranja dacă Ţinutul Secuiesc ar primi un anumit drept de reprezentare, fiind o zonă cu anumite tradiţii. Nu văd care ar fi problema dacă s-ar numi chiar aşa. Cred că prin dialog putem rezolva toate aceste probleme şi cel mai important lucru este faptul că administraţia va fi mai aproape de cetăţean”, a precizat pentru gândul primarul Braşovului.

Expunerea lui Scripcaru nu a fost primită cu prea multă căldură din partea premierului. Deşi nici nu a aprobat, nici nu a contrazis cele spuse de vicele PDL, Boc a dat de înţeles pe parcursul întâlnirii că nu este dispus să dea satisfacţie UDMR-ului. “Am făcut destule concesii”, le-a spus primul ministru pedeliştilor care au ridicat problema pretenţiilor colegilor de coaliţie, conform surselor gândul.

Dezbaterea numelor noilor judeţe- sarcină de la Boc

Denumirea noilor judeţe este un alt punct de discuţie printre membrii BPN-ului. Mai exact, liderii din teritoriu au primit termen două săptămâni pentru a dezbate în teritoriu problema numelui pe care îl vor purta noile structuri. Dacă în anumite cazuri precum cel al regiunilor Vest, Sud şi Nord-Est nu există mari disensiuni, acestea urmând a fi denumite cel mai probabil Oltenia, Banat, respectiv Moldova, sau Moldova-Bucovina, este de aşteptat ca, în cazul regiunilor precum Nord-Vest şi Sud-Est, dezbaterile să fie aprinse. Nu doar şefii de filiale au primit, însă, sarcini. Miniştrii au primit de asemenea misiunea de a face bilanţul în instituţiile pe care le conduc. Fiecare minister va demara în această săptămână evaluarea reducerii numărului de deconcentrate şi structuri în teritoriu, astfel încât până la finalul acestei luni să poată fi făcută o simulare la nivelul întregului aparat guvernamental.

De ce vrea Boc asumare în sesiune extraordinară

Dincolo de discuţiile pe marginea trasării noilor “graniţe” regionale, democrat-liberalii nu au reuşit să ia nicio decizie finală privind modalitatea prin care “reforma” administrativă va fi aplicată. Deşi, iniţial, varianta asumării răspunderii în faţa Parlamentului era agreată de Boc, marţi, premierul nu a mai scos niciun cuvânt despre o nouă prezentare în faţa legislativului. Surse gândul dau însă ca probabilă organizarea unei sesiuni extraordinare la începutul lunii iulie , imediat după ce preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului. Tactica PDL vizează varianta de rezervă: în cazul în care nu ar cădea la pace cu UDMR şi nu ar beneficia de garanţia susţinerii Uniunii în cazul unei moţiuni de cenzură, democrat-liberalii se vor baza pe faptul că opoziţiei i-ar fi mult mai greu să-şi mobilizeze parlamentarii la vot, dat fiind că o bună parte se vor afla în rolul de turişti.

  • Radu Tudor:

Fantoma lui Stalin bantuie Romania

Cine a mai desfiintat judetele romanesti, ca forma traditionala de organizare administrativ-teritoriala? Gheorghiu Dej la ordinul bunului sau prieten, Iosif Visarionovici Stalin. Cititi mai jos o lege adoptata de Marea Adunare Nationala la debutul obsedantului deceniu. Anii ’50 au reprezentat cea mai neagra perioada din istoria Romaniei moderne. Totul a fost distrus : elita umana, credinta in Dumnezeu, traditie istorica, valoare profesionala, sentiment national. Astazi, o gasca politica ce se inspira zi de zi din esenta politicii staliniste vrea sa repetam istoria. Sa desfiintam din nou judetele. Cine nu-si cunoaste istoria este condamnat sa o repete. Acest document e doar unul din argumentele serioase pentru a demonta initiativa cu damf sovietic a puterii de azi. La Punctul de intalnire, restul dovezilor.(…)

Desfiintarea judetelor, o idee de inspiratie sovietica

Potrivit istoricilor si documentelor Academiei Romane, judetele reprezinta forma traditionala de organizare administrativ-teritoriala a tarii noastre din cele mai vechi timpuri. Impartirea Romaniei in judete a fost pentru prima oara astestata in 1392, printr-un hrisov al lui Mircea cel Batrin. Judetul Valcea, numit in acel document istoric tinutul Valcii, este, potrivit istoricilor, primul judet atestat documentar. Judetul de Balta, cel care cuprindea o portiune din ce reprezinta azi Dolj si Mehedinti, a fost atestat si el prima oara in 1444. Sunt si alte argumente extrem de solide in privinta mentinerii traditiei istorice romanesti.

Prin decizia unilaterala de a desfiinta judetele Romaniei, presedintele Traian Basescu se plaseaza singur in afara istoriei si arunca tara noastra in orbecaiala administrativa de tip sovietic. In 1948, cu prezenta militara a URSS pe teritoriul nostru, comunistii au schimbat organizarea teritoriala traditionala din judete in regiuni si raioane, specifice teritoriului sovietic. In 1968, cind accentele anti-moscovite ale lui Nicolae Ceausescu erau la apogeu, Romania a revenit la impartirea pe judete. Adica la istoria sa de secole.

Azi, presedintele Basescu vrea sa faca exact ce-a facut si Stalin din teritoriul nostru national. Un experiment dureros, care sa lase urme adinci si poate sa redeschida subiectul periculos al teritorialitatii Romaniei. Sunt personaje extremiste, unii dintre ei maghiari, care jubileaza maxim de cind aliatul lor la guvernare Traian Basescu a lansat acest concept periculos (din punctul meu de vedere) pentru siguranta nationala.

Dupa haosul statal fara precedent instalat de actualul regim, se indeplineste si umilinta suprema : stergerea trecutului istoric si distrugerea traditiilor incepute de Mircea cel Batrin. Poate vi se pare patetica exprimarea. Mie mi se pare ca traim vremuri extrem de grave, ale caror consecinte ne provoaca dureri insuportabile acum si pe viitor.

Harta Romaniei Mari cu judete (Germania, 1929)

Intrebare: Boc e sanatos la cap?

Dupa ce ati citit pasajele de lege din postarea anterioara, sa citim impreuna o afirmatie de-a dreptul socanta. Ea apartine lui Emil Boc si a fost facuta azi la Radio Romania: ”Anul viitor in iulie vor fi alegeri pentru Consiliul Judetean nou creat. Dupa alegerea CJ, el se aduna si stabileste denumirea judetului respectiv“.

Ca sa nu ne invartim in jurul cozii, va intreb direct : credeti ca primul ministru al Romaniei este o persoana sanatoasa la cap? Adica se organizeaza alegeri locale, cetatenii unui judet voteaza si apoi se schimba denumirea judetului. Intrebare: pe cine mai reprezinta democratic si legal noul judet daca cetatenii au votat pentru un altul?

Sunt convins ca am ajuns pe marginea prapastiei cu aceste personaje sinistre care ne conduc. De acum, sa ne asteptam doar la ce-i mai rau. Dupa ce au taiat salariile si nu le-au reintregit, au impozitat pensiile, au marit TVA, au distrus sistemul sanitar, concediaza zeci de mii de oameni, imprumuta zeci de miliarde si urineaza pe hotaririle judecatoresti. Haosul se poate inspira din regimul Basescu-Boc, pentru ca aici este dementa perfecta. Pe malul Dambovitei.

Vă mulțumesc, domnule Cristian Tudor Popescu, pentru modul cum ați tratat problema centrifugării regiunilor țării în cadrul emisiunii de la Realitatea TV din seara zilei de 14 iunie a.c.

Vă mulțumesc, pentru că ați adus în discuție această problemă despre care scriu și vorbesc de mai bine de cinci ani, dar care nu s-a bucurat de nicio atenție din partea decidenților noștri politici. Incontestabil, opiniile dumneavoastră au mai mare putere de persuasiune decât ale mele și sper ca în acest fel problema centrifugării să fie, în sfârșit, luată în seamă.

Consider că fenomenul de centrifugare economică regională este unul dintre cele mai mari pericole pentru integritatea României, mult mai mare decât cererile de autonomie teritorială secuiască sau ale resuscitării oficiale a iredentismului maghiar.

Problema nu este nouă. A înregistrat o primă apariție odată cu încercarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (finalizată de către Nicolae Ceaușescu) de a modifica organizarea administrativ teritorială de tip sovietic impusă după război.

Atunci, în 1964 a apărut Planul Valeev care propunea o reorganizare pe ”regiuni de dezvoltare”, concepute în spiritul ”integrării socialiste a țărilor membre CAER” prin care în România se crea  ”Regiunea Dunării de jos”, ce cuprindea Oltenia și Muntenia împreuna cu o mică fâșie din nordul  Bulgariei, “Regiunea Mureș-Tisa”, ce cuprindea Ardealul de Nord și o mică fâșie din estul Ungariei și ”Regiunea Moldova –Prut”, ce cuprindea toată zona de est a țării.

Conducerea administrativă era, desigur, sovietizată dar nu aceasta era problema cea mai gravă. Gravă era desemnarea structurii economice a acestor zone. Fără excepție, teritoriului românesc, cuprins în zone, îi era destinat caracterul agricol iar ”fâșiilor” ungurești, bulgărești și moldovenești caracterul industrial (industrie de mașini agricole, prelucrări mecanice, mobilă, alimentară, energie). Era un plan de reorganizare teritorială care preconiza centrifugarea economică a regiunilor românești spre zone sau regiuni exterioare granițelor țării căci, rămânând doar o producătoare de materii prime agricole, economia noastră s-ar fi ”scurs” spre zonele mai dezvoltate, capabile să asigure nu numai prelucrarea acestora dar chiar și condițiile materiale necesare producerii lor.

Domnul Cristian Tudor Popescu a găsit, în sens alegoric, expresia corectă a acestui proces.

Domnia sa compară cele opt ”regiuni de dezvoltare” (uimitoare similitudine de termeni cu Planul Valeev) cu plăci tectonice alunecătoare centrifugal pe stratul de magmă, ca urmare a mișcărilor tectonice, spunând pe bună dreptate că acestea vor fi atrase de condiții economice mai bune din exterior, de exemplu, prețurile mai mici la alimente și benzină în Ungaria sau Bulgaria.

Mai mult decât atât, aș adăuga eu, însuși mediul de afaceri românesc este atras centrifugal de condiții de valorificare a capitalului în țările vecine. Astfel, nu trebuie uitat că există aproximativ 10.000 de firme românești care s-au înregistrat în Ungaria, circa 1.200 în Republica Moldova, circa 2.000 în Bulgaria și circa 12.000 de autovehicole românești înregistrate în Bulgaria.

Iată că centrifugarea economică a economiei românești spre zonele limitrofe este deja o realitate, dar noua reîmpărțire administrativ-teritorială o poate accentua și mai mult.

La ce ne putem aștepta?

Fără să dramatizez, aș spune că ne putea aștepta la o dezintegrare a unității sistemului economic național, într-o primă etapă prin segmentarea pieței naționale iar într-o etapă ulterioară prin ”lipirea” unora dintre aceste segmente de sisteme economice naționale străine. Să fim bine înțeleși, nu este vorba de procese de cooperare sau interacționare de tipul economiei globale (la scară europeană sau mondială), ci de părăsire efectivă și de durată a sistemului economiei naționale de către factori de producție românești prin diminuarea abruptă sau chiar încetarea totală a legăturii acestor factori cu bugetul/bugetele național sau locale românești. Centrifugarea conduce, deci, la ”vlăguirea” economiei naționale ca urmare a trecerii peste graniță  a unei părți din potențialul creator de valoare adăugată.

(…)

De ce ne putem aștepta prin noua organizare la o accentuare a  centrifugării?

Două sunt principalele argumente.

Primul constă în existența unor mari decalaje de dezvoltare între regunile istorice ale țării. Noua organizare teritorială, prin comasările pe care le propune, nu duce la o ridicare a mediei de dezvoltare regională ci la o scădere a ei, deoarece județele cu un nivel mai înalt de dezvoltare nu reprezintă mai mult de 30% din numărul lor actual. Comasarea nu dispune deci de un potențial de ridicare a nivelului ci de scădere a lui, înglobând numărul mic al județelor dezvoltate într-o masă mai mare de subdezvoltare. Vom asista la o scădere a potențialului mediu de dezvoltare a noilor regiuni ceea ce le va face și mai vulnerabile centrifugării.

Al doilea constă în deja semnalatul decalaj dintre dezvoltarea și permisivitatea mediului economic limitrof  României și de cel autohton. În ultimii ani Ungaria, Bulgaria dar și Republica Moldova au mărit decalajul față de România în ceea ce privește modernizarea politicii fiscale, reducerea birocrației și îmbunătățirea cadrului legal. Sunt elemente care conduc la o mai mare tentație de centrifugare în condițiile în care noile regiuni se vor bucura și de o mai mare autonomie decizional-administrativă.

Există și o altă fațetă a centrifugării care se poate accentua tocmai datorită acestui spor de autonomie. Este tentația unor regiuni mai dezvoltate de a beneficia mai mult de propriul efort prin diminuarea sau chiar încetarea contribuției sale la bugetul național centralizat.

(…)

(…) Pornind de aici, precizez că nu-mi plac jocurile gratuite de cuvinte şi nici titlurile teribiliste, aşa că ţin să explic că, în ce mă priveşte, aceasta e realitatea: în actuala formulă de guvernare, PDL nu este decât remorca UDMR, iar frâiele sunt deţinute în mod iscusit, din punctul de vedere al intereselor proprii, de acest PARTID care are, desigur, suficiente „superantene” în afara ţării. Orice analist realist şi lucid al evoluţiilor din ţara noastră nu poate să nu observe că deviza pedelistă – păstrarea puterii şi mărirea avererii – a transformat acest partid într-o fantoşă, l-a făcut să aibă coloană vertebrală doar în relaţiile sonore cu opoziţia ori cu cetăţenii, tot mai şocaţi şi mai dezamăgiţi de maniera în care partidul lui Traian Băsescu înţelege să facă jocurile. (…)

UDMR este un PARTID pe care o notă a Ambasadei SUA de la Bucureşti, datată 22 iulie 2005, îl aprecia drept „corupt, misogin şi divizat”. Dată publicităţii de curând, de Wikileaks, cablograma respectivă avertiza Departamentul de Stat că aşa-zisul „Ţinut Secuiesc ar putea deveni un nou Kosovo”. Ce nu remarca telegrama destinată Departamentului de Stat este de înţeles, întrucât partidul etnic al maghiarilor din România a arătat ulterior că este un partid pragmatic, cu lideri şi membri disciplinaţi, ce-şi urmăresc cu cerbicie obiectivele.

S-o luăm la întâmplare. De pildă, la 11 martie a.c., conducerile celor două camere ale Parlamentului României au decis să nu lucreze pe 14 şi 15 martie întrucât parlamentarii UDMR aniversau Ziua Ungariei şi erau plecaţi fie în localităţile cu populaţie majoritar maghiară din Transilvania, fie la Budapesta. Cele două zile de pauză au devenit posibile după ce, în actuala sesiune, puterea a reuşit să deţină majoritatea şi în Biroul Permanent al Senatului, iar PDL s-a temut ca, în absenţa parlamentarilor UDMR, opoziţia să nu treacă vreun act legislativ important. Exemplu mai clar şi mai convingător că PDL stă la guvernare sub papucul UDMR nu cred că se poate da. Cazul este cu atât mai grav şi mai revoltător întrucât momentul marcat cu bucurie nedisimulată de parlamentarii udemerişti şi implicit de slugile lor pedeliste era cel al declanşării Revoluţiei de la 1848, din Budapesta, care pentru românii din Transilvania este unul trist, o comemorare profundă. Asta întrucât revoluţionarii budapestani conduşi de Lajos Kossuth au dorit separarea de Imperiul Habsburgic, în favoarea Ungariei Mari, şi nicidecum eliberarea popoarelor pe care le stăpâneau în Transilvania şi Serbia. Totodată, ei au impus folosirea limbii maghiare ca limbă naţională, iar trupele Budapestei au făcut mii de victime printre românii din Transilvania. Ştiau aşa ceva Anastase, Oltean, Blaga sau ceilalţi pedelişti din Birourile Camerelor când au blocat două zile lucrările Parlamentului României? Aşa respectă ei marile momente ale istoriei naţionale sau acestea devin caduce când e vorba de meschine interese politice? Sigur, nu contestă nimeni dreptul unui stat – Ungaria în acest caz – să-şi stabilească sărbătorile şi modul de marcare a lor, dar nici nu este cinstit ca nişte neica nimeni să arunce în aer activitatea Legislativului României din motive fie ilare, fie aberante.

Vin, pe urmă, cazurile multe şi copleşitoare în care instituţiile statului român fac sluj etern în faţa liderilor şi reprezentanţilor udemerişti. Astfel, la 14 martie a.c., 50 de persoane, între care Laszlo Tokes, trimis de ROMÂNIA în Parlamentul European, şi mai mulţi membri ai UDMR Cluj şi ai Consiliului Tineretului Maghiar au primit cetăţenia ungară, depunând jurământul de rigoare la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca, la ceremonia prezidată de vicepremierul Guvernului de la Budapesta, Semjen Zsolt. Atâta vreme cât Parlamentul de la Bucureşti nu s-a învrednicit să interzică dubla cetăţenie, faptul nu poate fi criticat, însă nu poţi să nu remarci maniera profund ANTIROMÂNEASCĂ în care Tokes a comentat evenimentul. „Această zi este cea mai frumoasă din viaţa mea şi din ultimii 90 de ani (este vorba despre perioada scursă după încheierea Tratatului de la Trianon, când Transilvania a revenit la ţara mamă – n.n.), deoarece acordarea cetăţeniei ungare se întâmplă în spiritul punctului 12 al Revoluţiei din 1848, în care se vorbeşte despre uniunea cu Ardealul (am amintit deja despre ce „unire” era vorba la 1848 – n.n.)”, declara proaspătul cetăţean ungar. Este acelaşi Tokes pentru care ziua naţională a României – 1 Decembrie – este o „zi de doliu”. Şi dacă tot vorbim despre el, ca un lider al maghiarilor din România, să facem loc unei ştiri şi mai recente ce-l priveşte şi la care, potrivit tradiţiei ce s-a stabilit, nici guvenul Boc şi nici Preşedinţia n-au reacţionat în vreun fel. La începutul lunii iunie s-a aflat că Mişcarea Naţională a Maghiarilor din Transilvania, asociaţie înfiinţată în 2010 de Tokes pentru a ajuta cetăţenii români de etnie maghiară să obţină cetăţenia ungară, a primit în ultimele luni suma de 2,2 milioane de lei de la o fundaţie a Ministerului Administraţiei şi Justiţiei de la Budapesta. Hai să fim serişi, chiar credeţi că e singura ce a primit fonduri din Ungaria? Între timp, asociaţia şi-a schimbat numele şi e condusă executiv de fostul deputat UDMR de Timiş, Toro Tiberiu, iar fiul lui ca şi alte rude ale lui Tokes se află printre angajaţi. Concomitent, se vorbeşte şi despre o legătură strânsă între asociaţie şi Partidul Popular Maghiar, pentru care acelaşi Tokes a depus acte de înfiinţare, cererea urmând să fie examinată pe 16 iunie.

Aceeaşi atitudine absolut iresponsabilă şi lipsită de cea mai mică urmă de verticalitate au adoptat-o oficialităţile de la Bucureşti şi în mod expres pedeliştii de pripas în cazul Csibi Barna, de care nu ar mai trebui să ne ocupăm dacă el n-ar recidiva, amplificându-şi gesturile sfidătoare la adresa istoriei naţionale a românilor şi a statului român. Zlele trecute, presa centrală a relatat că cel ce „l-a spânzurat” pe Avram Iancu la începutul lunii martie a postat pe blogul personal un mesaj ironic la adresa „Crăişorului munţilor”. Mai mult, ca să continue sfidarea, el l-a reclamat pe şeful Parchetului Militar Cluj că ar fi avut faţă de el o atitudine „sfidătoare”, când el, ca „erou” al iredentiştilor, ar fi trebuit primit la audiere cu tradiţionalul sluj pedelist. Este un „erou” al iredentismului ce se afişează în plină stradă şi în pline manifestări oficiale, cum au fost recentele zile ale oraşului Sfântu Gheorghe, cu un stand la care comercializa diverse materiale şi obiecte cu caracter revizionist şi iredentist. Potrivit Agerpres, era vorba de cărţi, steguleţe cu stema Ungariei Mari, hărţi şi tricouri imprimate cu mesajul „Ţinutul Secuiesc nu e România!” sau pe care se afla stema României fără Transilvania. Culmea dispreţului, managerul public al municipiului, Czimbalmos Csaba, declara că „de unde să ştim ce scrie pe tricouri“?! Unde erau în timpul acesta oficialităţile române în frunte cu pedeliştii? Probabil la un şpriţ sau la noi negocieri cu udemeriştii, care n-au luat în seamă ideea lui Sebastian Lăzăroiu din ultimele lui zile de consilier al Cotroceniului şi potrivit căreia UDMR ar trebui să se înregistreze ca partid politic.

Desigur, seria de paralizie totală a PDL în faţa acţiunilor UDMR, de promovare directă şi nemijlocită a intereselor sale, ar trebui continuată cu deschiderea Biroului aşa-zisului Ţinut Secuiesc în interiorul unei clădiri oficiale a Ungariei din Bruxelles intitulate Casa Regiunilor Maghiare. Nu insistăm aici, întrucât a făcut-o indirect Băsescu atunci când a lansat ideea revizuirii Constituţiei, blocând astfel în faşă discuţiile ce denunţau laşitatea, iresponsabilitatea şi dezinteresul PDL faţă de destinul României.

Cum se ştie, exemple sunt cu duiumul, dar aici, în încheiere, mă mai opresc la unul strigător la cer. Cu câtva timp în urmă, un distins cadru din SRI era şi revoltat, şi uluit că lucrări ale colegilor săi ce surprindeau în detaliu matrapazlâcuri de proporţii ale unor udemerişti de marcă – din Guvern, Parlament ori alte instituţii centrale româneşti – ajungeau în final pe masa acestora! Evident, efectul era devastator, cel dovedit îşi lua toate măsurile, inclusiv de şantajare a colegilor pedelişti cu plecarea din coaliţie, şi se ajungea chiar la blocarea acelor cadre care-şi îndepliniseră exemplar misiunile de serviciu ori la anularea unor lucrări similare viitoare.

Revenind la ceea ce am început – împărţirea administrativ teritorială a ţării -, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, unul dintre cei mai fanatici susţinători ai aşa-zisului Ţinut Secuiesc, o respinge fără ezitare, ajungând cu argumentele până la amintitul Ceauşescu, care, susţine el, „nu a reuşit să desfiinţeze Ţinutul Secuiesc”. La rândul lor, udemeriştii şefi ai CJ Covasna şi Harghita ameninţă cu „nesupunere civică” dacă se adoptă harta cu opt judeţe. Dacă n-am spus-o până acum, o fac aici: pe liderii udemerişti nu-i întrece nimeni la negocieri mari şi în forţă, purtate mereu cu ameninţarea părăsirii coaliţiei şi cu lăsarea de izbelişte a partenerului pedelist, ce s-ar trezi astfel fără „coledzi”, precum Agamiţă, şi mai ales fără putere, ca sursă de avere.


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “REGIONALIZARE, REORGANIZARE SAU… DESTRAMARE TERITORIALA? Cornel Nistorescu (video): “Suntem in fata unor decizii care pregatesc autonomia unui teritoriu din Romania”

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CONSILIUL NATIONAL SECUIESC SI LIDERI AI UDMR INSTIGA LA DEMONSTRATII STRADALE SI LA NESUPUNERE CIVICA PENTRU AUTONOMIE. Intr-o prima faza, nesupunerea este ”fara arme”…
  2. Desi s-ar putea sa fie pe langa subiect,totusi o sa fac o paralela intre constantinopolul in ultimile sale zile si tara noastra.Primul punct ar fi starea morala care,este fundamentul unei societati.In ambele cazuri moralitatea era si este la pamant.singura diferenta e ca acum “mijloacele” de a cadea si mai mult sunt mai moderne.un alt aspect ar fi:lupta pentru putere sub deviza, scopul scuza mijloacele.asta a fost principiul si atunci si acum.Tocmai acesta este un factor care a daramat cetatea bizantului insa ,sa nu ne facem iluzii, si noi suntem pe aproape.cauza religioasa e asemanatoare pentru ca si atunci se vrea punerea Biserici ortodoxe sub suzerantitatea papala.si ne mai miram ca am ajuns unde suntem ,adica pe drumul unde s-a dus si bizantul.

  3. @Andy:

    Buna paralela. Dar… e o chestiune legata de Bizant. Chiar si facand mari greseli, fatale, cum a fost cu Papa, in al carui ajutor militar s-au increzut in schimbul cedarii pe teren bisericesc, totusi conducatorii cetatii nu au fost niste vanzatori de ultima speta ai tarii lor. Ultimul imparat al Constantinopolului a murit in lupta, cu sabia in mana, singur impotriva zecilor de turci care il inconjurasera. Asa ceva chiar nu se va repeta in istoria noastra…

  4. Ca ati adus aminte de conducatorii tarii noastre…se spune ca asa cum este poporul asa sunt si conducatorii.ma intreb,ce fel de romani au fost in timpul marilor domnitori de au dat din neamul acesta asemenea oameni? cu iubire de Dumnezeu,de patrie si de neam.si ar mai fi o intrebare:ce s-a schimbat in structura poporului roman de a ajuns in genunchi in fata marilor puteri ale acestei lumi?

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acad. Dinu C. Giurescu si Prof. Radu Baltasiu despre STATUTUL MINORITATILOR SI LEGEA EDUCATIEI – metode de dezintegrare a statului national roman (VIDEO)
  6. nistorescu, tudor-popescu, serbanescu, cosea, radu tudor,ciuvica, adrian ursu…etc ce si cine anume ii crediteaza pe baietii astia cu prezumtia bunei-credinte, a patriotismului sincer, a iubirii dezinteresate de neam, a impartialitatii jurnalistice, a opiniei sanatos argumentate etc?
    nu stiu, de asemenea ce semnale aveti voi si de unde, si pe ce criterii acreditati ipoteza ca propunerea de reimpartire teritorial-administrativa ar duce inevitabil la scindare teritoriala, si tot alrmismul aferent. in mod paradoxal, am constata ca pe aceleasi filiere planul pdl de structurare adm. ar duce, pe de o parte la centralizare excesiva si concentrerea puteriiexecutive si mai puternic in mainile celor din capitala, iar pe de alta ca ar constitui bazele unei iminente disolutii a autoritatii statului roman si la piarderea de teritorii romanesti in favoarea “natiilor conlocuitoere”. dupa “intoxicarea”cu harta impartirii adm. propuse de udmr, aia cu impartirea pe linea granitei impuse prin diktat, ajungem ca o propunere echilibrata etnic si economic, corect balansata gegrafic si istoric, ce-i drept – umflate ca intindere, probabil nefunctionala la nivel birocratic si frustranta pentru judetele cazute in plan secund, sa fie catalogata ca tradare, premisa a dezintegrarii teritoriale, plan diabolic etc. de cine? de niste indivizi care cu brio ar reusi sa se constituie intr-un veritabil “infowars” romanesc, cu agenda asijderea. mi-e teama sa nu va faceti partasi unui discurs panicard si fals-prevestitor in problema asta, care sa fie parte a agitatiei revolutionare si iritarii sociale pe varii paliere, indusa si intretinuta de media si agentii de propagare din diferite domenii contingente. cred ca agitatia iredentista maghiara va lua amploare in perioada ce va urma, cred ca vor folosi acest proiect ca rampa pentru antrenarea unor miscari sociale in randul maghiarimii cu impact grau de estimat, dar nu cred ca asata are loc cu complicitate directa sau tacita a pdl, presedintie, clasa politica romaneasca in ansamblu etc consider ca aceasta reorganizare adm. nu reprezinta o prioritate reala pentru pdl. ca va fi folosit ca prilej de debarcare a udmr de la guvernare, ca va cadea guvernul boc, ca basescu va impune apoi un guvern de tehnocrati care va avea suficient sprijin parlamentar pentru ca va antrena personaje din intreg spectrul politic,si ca abia de atunci incolo trebuie sa ne ingrijoram cu adevarat, nu atat pentru cedari teritoriale si tradari de neam, cat pentru marile caderi duhovnicesti cu care vom fi ispititi pana intru a Domnului nostru Iisus Hristos parusie.

  7. @karenin:

    nistorescu, tudor-popescu, serbanescu, cosea, radu tudor,ciuvica, adrian ursu…etc ce si cine anume ii crediteaza pe baietii astia cu prezumtia bunei-credinte, a patriotismului sincer, a iubirii dezinteresate de neam, a impartialitatii jurnalistice, a opiniei sanatos argumentate etc?

    Oricat de compromisi ar fi unii dintre ei sau cu conceptii – generale – necrestine, totusi argumentul e argument si gura pacatosului adevar mai graieste si ea. Mai ales cand e vorba de teme publice, comune.

    nu stiu, de asemenea ce semnale aveti voi si de unde, si pe ce criterii acreditati ipoteza ca propunerea de reimpartire teritorial-administrativa ar duce inevitabil la scindare teritoriala, si tot alrmismul aferent.

    Pai pe baza intelegerii noastre, mai mult sau mai putin limitata. Conceptia noastra ne-am expus-o aici, unde am aratat ca nu exista neaparat o contradictie intre tendintele de centralizare a controlului prin reorganizare si de acordare a autonomiei. Precedent istoric exista: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/08/regionalizarea-ultima-urgenta-pe-agenda-guvernului-ce-va-insemna-impartirea-tarii-in-voievodate-ce-vrea-udmr-si-ce-ne-asteapta-kelemen-hunor-sustine-reprezentanta-tinutului-secuiesc-de-la-bruxell/

    In continuare nu am inteles prea bine argumentele fratiei tale pe tema.

    de niste indivizi care cu brio ar reusi sa se constituie intr-un veritabil “infowars” romanesc, cu agenda asijderea. mi-e teama sa nu va faceti partasi unui discurs panicard si fals-prevestitor in problema asta, care sa fie parte a agitatiei revolutionare si iritarii sociale pe varii paliere, indusa si intretinuta de media si agentii de propagare din diferite domenii contingente.

    Exista destui de multi candidati la jobul de infowars in Romania, e adevarat. Si nu doar din seria celor nominalizati de fratia ta, de fapt majoritatea celor de acolo chiar nu au treaba cu astfel de puseuri (Ilie Serbanescu? Adrian Ursu?).

    cred ca agitatia iredentista maghiara va lua amploare in perioada ce va urma, cred ca vor folosi acest proiect ca rampa pentru antrenarea unor miscari sociale in randul maghiarimii cu impact grau de estimat, dar nu cred ca asata are loc cu complicitate directa sau tacita a pdl, presedintie, clasa politica romaneasca in ansamblu etc consider ca aceasta reorganizare adm. nu reprezinta o prioritate reala pentru pdl. ca va fi folosit ca prilej de debarcare a udmr de la guvernare, ca va cadea guvernul boc, ca basescu va impune apoi un guvern de tehnocrati care va avea suficient sprijin parlamentar pentru ca va antrena personaje din intreg spectrul politic,si ca abia de atunci incolo trebuie sa ne ingrijoram cu adevarat, nu atat pentru cedari teritoriale si tradari de neam, cat pentru marile caderi duhovnicesti cu care vom fi ispititi pana intru a Domnului nostru Iisus Hristos parusie.

    Pare de domeniul fantasticului o astfel de ipoteza. Ce atata scarpinat dupa cap si bulversare a intregii tari ca sa scapi de UDMR, cand tot ce trebuia sa faca PDL ca sa scape de ei era sa nu le dea legea educatiei si nici statutul minoritatilor (acela inca e pe rol). Si atunci iesea garantat UDMR de la guvernare. Dar asa, ne e teama ca in stilul asta, ca sa scape de UDMR de la guvernare, o sa le dea jumatate de Transilvanie, numai ca sa ii “debarce” de la guvernare. “Cinstit” targ ar fi, nu?

  8. Se pare ca duhul iubirii de stapanire, al detinerii puterii ii inrobeste pe cei care ne conduc acum fiind mai puternic astazi- ca oricand. S-au lipit cu super-glue de scaune si nu mai vor sa le dea drumul indiferent ce s-ar intampla. Era de asteptat ca pentru a forma o majoritate s-au aliat cu UDMR-ul, vor ajunge la mana acestora. Daca Verestóy Atilla a declarat public, fara jena, ca PDL-ul le este dator vandut… Din pacate, cei care ne conduc nu sunt doar datori vanduti ci si vanduti intereselor straine, printre acestea numarandu-se si cele maghiare. Asadar, pentru a se mentine la putere ei sunt in stare sa ne vanda pe toti, sa faca ce vor din tara asta, eu una ma astept la absolut orice, nu mai exclud nici o posbililitate. Cred ca daca interesele straine ar cere sa se faca teste cu bombe nucleare in fiecare oras din tara, conducerea tarii ar aproba daca asa s-ar putea mentine la putere… Subminarea economiei nationale, pentru care au fost impuscati Ceausestii, ar fi cel mai mic cap de acuzare care li s-ar putea aduce actualei conduceri, acum cand pe langa falimentarea economiei si infometarea populatiei, vor creea conditiile si pentru destramarea teritoriala a tarii. Toti cei care l-au votat in 2009 sunt responsabili de aceasta stare de fapt, pentru ca semnale de alarma au fost destule, si cei din strainatate u voturile lor iresponsabile , prin care a castigat actualul presedinte, (nu ma rerfer la cele fictive, ci la cele reale) si pentru care nu ei, ci cei din tara platesc si sufera. Atat de mult l-au iubit pe Base, incat erau in stare sa il infieze… O tara intreaga sufera din cauza multora carora le lipseste discernamantul. Spunea o sustinatoare a lui Base inainte de alegeri spunea ca voteaza cu el in 2009 chiar daca ar fi nevoita sa manance radacinile copacilor, pentru ca, vezi Doamne, este singurul care ne apara de rusi (?) si in general are grija de interesele tarii… acum va manca probabil radacini dar va avea parte si de o tara distrusa, falimentata si destramata.

  9. Pentru Andy

    Raul,mai mic sau mai mare, specific fiecarui neam a inlocuit tot ce era de valoare in Romania interbelica de comunism.

    Afla ce a fost comunismul in Romania, afla cine a murit la Aiud, Pitesti, Gherla, Jilava, Canal, etc, si ai sa afli cum de au aparut mutantii astia care nu nici in clin nici in maneca cu neamul romanesc.

  10. @Mirela:

    Problema e ca pe tema regionalizarii, asa cum a atras atentia si prof. Giurescu:

    „ca istoric, ca fiu al tatălui şi bunicului meu, nu-mi vine să cred că partidele politice româneşti nu pot să găsească o soluţie împreună ca să păstreze coeziunea Statului Român, să apere identitatea naţională.”

    Si nici opozitia nu se opune pur si simplu regionalizarii, ci vine cu o alta varianta. Or problema regionalizarii, chiar si fara a da satisfactie UDMR, e daunatoare pentru stat oricum. Daramite sa le mai si nas, asa cum se intampla acum…

  11. @karenin,

    de asemenea ce semnale aveti voi si de unde, si pe ce criterii acreditati ipoteza ca propunerea de reimpartire teritorial-administrativa ar duce inevitabil la scindare teritoriala, si tot alrmismul aferent

    Este un exemplu clasic de “orbire” si de lipsa de discernamant. Oare ce ar mai trebui sa se intample ca sa nu vedem ceea ce se petrece? De la declaratiile premierului maghiar Orban, la modificarile din constitutia Ungariei, de la decalartiile lui Tokes si ale lui Marko Belo, care nu s-au sfiint niciodata sa isi afirma dorintele de autonomie teritoriala (adica un alt Kosovo), la adoptarea legii educatiei care le este favorabila, plus presiunea care se pune de UDMR pentru adoptarea statutului minoritatilor care “TREBUIE” spun ei realizata pana la sfarsitul lui iunie chiar si cu asumare de raspundere a Guvernului, si pana la infiintarea acelei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles si sustinera sus si tare a impartirii administrative in 16 regiuni, respectand ca si linii de demarcatie teritoriul Tratatului de la Viena… adica vreti sa spuneti ca maghiarii doar se agita fara a avea sustinerea PDL-ului si a presedintelui tarii? Pe ce va bazati va rog (in afara de dragostea nemarginita catre conducatorul mult iubit)? Pe iubirea lui de neam si tara? De aceea a sustinut taierea pensiilor, alocatiilor, salariilor, a reducerii numarului de spitale si locuri in spitale, a profesorilor si fortelor de ordine? Pentru ca iubeste tare mult acest popor si il respecta… Deschideti ochii si vedeti ce se intampla, minciunile care le debiteaza in mod regulat (azi ceva, maine exact opusul), nerespectarea crasa a Constitutiei si imixtiunea in treburile Guvernului si Justitiei, indatorarea masiva a populatiei prin imprumuturi iresponsabile, dezinteresul fata de banii europeni pentru care nu se aproba proiecte pt ca nu exista spaga, tot felul de investitii aberante si complet inutile ce costa milioane de Euro, doar pentru a multumi clientela politica… Oricat de orb ai fi nu poti sa nu vezi toate acestea,(…)

  12. frate Admin!

    Este foarte pertinenta idea si foarte just argumentul ca chiar si termenul “regionalizare” este in mare contradictie cu UNITATEA statala si teritoriala a tarii!

    Exista TENDINTE de “desprindere” de Romania nu numai ale ungurilor, ci si ale romanilor. In special multi dintre banateni, dar si dintre ardeleni au de mai mult timp o “conceptie” de desprindere de Romania si de “autogospodarire”…!

    Locuitorii Timisoarei spun de multe ori: “Noi suntem printre primele judete din tara, care COTIZAM cel mai mult la bugetul de stat, dar in Timis se intorc fosrte putini bani, ci Bucurestiul ii chiverniseste prost si ii trimite la judetele sarace din tara, in special la cele din Moldova”…!

    Intr-o zi i-am spus unei cunostinte apropiate din Timisoara, “uite ce strazi pline de gropi, sa nu mai zica timisorenii ca numai in Bucuresfti sunt strazile pline de gropi…”,la care imi raspunde: “da mai prietene, caci banii timisorenilor merg la Bucuresti, si inapoi vin putini, de nu se ajung nici pentru pavajul bun al strazilor…”!

    In urma cu mai multi ani, la Cluj, daca nu ma insel, un jurnalist pe nume SABIN GHERMAN, agita ideea…desprinderii Ardealului si Banatului de…”regateni”, cu care spunea el ca ardelenii nu au nimic in comun decat…soselele…!

    La un post de televiziune acest…jurnalist ardelean a avut o “confruntare televizata” cu marele si regretatatul OCTAVIAN PALER…(care atat de mult ne lipseste acum…si care era atat de necesar in zilele noastre ca si marele istoric GIURASCU)…iar Octavian Paler, l-a…”ingenuncheat” cu zeci de argumente pe infumuratul jurnalist ardelean…!

    Or, daca aceste IDEI si TENDINTE si PLANURI si OPINII de …desprindere a TRANSILVANIEI de trupul tarii au existat dupa revolutie, fiind nutrite si puse in circulatie si sustinute nu numai de unguri, cimaiales de romani, prin noua lege a organizarii adminsitrative SE CREAZA TOCMAI climatul perfect ca ELE SA PRINDA VIATA…!

    Si vor zice Banatenii, si ardelenii…CE BINE cu regionalizarea, ca de acum ne CHIVRNISIM si administram si gospodarim cu banii nostri numai noi banentenii pentru interesele…Banatului, iar ardelenii care il simpatizau pe Sabin Gherman vor spune la fel, ce sa mai vorbim de unguri, si uite asa ADIO…de la UNITATEA TARII (nu spun numai a statului roman, ci a TARII, caci cuvantul TARA este mai plin de sens si de caldura si de incarcatura sentimentala si afectivade de decat cuvantul rece….”stat”)!

    Or, SE VA ALEGE PRAFUL de jertfele si eforturile de VEACURI ale romanilor care au SUSPINAT dupa INTREGIREA ROMANIEI si care au avut marele VIS al CREEARI ROMANIEI MARI…! Da, praful se va lege, de aceste eforturi si jertfe si sacrificii de veacuri, romanii de azi nefiind in stare sa pastreze RODUL lucrului si LUPTEI stramosilorlor…!

    Si poate nu vom ajunge nici anul 2018, si Romania MARE va fi destramata inainte de a implini un veac de existenta, datorita…unor conducatori IRESPONSABILI…!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

  13. am uitat sa spun ceva…

    Inainte cu multi ani ca sa intram in UE, ideea “regionalizarii” tarii a fost anticipata si oarecum “pregatita” chiar in mediile universitare…si iata de ce spun asta!

    La Facultatile de Drept, de Stiinte Administrative, de Sociologie si de Stiinte Politice, si poate si la altele , dar nu am eu idee, se studiaza (cu deosebire la disciplinele “drept constitutional” si “drept administrativ”), conceptele de “deconcentrare” si “descentralizare”!

    Multi profesori care predau aceste discipline, au facut stagii de perfectionare in Occident la renumite universitati de acolo, pregatindu-si teze de doctorat sau importante lucrari de specialitate…!

    Si ei au fost primii “pionieri” si “apostoli” ai ideii de DECONCENTRARE si DESCENTRALIZARE, pe care au preluat-o atat din studiul efectuat asupra “organizarii” administartiv-econimice ale unor tari din Europa care erau deja membre UE, si au preluat-o si din lucrarile unor mari teoreticieni occidentali…!

    Or, se pare ca acum atat aceste idei, si opinii atat doctrinar-univeristare, cat si masurile adminsiatrtive concrete luate de guvernanti pentru REALIZAREA concreta si efectiva a DECONCENTRARII SI DESCENTRALIZARII puterii statale si adminsitrative a statului, dupa mai multi ani de “gestatie”, au dat in PARGA, si in curand isi vor face…roadele…!

    Si cand te gandesti ca NIMENI nu le-a pus la indoiala vreodata RATIUNEA si NECESITATEA implinirii si punerii in practica a acestor idei in viata statala a tarii, ci au fost ridicate la gradul de DOGME administartive…si opinii INFAILIBILE ale specialistilor din Occident…!

    In urma cu ceva timp am citi pe net, ca in viitor se va ajunge la O NOUA ETAPA A REGIONALIZARII EUROPEI pe criterii strict economice, si anume, cateva judete (sdau unitati adminsitrativ-teritoriale) sa spunem din Vestul Romaniei, precum Timis, Arad, Bihor, se vor UNI economic cu alte unitati administrativ-teritoriale din ESTUL Ungariei si vor crea o MACROREGIUNE economica TRANFRONTALIERA, si la fel se va intampla cu unel judete sau unitati administrativ-teritoriale din SUD, sa spunem Giurgiu, Calarasi, Olt…etc, care se vor uni cu unele unitati administartiv – teritoriale din NORDUL Bulgariei, si va aparea o REGIUNE economica DUNAREANA…

    Si uite asa SE VOR DESTRAMA statele…si pe criterii economice si etnice si culturale si lingvistice etc…si toate acestea pornind de la ideea primordiala a DECONCENTRARII si DESCENTRALIZARII…!

    Acolo unde CAPITALA unui stat ISI IA MANA AUTORITATII si conducerii si STAPANIRII efective, concrete si energice de pe anumite portiuni de teritoriu…acolo se va ajunge la RUPERE TERITORIALA…exact ca si cumun sot nebun isi scapa din mana nevasta si ajunge de o pierde, fiindca i-a venit ideea nebuna de a-i accorda atat de multa mana libera si libertate de actiune, incat sa uite de indatoriririle maritale si de fidelitatea conjuugala…!

    Regionalizarea va hrani si augmenta din nou MANDRIA regionala, si NEGRIJA si INDIFERENTA fata de marea TARA!

    Va conta pentru unii romani SA LE MEARGA BINE doar lor, si regiunii lor, si bunastarii lor economice, iar de TARA intreaga SCUMPA noastra ROMANIA nu vor mai avea nici o grija…!

    Nu este exclus ca noua organizare administrativ-teritoriala sa fie si “nimeritul pretext” al SCHIMBARII tuturor actelor de identitate ale cetatenilor romani, care evident vor avea cip, si vor conduce la o supraveghere multmai concreta a romanilor, de catre conducerea politica de la noi si din UE…!

    Dar poate mai intervine tainic si Dumnezeu intre si printre planurile acestor guvernanti si ii mai ia de urechi cum stie EL si cand nu se asteapta ei…!

    Sa aiba mila EL de noi toti…! Amin!

  14. Parintele Arsenie Boca(se scria printr-o carte)spunea ca romanii vor pierde Ardealul.Desi il iubesc pe Parinte,am crezut ca asa ceva nu e posibil.Acum cred ca e posibil.Ne ajuta tot,indiferenta unora,complicitatea altora,lipsa dragostei fata de aproapele-lipsa dragostei fratesti intre romani,probabil si putina intelegere a problemelor tarii in care traim de catre unele persoane…Dureros.Ce facem noi cu ce ne-a lasat Dumnezeu?Vindem.Vindem si pe mama si pe tata.Si totusi nimic nu e inca pierdut,daca ne-am ruga.Dar ne rugam pentru tarisoara noastra?Sau cati oare fac asta.Stim bine ca Dumnezeu ne iarta,ne ajuta,dar sa facem ceva.Deci chiar daca Parintele spunea acel lucru,rugaciunile trimise la Dumnezeu pot schimba orice.Nadejdea e la Dumnezeu.Daca ne lasam pe “mana” oamenilor…cine stie cum putem ajunge.Asta e mesajul meu drgilor,rugaciune pentru Romania,rugaciune pentru luminarea ochilor gandului romanilor de catre Dumnezeu,sa ne iubim tara(nu e vina ei ca lucrurile sunt asa cum sunt,oamenii poarta vina,pamamntul e minunat,ne-a lasat Dumnezeu tot ce puteam avea mai frumos ),pentru ca noi nu o mai iubim,sau sunt putini cei ce o mai iubesc-iar acest lucru nu poate aduce nimic bun,dimpotriva…o facem tandari…asta e dragi suflete ale lui Dumnezeu…ce vom spune Domnului?Ceea ce facem vine din puritatea sufletului sau din viclenie?De unde vine viclenia?Doar de la cel rau.Cu dragoste,puritatea intentiilor Dumnezeu ne asculta.Deci nu conteaza partidul,convingerile, ci puritatea faptelor.Nu mai are rost sa ne pierdem in doctrine sau altele,la Dumnezeu doar ce e curat ajunge.Asa ca fiecare nu are decat sa isi clarifice in sinaea lui cum sta.Dar e valabil desigur doar pentru cei cred in Dumnezeu,si probabil aceea nu citesc bloguri religioase…
    ma iertati daca am suparat…nu avem voie sa suparam sufletele nimanui pentru ca ele apartin Domnului.Dumnezeu sa ne binecuvanteze si sa ne ajute pe toti.

  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » STATUTUL MINORITATILOR – presa evacuata de la dezbaterile Comisiei, UDMR preseaza pentru autonomie
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video – esential!) ACAD. DINU C. GIURESCU DESPRE DESFIINTAREA JUDETELOR SI NU NUMAI: “Statul de astazi apara pe altcineva… nu Romania”/ Seful UDMR, Kelemen Hunor ameninta si el cu iesirea secuilor in
  17. Lupta aceasta nu trebuie dusa la nivel de politica, din simplul motiv ca regionalizarea este o problema care depaseste sfera politicului (ma refer la politica politicienilor romani, care, in proportie de 99%, este vanduta aceleasi puteri. Clar, politica e trasata tuturor partidelor) Cele 8 regiuni sunt propuse si de USL. De fapt, aici e problema, aceste regiuni sunt IMPUSE de ,,Europa”. Daca Basescu nu apuca sa le creeze, vor fi create chiar de USL. De aceea, crezand ca aparati integritatea nationala, ati cazut in capcana celor de la Antena 3. Acestia, fiind catelusii lui FELIX (deci, momentan, promovatorii politicii USL-ului), incearca sa-l tranforme pe Basescu in diavolul care va distruge integritatea nationala, desi USL-ul are aceeasi politica . Nu numai ca nu am stare sa mai urmaresc emisiunile televiziunilor Antena 3 si Realitatea, dar (imi iertai vorba) orice secunda este un pas spre o tot mai stare stare de voma. Nu-i mai promovati pe ipocriti, nici macar atunci cand par ca urmeaza o politica dreapta. De fapt, cum de nu observati politica lor este una electorala?In final vor face aceleasi schimbari pe care le face si Basescu. Tocmai pentru ca va respect,va spune acestea. Cand am cautat sa vad ce parere aveti despre acest subiect si am descoperit gramada de calupuri felixioase, sincer va spun, mi-a intrat in inima o stare de indoiala fata de ,,politica” pe care o duceti. Imi doresc ca nici-un site ortodox sa fie implicat intr-o lupta electorala. Or emisiunile Antena3, cu privire la acest subiect, sunt pur electorale. Dupa 9 cuvinte rostite, al 10-lea este, obligatoriu, Basescu. In acesta consta indobitocirea, ca ,,fanii” Antenei 3 au ajuns la o concluzie clara: problema de 20 de ani a Romaniei este Basescu, Udrea si PDL. Au uitat de mineriada lui Iliescu, de vanzarea masiva bunurilor tarii de pe vremea guvernarilor PNL si PSD (amintesc numai de averea Gojdu)….Ce surpriza vor avea nefericitii cand vor vedea ca s-au luptat cu Basescu, iar dupa Basescu va urma Antonescu…sau, mai bine zis, dupa Sluga 3 va urma Sluga 4. Eu o astfel de lupta nu accept si nu urmez. Cautati, cu orice pret, sa nu mai folositi ,,ajutorul” ipocritilor, pentru ca acestia, cu siguranta, duc o politica otravita. Cornel Nistorescu? Doamne fereste!!!Mai bine il ascult pe Vali Vijelie, ca ala tot pentru bani scrie versuri

  18. @Niccolae:

    1. Parerea noastra exprimata explicit se gaseste aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/08/regionalizarea-ultima-urgenta-pe-agenda-guvernului-ce-va-insemna-impartirea-tarii-in-voievodate-ce-vrea-udmr-si-ce-ne-asteapta-kelemen-hunor-sustine-reprezentanta-tinutului-secuiesc-de-la-bruxell/

    Daca vrei sa discuti pe fond, atunci ar fi trebuit sa te referi la argumentele de acolo.

    2. Problema materialelor extrase de la Antena3. Nu iti place Cornel Nistorescu? Coincidenta, nu ne place nici noua. Insa nu la mutra lui si nici la parghiile politice si ne-politice ne-am uitat noi, ca oricum nu le vom sti niciodata (alea le stiu doar serviciile secrete). Ne-am uitat insa la argumentele sale. Asta e normal si asa trebuie sa facem. Noi nu gandim politic si propaganistic fata de persoane, ORICARE AR FI ELE. Felicsi, Iliesti, Basesti, etc. NU NE INTERESEAZA. Pe noi ne intereseaza ARGUMENTELE si FAPTELE. Esti capabil sa discuti pe fondul acestora? Atunci discuta. Nu? Lasa-ne cu politica, atunci. Pe logica expusa de fratia ta, atunci ar trebui sa tacem toti, ca toti suntem pacatosi. Dar nu ne uitam la asta, ci ne uitam, cand vrem sa intelegem dreptatea sau nedreptatea unei situatii, la cuvintele si faptele oamenilor.

    Mai departe – frate draga, uite materiale de la Antena3: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/20/video-esential-acad-dinu-c-giurescu-din-nou-la-punctul-de-intalnire-despre-desfiintarea-judetelor-si-nu-numai-seful-udmr-kelemen-hunor-ameninta-si-el-cu-iesirea-in-strada-si-nesupunerea/

    Adica, daca ar fi dupa tine, ar trebui sa ignoram opinia academicianului Dinu C Giurescu pentru ca a fost expusa la Antena3?! Asta ce gandire mai este?

    3. E clar ca regionalizarea e impusa de sus. Si nu doar regionalizarea e problema: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/16/statutul-minoritatilor-presa-evacuata-de-la-dezbaterile-comisiei-udmr-preseaza-pentru-autonomie/
    Ne-am si exprimat in acest sens ca nu suntem de acord cu regionalizarea indiferent de modul in care se produce. INSA. O prima corectie. Doar actuala putere sustine regionalizarea in 8 judete. Ceilalti vor o regionalizare cu mai multe regiuni si care pastreaza judetele, nu le desfiinteaza. MAI GRAV este insa altceva – PACTUL CU UDMR CARE E PE CALE SA FIE FACUT DE ACTUALA PUTERE. Pact care va insemna cedarea catre UDMR a regiunilor in care sunt prezenti in mod semnificativ si care va insemna autonomia si chiar contopirea cu Ungaria a nord-vestului Ardealului, dupa modelul diktatului de la Viena. Ce putem spune despre aceasta eventualitate, decat sa citam chiar un sustinator fervent al actualului presedinte, ca sa nu fim banuiti de subiectivitate? Iacata, citat din Victor Roncea:

    Pai, sunt doua variante: ori, daca se voteaza Statutul Minoritatilor asa cum e (cu pretentiile nesimtite ale UDMR coroborate cu alineatul trei din articolul 6 al noii Constitutii, parca pus cu manuta lui Soros) vorbim de Tradare de Tara, cu “T” mare, si blestem din neam in neam pentru toti cei care vor duce la implinire acest atac perfid la suveranitatea nationala si continuitatea poporului roman in spatiul carpato-danubiano-pontic, ori, daca chiar se doreste doar ridicarea adrenalinei in “Coalitie” prin volei cu cartoful fierbinte al regionalizarii, atunci s-ar putea ajunge la spargerea buboiului si eliminarea supuratiei maghiare in bratele USL, ceea ce ar duce la gadilarea coardei nationaliste, in favoarea PDL.

  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COMISIA EUROPEANA ANALIZEAZA POSIBILITATEA DE A ADMINISTRA DIRECT FONDURILE EUROPENE DIN ROMANIA, GRECIA SI BULGARIA. VREO LEGATURA CU URGENTA REGIONALIZARII?
  21. @ admin ,,Lasa-ne cu politica…” Tocmai asta am vrut sa va spun si eu, numai ca…am fost putin mai delicat. Ori cu,,Lasa-ne…”… ori cu ,,fratia ta”? Sunt doua formulari contradictorii.(expresia ,,lasa-ne cu cutare lucru…”, este o expresie de maidan, de depreciere a cuiva. Or parerea fratelui este la fel de importanta, chiar si atunci cand este gresita. De aceea, nu se potriveste ,,frate” cu cu ,,lasa-ne”) .

    Ce am vrut eu sa spun in primul mesaj? Probabil ca nu m-am exprimat corect. Reiau cu alte cuvinte:

    Aceste emisiuni spun mici adevaruri si mari minciuni. Mici adevaruri, pentru ca, intr-adevar, regionalizarea trebuie dezbatuta de opinia publica si, apoi, gasita o solutie cat mai buna; de aceea Basescu greseste grav. Mari minciuni, pentru ca regionalizarea este folosita politic; de aceea opozitia, presa, si toti cei care urmeaza aceasta cale, gresesc la fel de mult ca Basescu.

    Daca as fi un politcian diabolic si as dori sa impun o lege de interes national, o lege sensibila ,asa cum este regionalizarea, voi incerca ducerea acestui subiect in derizoriu. Si cum voi face aceasta? O voi introduce in lupta politica-electorala si voi astepta ca ambele parti sa lucreze in favoarea mea. In final, oamenii o vor percepe ca pe o simpla lupta politica si vor deveni indiferenti. Civismul si patriotismul cer o dezbatere a unor astfel de probleme delicate, evitandu-se la maxim alaturarile si aluziile politice.

    Daca v-ati fi limitat la opinia academicianului Dinu C Giurescu, ar fi fost o alegerea buna. Dar eu m-am referit la celelalte comentarii, penibile ca substanta si otravitoare ca provenienta, pe care le aduceti ca exemplu. Daca un homosexual il lauda pe Hristos, eu nu-l voi folosi ca exemplu. Daca un tradator al interesului romanesc (Nistorescu) va intra in lupta pentru ,,apararea” interesului national, nu-l voi accepta drept camarad.

    Altceva: isteria a dus in derizoriu si lupta impotriva CIP-ului. De aceea, cuvantul parintelui Arsenie Papcioc: ,,ati intrat in lupta prea devreme”, s-a dovedit cel mai mare adevar. Acelasi cuvant se potriveste si aici. Normal ca nu trebuie sa tacem. Dar nu trebuie sa mai acuzam prin anticipare, pentru ca isi vor schimba tactica si vom pati asemenea pastorasului mincinos: devenim necredibili. Cu respect..va las 😛

  22. @Niccolae:

    Nu intelegem de ce expresia e de maidan, insa daca te-a jignit ceva din modul de adresare iti cerem iertare.

    Acum, ce putem face? Fie adoptam ”solutia” fiecare cu parerea lui si ne multumim sa ne-o exprimam si sa cadem de acord ca nu suntem de acord, fie incercam sa vedem care argumente se sustin si care nu, intr-un dialog normal si rational. Observam, din raspunsul tau, ca singura problema pe care o ai este Cornel Nistorescu si, mai general, diversiunea in care media ar duce tema regionalizarii, de parca tema asta, agenda asta ar fi in sine ceva neutru, ceva inocent si cu totul inofensiv pentru tara.

    1. Cornel Nistorescu: frate, noi nu avem informatii despre tradarile lui de patrie. Astea, cum am spus, sunt de apanajul SRI, mai ales cand le faci cu o asa siguranta. Noi stim, destul de vag, doar de moralitatea indoielnica a angajamentelor sale de jurnalist si de o mentalitate care nu iese din linia destul de terna a ”liderilor” nostri de opinie, nici in bine nici in rau. Sa il echivalam cu un homosexual este peste capacitatea noastra, iarta-ne. Asa ceva pur si simplu nu se face, mai ales cand ne numim crestini. Si pentru noi astfel de motive – comune tuturor din media – nu sunt suficiente pentru a condamna definitiv un om si de a nu mai lua aminte la ce spune. Chiar ne intereseaza daca tara noastra este condusa sau nu de un grup de sectari controlati de la Washington.

    2. Presa e problema in privinta regionalizarii?! Bun, e de inteles, nu iti place Cornel Nistorescu, nu iti place media (de parca noi suntem naivii care cred in virtutile media), dar sa reduci problema regionalizarii la diversiunea media, cand este, de fapt, si demonstrat argumentat, istoric si institutional, ca este MAREA DIVERSIUNE la adresa statului national roman, este ceva care ne depaseste puterea de intelegere. Pe acest site sunt o gramada de alte materiale, asta este doar unul din ele, evolutiile din ultimele zile arata ce anume este regionalizarea, ti-am dat si materialul nostru de fond pe tema, si singurul lucru care atrage atentia fratiei tale este un ziarist si un canal tv. De parca din toata aceasta chestiune, RAUL este Nistorescu si media. Nu, in mod clar ne depaseste modul in care pui problema. Ca sa nu mai zicem ca nu e doar Nistorescu in acel material, este si Ilie Serbanescu, ale carui opinii tocmai s-au verificat (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/23/comisia-europeana-analizeaza-posibilitatea-de-a-administra-direct-fondurile-europene-din-romania-grecia-si-bulgaria-vreo-legatura-cu-urgenta-regionalizarii/ )

  23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…” (video)
  24. Pingback: Nu exista alte iesiri din criza mondiala: INFLATIE SAU RAZBOI! SAU... AMANDOUA LA UN LOC - arata economistii Ilie Serbanescu si Liviu Voinea (VIDEO)
  25. Pingback: Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina "reformatoare" a cioclilor de la capataiul Romaniei... CE NE MAI RAMANE?
  26. Pingback: PDL VREA REGIONALIZARE DE TIP STALINIST IN ROMANIA
  27. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: cum este DISTRUSA IN MOD SISTEMATIC ROMANIA si cum ne indreptam catre DICTATURA
  28. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  29. Pingback: Victor Ponta la PENTICOSTALI in timpul vizitei din SUA (VIDEO). DE CE ESTE ATAT DE INFLUENTA ACEASTA SECTA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: Alianta Familiilor din Romania, antrenata in propaganda neoprotestanta pro-ARD? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  31. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? - Razboi întru Cuvânt
  32. Pingback: Suveranitatea nationala, ca un cal batran ucis cu bestialitate. OBSERVATII DESPRE LEPADAREA DE ROMANIA, ALINIEREA TRANS-PARTINICA LA AGENDA EURO-MALTHUSIANA SI ATLANTISM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  33. Pingback: Suveranitatea nationala, ca un cal batran ucis cu bestialitate. OBSERVATII DESPRE LEPADAREA DE ROMANIA, ALINIEREA TRANS-PARTINICA LA AGENDA EURO-MALTHUSIANA SI ATLANTISM - Recomandari
  34. Pingback: Lectia de istorie a prof. acad. Dinu C. Giurescu, de la “Punctul de intalnire”, transcrisa integral: “In aceste zile se joaca integritatea teritoriala a Romaniei, se joaca stabilitatea ei! FIECARE DINTRE NOI AR TREBUI SA SPUNA NU!”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare