AFR (Alianta Familiilor din Romania) a facut, ca de obicei, recomandari cu privire la alegatorii de votat in functie, teoretic, de atasamentul lor fata de valorile vietii (adica pozitia lor fata de avort, prostitutie, homosexualitate, eutanasie etc.). Din reactia urmatoare fata de recomandarile AFR, trimisa si noua pe mail, s-ar parea insa ca, din pacate, avand in vedere contributia apreciabila a acestei organizatii la promovarea valorilor familiei, unele recomandari (nu toate si nu in toate zonele tarii) sunt cam dubioase. Lucru care mai arata un aspect problematic al AFR: influenta majora exercitata de neoprotestanti fata de organizatie. Redam, in continuare, opinia lui Iulian Capsali in aceasta privinta, replica lui Bogdan Stanciu si propria noastra opinie. – nota razbointrucuvant.

Este o manipulare facuta in favoarea ARD, care este sprijinita fățiș de sectele din Romania. Principalele secte neoprotestante au cartierele generale in SUA si s-au implicat financiar si cu oameni in sprijinirea candidatilor ARD.

In Iasi de pilda, toti candidatii de pe lista Aliantei Familiilor (al carei presedinte este un baptist din State) sunt ai ARD, deci “buni” de a fi votati, ceea ce este ABSURD. In primul rand, ar fi trebuit intrebat  Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si Rectorul UMF Iasi, prof. dr. Astarastoae, cel mai haituit om din Iasi de catre DNA, doar pentru ca s-a declarat impotriva planurilor abuzive ale lui Basescu (prin cozile de topor Boc si MRU) de a privatiza Sanatatea. Nu mai vorbim de faptul ca este un avocat din oficiu pro-live si anti-avort. Dl. prof. este net impoptriva ARD (cu motive intemeiate) și sprijina candidatii USL.

La Iasi, in cartierul Tatarasi candideaza chiar un om pe care-l cunosc bine si care locuieste acolo de zeci de ani, un excelent profesionist, medicul Razvan Constantinescu, caruia i-a fost inchisa de acelasi guvern Boc Clinica de Gastroenterologie la care muncise ca sa o faca performanta. Asta pe langa alte zeci de alte spitale din Romania. Dr. Constantinescu candideaza (conjunctural) din partea PER. Si care ar fi argumentul pentru care Baconschi este sustinut de AFR? Ca i-a facut pe romanii care protestau impotriva guvernarii dezastruoase Boc dupa inchiderea spitalelor si darea afara a lui Arafat din functie, “mahalaua inepta si violenta”, termeni pe care nu i-a negat, ba mai mult,  i-a considerat “deosebit de blânzi”?

Ce-l califica pe MRU? Ca a vandut maghiarlor mostenirea Gojdu? Ca a fost sef in PCR inainte de 89? Ca si-a facut casa in buza pistei din Baneasa si a mutat traficul aerian la Otopeni? Ca a fost sef de serviciu secret etc.? Dar pe Mihail Neamtu, care candideaza pe locul fiului presedintelui cultului penticostal din Arad si care a scris faimoasa teza importriva ethosului romanesc numita “Eutanasierea Mioritei?” Ca MRU este sustinut de aceeasi penticostali cu fuste si dinti de aur, nu este un secret:

 

Asta este Romania pe care v-o doriti? Este o manipulare in care s-au instrumentalizat criterii “morale”, facandu-se din negru, alb. Ca in jocul cu acelasi nume:

http://www.youtube.com/watch?v=QyiMpinlaGM

Nu va lasati inselati de propaganda ARD facuta prin sectele neoprotestante!

Iulian Capsali

***

Bună dimineața Iulian,

Ești nedrept, iar ceea ce faci tu este un caz tipic de pădure care nu se mai vede din cauza copacilor.

Stranie acuzația de favorizare a ARD. Numai ieri altcineva tuna și fulgera pe un grup că listele AFR favorizează USL. Greu să mulțumești pe toți, nu?

În AFR a intrat ca membru fondator și organizația noastră. Măcar și atât ar trebuie să te facă mai moderat, deși e adevărat că eu cel puțin am fost împotriva acestui sistem de „recomandări” și am sugerat ca alegătorilor să li se prezinte mai degrabă rezultatele chestionarelor și evaluărilor, tocmai ca să evităm astfel de discuții. Dar n-am avut succes. Oricum, prezența ca președinte a unui neoprotestant nu e o garanție a favorizării acestor culte. Mă aștept să înțelegi mai bine acest lucru decât grupurile de „adevărați ortodocși” de care e plin internetul și pentru care orice asemenea alăturare e echivalentă automat cu „trădarea credinței” – care, de altfel, la ei se trăiește doar virtual.

Explicația stă în aceea că neoprotestanții n-au probleme în a-și impune candidați vizibili, în timp ce „noi” n-am fost în stare, în toți acești ani, să avem măcar un singur candidat viabil, un ortodox vertical. E vina noastră, nu a lor.

Faptul că dr. V. Astărăstoae (pe care îl cunosc și-l prețuiesc deosebit) este un om cu valori bine definite nu îl disculpă de acuzațiile care-i sunt aduse. Fără supărare, nu am vreo dovadă că dosarul de la DNA ar fi cauzat de opoziția la planurile de privatizare a sănătății. Sprijină USL? Nasol și lipsit de viziune; pentru că, guess what, noul proiect de lege a sănătății, al USL, prevede același sistem de privatizare „feroce” și „băsesciană”.

E un candidat bun la Iași, spui, un medic? Păi de ce n-a răspuns la chestionar, atunci? De unde era să știm?

Baconschi? Viziuni diferite. Eu personal îl apreciez, mai mult ca om, într-adevăr, decât ca om politic, însă are destule calități și este unul din foarte puținii cu opinii prolife.

MRU? Scuze, nu e pe lista albă, te superi degeaba.

Știu că tu ai fost cumva implicat în campania de la referendumul din vară. Nu poți fi obiectiv. Tu ai o problemă cu Băsescu. ONG-urile noastre nu pot avea nicio problemă cu vreun om politic pe alte criterii decât cele stabilite de statut, așa puține și înguste cum ar fi ele. Mai multe decât atât, ele nu pot favoriza vreo forță politică. Este împotriva legii și contrar rațiunii de a exista a acestor organizații. Noi NU facem politică de partid și nu vom face niciodată. Sper ca măcar tu să înțelegi asta.

Încearcă măcar să vezi lucrurile din această perspectivă: inițiativa AFR este UNICA deocamdată în România care propune evaluarea candidaților pe alte criterii decât găleata și cârnatul. Cu toate hibele ei, e un efort de apreciat.

B(ogdan Stanciu)

Nota noastra:

Ce credem noi in aceasta privinta:

1. In primul rand, trebuie apreciata si sustinuta activitatea organizatiilor pro-viata din Romania, indeosebi cea a Federatiei Pro-Vita. Este considerabila si activitatea Aliantei Familiilor din Romania, deseori citata si pe site-ul nostru, insa nu e niciun secret faptul ca AFR este sub o puternica influenta neoprotestanta si asta nu doar in legatura cu recomandarile sale politice. Lucrul acesta nu poate sa fie indiferent unui crestin ortodox care stie ca binele trebuie facut bine si ca scopul nu scuza mijloacele. Pragmatismul, acceptabil pana la un anumit punct, are limitele sale.

2. In al doilea rand, este adevarat ca recomandarile politice ale AFR nu sunt doar pro-ARD. Cu toate acestea si intr-un mod strident, se afla pe ele liderii ARD care sunt puternic conectati la gruparile neoprotestante. Apropo: totusi MRU (Mihai Razvan Ungureanu) ESTE pe lista alba a AFR, laolalta cu Gh. Seculici si Mihail Neamtu. Dincolo de agenda anti-nationala vadita a lui Ungureanu, recomandarea de catre AFR a lui M. Neamtu ca si a lui MRU tine exact de un simptom al neputintei de a distinge copacii din cauza padurii (in cel mai bun caz). Nu se poate sa se faca abstractie de contextul politic prin care acesti candidati au aparut in politica, de agenda marco-politica la care sunt conectati (ce legatura intre capitalismul salbatic propovaduit de acesti neoliberali si crestinism?) si de filiatia lor: Neamtu a fost propulsat de bunul sau amic Sebastian Lazaroiu, “sociologul” care promoveaza legalizarea prostitutiei, MRU este om al serviciilor care, asa cum amintea Iulian, a lucrat impotriva intereselor Bisericii si a opiniei acesteia in ceea ce priveste mostenirea Gojdu, ca sa mentionam doar una din faptele sale controversate. 

Aici se afla problema principala a recomandarilor AFR: sunt complet rupte de context si reduse la o simpla grila care nu e greu de bifat teoretic pentru cine e gata sa spuna orice pentru a obtine cateva voturi. Nu inseamna ca acest instrument nu ar avea nicio relevanta, insa nu poate fi folosit drept indicator decisiv, rupt de istoria, agenda ideologica si orientarea in care se incadreaza respectivii candidati sau de tipul de politici publice sustinut anterior. In acest sens, ideea lui Bogdan Stanciu era rezonabila: afisarea raspunsurilor la chestionar ar fi fost suficienta. Transformarea lor in recomandari si liste albe/negre este o procedura controversata, manipulabila si, dupa cum se vede in zonele unde gruparile neoprotestante au un cuvant decisiv de spus (de pilda in Arad, Iasi) acest lucru chiar se intampla.

Nu suntem de acord cu suspiciunile fata de dr. Vasile Astarastoae din cauza acuzatiilor DNA. Din punct de vedere formal-juridic, este incorect sa tratam pe oricine drept dubios din cauza unor acuzatii, pe motiv de prezumtie de nevinovatie. Si daca traim, totusi, in Romania reala, atunci stim foarte bine ca DNA este un instrument politic folosit in tot felul de rafuieli interne si pentru intimidarea unor opozanti ai regimului Basescu. In ceea ce priveste actuala lege a sanatatii elaborata de guvernarea USL, suntem intru totul de acord si am si aratat ca respecta, in mare, aceleasi “principii” anti-sociale ca si precedentele guverne, ducand la privatizarea sistemului sanitar si la deschiderea accesului pentru privati catre asigurarile de sanatate (de altfel, uneori este vorba despre aceiasi oameni din sistem, cum a fost cazul fostului ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, care sustinea un proiect genocidal cu privire la coplata). Diferenta fata de proiectul PDL/ARD (de fapt, proiectul Basescu), sustinut de altfel, de “pro-liferii” MRU, Neamtu, Baconschi et comp., este data de ritmul si amploarea privatizarii: in cazul din urma am fi avut de-a face cu un adevarat blitzkrieg anti-social, protestele existand inclusiv din tabara sustinatorilor “dreptei” romanesti!

3. Consideram, asadar, ca avertizarea lui Iulian este intemeiata, chiar daca realitatea este mai complexa si listele AFR nu sunt in mod unilateral pro-ARD. Mai ingrijorator decat acest aspect este, insa, influenta tot mai mare a neoprotestantilor in miscarea pro-viata din Romania. Prezenta organizatiei Pro-Vita Bucuresti in cadrul AFR poate fi o speranta ca acest lucru va fi contrabalansat, desi, dupa cum o arata chiar controversa listelor electorale AFR, opinia sa nu e luata in considerare. Din pacate, lipsa de implicare a BOR, mai ales a Patriarhiei, adica lipsa de sprijin si de incurajare a unor initiative laice ortodoxe in acest domeniu, precum si laxitatea dogmatica a unor ierarhi, sunt posibile explicatii pentru care neoprotestantii ocupa terenul lasat gol…

4. In concluzie: lucrurile sunt foarte amestecate si, mai ales cand vine vorba de intersectia intre religie si politica, greu de judecat prin liste albe/negre. Mihail Neamtu a beneficiat de cotidianul patriarhal Lumina pentru a-si propaga ideile neoliberale si acum beneficiaza de sustinerea unor grupari neoprotestante. Victor Ponta, co-lider USL si actual sef al guvernului, inainte de a ajunge premier, viziteaza gruparea penticostalilor de la Chicago, una dintre cele mai influente si in Romania. Asadar, legaturile subterane si de interese intre servicii, sectanti, oameni din Biserica sunt mult mai perverse decat ne inchipuim si decat putem sti… Cat priveste lucrurile publice, cine nu s-a lamurit pana acum in ce tabara anti-nationala si anti-sociala joaca “toti oamenii presedintelui” Basescu, ne temem ca nu se va lamuri niciodata cu privire la nimic. Daramite sa mai faca si liste albe-negre.

Legaturi:

***

***