Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA?

5-01-2012 5 minute Sublinieri

M-am trezit într-o dimineaţă, m-am uitat pe geam şi am văzut că ţara dispăruse. …România căreia-i aparţinem şi care ne aparţine, ea nu mai era. Am deschis ochii, am privit înspre oameni şi n-am mai văzut-o. A dispărut peste noapte, furată pe şest şi fără urme, mai uşor şi mai simplu decât dacă ai fura o maşină din faţa blocului

*

Jurnalul [Adriana Oprea-Popescu]: Cum să furi o ţară

E mai simplu decât dacă ai fura o maşină din faţa blocului. Trebuie doar să faci parte din gaşca potrivită şi să ai sânge-n instalaţie, după cum bine spunea deunăzi un clasic în viaţă. Hoţii au mai multe metode de operare; în cazul de faţă, ele pot fi puse în practică gradat sau concomitent, în funcţie de nevoi si de oportunităţi.

Metoda şuţilor. Hoţii de buzunare umblă în haite, de câte trei-patru, fiecare membru având sarcini bine definite. Unul bagă păgubitul la înghesuială, altul îi blochează calea, în vreme ce al treilea „operează”. Ceilalţi membrii ai grupului ţin „tira” sau „stau de şase”, pe principiul „urma scapă turma”.

O ţară poate fi înghesuită la cozi, ca o turmă de oi împinsă în ocol la ora mulsului. Se ademeneşte cu baxuri de ulei, bormaşini, tigăi, mălai sau zahăr, după ce în prealabil şuţii s-au asigurat că puterea de cumpărare e la nivelul solului, iar victimele pot fi uşor ademenite.

Şi-n timp ce ţara se calcă în picioare să prindă promoţiile, i se fură, os cu os, toată coloana vertebrală. Cu tot ce mai e primprejurul ei: verticalitate şi demnitate.

Metoda „somnifer pentru pasager”. E pusă în practică de cei care au tupeu şi papagal. Hoţul trebuie să interacţioneze cu victima (ea e agaţată, de obicei, într-un mijloc de transport în comun care circulă pe distanţe mari), să se facă plăcută şi să-i câştige încrederea pentru ca, la momentul oportun, să-i poată servi, galant, un pahar cu apă, suc ori cafea. Cu somniferul aferent. O dată adormită, victima e apoi deposedată de toate bunurile.

O ţară poate fi adusă în stare de inconştienţă prin consum repetat şi excesiv de baliverne, pseudo-informaţii şi circ. Spălarea creierului prin maşina mass-media e mai eficientă decât orice drog. Pe verificate, prea puţini mai ştiu astăzi câte ministere sunt în România şi cu ce se ocupă fiecare, însă toată lumea deţine informaţii despre ce incantaţii făcea Oana Zăvoreanu la vrăjitoare. Tembelizorul lucrează la capacitate maximă.

Şi-n timp ce ţara stă cu sufletul la gură să vadă cum întind soţii Truică de copiii lor, i se fură, sinapsă cu sinapsă, toată bruma de creier ce i-a mai rămas. Lăsându-i-se totuşi un neuron, capabil să recunoască pătrăţelul, înainte de a pune ştampila la votare.

Metoda „tacos” e importată din Spania. Victimele care merg pe stradă sunt împroşcate de la etaj cu o substanţă dubioasă, cu aspect de vomă. Profitând de stupoarea şi de greaţa victimei, apare imediat un „binevoitor” ce se oferă să ajute cu apă şi cu şerveţele. În vreme ce atenţia victimei e concentrată numai pe operaţia de curăţare, partenerul „binevoitorului” îi subtilizează bunurile şi dispare.

O ţară poate fi împroşcată cu mizerii din toate direcţiile. Dinăuntru, cu etichete obscure lipite pe breasla poliţiştilor, a medicilor, a profesorilor sau a judecătorilor. Din afară, prin miştocăreala ce se face pe seama noastră prin alte ţări, umilinţă faţă de care noi avem întotdeauna poziţia lui „Mutulică a făcut pe el de frică.

Şi-n vreme ce ţara, dezgustată, închide ochii, să nu mai vadă mizeria, i se fură din boccele şi ultima firimitură de mândrie.

Metoda „harta”. Se lucrează în echipă. „Momeala”, o persoană bine îmbrăcată, cu un aer dezorientat, cere ajutorul şoferilor ce vin sau pleacă din parcările aglomerate, pentru a găsi o adresă pe harta ce o ţine-n mână. Pentru a-l ajuta, victima coloară din maşină. Şi-n timp ce încearcă să ajute „rătăcitul”, dându-i indicaţii, partenerul acestuia se strecoară în vehicul, de unde fură obiectele de valoare.

I se pune ţării în faţă o hartă. Şi i se aminteşte că în UE există libera circulaţie a persoanelor. Apoi, ţara e privită în ochii şi i se spune: „cui nu-i convine, poate să plece”.

Iar oamenii pleacă.

Şi-n vreme ce ei se duc, prea rar spre fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor, ţării i se fură sufletul. Şi speranţa că poate-i va fi vreodată mai bine.

M-am trezit într-o dimineaţă, m-am uitat pe geam şi am văzut că ţara dispăruse.

Nu asfaltul, care-i pus de firma lu’ Cutare, nu bordurile sau panseluţele, care-a ale lu’ Cutărescu, nu câmpiile pe care ni le cumpără străinii, nu munţii, care-s trecuţi prin declaraţiile de avere, nu aurul care-i deja arvunit.

Ci România mea, România din noi toţi. România căreia-i aparţinem şi care ne aparţine, ea nu mai era.

Am deschis ochii, am privit înspre oameni şi n-am mai văzut-o.

A dispărut peste noapte, furată pe şest şi fără urme, mai uşor şi mai simplu decât dacă ai fura o maşină din faţa blocului.

Legaturi:

*

***

Un inventar… oricum incomplet si palid al motivelor pentru care astazi si, mai ales, maine nu mai avem si nu vom mai avea aceasta tara...:

***


Categorii

Articolele saptamanii, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA?

  1. Felicitari pt publicatie si mult succes in continuare.Doamne ajuta.

  2. si pentru ca nimeni sa nu mai fie tras la raspundere pentru nemerniciile pe care le-a facut in timp ce distrugea tara , iata ce s-au gandit guvernantii :

    http://www.ziare.com/stiri/cod-penal/sumbinarea-economiei-nu-mai-e-infractiune-in-noul-cod-penal-1143523

    Este absolut incredibil cat de departe poate merge nesimtirea politicianului roman .

  3. @fane

    incredibil!!!!

  4. cum e totusi posibil sa se mearga asa de departe?!?

  5. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  6. 24 ianuarie ! ……
    Spuneţi-mi, n-aţi văzut cumva o ţară ?
    Am fost plecat vreo zece ani pe-afară;
    Azi, am venit şi-o caut cu ardoare,
    Dar n-o găsesc şi-n suflet rău mă doare.

    O caut peste tot, am fost şi-n sate,
    Ogoare plâng în buruieni lăsate,
    Înspre păduri, potecile uitate
    M-au rătăcit într-un pustiu de cioate.

    Acasă poarta nu e zăvorâtă,
    Căci mama tot mai iese şi se uită;
    Atâta dor i-a mai rămas pe lume,
    Fetele …sa le mai strige iar pe nume.

    Moşneagul iese-n cale şi-o întreabă:
    “Vine? La anul, cred! Acu-i la treabă,
    La noi în ţară-i multă sărăcie.
    Ştiu ei – că de-or veni, la ce să vie?!”

    Spuneţi-mi, n-aţi văzut cumva o ţară
    Cântată de poeţi odinioară,
    Cu ochi de cer şi plină de verdeaţă?
    Am fost şi-am căutat-o şi la piaţă.

    Acolo nu era, de bună seamă,
    Că prea o înjurau români de mamă;
    Harbuzul, pătrunjelul, biata prună,
    Erau culese parcă. de pe Lună!

    Chiar, voi nu aţi văzut pe jos o ţară,
    Călcată în picioare şi murdară?
    Ce-aveţi cu ea? Nimica nu vă cere,
    Eu o declar singura mea avere!

  7. e teribil. m-a luat durerea de cap. când ma gândesc ca și eu cândva am înjurat-o, regret enorm

  8. Pingback: Adrian Majuru: OBEDIENTII - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: Bilantul unei distrugeri premeditate: LISTA INTREPRINDERILOR (1256!) CU PESTE 1000 ANGAJATI DESFIINTATE IN ULTIMELE DOUA DECENII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: MAI AVEM O ȚARĂ? Ce a ajuns România astăzi? Românii – între FLĂMÂNZI și PUNGEȘTI - Recomandari
  11. Pingback: 1 Decembrie: ROMÂNIA – ULTIMUL BAL sau “Tot ce-i românesc nu piere”?/ Scriitoarea ILEANA VULPESCU si istoricul DINU GIURESCU – adevarul despre starea natiunii (VIDEO): Ce mai inseamna astazi Patria, ce mai poate salva România? -
  12. Pingback: POPORUL ROMÂN – NOUL DUȘMAN DE CLASĂ. Spatiul public, ”ocupat” de denigratorii de serviciu ai românilor | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare