(update) Suspansul auto-intretinut al “falimentului” grec si asemanarile cu Romania/ PROTESTE SERIOASE ANTI-AUSTERITATE IN GRECIA SI SPANIA

20-06-2011 5 minute Sublinieri


Asemanarile dintre Grecia si Romania nu se opresc, asadar, doar la probleme legate de deficite si acorduri cu FMI. Iata ca, drept “solutie” la starea de haos economic si social spre care este indreptata vertiginos Grecia, primul ministru socialist Giorgios Papandreou propune nu mai putin decat… un referendum pentru modificarea Constitutiei, in care obiectivele principale ar fi reducerea numarului de parlamentari, schimbarea sistemului electoral si inlesniri juridice pentru prinderea “coruptilor. Suna foarte familiar, nu? Si la fel de absurd ca si in cazul tarii noastre: ce legatura (real-economica, nu populista) poate sa aiba numarul de parlamentari si sistemul electoral cu performantele economice ale unei tari?!

Alt element de identitate este discursul aprig impotriva sectorului public. De parca sectorul public, in sine, ca atare, adica, de fapt, un principiu institutional, este de vina pentru starea in care se afla Grecia. Pai daca-i asa, sa ceara FMI si de la Germania si de la Franta diete drastice de slabire a aparatului de stat. Ca doar sunt printre cele mai socialiste tari ever, cum ar spune americanul.

In fine, ce semnificatie pot avea aceste manevre pe care conducerile micilor tari estice care, conform FMI, pun planeta in primejdie, le fac in situatii de acuta presiune pe toate planurile? La prima vedere, astfel de idei par a fi cu totul deplasate, aruncate parca special sa produca deruta si haos suplimentar, sa arunce in aer clasa politica si orice sansa de dezbatere rationala. Nu ajunge ca esti pe marginea prapastiei, mai vrei sa si “reformezi” din temelii sistemul politic, sau sa reorganizezi taman acum teritoriul tarii, punand pe foc teme sensibile etnice, intr-un cuvant, tot felul de masuri “bomba”, majore, care nu au, nu au avut si nici ca vor avea vreodata legatura cu economicul.

Ar mai putea fi semnele unei tendinte despre care am vorbit, o tendinta catre regimuri de forta in care, ca, dupa cum spunea presedintele Traian Basescu, criza economica poate duce la restrangerea unor drepturi fundamentale…

In fine, e de vazut totusi in ce masura actualul guvern al lui Papandreou va rezista totusi si daca va reusi sa propulseze aceste idei “fanteziste” mai departe, inspre o si mai mare tulburare a apelor din Grecia. Ca la noi deja sunt tulburate rau si se pare ca abia a inceput.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat decizia finală privind acordarea următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din împrumutul de urgenţă convenit anul trecut cu Grecia, solicitând guvernului elen adoptarea unor noi măsuri dure de austeritate pentru deblocarea fondurilor, transmite Reuters. Oficialii europeni au precizat că estimează plata tranşei până la mijlocul lunii iulie. Grecia are nevoie de bani până la jumătatea lunii viitoare pentru a evita intrarea în default (incapacitate de plată).

Liderii europeni insistă ca deblocarea următoarei tranşe să fie condiţionată de aprobarea, de către parlamentul elen, a unor noi legi privind reforme fiscale şi privatizarea activelor statului. Între timp, populaţia elenă îşi exprimă tot mai zgomotos dezaprobarea faţă de măsurile de austeritate şi privatizările impuse de instituţiile financiare internaţionale. “Pentru a trece la plata următoarei tranşe, trebuie să fim siguri că parlamentul elen va da votul de încredere guvernului şi va susţine programul, aşa că decizia va fi luată la începutul lunii iulie”, a declarat ministrul belgian al Finanţelor, Didier Reynders.

Moneda euro s-a depreciat uşor luni faţă de dolar pe pieţele asiatice, din cauza amânării. Miniştrii Finanţelor din zona euro au mai arătat, într-un comunicat emis luni dimineaţă la Luxemburg, după şapte ore de discuţii, că vor întocmi un al doilea program de bailout pentru Grecia. Statul elen a încheiat în luna mai a anului trecut un acord cu UE şi FMI pentru un împrumut extern de urgenţă de 110 miliarde euro, dar a ratat ţintele fiscale din programul economic şi are nevoie de extinderea finanţării pentru a nu intra în default în următorii doi ani.

Noul plan, care va fi prezentat la începutul lunii iulie, va cuprinde noi împrumuturi şi, pentru prima dată, o contribuţie din partea creditorilor privaţi ai statului elen, cărora li se va cere să-şi menţină expunerea pe Grecia prin achiziţii voluntare de noi obligaţiuni guvernamentale odată ce titlurile deja deţinute vor ajunge la maturitate. Comunicatul transmis de miniştrii europeni nu precizează mărimea următorului pachet de bailout şi nici nu dă detalii despre amploarea sau tipul contribuţiei sectorului privat, pe care o descrie drept “substanţială”. Surse oficiale din zona euro au declarat pentru Reuters că următorul acord de finanţare externă care va fi încheiat cu Grecia se va derula până la sfârşitul anului 2014 şi va avea o valoare de 120 miliarde euro, formată din împrumuturi de urgenţă de 60 miliarde euro, o contribuţie de 30 miliarde euro a investitorilor privaţi şi atragerea a 30 miliarde euro din privatizări.

În încercarea de a câştiga consimţământul Băncii Centrale Europene, care se opune restructurării datoriilor Greciei pentru a evita un default în zona euro, miniştrii Finanţelor notează că rostogolirea obligaţiunilor deţinute de sectorul privat va fi făcută în aşa fel încât incapacitatea de plată va fi evitată, chiar şi într-o formă limitată, sau selectivă. Subliniind faptul că actuala criză din Grecia a devenit o ameninţare pentru stabilitatea globală, ministrul japonez al Finanţelor Yoshishiko Noda a declarat că liderii financiari ai ţărilor G7 au discutat pe această temă într-o teleconferinţă susţinută în weekend.

Premierul elen George Papandreou a cerut duminică grecilor să susţină măsurile de austeritate pentru a evita un default “catastrofal“. Într-o adresă către parlament, oficialul a cerut naţiunii să accepte creşterile de taxe, reducerile de cheltuieli şi planurile de privatizare. Consecinţele unui faliment violent sau ale ieşirii din zona euro vor fi catastrofale pentru populaţie, bănci şi pentru credibilitatea ţării”, a afirmat el la începutul dezbaterii din parlament pentru votul de încredere cerut de noul cabinet, după remanierea efectuată săptămâna trecută de Papandreou.

Legislativul va decide marţi dacă acordă încrederea noului guvern Papandreou. Analiştii politici consideră că premierul va reuşi să se impună, însă opoziţia populaţiei faţă de austeritate şi privatizări pune situaţia sub semnul întrebării. Mulţi investitori cred că datoria de stat a Greciei, de 340 miliarde euro (150% din PIB), este atât de mare încât programele de bailout gândite de UE şi FMI nu vor avea succes şi se va impune o soluţie mai radicală, precum impunerea unor pierderi masive creditorilor statului elen.

Prim-ministrul elen Giorgios Papandreou a facut apel, duminica, la organizarea unui referendum pentru “schimbari in sistemul politic”, inclusiv pentru revizuirea constitutiei, criticand ineficienta si birocratizarea sectorului public, pe care il considera vinovat de criza datoriilor Greciei.

Premierul a afirmat in fata parlamentului ca este nevoie de reducerea numarului de parlamentari, de transparenta in finantarea partidelor si de un nou sistem electoral, cu limitarea numarului de mandate la care are dreptul un parlamentar. In opinia lui Papandreou, revizuirea constitutiei, printr-un referendum care ar urma sa aiba loc la toamna, ar trebui sa faca mai usoara urmarirea penala a oficialilor guvernamentali pentru erori de management si coruptie.

In acest sens, va fi formata o comisie independenta, cu circa 25 de membri, care sa preia propuneri de la cetateni si sa redacteze un raport asupra acestora pana in toamna, dupa modelul aplicat in prezent de Islanda.

Duminica au inceput dezbaterile din parlament care ar trebui sa duca, pana marti seara, la un vot de incredere asupra componentei noului guvern, remaniat vineri. “Va cer un vot de incredere, pentru ca ne aflam intr-un moment de rascruce. Problema deficitului si cea a datoriei au adus Grecia in starea actuala, de diminuare a suveranitatii nationale”, a spus Papandreou, citat de AP. Este de asteptat ca guvernul sa obtina votul de incredere, intrucat dispune de sustinere majoritara (155 din 300 de parlamentari).

Vezi aici cine sunt principalii creditori privati ai Greciei (GALERIE FOTO)

Premierul a confirmat ca Grecia se afla in discutii cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana pentru un nou pachet de credite in valoare aproximativ egala cu cel aprobat in mai 2010, adica in jur de 110 miliarde de euro. Dow Jones precizeaza ca noul ministru de finante, Evangelos Venizelos, are deja programate intalniri, duminica si luni, cu omologii sai din zona euro, pentru discutii privind viitorul imprumut.  Este exclusa varianta declararii de catre Grecia a incapacitatii de plata pentru o parte din datoria publica, estimata la peste 300 de miliarde de euro, a insistat seful guvernului elen, spunand ca aceasta ar fi “o catastrofa si pentru populatie, si pentru banci”.

Top 10 tapi ispasitori pentru criza datoriilor din Europa (GALERIE FOTO)

Giorgios Papandreou a adaugat ca guvernul sau a facut toate eforturile posibile pentru a reduce deficitul bugetar, 15,4% la 10,5% din PIB pe parcursul anului trecut. El a criticat, in schimb, agentiile de rating, fuga profiturilor facute in Grecia catre paradisurile fiscale, speculatorii financiari pe instrumente derivate si presa pentru ca seamana panica si descurajeaza potentialii investitori in economia elena. Liderii UE, FMI si BCE cer Greciei sa aprobe un nou program de masuri de austeritate si privatizare, in valoare de 28 de miliarde de euro, drept conditie pentru aprobarea urmatoarei transe, de 12 miliarde de euro, din pachetul de credite de 110 miliarde aprobat anul trecut.

Seful opozitiei de dreapta, Antonis Samaras, a cerut in schimb alegeri anticipate, sustinand ca propunerea de referendum avansata de Papandreou este doar o “manevra diversionista” menita sa mascheze incapacitatea guvernului de a scoate tara din criza.

Noi manifestaţii zgomotoase în Grecia, împotriva măsurilor de austeritate adoptate de guvern. Susţinătoriii comuniştilor au ieşit în stradă la doar o zi după remanierea guvernamentală. Un mare proetst este aşteptat şi duminică  în faţa parlamentului de la Atena.

Guvernul Papandreou se confruntă zilele acestea cu o presiune socială tot mai mare, în condiţiile în care trebuie să aprobe un alt pachet de măsuri de austeritate pentru a putea primi un alt împrumut de la Uniunea Europeană şi FMI.

Cu toate că i se cere insistent demisia, premierul grec este hotărât să nu cedeze şi să mergă mai departe cu implementarea nepopularelor măsuri economice. Liderul de la Atena este convins că acestea vor stimula creşterea economică, în timp ce contestatarii susţin că austeritatea nu va avea nici un efect benefic.

Manifestanţii au beneficiat şi de prezenţa actorilor de la Cirque du Soleil, care au mărşăluit în semn de solidaritate cu manifestanţii.

Premierul Papandreu a decis remanierea guvernului în urma mişcărilor sociale continue.

Peste 50.000 de oameni au protestat duminica la Barcelona impotriva somajului si a crizei economice, conform autoritatilor regionale. Cu cateva ore mai devreme, la Madrid a avut loc un alt protest in apropierea Parlamentului, unde s-au adunat zeci de mii de persoane, anunta AFP.

Acesta a fost prima mobilizare de amploare de la inceperea revoltelor in data de 15 mai. Demonstratii similare au avut loc in sute de orase si capitale regionale din Spania, printre care Valencia, Granada, Malaga si Bilbao.

Protestele vizeaza in principal pactul de stabilitate din zona euro si urmarile sale de disciplina fiscala, dar si somajul a carui rata se ridica la 21.29% in Spania.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “(update) Suspansul auto-intretinut al “falimentului” grec si asemanarile cu Romania/ PROTESTE SERIOASE ANTI-AUSTERITATE IN GRECIA SI SPANIA

  1. Se pare ca au stat la aceeasi masa – “ai nostri” si “ai lor”.
    Sau noaptea au aceleasi vise.

    ***

    Acum, o parere personala, referitor la pozitia PDL-ului in problema reorganizarii teritoriale, anume una oarecum de forta vizavi de UDMR: cred ca este cea mai buna atat pentru pedelisti, cat si pentru udmr-isti si chiar pt opozitie. Iata de ce:
    PDL-ul ar parea in aceasta afacere un aparator al interesului national in probl autonomiei dorite de “etnicii” maghiari, dar in acelasi timp ar pica si ca victima la o eventuala motiune de cenzura, de care ar profita atat opozitia, cat si… UDMR-ul.
    Aceasta pozitie de acum i-ar scoate de la putere, dar le-ar asigura o panta ascendenta in vederea viitoarelor alegeri.
    E doar un scenariu in care toata lumea castiga (doar noi pierdem, pentru ca e chiar “pleaca-ai nostri, vin ai nostri”) si nu cred ca e chiar imposibil.

  2. Plus ca mai vine si “partidul poporului” sa mai ia ceva din nehotarati si suparati…
    Cred ca va fi prezenta la vot destul de mare, “baietii” si-au luat masuri din timp: fiecare va avea pentru ce sa mearga la vot. Dar CE vom vota, insa?
    Mai e destul, dar chiar e ceata in fata 🙂

  3. @ Florin M.

    Sigur au stat la aceeasi masa… cu altii mai mari.

    ***
    Nu pleaca PDL-ul de la putere nici mort. Basescu nu e decat diabolic si tradator, dar nu e idiot deloc. Daca a pierdut puterea, a pierdut tot si… n-are voie, si daca ar vrea, prin absurd. Nici nu cred ca va mai pleca vreodata (viu)…

  4. Franta isi reduce in fiecare an (incepand din 2007) aparatul administrativ. Dar nu abrupt, ci esalonat, adica la doi functionari pensionati se inlocuieste numai unul. Insa, chiar daca acum masuri de austeritate se iau cam peste tot, lucrurile nu se pot compara, caci realitatile politice si economice din Romania nu sunt aceleasi cu cele din Franta sau Germania. Spre exemplu in aceste tari un somer poate trai din ajutorul de somaj, pe cand in Romania moare de foame si din salariu. Rezulta ca un occidental care intra in somaj nu este atat de afectat moral si material ca unul din est.
    Preturile cresc si aici, benzina de exemplu este la cel mai mare pret din ultimii 15 ani, alimentele s-au scumpit in ultimul an cam cu 20%, insa bugetul occidentalului nu este afectat la fel de tare ca cel al celor din est pentru ca salariile, pensiile sunt mult mai mari, etc.
    Personal cred ca ar exista alte solutii pentru Romania, din pacate cum am mai spus si in alte discutii, politicienii si economistii romani copiaza “dupa ureche” diferite masuri care se iau in occident, fara sa tina insa seama ca pentru romani aceste masuri sunt dezastruoase, in timp ce occidentalii le suporta altfel intrucat au o economie dinamica, au multiple oportunitati de reincadrare sau recalificare pentru cei care pierd locurile de munca, si tarile respective nu sunt la mana clanurilor mafiote.
    In consecinta masuri de austeritate se iau peste tot, dar impactul lor asupra populatiei este altul in functie de starea politica si economica a fiecarei tari.

  5. @ Florin M.:

    Mai degraba poate fi vorba de ce zice Adrian Ursu aici, in logica electorala, daca este sa o luam doar asa: http://inregistrari.antena3.ro/view-Punctul_de_%C3%AEnt%C3%A2lnire_cu_Radu_Tudor-23.html

  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Sinteza money.ro: ECONOMIA GLOBALA E IN PRAGUL UNUI NOU DEZASTRU
  7. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8970531-mortii-vii-din-cimitirul-datoriilor-publice-grecia-nu-poate-faliment-decat-forta-populara.htm

    “De regula, alocarea gresita a resurselor se penalizeaza in capitalism prin faliment. Asta atata vreme cat sistemul nu este pus in pericol. Ce-ar fi insa ca Grecia, membru UE, sa copieze modelul argentinian sau islandez? Intr-o lume tot mai indatorata, faptul ca debitorii pot scapa fara sa stranga cureaua in jurul taliei sau a gatului n-ar fi deloc de bun augur.”

    😀

  8. http://www.ziare.com/economie/rating/grecia-si-sua-risca-intrarea-in-incapacitate-de-plata-fitch-1102487

    Grecilor li se pune cutitul la gat , ba chiar sunt un pic crestati ca sa stie ce inseamna mana forte . In schimb , de americani suntem siguri ca plafonul va fi majorat si deci li se vor da bani , in continuare , chiar fara conditii , nu cumva sa intre ei in incapacitate ca se darama lumea . Asta-i amenintarea la moda : sprijiniti gardul americanilor sa nu se darame ca se produce un cutremur de ne inghite pamantul pe toti .
    Nu spun lucrurile astea cu rautate , cu toate ca n-am nici o simpatie pentru americani si nici nu-i invidiez ci mai degraba ma gandesc ca daca noi , romanii , reusim sa rabdam cu stoicism si fara sa ne plangem , toate nedreptatile care ne vin de pretutindeni , Dumnezeu nu va lasa nerecompensat sacrificiul nostru .

    Doamne , ajuta-ne !

  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tragedia greaca: CUPRINSI DE PANICA, OAMENII ISI RETRAG BANII DIN BANCI. Papandreou obtine de votul de incredere, Spania e aratata cu degetul de FMI
  10. Grecii nu erau aici daca ramaneau pe moneda lor nationala. Economiile din est nu sunt atat de puternice ca sa poata suporta trecerea la euro. Sper ca Romania sa nu faca prostia asta in 2015 cum spune Basescu, caci va fi dezastru.
    Eu traiam deja in Franta cand s-a facut aici trecerea la euro, si desi Franta are o economie dinamica si cetatenii venituri corecte, acest lucru s-a simti foarte dur, iar nivelul de trai al majoritatii a scazut.
    Va dati seama ce ar insemna asta intr-o tara ca Romania unde si asa nivelul de trai al majoritatii este la limita.

  11. @ Hrisanti:

    Cine stie daca pana atunci mai ramane ceva din noi, din ceea ce astazi numim Romania…

  12. @admin

    OOhh, nu vorbi asa ! Sper ca nu se va ajunge acolo, exista totusi niste tratate internationale care presupun pastrarea granitelor actuale. Problema este ca in Romania politica se face prin santaj si de aceea vulnerabilitatea este mare la toate nivelurile.

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ilie Serbanescu: Imi pare rau de Grecia si de insulele ei, dar de Romania mi se rupe inima!… SAU DESPRE NOUL VAL AL AUSTERITATII CE NE ASTEAPTA
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… ‘SOLUTIA FINALA’?
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GEORGE SOROS DESPRE IESIREA GRECIEI DIN ZONA EURO. Ce vrea de fapt sa spuna miliardarul?
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » J-C Trichet (seful BCE) indeamna liderii politici sa revitalizeze viziunea Europei integrate… in austeritate, insistand pentru Ministerul de Finante European
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) Proteste violente in Atena si greva generala impotriva austeritatii
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » J-C Junker, seful EUROGRUP: SUVERANITATEA GRECIEI VA FI MASIV LIMITATA/ Standard and Poor’s preseaza pentru declararea falimentului Greciei/ DOSARUL FALIMENTELOR NATIONALE
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
  20. Pingback: ILIE SERBANESCU despre comparatiile intre Romania si Grecia in privinta datoriilor suverane si despre CE NE ASTEAPTA DIN PARTEA CREDITORILOR MONDIALI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare