Tragedia greaca: CUPRINSI DE PANICA, OAMENII ISI RETRAG BANII DIN BANCI. Papandreou obtine de votul de incredere, Spania e aratata cu degetul de FMI

22-06-2011 2 minute Sublinieri

Proteste in Grecia

Primul ministru grec, Georgios Papandreou, a castigat votul de incredere, impulsionand sansele guvernului sau de a trece masurile de austeritate necesare asigurarii in continuare a ajutorului international financiar. Un total de 155 legislatori au votat motiunea, 143 votand impotriva. Votul de incredere a fost cerut de Papandreou dupa ce s-a confruntat cu o revolta in cadrul porpriului sau partid, PASOK, si dupa ce opozitia a refuzat propunerea de a forma un guvern de uniune nationala. (…)

Noul guvern al premierului grec Georgios Papandreu va fi supus votului de încredere în Parlament. Mii de oameni sunt aşteptaţi în stradă pentru proteste masive. Cabinetul de la Atena este supus unei presiuni imense pentru introducerea unui nou pachet de măsuri de austeritate. A primit şi un ultimatum din partea FMI şi UE – 3 iulie, altfel Grecia nu mai primeşte ultima tranşă din acordul de 110 miliarde de euro.

Tot mai mulţi analişti cred că falimentul Greciei este inevitabil. Un semn ar fi şi faptul că oamenii au început să-şi retragă economiile din bănci. Nu vor toţi să recunoască, dar cei mai mulţi greci îşi ţin banii acasă. Nu la saltea, ci în seifuri sofisticate bine ascunse. Banii nu mai sunt nicăieri în siguranţă cred unii. Am cumpărat acest seif pentru că am intrat în panică. Mi-e teamă că banca va intra în faliment“, a spus un grec. Aceasta este părerea multora dintre greci. Şi este total justificată, doar că ar putea duce la colapsul instituţiilor financiare elene.

Ştiu că retrăgându-mi banii afectez stabilitatea băncilor. Dar chiar şi proprietarii băncilor elene şi-au pus bani deoparte în străinătate“, a spus un alt localnic. În această perioadă dificilă, măcar afacerile producătorilor de seifuri merg bine. “Clienţii ne presează. Ei cred că să instalezi un seif este la fel de simplu ca deschiderea unui cont bancar“, a declarat un vânzător de seifuri. Votul în parlament pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri de austeritate este programat pentru sfârşitul acestei luni. În lipsa unui aviz pozitiv, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană vor să îngheţe ultima tranşă din acordul cu Grecia în valoare de 12 miliarde de dolari.

Credeţi că actuala criză a datoriilor greceşti este fără precedent?! Greşit! Germania este campionul indiscutabil al datoriilor publice în secolul 20. Are la activ deja trei incapacităţi de plată. Toate iertate atunci, dar neuitate în totalitate. Istoricul Albrecht Ritschl avertizează că Republica Federală ar trebui să fie mai conciliantă în raport cu Grecia şi întreaga UE. În caz contrar, Berlinul riscă să ajungă el însuşi în incapacitate de plată.

Albrecht Ritschl este istoric specializat în domeniul economic şi profesor la London School of Economics. El afirmă că Germania şi-a asumat în mod eronat – cel puţin luând în considerare istoria ţării – rolul de atotştiutor în criza datoriilor greceşti. Chiar dacă populaţia germană este conştientă de actuala putere economică a ţării, guvernul ar trebui să fie mai precaut.

În secolul trecut – care nu s-a încheiat decât de 11 ani – Germania a fost campionul nedetronat al falimentelor statale. Actuala stabilitate financiară a Germaniei se datorează americanilor, care după ambele războaie mondiale au renunţat la sume imense de bani pentru reconstrucţia Europei – şi în principal – a Germaniei. „Doar că lumea uită prea des de aceste aspecte”, spune istoricul Ritschl. (…)

Economia spaniolă încă se confruntă cu „riscuri considerabile”, apreciază Fondul Monetar Internaţional. Într-un raport anual, Fondul a adăugat că guvernul spaniol trebuie să continue să reducă cheltuielile publice şi să sporească eforturile pentru a liberaliza piaţa muncii, conform BBC.  De anul trecut, Madrid a apelat la o serie de măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul public al ţării. Spre deosebire de alte state din zona euro cu datorii, cum ar fi Grecia sau Portugalia, Spania nu a avut nevoie de pachete bail-out.

Deşi Fondul nu a comentat asupra posibilităţii ca Spania să apeleze totuşi la un astfel de pachet, a avertizat că există condiţii financiare care se pot deteriora mai mult în zona euro şi care ar putea „aduce noi presiuni asupra costurilor pentru Spania”. Instituţia internaţională a adăugat că rata de şomaj a Spaniei, de 21% – cea mai mare din Europa – este „inacceptabil de mare”. Pentru a ajuta reducerea şomajului, guvernul spaniol continuă să schimbe legile din domeniul muncii.
Autorităţile speră că schimbările vor face firmele mai dispuse să angajeze oameni noi. De asemenea, guvernul a decis reducerea pensiilor dar şi disponibilizarea unui număr de angajaţi în domeniul public.Toate aceste măsuri sunt contestate vehement de populaţie.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Tragedia greaca: CUPRINSI DE PANICA, OAMENII ISI RETRAG BANII DIN BANCI. Papandreou obtine de votul de incredere, Spania e aratata cu degetul de FMI

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ilie Serbanescu: Imi pare rau de Grecia si de insulele ei, dar de Romania mi se rupe inima!… SAU DESPRE NOUL VAL AL AUSTERITATII CE NE ASTEAPTA
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » George Soros despre iesirea Greciei din zona Euro. Ce vrea de fapt sa spuna miliardarul?
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) Proteste violente in Atena si greva generala impotriva austeritatii
  4. Pingback: Roubini imparte cu generozitate ”profetii”: CHINA SE PRABUSESTE SI SUA INTRA IN RECESIUNE. In schimb, in Grecia se prefigureaza O NOUA ETAPA A CRIZEI, PROBABIL DECISIVA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare