SUA, “periculos de aproape de faliment”, conform CNN

7-07-2011 1 minut Sublinieri

Nu o spunem noi ci jurnaliștii americani de la CNN, care arată că dintr-un dolar pe care guvernul îl are în cheltuieli publice, 38 de cenți sunt bani de împrumut. Pe data de 2 august vom afla dacă cea mai mare economie a lumii intră în faliment. Agențiile de rating sunt deja cu ochii pe americani, după ce plafonul datoriei a fost depășit.

Decizia finală depinde de votul Republicanilor, care se opun măsurilor luate de Democrați. Ratingul ‘AAA’ atribuit Statelor Unite ar putea fi redus imediat la nivelul ‘selective default’ dacă guvernul american nu va reuşi să onoreze obligaţiunile care ajung la scadenţă în august, a anunţat un director de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Obligaţiunile Trezoreriei americane cu scadenţă în 4 august vor primi un rating ‘D’ dacă guvernul nu va reuşi să le onoreze, a afirmat John Chambers, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară. ‘Dacă guvernul SUA nu reuşeşte plata, va avea un rating ‘D’. Asta se va întâmpla imediat după 4 august, când e scadenţa obligaţiunilor, deoarece ele nu au o perioadă de graţie’, a precizat directorul S&P.

Temerile privind un technical default au sporit după ce negocerile dintre Democraţi şi Republicani privind creşterea plafonului de îndatorare au eşuat la începutul acestei săptămâni la Washington. În 4 august Trezoreria SUA trebuie să achite obligaţiuni pe termen scurt ajunse la scadenţă, în valoare de 30 miliarde de dolari. Datoria brută a statului federal, de aproximativ 14.300 miliarde de dolari, a atins, la jumătatea lunii mai, plafonul autorizat de Congres. Trezoreria a avertizat că ţara nu va mai putea să facă faţă rambursării.

Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, 14.294 miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului. Problema majorării plafonului de îndatorare s-a împotmolit în Congresul SUA, unde Partidul Democrat al preşedintelui Barack Obama este în conflict cu Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor.

FMI a avertizat SUA că trebuie să crească plafonul de îndatorare pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi lansarea ‘unui şoc sever economiei şi pieţelor financiare din întreaga lume’. Potrivit ultimelor estimări ale Fondului Monetar Internaţional, datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99,5% din PIB în 2011, pentru ca în 2013 să ajungă la 105,6% din PIB.

Preşedintele Barack Obama a avertizat miercuri contra unei noi recesiuni economice, “sau mai rău”, dacă plafonul datoriei Statelor Unite nu va fi ridicat de Congres. A nu ridica plafonul datoriei ar putea “crea o nouă spirală spre o a doua recesiune, sau mai rău”, a declarat Obama într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la Casa Albă cu utilizatori ai platformei de microbloguri Twitter.

Este un lucru cu care noi nu ar trebui să ne jucăm“, a adăugat Obama, care urmează să se întâlnească joi la Casa Albă cu liderii republicani şi democraţi din Congres pentru a încerca să ajungă la un acord asupra ridicării acestui plafon şi reducerii deficitului înainte de termenul limită stabilit de Trezorerie, la 2 august.

“Congresul are responsabilitatea de a asigura că noi ne vom plăti facturile. Le-am plătit întotdeauna în trecut. Noţiunea potrivit căreia Statele Unite s-ar găsi în incapacitate de plată a datoriei lor este pur şi simplu iresponsabilă”, a adăugat preşedintele american.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SUA, “periculos de aproape de faliment”, conform CNN

  1. Poate se opreste tiparnita, sa vedem atunci austeritate…
    Buna tare faza cu “sau mai rau”. Ce-o fi vrut sa zica, de ce sa ne pregatim? 😉

  2. Oare falimentul SUA nu ar putea declansa si falimentul chinei, care este conditionata de o suma foarte mare de bani si mai ales de pierderea celei mai importante piete de desfacere. Ma intreb daca chinezi au auzit sau stiu ce inseamna somajul. Daca faza cu americanii se petrece nici nu vreau sa ma gandesc la ce scara se va reflecta in China.

    Apropo, nu am vazut pe nimeni sa explice ce consecinte au ridicarea plafonul datoriei Statelor Unite peste suma de 14.294 miliarde de dolari. Ma gandesc ca nu pot ridica la nesfarsit acest plafon fara sa fie niste consecinte. Nu sunt economist dar mie mi se pare un fel de amanare a inevitabilului.

  3. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/04/j-c-junker-seful-eurogrup-suveranitatea-greciei-va-fi-masiv-limitata-standard-and-poors-preseaza-pentru-declararea-falimentului-greciei-dosarul-falimentelor-nationale/

    Din respectivul articol am decupat urmatoarea fraza:
    …………………………………………………………………..
    Astfel, datorită acestor conexiuni între ţări şi sisteme bancare, intrarea în incapacitate de plată a unei ţări poate cauza falimentul altora.
    …………………………………………………………………..

    Intrarea SUA in incapacitate, ATENTIE, temporara de plata sa genereze faliment in China? Ca apoi miraculos dupa ce China s-a prabusit in faliment, SUA sa iasa incet dar sigur din incapacitatea de plata?

  4. @ Gheorghita:

    SPIEGEL: Secretarul de stat Hillary Clinton şi-a arătat frustrarea faţă de China zicând: “Nu poţi să negociezi dur cu bancherul tău”…

    Kissinger: Când datorezi foarte mult bancherului, ambele părţi se află în poziţii suicidale. Dacă China va încerca să profite de poziţia ei de bancher, riscă să piardă exporturile care au transformat-o în bancher.

    Interdependenta e indiscutabila… Problema este ca aceasta situatie tensionata, combinata si cu ostilitatile de ordin geopolitic si militar ar putea sa dea nastere temutului mare razboi.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/29/cum-se-indreapta-china-si-sua-spre-razboi-deocamdata-china-cucereste-economic-europa/

  5. Deci sa analizam textul:

    Daca China vrea + adica:să profite de poziţia ei de bancher, atunci o sa aibe – adica:riscă să piardă exporturile care au transformat-o în bancher. 1-0 pentru SUA

    Daca SUA vrea + adica:un bancher binevoitor si intelegator, atunci o sa aibe tot +
    adica:China vrea sa ramana un bancher prosper si nu unul falit. 1-0 SUA

    Scor final 2-0 pentru SUA, s-au cel putin asa vad eu lucrurile 🙂

  6. Fără terminarea dolarului nu vor putea declanşa o criză mondială adevărată, oricât de tare ar încerca. Iar fără o astfel de criză, nici război mondial nu vor avea.
    Pe de altă parte, sistemul financiar pe care se bazează SUA de peste 100 de ani nu are cum să perpetueze, decât NUMAI sporind an de an datoriile, adică pe îndatorarea următoarelor generaţii. Nu există ieşire din acest parcurs. De aceea nici măcar nu au încercat din 2008 să impună austeritate, precum în Grecia şi România. Astfel ar fi grăbit deznodământul.
    Deci probabil că acum se gândesc, că a mai rămas numai de ales momentul potrivit pt a declanşa adevărtata criză prin distrugerea dolarului şi apoi pornirea războiului, după hiperinflaţia şi foametea ce îi vor preceda. Iar în sfârşit vor avea o populaţie decimată şi docilă, exact aşa cum îşi doresc ei de multe sute de ani. “Visul de aur” al omenirii. Doamne fereşte!

  7. Pingback: PANA UNDE VA MERGE COMEDIA AMERICANA? SUA, la cateva zile de intrarea in incapacitate de plata/ FMI cere ridicarea plafonului si vorbeste despre un soc grav
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare