PANA UNDE VA MERGE COMEDIA AMERICANA? SUA, la cateva zile de intrarea in incapacitate de plata/ FMI cere ridicarea plafonului si vorbeste despre un soc grav

26-07-2011 2 minute Sublinieri

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat luni că SUA trebuie să majoreze rapid plafonul de îndatorare, în caz contrar riscând să sufere un şoc grav, transmite Reuters.

Boardul director a scos în evidenţă urgenţa cu care trebuie majorat plafonul de îndatorare şi trebuie convenit asupra detaliilor unui plan de consolidare fiscală pe termen lung“, se arată într-un raport anual al FMI cu privire la economia americană.

Consiliul director al FMI crede că procesul de ajustare fiscală ar trebui să înceapă în exerciţiul financiar 2012, iar strategia ar trebui să includă “atât modificări la capitolul cheltuieli, inclusiv reduceri suplimentare în domeniul programelor de sănătate, cât şi măsuri de creştere a veniturilor, inclusiv prin reducerea facilităţilor fiscale“.

Recomandările FMI arată spre un compromis între republicani, care susţin o reducere a cheltuielilor, şi democraţi, care preferă o majorare a taxelor. Discuţiile între cele două partide au ajuns într-un punct mort, cu doar câteva zile înainte de termenul limită de 2 august, data la care, în lipsa unui acord, SUA ar putea să intre în incapacitate de plată.

În prezent, FMI estimează că datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99% din Produsul Intern Brut în 2011 şi la 103% din PIB în 2012, în condiţiile în care în luna iunie miza pe o datorie publică de 98,3% în 2011 şi una de 102,3% în 2012.

De asemenea, reprezentanţii FMI estimează că economia americană va înregistra un ritm de creştere cuprins între 2,75 şi 3% începând din 2012 şi după, în condiţiile în care potrivit ultimului raport World Economic Outlook, SUA urma să înregistreze anul viitor o creştere de 2,7%.

Președintele american Barack Obama i-a acuzat, aseară, pe republicani că se fac responsabili de faptul că nu s-a ajuns la un acord pe tema deficitului și le-a cerut conaționalilor săi să facă presiuni asupra Congresului pentru a se ajunge la un compromis.

Atitudinea Partidului Republican în dezbaterea despre datoria americană a condus la un impas periculos”, a afirmat Obama într-un discurs adersat în direct de la Casa Albă. ”Dacă vreţi o abordare echilibrată pentru reducerea deficitului, faceţi-l să ştie aceasta pe alesul vostru în Congres”, a continuat liderul american, relatează Agerpres.

Discursul prețedintelui apare în contextul în care, după cum a avertizat în repetate rânduri, Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată după 2 august, dacă nu se ajunge la un acord în Congres cu privire la ridicarea plafonului datoriei. (…)

Replica republicanilor

Liderul republican al Camerei Reprezentanților, John Boehner, l-a acuzat însă pe preşedinte că nu acceptă soluţiile propuse de partidul său. Boehner a afirmat că liderul de la Casa Albă că s-a dovedit prea inflexibil ameninţând cu veto un text adoptat de camera cu majoritate republicană, care prevede între altele reduceri bugetare şi plafonări cheltuielilor.

”Tristul adevăr este că preşedintele voia un cec în alb în urmă cu şase luni şi vrea în continuare un cec în alb. Dar nu-l va avea”, a avertizat liderul republican al Camerei Reprezentanţilor.

Dacă niciun compromis nu va fi găsit până în 2 august, guvernul federal va trebui să facă alegeri drastice între rambursarea datoriei sale şi cheltuielile curente precum salariile funcţionarilor sau pensiile şi ajutorul acordat săracilor.

(…) Divergenţele dintre republicani şi democraţi ar putea declanşa peste numai o săptămână, pe 2 august, un default al SUA, eveniment care ar putea produce o catastrofă în sectorul bancar global şi o criză economică mondială, dacă ţinem seama de avertizările preşe­dintelui SUA Barack Obama, scrie The Guardian.

După ce negocierile au intrat în impas din nou, liderii de la Casa Albă încearcă să îşi asigure creditorii că SUA nu vor intra în incapacitate de plată. Secretarul de stat Hillary Clinton a reasigurat China, cel mai mare deţinător străin de obligaţiuni ame­ricane, că politicienii americani vor reuşi să ajungă la un compromis, potrivit Bloomberg.

De asemenea, secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a declarat că este de neconceput ca Statele Unite să nu îşi respecte obligaţiile de plată şi că are încredere că în Con­gres se va ajunge la un acord pentru majo­rarea limitei de înda­torare, notează AFP.

Pragul maxim de îndatorare, în prezent de 14.300 miliarde dolari, a fost atins în luna mai. Trezoreria a avertizat că până pe 2 august guvernul va rămâne fără resurse pentru onorarea unor obli­gaţii financiare pre­cum plata salariilor anga­jaţilor la stat sau a dobânzilor obligaţiunilor, ceea ce va afecta imaginea SUA în ochii investitorilor.

Deşi analiştii se aşteaptă la un acord de ultim moment în privinţa plafonului datoriilor, acord care ar îndepărta pe termen scurt SUA de default, sunt şanse reduse ca democraţii şi republicanii, cele două tabere din Congresul american, să ajungă la o înţelegere de durată până la următoarele alegeri din noiembrie 2012, privind reducerea deficitului bugetar.

În această dispută, majorarea limitei de îndatorare este folosită de republicani ca mijloc de “şantaj” pentru obţinerea unor concesii din partea demo­craţilor privind reduceri de cheltuieli.

Marile agenţii de evaluare financiară Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch au pus presiune pe clasa politică americană, avertizând că vor retrograda ratingul SUA dacă nu se ajunge la un acord privind plafonul datoriei. În prezent însă, ridicarea pragului de îndatorare nu este suficientă pentru ca SUA să-şi păstreze ratingul maxim “AAA“, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Agenţiile vor retrograda calificativul dacă Congresul şi Obama nu vin cu un plan credibil privind reducerea unei poveri a datoriilor în creştere. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PANA UNDE VA MERGE COMEDIA AMERICANA? SUA, la cateva zile de intrarea in incapacitate de plata/ FMI cere ridicarea plafonului si vorbeste despre un soc grav

  1. Pingback: BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriilor din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII
  2. Pingback: [VIDEO] Gerald Celente considera ca MAREA CRIZA ABIA ACUM VINE si ca masurile SUA nu vor impiedica dezastrul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare