Am primit pe mail: INVAZIA SUPERMARKETURILOR SI DISTRUGEREA SISTEMATICA A AGRICULTURII ROMANESTI. Culmea nepasarii: avem productie record de legume, dar importam!

8-08-2011 6 minute Sublinieri

Am primit pe adresa de mail, de la sora O.S. (careia ii dam doar initialele numelui sau) un mesaj despre practicile abuzive prin care un nou supermarket, puternic pe plan international, saboteaza, practic, produsele agricole romanesti.

De altfel, se poate observa cu ochiul liber ca toate marile supermaketuri comercializeaza mult prea putin produsele romanesti agricole (de ce, de pilda, se vand cartofi din Egipt sau ceapa din Grecia, cand aceste produse sunt disponibile si aici?), iar cand o fac, o fac prin impunerea unor preturi mici producatorilor autohtoni. Scandalurile despre aceste practici au fost reflectate in presa acum cativa ani.

Un alt procedeu abuziv al acestor mastodonti este de a pune presiune pe micile magazine alimentare. Tactica este simpla: ori vinzi magazinul, ori falimentezi pentru ca nu rezisti concurentei. Astfel, afacerea supermarketurilor din Romania apasa greu asupra producatorilor agricoli autohtoni si asupra micilor proprietari de magazine alimentare.

Redam, asadar, in cele de mai jos, mesajul primit, completandu-l cu cateva materiale informative din media online.

Doamne ajuta!

Va scriu in legatura cu o problema profana, dar importanta pentru felul in care se aseaza lucrurile in aceasta tara, care pare ca isi traieste astazi, (da, imi asum patetismul cuvintelor) ultimele clipe de demnitate si reactie. Invazia supermarketurilor in Romania evident ca si-a avut parte sa de importanta in distrugerea sistematica a agriculturii romanesti. Cu toate acestea, ceea ce am observat zilele trecute  m-a socat fara masura. La supermarketurile LIDL (fostul Plus) din Cluj-Napoca toate legumele si fructele care apareau ca fiind din Romania (pe afisaj mare colorat, cat sa stam linistiti ca asa e), daca citeai mai atent eticheta de pe ambalajul lor remarcai ca  tara de provenienta e Austria, Grecia, Turcia. Altfel spus, supermarketul in cauza folosea ceea ce se cheama o ”strategie de marketing”, cinic exersata pe indiferenta romanilor. Pepenii din magazin, care, nu-i asa, chipurile erau din Romania, dar de fapt din Grecia, se vindeau cu 50 de bani kg… nici nu e de mirarare ca il condamnam astfel la dezastru pe nenorocitul din Dabuleni, caruia nimeni nu-i ofera nicio subventie ca sa poata face fata preturilor de dumping ale produselor straine…

Evident, prima reactie a fost sa cer explicatii de la conducerea supermarketului. Mi-au spus ca e vorba de o incurcatura pe care o vor remedia. Am revenit peste cateva zile… Lucrurile erau la fel… Am sunat la OPC, iar o tanti dezinteresata de acolo mi-a promis ca vor face ceva, nu stie cand, pentru ca nu au echipaje suficiente, dar ”sa-i creditez cu incredere”. Am revenit azi in magazinele Lidl, dupa 3 zile. Situatia e identica… ceapa rosie e scris mare sus pe fond portocaliu ca e din Romania, iar eticheta ei imi arata ca e produsa in Austria… OPC nu a reactionat de niciun fel , lucru care ma duce inspre o singura concluzie privind relatiile  institutiei in cauza cu supermarketurile din Romania. Oficiul stie sa-si arate muschii doar cand e vorba de un nenorocit de taran in piata fara vreun act , iar cu adevaratii monstrii ai fraudelor economice face cale intoarsa. La fel s-a intamplat cu presa din oras. Intre timp, un prieten din Arad imi spune ca aceeasi e situatia si la alte magazine Lidl din tara prin urmare, e vorba de o politica de sus, atent premeditata, nicidecum incurcatura spontana.

In aceste conditii asistam, fara exagerare, la un dureros SABOTAJ AL AGRICULTURII ROMANESTI. CONSUMATORULE FII INTELIGENT! NU TE LASA PROSTIT DE AMBALAJ SI INCEARCA SA CAUTI MAI DEGRABA O PIATA CU TARANI DECAT UN SUPERMARKET PENTRU CARE NU ESTI DECAT UN COBAI GATA DE FOLOSIT! Inca o chestiune pe care o cred cu toata taria; sistemul il facem fiecare dintre noi. Daca el e corupt, inseamna ca si noi suntem responsabili de o doza mare de lasitate si frica… Va rog, din suflet, atentionati consumatorii asupra acestor campanii necinstite! Este atata nevoie de reactie azi…

Va multumesc si sper ca imi veti intelege frustrarea…

Doamne ajuta!

***

Cateva articole pe aceasta tema din presa online:

Deşi se declară mulţumiţi de recolta din acest an, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că importurile de fructe şi legume la preţuri foarte mici, precum şi evaziunea fiscală din domeniu le creează probleme în valorificarea producţiei. Ei spun că vina este împărţită, pe de o parte aparţine autorităţilor, care nu îi sprijină suficient, pe de altă parte producătorilor, care nu reuşesc să se asocieze.

“Importurile ne sufocă, inclusiv când vine vorba să livrăm pentru supermarketuri. Avem contract cu supermarketurile. Noi le-am spus că preţul roşiilor este de 0,85 lei pe kilogram plus TVA, însă ei ne-au transmis că au roşii din Turcia la un preţ mai mic”, a declarat pentru gândul Mircea Croitoru, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume-Fructe şi directorul executiv al Societăţii Agricole “Legume-Fructe” Matca (judeţul Galaţi), una dintre cele mai mari zone legumicole din România.

În prezent, la Matca, roşiile nu se mai vând la kilogram, ci la bax, astfel că un kilogram de tomate ajunge să coste 30 de bani, mai spune Croitoru. Din păcate mare parte din producţia de legume din zonă ajunge la groapa de gunoi, pentru că producătorii nu reuşesc să o vândă şi nici nu deţin depozite frigorifice.

El spune că în acest an producţia este mai bună faţă de alţi ani, “însă nu chiar atât de bună pe cât se spune la televizor”. Cu toate acestea, Croitoru arată că, de exemplu, producătorii de pepeni nu şi-au recuperat nici măcar cheltuielile, pentru că atunci când au dorit să livreze marfa la un supermarket cu care aveau contract, li s-a spus că deja acolo aveau pepeni din Grecia cu 0,3 lei pe kilogram. “Ni s-a cerut de către supermarketuri şi ardei gras. Le-am cerut 2,7 lei pe kilogram plus TVA, dar ne-au replicat că la preţul acesta au ardei din import”, a mai arătat reprezentantul asociaţiei de producători.

Ce spun reprezentanţii supermarketurilor

Reprezentanţii marilor reţele comerciale spun că producătorii autohtoni de legume-fructe nu reuşesc să se organizeze astfel încât să livreze marfa de calitate la termene scurte şi fixe.

“Într-adevăr, producţia mare autohtonă de legume şi fructe ne permite într-o mult mai mare măsura aprovizionarea cu produse româneşti. Deşi ne-am dori o colaborare pe volume mari de produse, din păcate numărul asociaţiilor de producători a rămas la un nivel mult sub posibilităţile noastre de preluare şi de comercializare a mărfii. Nu numai numărul asociaţiilor este important, dar mai ales capacitatea lor de organizare şi de funcţionare la foc continuu când e vorba de volume, livrări la termene scurte şi fixe, calitate şi calibrare”, a declarat pentru gândul Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Ea spune că din acest punct de vedere unele asociaţii sunt la început de drum, însă toate reţelele asigură consultanţă în domeniu. “Lipsa depozitelor, starea precară a infrastructurii care fac să crească preţurile de livrare la fiecare magazin în parte, dar şi disponibilitatea redusă a micilor fermieri de a se asocia, fac ca ceea ce în ţări cu tradiţie în comerţul modern reprezintă un fapt obişnuit, la noi să fie un început timid”, comentează Nica.

Credite agricole cu dobândă de 2-3%

Pe de altă parte, Croitoru spune că fermierii români nu pot concura cu producătorii de legume din ţări dezvoltate din UE, unde statul subvenţionează producţia şi ambalarea legumelor şi fructelor. Fermierii din Franţa, de exemplu, au acces la credite agricole cu dobândă de 2-3% pe an. Pe de altă parte, şi condiţiile climatice din alte ţări îi favorizează pe fermierii locali.

Reprezentanţii asociaţiei de profil spun că statul i-a sufocat cu taxe şi impozite, după ce s-au constituit în grup de producători. “După ce ne-am constituit ca grup de producători, statul ne-a înăbuşit cu taxe şi impozite, în timp ce în alte state UE autorităţile îi scutesc de taxe timp de 3-5 ani pe cei constituiţi în grupuri de producători“, a mai explicat Croitoru.

Asociaţia pe care o reprezintă acesta are 500 de membri, din care 35 de producători de legume şi fructe, care deţin în total 28 de hectare de solarii şi 150 de hectare pe care cultivă legume de câmp. (…)

Federaţia Agrostar solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia, în condiţiile în care, din cauza intermediarilor, preţurile la legume nu scad, deşi anul acesta s-au obţinut producţii mari. Agrostar atrage atenţia, într-un comunicat remis duminică că producţiile mari obţinute anul acesta la legume aruncă producătorii în faliment în timp ce intermediarii dau “adevărate tunuri”, oferind un preţ ridicol de mic fermierilor. Potrivit Agrostar, în timp ce fermierii şi consumatorii pierd, intermediarii se îmbogăţesc. (…)

Viceprimarul din Traian Vuia confirmă că orice tentativă pe care a avut-o de a-şi vinde produsele în marile magazine s-a soldat cu eşec:Nu poţi, efectiv, să pătrunzi în supermarketuri. Toată marfa este din import! Este căutată pentru că are avantajul că arată bine şi nu se strică repede, datorită modului în care este tratată, cu tot felul de chimicale. Şi uite-aşa, ciobanul îşi vinde mieii în alte ţări, ţăranul îşi dă produsele samsarilor, iar românii mănâncă marfă din străinătate”.

Patronatele si sindicatele din industria alimentara si din domeniul agriculturii propun realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, care sa împiedice ”abuzurile” magazinelor.

”Propunem încheierea unui acord între reprezentantii industriei alimentare din Romania si cei ai supermarketurilor privind practicile comerciale si elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, avizat de Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor”, se arata într-un comunicat comun al mai multor patronate si sindicate din agricultura si industrie alimentara. Acestea sunt Federatia Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor din Industria Laptelui, Patronatul National al Viei si Vinului, Rompan, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara si Federatia sindicatelor din agricultura Agrostar. Patronatele si sindicatele propun interzicerea construirii supermarketurilor în centrul oraselor/zonele rezidentiale si obligativitatea ”testului de competitie” înainte de acordarea autorizatiilor pentru construirea unor noi supermarketuri. În caz contrar, aglomerarile de trafic se vor accentua, vor disparea zone verzi si terenurile de joaca, iar pretul terenului în zonele de locuit va creste, se arata în comunicat. Reprezentantii producatorilor agricoli si din industria alimentara sustin ca supermarketurile exercita un abuz de putere, prin impunerea unor conditii contractuale care le reduc substantial profitul, duc la o crestere artificiala a preturilor si la falimentarea magazinelor de proximitate.

Crestere artificiala a preturilor

Totodata, ”taxele ascunse” practicate de supermarketuri urca artificial pretul alimentelor. ”Lipsa de transparenta a constituirii pretului de raft creeaza confuzie în randul consumatorilor în ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea «taxelor ascunse» se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor ajunge sa se situeze între 30% pana la 60%, iar producatorii si consumatorii înregistreaza pierderi”, se spune în comunicat. Producatorii afirma ca supermarketurile le impun sa nu comercializeze produsele la preturi mai reduse în alte magazine, ceea ce conduce la o crestere artificiala a preturilor si afecteaza afacerile magazinelor de proximitate si a producatorilor mici, locali, traditionali, care nu pot satisface volumele si conditiile impuse de supermarketuri. Prin disparitia magazinelor de proximitate producatorii mici gasesc din ce în ce mai greu puncte alternative de desfacere.

De asemenea, patronatele atrag atentia ca este nevoie de o evaluare realista a influentei pe care deschiderea de supermarketuri o are asupra comunitatilor locale, aratand ca, desi sunt create unele locuri de munca, dispar altele. Patronatele si sindicatele vor initia o serie de masuri pentru stoparea abuzurilor supermarketurilor. ”Avand ca punct de pornire Rezolutia Parlamentului European cunoscuta ca «Declaratia 88», vom solicita autoritatilor competente reglementarea legislativa în domeniul practicilor comerciale si extinderii supermarketurilor. Am agreat o întalnire la Bruxelles cu europarlamentarii romani si D.G. Competition (Directiei Generale pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene – n.r.) pe subiectul «Declaratia 88»”, se precizeaza în comunicat. Parlamentul European a adoptat la sfarsitul lunii ianuarie o declaratie scrisa prin care solicita Directiei Generale pentru Concurenta sa efectueze o ancheta privind efectele pe care concentrarea sectorului european de supermarketuri le are asupra micilor producatori, a furnizorilor, lucratorilor si consumatorilor si, în special, sa evalueze abuzurile legate de puterea de cumparare care ar putea fi generate de o astfel de concentrare. Deputatii au aratat ca pe teritoriul Uniunii Europene sectorul de vanzari cu amanuntul este dominat de un numar din ce în ce mai mic de retele de magazine si ca acesti distribuitori cu amanuntul îsi exercita controlul asupra accesului pe care îl au agricultorii si alti distribuitori la consumatorii din UE.


Categorii

Agricultura/ Satul romanesc, Criza preturilor, criza alimentara, Cuvantul cititorului, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

47 Commentarii la “Am primit pe mail: INVAZIA SUPERMARKETURILOR SI DISTRUGEREA SISTEMATICA A AGRICULTURII ROMANESTI. Culmea nepasarii: avem productie record de legume, dar importam!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: AVEM O TARA - Maicile de la Diaconesti (video si audio). Azi ce mai avem? :(
  2. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: Cum este DISTRUSA IN MOD SISTEMATIC ROMANIA si cum ne indreptam catre DICTATURA
  3. Pingback: FMI NE OBLIGA SA RIDICAM ULTIMELE RESTRICTII FATA DE HYPERMARKETURI si sa vindem din ultimele companii romanesti
  4. Pingback: DINU GIURESCU, istoric si academician: ADEVARUL INTREG DESPRE DISTRUGEREA ROMANIEI - "Ce-am avut si ce-am distrus" (VIDEO integral "Punctul de intalnire")
  5. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: SUPERMARKETURILE ne trateaza cu alimente expirate si etichete false - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare