Pentru cine se închid piețele? După ce a introdus un SEMI-LOCKDOWN, guvernul ÎNCHIDE PIEȚELE AGROALIMENTARE acoperite, care sunt SERVICIU PUBLIC, pentru a lasă deschise doar supermarketurile, adică afacerile CORPORAȚIILOR!
Silviu Dancu:
Să recapitulăm:
Se închid parcurile pe timpul nopții (iar nu doar terasele/localurile din parcuri sau de lângă) pe motiv că…. se strânge lumea pe frig! De ce? Nu știm. E un mister. Dar e o ”măsură” pentru sănătatea noastră.
Se interzice deplasarea prin oraș după ora 23:00, fără declarație. De ce? Nu știm. E un mister. Există ”studii”. Studii care, în mod ciudat, arată că deși baruri, cluburi, restaurante, ba chiar și magazine sunt închise, lumea iese în grupuri mari să se contamineze. Nu contează nici că în mod normal traficul e mult mai mic pe timp de noapte, nope, taman de pandemie, tinerii (mai ales tinerii!) se adună întru zădărnicirea combaterii pandemiei.
Se închid piețele, dar nu și supermarketurile. Nu că mă supără că rămân deschise (fie și doar până la 9 PM!) supermarketurile, dar care e faza cu piețele? Ei, aici apar unii (adică ăia care știu tot timpul și cu maximă precizie unde se respectă regulile și unde nu!) care-ți explică fără o dovadă cum că la piețe lumea e nesimțită, iar în supermarketuri e civilizată (tot ei vor înfiera public orice persoană vor vedea cu masca sub nas pe la Mega – dar nu ne împiedicăm de contradicții, acolo unde ne-ntâlnim cu fanatismul).
Voi când ați stat ultima oară la o coadă în fața unei tarabe??? Eu chiar nu-mi amintesc! Nu știu cum, dar prin piețe abia de ai 1-2 persoane în față și una după tine. Deseori, pe nimeni. Te duci, alegi, cumperi, pleci. Dacă ai chef, mai schimbi o vorbă, negociezi… (Doar la micii din Obor e coadă mai mereu). În schimb, în mai orice supermarket ajung, mă pomenesc că stau la coadă și pentru o pâine sau un pachet de țigări, contemplând amuzat felul în care oamenii se prefac că banda aia galbenă de pe jos chiar contează.
Astea sunt doar trei aspecte care prin lipsa lor de logică și prin argumentele gonflate, forțate și fără noimă aduse în sprijinul lor (deseori nu sunt nici astea!), dovedesc că ”măsurile” luate de autorități sunt mai degrabă de genul ”hai să ne prefacem că facem ceva ca să nu pară că nu facem nimic”. Prin profilul lor discriminatoriu (piețe vs supermarketuri), abuziv (interzicerea deplasării la ore la care traficul tinde spre zero oricum) și stupid (faza cu parcurile pe timp de noapte, în prag de iarnă!), ele nu se dovedesc a fi decât două lucruri: disperarea autorităților de a se preface ca fiind capabile și factori inutili de stres și de presiune (și cam în afara noțiunii de constituție, libertăți, drepturi etc), împotriva unei populații oricum isterizate de o comunicare ce se cere cu necesitate adăugată la lista lungă a marilor campanii de propagandă, de manipulare și de dezinformare din istorie.
Vasile Ernu:
Pentru cine lucrează guvernul acesta? Pentru cine se închid piețele?
Piețele închise-închise / Rețelele de supermarketuri închise-deschise.
Întrebarea corectă nu e De ce se închid piețele ci Pentru cine se închid piețele?
Care e logica?Piețele sunt cam 100% spații ale firmelor locale: bune, rele, vând de toate, etc știm cu multe probleme dar cu capital local. Nu mai vorbesc de o pătură amărâta de agricultori care mai vând aici. Asta e o realitate.
Supermarketurile și rețelele mari de magazine sunt 100% corporații străine: capital străin. E o altă realitate.Nu le am cu naționalismul, iar în cazul dat mă pot abține și de la critica corporatismului. Vreau doar să înțeleg logica și motivul acestei decizii.
Care e totuși logica? Cum explicăm producătorului local că virusul vine numai în locurile unde ”capitalul e local” și nu se atinge spațiile ”capitalului străin”? Că oamenii sunt împinși să gândească așa.
Lucrul acesta se întâmpla de când a început pandemia. Nu am uitat subvenția chiriilor la molluri. De ce?
Nu cred în conspirații și nici în prostie programatică. Guvernanții pot fi proști dar nu Doar proști. Mai fac variații: o zi câștiga piețarii, o zi câștigă corporatiștii. Dar nu: totul e pe invers – totul pentru corporații. Asta nu e o întâmplare, o prostie, o scăpare.
Cred că în spate este vorba de o mașinărie de lobby cu interese mari financiare.
Adică simplu: acest guvern & președintele reprezintă în acest sector interesele lobby-ului marilor corporații și nu interesele localnicilor.
Aveți altă explicație? Că medical este evident un risc: oamenii se vor înghesui la sectorul de legume și așa mic prin magazine. Medical înrăutățește situația nu o îmbunătățește. deci nu medical e interesul ci financiar.
Undeva banii vin, banii curg, banii vorbesc. Dar cine are urechi să le audă șoapta zgomotoasă?
Băi oameni buni liberali vă omorâți ultimii mici întreprinzători în domeniu. Și voi sunteți liberali?PS: Aud ca faimosul program anunțat acum 4 luni “1 miliard de euro pentru IMM-uri” încă nu a trimis niciun leu.
Andrei Manea:
UNDE-I LOGICA?
Piata din Otopeni este mare, spatioasa, ventilata, fiind plina de mici antreprenori locali. In proximitate se afla un Mega, cu o dimensiune de 4-5 ori mai mica. Tot orasul se va duce de acum inainte in acel spatiu mic, inchis, aglomerat. De ce se prefera spatiile mici in locul spatiilor mari? De ce se transfera profitul de la micii intreprinzatori catre cei mari?
Daca vrei sa mergi sambata noaptea sa eviti aglomeratia prin magazine, nu poti. Fiind frig, adolescentii nu mai stau la un suc in fata blocurilor, petreceri nu se mai tin, vara s-a dus.
De ce se prefera programul limitat in locul celui extins?In multe sate si comune, unde nu se inregistreaza cazuri si accesul la internet este foarte limitat, se inchid scolile. Copiii din clasele primare trebuie sa invete sa scrie, sa citeasca. Daca riscurile sunt reduse, de ce-i privezi de un drept elementar la educatie?
Cătălin Sturza:
„Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.”
Ar putea oare autoritățile să ne explice, în mod rațional, de ce mersul la piața agroarimentară este periculos, în timp ce mersul la hipermarket este considerat perfect sigur? Fotografia alăturată este făcută de mine, acum două săptămâni, la Carrefour Constanța.
Zeci de mii de familii din România trăiesc din comercializarea produselor din micile gospodării țărănești, la piață. De multe ori câte două-trei familii se asociază în jurul unei tarabe, de pe urma căreia supraviețuiesc toți. Copiii sau nepoții se ocupă de munca pământului, au câte un solar de legume, poate și niște animale, în timp ce părinții merg la piață și vând produsele. Pe lângă legume ei mai vând zacuscă, gem, murături, pe care le fac vreo bunică sau vreu mătușă.
Așa supraviețuiesc foarte mulți oameni în România, în ziua de astăzi. Unii mai și prosperă, prind un cheag, își renovează casa sau își iau o mașină mai bună. Unii își mai cumpără pământ, își iau mașini agricole și se extind. Vorbim de producători și comercianți mici și mijlocii, cu un număr mic de intermediari (adesea doar părinții sau bunicii care merg cu produsele la tarabă).
Eu unul am preferat, de câte ori am avut ocazia, să cumpăr de la astfel de oameni. Îi cunosc foarte bine, am vorbit adesea cu ei, știu care sunt problemele lor, cât de grea este munca lor și care sunt aspirațiile lor. Prefer contactul cu ei pentru că este un contact cu viața reală, cu omul de rând ce reprezintă „sarea pământului” din această țară. Dar și pentru că produsele lor sunt adesea mai bune, mai sănătoase și chiar mai accesibile decât ce găsești la hipermarket.
Aceasta este economia de familie, care este în ultimă instanță garanția libertății: acești mici întreprinzători, aceste familii care muncesc de dimineața până seara sunt cu adevărat familii de oameni liberi. Mai mult, ei reprezintă nucleul, celula de bază a oricărei societăți capitaliste solide. Știu că unii îi vor disprețui pentru că văd în ei „pătura agrară”, cu pământ sub unghii. Dar fără ei nu vor putea să aibă conașii de la oraș nici Uber, nici Netflix, și până la urmă nici libertate.
Încă ceva: România este o societate a cărei economie se bazează pe agricultură, pe consum și pe servicii. Or, exact în agricultura mică și mijlocie (țăranii care își vând produsele la piață) și în producătorii de servicii mici și mijlocii (hotelieri, restaurante) par să lovească astfel de măsuri arbitrare. De unde își vor mai trage domnii guvernanți banii de la buget? Aceste categorii de oameni ar trebui încurajate și susținute, nu transformate în ținta unor măsuri hazardate, din categoria „să lăsăm impresia că facem și noi ceva” (și dăm în cei mici mergând pe vârfuri în jurul ălora mari).
Și în sfârșit: cum își imaginează guvernanții noștri că vor câștiga încrederea populației, când ei iau iar și iar măsuri pentru care nu aduc nici un fel de dovezi științifice, statistice, epidemiologice? Cum vor obține cooperarea omului de rând, când prin tot ce fac nu lasă impresia decât că îl irită, hărțuiesc și alienează pe omul de rând?
P.S.: Există câteva site-uri de unde se pot comanda legume, fructe și alte alimente de la astfel de producători. Recomand să le folosim intens, în următoarea perioadă.
Iulian Capsali:
ORDIN: DISTRUGEȚI SURSELE INDEPENDENTE DE HRANĂ!
Închiderea piețelor, în timp ce supermarketurile sunt lăsate deschise, este o crimă în același spirit al globalismului totalitar. Și bolșevicii au lovit în țăranul care trebuia să dea totul la colectiv, inclusiv pământul. Nenorociții ăștia care fac o opoziție strict formală (PSD-ul capturat de Securitate, îl dă afară pe Daea, cel mai bun ministru în ultimii 30 de ani, și îi aduce în partid pe psihopații Rafila și Străinu-Cercel), nu suflă niciun cuvânt în apărarea țăranilor care nu vor putea să-și vândă marfa în orașe.
Vor fi afectați și micii negustori care cumpărau marfa și o vindeau în piețe (eu am în Obor, pe lângă minunatele babe bulgăroaice, și pe țiganca mea, foarte bolnavă săraca, care nu aduce cantități mari de legume, dar sunt de calitate, luate din jurul localității ei), dar vom suferi și noi, cei care nu cumpărăm niciodată legume și fructe din hipermarket.
Voi cumpăra de la fermierii care-și aduc marfa la ușă casei sau voi merge prin satele din jur.Instrumentalizarea Covidului pentru a distruge micii producători, afacerile de familie, IMM-urile, supra-îndatorarea statului prin împrumuturi-gigant de la instituțiile internaționale, toate acestea fac parte din politicile criminale ale actualei junte securist-globaliste care a sufocat România. Principalul lor scop este sclavizarea populației în perspectiva Guvernului Mondial, pregătit de scelerații moguli mesianici.
Odată cu transformarea SUA într-o țară în care democrația a fost suspendată, poarta către dictatura mondială a fost deschisă. Implicarea Armatei în vaccinarea în masă arată cam care e calea pe care o abordează psihopații care ne conduc.
Următorul atac concertat va fi împotriva Familiei și a Bisericii, pentru ca alienarea poporului să fie deplină.
EcoRuralis:
Inegalitatea din sistemul agroalimentar trebuie să înceteze! Toate piețele și târgurile țărănești (permanente și sezoniere) trebuie menținute deschise în această perioadă extraordinară de criză, pentru a răspunde în mod eficient răspândirii Covid-19, pentru a nu declanșa o criză alimentară și pentru a nu contribui la adâncirea sărăciei și inegalităților sociale. Aceste piețe sunt un serviciu public care trebuie protejat și sprijinit ca atare de autorități la toate nivelurile, pentru ca micii producători să asigure hrană proaspătă, nutritivă, convenabilă și adecvată cultural populației. Atâta vreme cât supermarketurile rămân deschise și piețele trebuie să rămână deschise.
AGROINTEL:
REVOLTĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR: NU ÎNCHIDEȚI PIEȚELE!
Fermierii, reacții de nemulțumire și revoltă după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat închiderea piețelor! Foarte mulți producători de legume se întreabă ce vor face cu marfa și din ce vor trăi dacă piețele vor fi închise. Unii amenință chiar că vor ieși în stradă dacă această măsură de închidere a piețelor va fi pusă în practică de către autorități.
Agrointeligenţa – AGROINTEL.RO a informat în premieră aseară toți fermierii despre noile restricții ce vor impacta și sectorul agricol din România. Purtarea măștii la fermă, la locul de muncă în aer liber, va deveni obligatorie de luni, 9 noiembrie, însă o altă măsură care îi lovește direct pe producătorii agricoli a stârnit un val de revoltă: închiderea piețelor și a târgurilor. Pe paginile Agrointeligența de pe Facebook, în grupuri, dar și pe pagina de Facebook a ministrului Adrian Oros, reacțiile curg începând de aseară, toate de nemulțumire!
La ședința de Guvern de aseară, președintele Klaus Iohannis a anunțat că ”târgurile și piețele trebuie închise”, la scurt timp premierul Ludovic Orban a explicat și despre ce piețe este vorba. Acesta a spus că vor fi închise în special târgurile și piețele agroalimentare închise.
Declarațiile primilor doi oameni din stat nu au rămas însă fără ecou în rândul fermierilor români care consideră măsură anunțată, atât de președinte cât și de premier, una care îi nedreptățește și care îi va duce în sapă de lemn.
”Piețele trebuie lăsate deschise……Un guvern care protejează marketurile”, arată fermierul Valentin Popa, la articolul cu închiderea piețețor, publicat pe pagina de Facebook a Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Bravo, așa trebuie închise piețele și târgurile ca să moară de foame toți micii producători și să facă burta mare supermarketurile. După ce că a-ți distrus târgurile de animale cu toate bolile inventate, acum închideți și piețele de legume și fructe, gunoaie ordinare, să mâncați voi cu mamele voastre din marketuri, lăcuste ordinare ce sunteți”, este mesajul transmis de Adrian Pădurean autorităților.
”Închideți supermarketurile că acolo stau oamenii la cozi și se înghesuie, nu în piețe și târguri. Nu se duce niciun om să stea 3-4 ore în piață sau în targ pe când în supermarketuri DA”, este de părere Ramona Sîrbu.
”Piețele marea majoritate sunt mult mai aerisite decât magazinele! Cum să le închizi!!! Plus că termini producătorii autohtoni! De pandemie scăpăm dar de idioți pe care îi numim politicieni niciodată!”, a spus Ionuț Geageac.
”Unde vindem marfa dacă inchideți piețele? Dezastru, vrea să murim de foame. Sa rămână deschise pentru că din asta trăim. Producem legume și nu o să avem unde să le vindem. Să vă fie rușine”, este mesajul transmis autorităților de o Magdaleana Olah, o producătoare din Bihor.
”Și cu marfa ce facem, o aruncăm la gunoi? Noi am lucrat toata vara, la noi nu se gândește nimeni?”,se întreabă Eva Becze, o altă producătoare de legume.
”Păi și noi, producătorii, ce facem cu marfa? Unde o vindem? De unde trăim? Tu ai salariu, dar noi? Rușine pentru țara noastră cu așa gunoaie de președinte și premier! O să ieșim în stradă până la urmă că noi, populația, suntem mai puternici”, a spus și Sanda Potra, din județul Timiș.
”Păi dacă rămân piețele deschise pierd lanțurile de magazine internaționale!!!De ce să cumpărăm cartofi de la fermier și nu deia din Polonia!!! Trădători de neam și țară!!!”, este mesajul transmis de Marinel Batra.
”Bine că sunt deschise supermarketurile a căror venituri pleacă în afară!!! Nu este corect! Noi, cei care trăim din munca în agricultură, ce facem cu produsele????”, se întreabă Tereza Disca.
”Lăsați producători să își vândă produsele, tot așa te poți infecta și în magazinele mari!”, este îndemnul lui Florica Guti.(…)/ integral pe agrointel.ro
Restaurantele si terasele erau – putem vorbi deja la trecut despre ele – locuri in care banii circulau cel mai adesea sub forma de numerar si erau bani romanesti.
Pietele agro-alimentare erau – deja si ele sunt la timpul trecut – locuri in care banii circulau exclusiv sub forma de numerar si erau bani 100% romanesti.
La timpul viitor as zice ca urmeaza Biserica. Impozitare sau inchidere.
Cred ca impozitarea Bisericii este suficient de reglementata, nu au ce sa taxeze in plus. Ar fi facut-o demult daca era altfel… La Biserica e ALTA miza pe care o urmaresc ei: infectarea prin Sfintele Taine. Doamne, iarta-ne!
Virusul acesta este straniu si imprevizibil si poate da nastere la forme diverse de la cele fara de simptome la forme foarte grave. Poate avea simptome extrem de variate sa nu iti dai seama si poate suferi mutatii rapide.
Pentru a rezolva problema lui ar trebui dat drumul oficial la autopsii pentru a izola complet virusul si pus accent pe tratamentele diverse.
In realitate oamenii cu diferite alte afectiuni nu sunt tratati pana la aflarea rezultatului unui singur test si, din diverse surse stiu ca nici macar nu sunt izolati in spitale unde se interneaza, ci multi sunt introdusi cu oameni bolnavi de covid deja.
Mai mult vad ca se iau masuri extrem de daunatoare pentru populatie: se impune purtarea mastii pe strazile unde circuli singur, fara niciun temei, se inchid piete traditionale (oameni buni mamaie care face iaurtul in pivnita la casuta ei va vinde iaurt; din supermarketul deschis in timp cevpiata e inchisa nu cumparati iaurt, ci o chestie pana la urma chimica vanduta pe post de iaurt, ambalata in cutiuta de polietilena). Asa exemplele pot continua, iar supermarketurile ramase se vor superaglomera crescand riscul de infectara, iat comerciantii daca vor sa ridice pretul il vor ridica atata cat vor ei, fara numar. Cu igiena on supermarket nu stam mai bine. Pachetele, sticlele, baxurile de orice fel zac zile intregi prin depozite cu mucegaiuri sau sobolani dupa caz, poate mai rar in conditii cat de cat ok, iar toata marfa rebut de care strainii nu au nevoie, unde ajunge? La noi. Asa ca sa vada lumea cate minusuri sunt datorita punerii lacatului pe pietele si magazinele micilor producatori. Un mare rau facut de acesti imbecili.
Nu mai vorbim de scoala online si telemunca. Hai sa ne grabim sa inchidem tot ce nu ne convine, dar portita la alegerile parlamentare ramane deschisa. Pai cum vine asta?