Turcia a trimis o nava de prospectii in zona disputata cu Cipru

28-09-2011 1 minut Sublinieri

Razboi Turcia Grecia

Aflam din presa cipriota ca Turcia si-a trimis o nava de prospectii, Piri Reis, foarte aproape de locul unde Noble Energy a inceput forajul dupa resursele naturale de gaze din platoul Block 12 sau Afrodita. Forajul este contestat vehement de turci, care au amenintat cu o interventie navala in zona. Deocamdata, se pare ca se multumesc sa arate ca intentiile lor sunt serioase: “daca cipriotii greci vor cadea de acord sa se opreasca, ne vom opri si noi. Dar daca ei insista cu procedurile, stiu foarte bine atitudinea Turciei”, a declarat ministrul afacerilor europene Egemen Bagis, vizitand Ciprul de Nord (aflat sub ocupatie turca). Pentru Turcia, forajul este o provocare: “trebuie sa avertizam impotriva acestei provocari a cipriotilor greci. Resursele nu pleaca nicaieri, asa ca de ce blocheaza negocierile pentru pace”?, a adaugat acelasi ministru.

Asta in timp ce Parlamentul European, SUA, UE si Rusia sustin ca Ciprul are dreptul suveran de a isi explora resursele din apele sale teritoriale si chiar ar fi dat “verde” ca forajul sa nu aiba intarzieri. Ar mai fi de notat ca premierii Erdogan (al Turciei) si Papandreou (al Greciei) au avut o scurta convorbire telefonica ce a suplinit o intalnire bilaterala ce ar fi trebuit sa aiba loc la ONU. In convorbire, practic, cei doi nu au facut altceva decat sa reitereze pozitiile lor ireconciliabile: Grecia sustine forajul cipriot, Turcia il detesta.

Cu alte cuvinte, in chestiunea apelor teritoriale disputate, asistam la un blocaj (deadlock) intre parti. Fiecare spune ca e dispusa sa mearga pana la capat. Fiecare spera, probabil, ca celalalt blufeaza…


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Opinii, analize, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Turcia a trimis o nava de prospectii in zona disputata cu Cipru

  1. Din punctul meu de vedere, desigur ma pot insela, nu cred ca Turcia va declansa un razboi. Intradevar createrea economica a Turciei este ametitoare comparativ cu cea din UE, dar Turcia nu are nici un aliat intr-un astfel de conflict. Si nu cred ca Turcia isi permite sa sfideze Rusia. Majoritatea banilor din bancile cipriote sunt detinuti de rusi, si inca Cipru reprezinta un fel de Elvetie a rusilor.

  2. @Mihai:

    Da, daca privim lucrurile ca fiind conduse de oameni rezonabili. Uneori, insa, oamenii sunt tare ne-rezonabili…

  3. Nu stiu de ce, dar de la inceput am avut senzatia ca Turcia nu e chiar de capul ei.

  4. Iar eu am impresia, iertata sa.mi fie exprimarea, ca pe Turcia o mananca spinarea.

  5. @Anonyma:

    Aceeasi impresie avem si noi.

  6. http://famagusta-gazette.com/where-is-piri-reis-heading-p13082-69.htm

    Where is Piri Reis heading?
    According to the Turkish Cypriot daily Yenidzen report today, the exploration ship Piri Reis was located somewhere off the coast of Paphos but the continental shelf delineation agreement had highlighted different zones.

    The report says: The internet page Marine Traffic, which gives the locations of every ship in the world, spotted the last location of the ship as the coast off Paphos and Limassol. The last signal from the ship arrived on Monday at 7.14am, therefore, the exact point of the ship is not known now but it is believed, that the ship is on the route to block 12.

    Continuing it says : According to the CS agreement, the ship is going to make seismic exploration on the northern side of the island as it was showed on a map. No one knows why Piri Reis is on the southern shores of the island.

  7. Si o mostra de cat de… ”rezonabile” sunt partile implicate: turcii s-au suparat foc ca un ziar cipriot le-a facut nava de prospectii o rabla invechita – http://www.cyprus-mail.com/cyprus/turkey-miffed-over-age-insult-piri-reis-ship/20110929

  8. Din păcate parcă miroase a răzbel. Întrebarea este cum stăm noi într-o astfel de situaţie nouă? Şi mai ales, cum vom ieşi din ea?

  9. @Admin
    Nu zic nu, dar turcii ar trebui sa intre intro stare de nebunie, altfel nu vad de unde curajul prostesc de a declansa un razboi. Genul asta de replici intre greci si turci dateaza din 1974. Nu sau acceptat niciodata si nici nu o vor face pana la sfarsitul lumii.
    Daca treci granita in partea turca ai impresia ca ai dat timpul inapoi cu 20 de ani, sunt vai de steaua lor. Desigur, partea de nord e plina de baze militare turcesti.

  10. Pingback: (video) "Hiliarmenul in apele grecesti?" Noutati despre TENSIUNILE Turcia - Cipru/Grecia si despre PREGATIRILE MILITARE ALE RUSIEI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare