RECENSAMANT 2011: primul recensamant ”euro”. SUNTEM NUMARATI PENTRU UNIUNEA EUROPEANA!

6-10-2011 4 minute Sublinieri

RECENSAMANTUL DIN ROMANIA ESTE INSOTIT DE RECENSAMINTE SIMILARE IN TOATE TARILE MEMBRE UE!

România aplică pentru prima dată standardele Eurostat în recensământul populaţiei. Ca atare, întrebările vor fi mai multe pentru că domenii ca migraţia, sănătatea, educaţia şi munca nu vor mai fi tratate expeditiv, aşa cum s-a întâmplat până acum. O altă statistică importantă va fi cea referitoare la numărul de cetăţeni de altă etnie, cum sunt ţiganii şi maghiarii.

Mai multe întrebări pentru populaţie, o nouă metodologie de organizare şi colectarea primelor date statistice despre migraţia temporară sunt principalele noutăţi la recensământul care urmează să înceapă peste mai puţin de trei săptămâni.

Anul acesta lucrurile vor fi diferite faţă de anii trecuţi, pentru că e prima dată când se vor respecta criteriile europene, iar informaţiile vor fi folosite la stabilirea politicilor la nivel de UE. „Avem un nou regulament internaţional respectat de toate ţările din UE, iar metodologia de sectorizare a teritoriului este diferită de ceilalţi ani, la fel ca şi structura întrebărilor cuprinse în formulare. La fostele recensăminte, probleme ca sănătatea, educaţia, condiţiile de locuit erau tratate mult mai sumar, iar acum sunt mai detaliate“, a declarat Virgil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică. Unele întrebări sunt aceleaşi în toate ţările UE, pe când altele ţin cont de specificul naţional. De exemplu, la noi, unde există o migraţie temporară destul de mare, sunt mai multe întrebări din acest domeniu.

Primele informaţii statistice despre migraţie

Recensământul din acest an este important pentru că în urma lui vor fi colectate primele date statistice privind migraţia temporară, adică vor fi luaţi în calcul cei care pleacă pentru o anumită perioadă de timp să lucreze în străinătate. „Până acum nu existau statistici în acest domeniu, ci doar despre migraţia definitivă. Fluxul de persoane care pleacă la muncă în ţări ca Spania şi Italia nu apare în statistică“, a declarat Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la INS. El a explicat că la nivel de UE s-a decis ca recensămintele să aibă loc în aceeaşi perioadă în toate ţările pentru a se face o evaluare cât mai aproape de realitate şi o comparaţie între state.

O altă statistică importantă va fi cea referitoare la numărul de cetăţeni de altă etnie, cum sunt ţiganii şi maghiarii. Reprezentanţii celor două etnii au dus campanii de informare în rândul cetăţenilor şi i-au sfătuit să-şi declare fără reţineri apartenenţa. Vladimir Alexandrescu a explicat că e vorba despre o obligaţie a statului român de a declara romii, lucru necesar la stabiliarea strategiilor europene de integrare a lor şi de alocare a fondurilor necesare care vor ajunge la 17,5 miliarde de euro în următorii doi ani.

Cui folosesc informaţiile?

În principiu, datele culese în urma recensământului ar trebui folosite la realizarea politicilor publice, însă în realitate nu se întâmplă aşa întotdeauna. „Nu cred că ei vor folosi datele de la recensământ, cum nu le-au folosit nici în trecut. Deciziile se iau din burtă, politicile le fac cei din conducerile partidelor, fără studii de fezabilitate şi informaţii statistice”, este de părere Adrian Moraru, director la Institutul de Politici Publice.

La fel de pesimist este şi sociologul Alfred Bulai care crede că informaţiile sunt utile specialiştilor şi că, în cel mai bun caz, vor fi folosite ca argumente post-factum pentru a justifica deciziile luate. „Politicienii din România nu s-au omorât, decât cu puţine excepţii, să folosească date statistice. La nivel de UE, ele vor fi folosite într-o măsură mai mare”, spune Bulai. Pentru a fi utilizate la elaborarea politicilor publice, ar trebui să existe şi voinţă, crede sociologul Mircea Kivu, care oferă ca exemplu problemele demografice, care sunt cunoscute din statistici, dar nimeni nu a luat nici o măsură pentru a le rezolva.

NOTA NOASTRA

Remarcam data trecuta ca recensamantul de anul acesta contine o serie de intrebari fara precedent, mergand in detalii ce tin chiar de viata privata:

Pe langa faptul ca recensamantul va pune la dispozitie Molohului Malthusian o serie de informatii care, cel mai probabil, vor servi exercitarii unei monitorizari mai eficiente din cauza guvernarii electronice, aria de culegere a informatiilor s-a extins la unele elemente personale neobisnuite: culegerea CNP-ului de la respondent, alaturi de nume, prenume, domiciliu, dar si o serie de caracteristici care nu mai tin doar de religie/statut civil/gen, ci de un profil deja bio-social. De pilda, o intrebare este:

PERSOANA FOLOSEŞTE INTERNETUL?

O alta este:

PERSOANA ARE VREO DIFICULTATE ÎN DESFĂŞURAREA ZILNICĂ A ACTIVITĂŢII SALE CURENTE (la şcoală, la lucru, acasă etc.)?

Modelul de chestionar ce va fi folosit, de unde am luat cei doi itemi de mai sus, este aici:  http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2011/06/P.pdf

Iata, asadar, cat de important este pentru conducatori sa stie starea de “alfabetizare a populatiei” intru internet (deci nu gradul de cunoastere a calculatorului, ci de folosire a internetului!), astfel incat au integrat in recensamant, operatie rara, costisitoare si de maxima importanta pentru fundamentarea politicilor social-economice ale unui stat!

Asadar, seria de date personale culese prin recensamantul de la 2011 va oferi, ca noutate fata de precedentele recensaminte, si un profil bio-socio-cultural personal al fiecaruia dintre noi, profil ce va putea fi, cel mai probabil, si accesibil electronic, cel putin anumitor institutii.

Tipul de chestionare ce va fi folosit:

Iata ca acum aflam si motivul unui astfel de recensamant precum si explicatia pentru unele informatii mai particulare. Uniunea Europeana este motivul, iar explicatia consta in interesele sale specifice legate de controlul populatiei “europene” si propriile sale strategii de putere.

Aflam din articolul din RL ca, de fapt, recensamantul este chiar unul la nivel european, facut, asadar, de toate statele membre UE.

Intr-adevar, asa arata si comunicatul oficial din aprilie a.c.:

În plus, faţa de recensămintele anterioare, Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, primul ce are loc după accederea României în Uniunea Europeană, oferă în planul Uniunii datele şi informatiile necesare cunoaşterii potenţialului uman al întregii comunităţii europene, cu informaţii relevante privind mişcarea migratorie a acesteia între diferitele ţări membre şi în afara uniunii, cu un accent special asupra populaţiei în vârstă de muncă. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei, documentul în baza căruia se organizează recensămintele naţionale, a stabilit ca în toate ţările membre recensământul să se desfăşoare în aceleaşi an – 2011, ceea ce oferă premizele comparabilităţii la nivel comunitar.

De altfel, sloganul sub care este organizat recensământul, “Pentru că fiecare contează” relevă tocmai ideea că fiecare persoană înregistrată şi fiecare informaţie obţinută cu prilejul recensământului contează în fundamentarea programelor şi proiectelor de dezvoltare atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în plan naţional şi local.

Intr-adevar, pentru Molohul European, fiecare dintre noi conteaza…

Ne dam seama ca interesul sporit pentru migratia temporara de la Bruxelles vine, caci ei vor sa cunoasca acum care este starea acestei populatii fluide care, pana acum, a stat in afara statisticilor oficiale, atat ale statului roman cat si ale statelor de adoptie, majoritatea dintre ei avand un statut deseori semi-legal sau chiar ilegal in strainatate. De aceea au si insistat cu obtinerea informatiilor de la preoti sau vecini, deoarece vor neaparat sa aiba o situatie cat mai amanuntita despre aceasta categorie de populatie.

Si este limpede si interesul pentru masura in care populatia foloseste internetul, avand in vedere Agenda Digitala Europeana si strategiile din domeniu (vezi trimiterile).

Este un semn cat se poate de clar ca Uniunea Europeana nu prea se gandeste sa expieze, asa cum circula scenariile, ci dimpotriva, se gandeste cum sa isi numere mai bine si identifice, atat administrativ cat si prin profiluri bio-socio-culturale, “poporul european”…


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Opinii, analize, Recensamant 2011, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “RECENSAMANT 2011: primul recensamant ”euro”. SUNTEM NUMARATI PENTRU UNIUNEA EUROPEANA!

  1. Pingback: Nigel Farage: CEI CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT PLATITI PENTRU ASTA/Deficitul democratic al Uniunii Europene
  2. Nu stiu care sunt criteriile adevarate, dar cei care au venit la mine in familie pt recensamant nu au intrebat decat cum ne cheama, cati copii, numele si cam atat, fara buletine si alte intrebari culturale…
    O varza de recensamant

  3. @ Stefan Stefanos:

    Inca nu a inceput recensamantul, pe 20 incepe.

  4. Pingback: De la SUPRAVEGHERE la PREDICTIE si MANIPULARE. De ce suntem MONITORIZATI SI RECENZATI in detaliu?
  5. Pingback: RECENSAMANTUL INCEPE JOI. Patriarhia ne cheama sa participam, dar nu are nimic de spus cu privire la solicitarea CNP-ului si a unor date personale
  6. Pingback: UE VREA SA STIE TOTUL DESPRE TOTI. Inceputul indosarierii globale. DREPTUL LA INTIMITATE COSTA 4500 DE LEI
  7. Statele Unite ale Europei este ilegitim, unitatea este facuta intru America si nu intru Christos.
    Sa te lasi numarat in randul acesteia inseamna sa recunosti acest chip idolatru care este Europa, intrucat ea recunoaste America si nu pe Christos.
    Daca se face unitate, ea trebuie sa fie prin Christos.

  8. @nicu:

    Unitatea reala se face intru Hristos (Christos e incorect scris), ceea ce inseamna a deveni madulare ale Trupului Sau, adica ale Bisericii Ortodoxe.

  9. Pingback: RECENSAMANT 2011: CUM AM FOST MINTITI DESPRE AMENZI SI OBLIGATIVITATEA CNP-ULUI! Si alte perdele de fum.... AVEM DREPTUL SA REFUZAM SA RASPUNDEM LA INTREBARILE ABUZIVE DIN CHESTIONARE!
  10. Pingback: Recensamant 2011 - articolele saptamanii: O MARLANIE EUROPEANA CU IZ SECURISTIC. Mai mult de o treime din statele lumii recenzate in 2011
  11. Pingback: DECLARAREA CNP-ULUI LA RECENSAMANT A REDEVENIT OBLIGATORIE! La loc comanda! Incredibila bataie de joc a INS!
  12. Pingback: MIRCEA BADEA REFUZA RECENSAMANTUL (VIDEO): “Nu raspund la intrebarile alea inepte si nesimtite!” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare