Ziarul “Adevarul”: campanie fatisa, plina de ura si furie oarba impotriva Bisericii Ortodoxe. ATAC GROSOLAN SI PROSTESC LA IPS TEOFAN

26-10-2011 3 minute Sublinieri

Acum exact o luna aparea o dezvaluire a unei realitati flagrante si neinfirmate de nimeni: La ziarul “ADEVARUL” se cerea angajatilor sa scormoneasca dupa orice fel de SCANDALURI CU PREOTI, DE PREFERINTA… SEXUALE

Ei bine, ziarul lui Dinu Patriciu parca a dorit cu tot dinadinsul sa confirme acum ticaloasa politica editoriala anti-bisericeasca si tranteste, iata, cel putin in editia online, in mod stupid si din senin, fara nici cea mai mica justificare jurnalistica, un titlu cu caractere imense, dar si partial bolduit (!), asa cum nu mai vazut niciodata pe pagina sa de web, o acuza incredibila adusa asupra unui ierarh al BOR: IPS Teofan s-ar face vinovat de abuz in serviciu! Da, ati citit bine, chiar IPS Teofan, iar nu cutare vladica mai coleric, si nici vreun rinocer-sef!

Contra cui e abuzul, vine intrebarea?… Oare vreun preot recalcitrant fata de arhierei, oare cine stie ce odor al Bisericii pe care “tiranul” Teofan l-ar fi strivit cu bocancul? Ei, as! Ti-ai gasit… un oarecare preot divortat si nu doar atat, dar care intre timp… nici nu mai stie de spovedanie si de canoanele Bisericii! Nu se afla sub o minimala ascultare, a dezbracat inclusiv haina preoteasca si s-a facut… AVOCAT. Al cui oare? Caci slujbas al lui Dumnezeu nu mai este… Si mai vrea sa demareze si o campanie a preotilor “discriminati” care sa intenteze procese cu nemiluita impotriva mitropolitului. Acest gen de “reclamanti”, certati grav cu Dumnezeu si cu morala, sunt scosi in fata de presa “indracita”, cum bine o numea Parintele Calciu. Acelasi gen de preoti pe care, altminteri, atunci cand ei se afla in exercitiul slujirii lor bisericesti, aceeasi ipocrita si lipsita de scrupule mass-media ii foloseste ca exemple negative de “popi” care umbla numai dupa bani si smintesc lumea cu viata lor lumeasca plina de “virtuti”. Oricum ar fi si orice s-ar gasi, totul este util daca  se atinge scopul mult-dorit: lovirea in credibilitatea Bisericii si a păstorilor ei.

Atacul impotriva lui IPS Teofan nu este singular. Antena 3 a atacat si ea la baioneta afacerile Mitropoliei Iasilor, pe “model grecesc”, chiar de ziua sa de nastere. De acelasi gen de campanii am aflat ca “se bucura”, pe plan local, si alti episcopi vrednici ai Biserici, cum ar fi PS Sebastian al Slatinei, dar stim ca s-a tot incercat si se incearca in permanenta sa se arunce cu mult noroi si cu camioane de laturi mincinoase asupra oricarui cleric, oricarui monah sau oricarei manastiri si parohii mai pline de rod.


Împotriva clericului va fi înaintată astăzi o plângere penală după ce ar fi tergiversat rezolvarea cazului unui preot suspendat din funcţie pentru că a divorţat.

UPDATE15.00 Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, a mai precizat că reprezentanţii unităţii pe care o reprezintă au luat legătura cu soţia lui Viorel Mihalache, aceasta spunând la vremea respectivă că nu doreşte să divorţeze şi că decizia de a se despărţi de soţul ei îi aparţine acestuia.

__________________________________________________________________________________

UPDATE 12.15 Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au venit cu lămuriri în cazul lui Viorel Mihalache. Potrivit acestora, preotul a fost suspendat pentru că nu a putut demonstra că a divorţat de soţia sa pentru un motiv întemeiat. După ce a fost suspendat, Mihalache ar fi trebuit să demonstreze că s-a întors pe calea cea dreptă“, lucru pe care nu l-a făcut, spune Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. „Dumnealui trebuia să demonstreze că s-a schimbat. Nu s-a recăsătorit, ceea ce a fost un avantaj pentru el, însă nu a putut demonstra că în perioada în care a fost suspendat a respectat normele de conduită creştină. Nu s-a dus la biserică şi nu s-a spovedit, lucruri care ar fi trebuit să fie demonstrate printr-o adeverinţă de la preot“, a mai spus Sturzu.

Acesta a mai precizat că nu fiecare caz se judeca la fel, şi că sunt preoţi cărora li s-a permis să slujească şi după o perioadă de şapte ani în care nu au putut face acest lucru. „În astfel de situaţii, cazurile sunt diferite de la om la om. Dumnealui nu ştie toate cazurile în amănunt. FAPTUL CĂ A APELAT LA PRESĂ DENOTĂ CĂ NU A ÎNVĂŢAT NIMIC DIN CANOANELE BISERICEŞTI, a mai spus Sturzu.

___________________________________________________________________________________

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, în frunte cu ÎPS Teofan, sunt acuzaţi că aplică „preferenţial” regulamentul  Bisericii Ortodoxe Române şi că „ar intra cu picioarele” în viaţa privată a unor preoţi.

Reclamaţia de abuz în serviciu şi neglijenţă împotriva şefului Mitropoliei Moldovei este formulată de Viorel Mihalache, căruia în urmă cu cinci i s-a interzis să mai slujească după ce a divorţat. Mihalache, care între timp a devenit avocat, spune că situaţia sa nu este singulară, însă că în cazul altor preoţi nu s-au aplicat aceleaşi măsuri.

Povestea lui Viorel Mihalache începe în 2006, atunci când a decis să divorţeze de soţia sa. „După ce preasfinţii părinţi m-au suspendat, m-am supus acelei decizii. Nu am fost un răzvrătit. În 2008 am aflat cu stupoare că un alt preot a divorţat şi că în cazul lui regulamentul nu s-a mai aplicat. Ulterior am aflat că sunt mai multe cazuri de acest gen“, ne-a povestit Mihalache.

„Sunt mulţi preoţi care au fost discriminaţi“

Avocatul mai spune că a fost în audienţă de nenumărate ori la ÎPS Teofan şi la una dintre întâlniri a fost sfătuit să depună un memoriu de iertare. „În februarie 2010 am depus acel memoriu, care ar trebui judecat la Sinodul Metropolitan. De abia după un an şi opt luni, în urmă cu câteva zile, am primit răspunsul la acest memoriu, spunându-se că nu mi se acordă iertarea”, mai spune Mihalache, care este nemulţumit de faptul că situaţia sa a fost neclară timp de aproape doi ani, în condiţiile în care ar fi trebuit să primească un răspuns în maximum 30 de zile.

Pe lângă plângerea penală pe care o va înainta împotriva ÎPS Teofan, avocatul mai spune că va mai înainta o reclamaţie în civil în care vrea să arate că a fost discriminat, dar şi una în contecios administrativ pentru că nu i s-a răspuns în termen legal, „pătându-i-se asftel imaginea”.

„Prin acest demers vreau să am dreptul să slujesc fără bani. Vreau ca toţi preoţii care au fost nedreptăţiţi, discriminaţi să mă contacteze la adresa de email: avocatmihalache@yahoo.com. Asta pentru că sunt foarte mulţi care se află în această situaţie, însă le e teamă să vorbească. Înţeleg că trebuie să fim smeriţi, însă trebuie să fie şi dreptate în acelaşi timp”, a mai spus Mihalache.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este una dintre cele mai profitabile business-uri din judeţ. În condiţii de criză, sumele încasate de instituţie o plasează în top 5 companii ieşene. Profitul înregistrat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este 4,7 milioane de lei şi suma o plaseaza pe locul 5 în topul celor mai profitabile instituţii ieşene.

Chiar dacă mitropolia are o fabrica de lumânări, mai multe tipografii şi o firmă de comerţ cu amănuntul, profitul nu e numai din vânzare de lumânări şi acatiste. Afacerile sunt diverse. Mitropolia are zeci de mii de hectare de pădure, fabrici de cherestea, administreazaă un spital, hoteluri în staţiunile de munte, centre de conferinţă, o firmă care oferă consultanţă pentru afaceri.


Categorii

Inscenari, facaturi, IPS Teofan, Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Ziarul “Adevarul”: campanie fatisa, plina de ura si furie oarba impotriva Bisericii Ortodoxe. ATAC GROSOLAN SI PROSTESC LA IPS TEOFAN

  1. Inca unul care are senzatia ca daca stie o parte din legile statului este puternic. Un ratacit care nu stie ca orice ai pati, in imaginea Bisericii nu ai voie sa lovesti. Apelul sau la presa este masura care-l arata ca nu este vrednic sa fie preot.
    Cit despre atacurile din mass media asupra BOR sa nu ne amagim. Nu sunt intimplatoare. Suntem in plin recesamint, iar religia este una din intrebari. Romanii trebuie smintiti pentru a nu se mai declara ortodocsi. Afacerile sectelor sunt mult mai numeroase si mai profitabile, dar nu se scrie un rind despre ele.
    De ani de zile incerc sa formez un grup de actiune care sa intervina in presa si in justitie impotriva atacurilor mass media asupra Bisericii. NIMENI NU MA AJUTA!
    Am solicitat la un preot pentru tineri sa constituie un grup care sa monitorizeze site-urile de stiri pentru a da un raspuns adecvat acolo. Cu zece tineri s-ar fi putut contrabalansa valul de noroi din presa online, citita mai ales de tineri.
    Din pacate putini preoti au pregatire misionara moderna. In afara de formele misionare vechi (coruri, excursii, vizite in parohii sarace pentru actiuni culturale si citeva cateheze duminica) preotii nostrii nu fac nimic.
    Catedrele de misionarism din facultatile teologice ar trebui reformate complet si adaptate secolului XXI, adaptate erei informationale. La capitolul comunicare si misionarism, Biserica abia a intrat in epoca televiziunii, ignorind total realitatile mediului comunicational modern.

  2. Am vazut ieri un interviu cu persoana in cauza. Din cate am retinut, dansul ar fi dorit judecata civila pentru ce a facut fata de Biserica, si considera ca Biserica are o slabiciune in acest sens — ca se guverneaza singura. Asadar, nu intelege diferenta intre oranduiala civila si cea Bisericeasca, ceea ce este foarte grav pentru cineva care a si ajuns preot.

  3. Partea bolduita din titlul “Adevarul”, din care reiese (in mod logic dupa unii) ca daca IPS a fost acuzat, inseamna ca “deja a si fost condamnat”, sau daca n-a fost condamnat, “oricum il consideram condamnat” ca doar de aceea (in tabara noastra) “avem ura subiectiva fata de Biserica”, ar trebui sa fie ceva strigator la cer pentru un “jurnalist”.

    Dar nimic deosbit in zilele noastre cand care mai de care se crede guru harismatic, si nici nu mai trebuie sa apeleze la ratiune, ca tot ce iese din gura este automat “aur lamurit”. La aceasta “formula geniala” apeleaza si politicieni, dupa cum am vazut ieri unele reactii la discursul (fostului) rege Mihai, care mai de care pline de emotii si apel la emotiile celor din jur, fara a mai lua in calcul factorul numit realitate, adica ce, cum si cand facem.

  4. Pentru vrăjmaşi

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu; pentru rugăciunile Prea Curatei Maicei Tale, ale tuturor Sfinţilor Tăi, ale Sfântului… (a cărui rugăciune se face) şi a Sfinţilor a căror pomenire astăzi săvârşim… isbăveşte pe robul Tău IPS TEOFAN şi pe toţi fraţii noştri cei bine credincioşi care cheamă în ajutor Numele Tău: Păzeşte-l de cei ce caută să îi facă rău, văzuţi şi nevăzuţi vrăjmaşi; dă-le vrăjmaşilor după inimile lor, după răutatea născocirilor lor şi după cugetul gândului şi inimilor lor şi după faptele lor asupra noastră, nu-i lăsa să piară în răutatea inimilor lor; smereşte-le firea trupească ca să se mântuiască sufletul în ziua judecăţii, adormi răutatea lor cea vicleană ce se năpusteşte asupra noastră, deşarte fă sfaturile lor, fi-i-ne apărător în sfatul lor, opreşte viforul cel pornit cu răutate şi cu vicleşug asupra noastră, păzeşte-ne de viclenia lor şi dăruieşte-ne semn de biruinţă; surpă întărâtările lor, înalţă cornul nostru, pune-i prieteni împăcaţi Bisericei, descoperă-le Evanghelia dreptăţei, întăreşte-i în adevărul şi dragostea Sfintelor Scripturi întăreşte-i în adevărul şi dragostea Sfintei Scripturi; dă-le pâinea cea sufletească şi trupească în toate zilele şi fă-i să Te cunoască, că Tu eşti: Apărătorul, Protectorul, Stăruitorul, Biruitorul, şi Mântuitorul nostru; iar noi suntem robii Tăi, care bine Te cuvântăm zi şi noapte Ţie ne rugăm şi-Ţi cântăm: Iisuse, Cel ce ai strigat pacea, împacă pe vrăjmaşii noştri, cu Biciul Tău cel duhovnicesc.

  5. Pentru vrăjmaşii noştri si ai Bisericei

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu: Miluieşte, smereşte şi adă la cunoştinţa adevărului, pe cei ce caută să ne facă nouă rău şi Sfintei Tale Biserici, crezând că aduc jertfă lui Dumnezeu şi pe cei care hulesc Sfânt Numele Tău, Sfânta Ta Biserică, aşezămintele ei, zilele cele cu prăznuire canonizate în cinstea Sfinţilor proslăviţi şi pe noi cei ce-Ţi slujim Ţie; aducându-se jertfă oamenilor: Surpă-i cu puterea Crucei Tale, pe care Tu Te-ai jertfit pentru noi tot omul ca să cunoască puterea şi isbânda Credinţei celei adevărate şi pe Tine că eşti protectorul, apărătorul, biruitorul şi Mântuitorul nostru şi noi suntem robii Tăi, care Bine Te Cuvântăm, zi şi noapte Ţie ne rugăm şi-Ţi strigăm: Iisuse, cel târziu la mânie şi grabnic la ajutor, nu ne lăsa pe noi.

  6. http://www.crestinortodox.ro/biblia/Psalmii/PSALMUL-27-Al-lui-David/

    Psalmul 27
    1. Către Tine, Doamne, am strigat, Dumnezeul meu, ia aminte! Că de nu mă vei auzi, mă voi asemăna cu cei care se coboară în groapă.
    2. Ascultă glasul rugăciunii mele când mă rog către Tine, când ridic mâinile mele către locaşul Tău cel sfânt.
    3. Să nu tragi cu cei păcătoşi sufletul meu, şi cu cei ce lucrează nedreptate să nu mă pierzi,
    4. Cu cei ce grăiesc pace către aproapele lor, dar cele rele sunt în inimile lor.
    5. Dă-le lor după faptele lor şi după vicleşugul gândurilor lor.
    6. După lucrul mâinilor lor, dă-le lor; răsplăteşte-i după faptele lor,
    7. Că n-au înţeles lucrurile Domnului şi faptele mâinilor Lui; îi vei dărâma şi nu-i vei zidi.
    8. Binecuvântat este Domnul că a auzit glasul rugăciunii mele.
    9. Domnul este ajutorul şi apărătorul meu, în El a nădăjduit inima mea şi mi-a ajutat.
    10. Şi a înflorit trupul meu şi de bunăvoia mea Îl voi lăuda pe El.
    11. Domnul este întărirea poporului Său şi apărător mântuirilor unsului Său.
    12. Mântuieşte poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; paşte-i pe ei şi-i ridică până în veac.

  7. Mas media nu poate face rau la un popor declarat 85% ortodox. Cred ca rau facem noi care nu dezmintim informatiile lor. Ca de exemplu, ca Mitropolia nu cere si incaseaza 6% dobanda pentru banii dati imprumut( iar daca o face sa n-o mai faca de acum incolo) ca nu are firma de consultanta in afaceri. Oamenii nu sunt prosti, stiu ca unele posturi de televiziune nu iubesc pe Dumnezeu, dar noi care-l iubim haideti sa ascultam de poruncile lui si sa nu mai gresim in fata ratacitilor pentru ca vom auzi si noi glasul lui Dumnezeu care va spune…din cauza voastra ma urasc pe mine.

    Maria

  8. Daca Mitropolia nu mai da bani cu dobanda 6%, crestinii se vor indrepta spre banci sau CAR-urile altor institutii care au dobanda mai mare. Noi vedem rau si acolo unde altii incearca sa faca un pic de bine. Sau ne place sa ne amagim crezand ca oamenii au fost ispititi, cand de fapt s-a iesit in intampinarea unor nevoi?

  9. @ Maria:

    popor declarat 85% ortodox

    Doar declarat. Si asta la recensamintele anterioare…

  10. Fereasca Dumnezeu sa ajungi sa lucrezi undeva si sa ti se ceara de catre sefi sa faci un rau.
    Poate s-or pocai candva.

  11. o parere…!

    Chiar daca face plangere Penala impotriva IPS TEOFAN, “avocatul-preot”, nu rezolva mare lucru, decat ca-si aduna pe capul lui insusi “pacate peste pacate”…

    Biserica Ortodoxa are propria ei legislatie interna canonica, si are si propriile ei instante de judecata, denumite “consistorii bisericesti”.
    Cine intra in randurile clerului are datoria de a asculta de Legislatia Bisericii, chiar mai mult decat legislatia laica a statului, intrucat gradul si nivelul de moralitate si “disciplina” si “buna cuviinta” si “exigenta etica” pe care il reglementeaza si apara normele canonice ale Bisericii este superior celui reglementat si aparat de catre actele normative ale legislatiei civile.

    Or, facuta si constata fiind “dovada”, ca fostul Preot Mihalache nu s-a ridicat prin vietuirea sa de zi cu zi la inaltimea datoriei si exigentei cerute si impuse de catre Biserica pentru clerici, chiar daca el contesta in fata instantelor civile, solutia instantelor eclesiastice, totusi nu poate aduce in sprijinul pozitiei si “apararii” sale, PROPRIA SA CULPA si VINA de a fi incalcat Legislatia pe care s-a jurat sa o respecte cand a fost hirotonit (caci cu ocazia Hirotoniei, Preotul (viitorul preot), CITESTE sau RECITA o DECLARATIE in care spune printre altele (citam din memorie) ca SE VA SUPUNE IN TOATE Chiriarchului Locului, si Canoanelor si REGULAMENTELOR BISERICESTI si Legilor Statului)!

    Fostul Preot Mihalache, poate fi asemanat (metaforic vorbind), cu un cetatean roman care savarseste o infractiune si care apoi da in judecata Ministerul Justitiei, pentru ca cu ocazia unei judecati, in care desi a fost gasit vinovat de savarsirea acelei infractiuni, a fost discriminat chipurile de instanta care l-a judecat prin faptul ca lui nu i s-au accordat “circumstante atenunate” atunci cand i s-a stabilit sanctiunea, pe cand altor cetateni certati cu legea, li s-au accordat astfel de circumstante de catre aceasi instanta de judecata…!

    Dar chiar si in viata juridica laica a statului, ceea ce o determina pe o isntanta de judecata sa accorde circumstante atenunate unui inculpat, in timpul judecatii, este in primul rand ATITUDINEA de CAINTA, si SINCERITATEA si REALITATEA REGRETULUI care exista in sufletul acelui inculpat-infractor pentru fapta penala pe care a savarsit-o!
    In Art.74 din Codul Penal, se prevede asa:
    Alin. (1). “Urmatoarele imprejurari pot fi considerate circumstante atenunate:
    a) conduita buna a infractorului inainte de savarsirea infreactiunii;
    b) staruinta depusa de infractor pentru a inlatura rezultatul infractiunii, sau a repara paguba pricinuita;
    c)atitudinea infractorului dupa savrasirea infractiunii rezultand din prezentarea in fata autoritatii, comportarea sincera in cursul procesului, inlesnirea descoperirii ori arestarii participantilor”;
    Alin.(2). “Imprejurarile aratate in prezentul articol au caracter exemplificativ”

    Daca ar fi sa apreciem “fapta NECANONICA” a despartirii de fosta sa Preoteasa, cred ca fostului Preot Mihalache NU I S-AR PUTEA GASI “circumstante atenunate”, nu numai dupa legislatia canonica a Bisericii, ci nici chiar dupa legislatia laica a statului, intrucat:

    – Fostul Preot Mihalache NU A ARATAT prin nici un gest concret si ferm CA SE CAIESTE pentru ca s-a despartit de Preoteasa, si nu oricum, adica pentru un motiv intemeiat, ci dupa cum am citit, fara un motiv real, care sa fie “inteles” si de catre Biserica (poate mai putini oameni stiu ca exista si un DIVORT BISERRICESC, si chiar Biserica II DA DEZLEGARE unui crestin ortodox sa se desparta de tovarasul de viata daca aceasta a ajuns sa aiba o gandire si o viata CONTRARA si chiar HULITAOARE si BLASFEMIATOARE fata de Adevarul si Morala Bisericii, numai ca Preoteasa Fostului Preot Mihalache, nu este intr-o astfel de situatie, si din cate am inteles ea a vrut IMPACAREA iar Preotul Mihalache A REFUZAT COSNTATNT IDEEA unei astfle de IMPACARI),

    -Fostul Preot Mihalache NU A DESPUS NICI O STARUINTA reala si efectiva si energica de a INLATURA rezultatul faptei sale NECANONICE si “sminteala” si “indignarea” publica pe care a creat-o in ochii lumii si produs-o in lume si imaginea negativa pe care a atras-o asupra Numelui Bisericii, prin iresponsabila sa incapatanare de a se desparti de Preoteasa lui, si de a refuza sa se mai impace cu ea.

    Si atunci, daca NU ARATA NICI CAINTA si NICI NU DORESTE SA SE IMPACE cu fosta Preoteasa (mai rar asa o femeie care sa doreasca in tot acest rastimp impacarea cu fostul sau sot, chiar daca stie ca fostul sau sot poate a parasit-o pentru alte femei…) Preotul Mihalache, nu PREZINTA CREDITUL MORAL, (cel putin la momentul actual) ca sa convinga si sa “induplece” chiar si o instanta de judecata laica ca are dreptate in incapatanatul si iresponsabilul sau demers…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  12. @Vela Gheorghe:

    Vis a vis de procesul raspopitului de la iasi, problema e acolo ca domnul respectiv nu respecta instantele bisericesti (care, asa cum remarcati, dpdv al moralei si disciplinei, sunt superioare oricarei instante de judecata laice) si incearca sa obtina o decizie judecatoreasca in contra celei clericale.

    Este vorba de un mod de a se substitui, la nevoie, instantele clericale cu cele laice, pe probleme bisericesti si aceasta mi se pare a fi natura subversiva a atacului. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, ar fi o lovitura extrem de serioasa data bisericii in raporturile sale cu statul.
    Aceasta este, cred, adevarata miza si adevarata problema a “cazului” speculat de Adevarul.

  13. @ Alin-7!

    Legea Cultelor Nr.489/2006, prevede in:

    – Art. 8. – (1)Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează şi funcţionează în baza prevederilor constituţionale şi ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice.
    (2) De asemenea, sunt persoane juridice şi părţile componente ale cultelor, aşa cum sunt menţionate în statutele sau codurile canonice proprii, dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute în acestea.
    (3) Cultele funcţionează cu respectarea prevederilor legale şi în conformitate cu propriile statute sau coduri canonice, ale căror prevederi sunt aplicabile propriilor credincioşi.
    (4) Denumirea unui cult nu poate fi identică cu cea a altui cult recunoscut în România.

    – Art.23, in alin.(2) asa: “Personalul cultelor poate fi sancţionat disciplinar pentru încălcarea principiilor doctrinare sau morale ale cultului, potrivit propriilor statute, coduri canonice sau reglementări.”,

    – iar in Art.26 prevede: – (1) Cultele pot avea organe proprii de judecată religioasă pentru problemele de disciplină internă, conform statutelor şi reglementărilor proprii.
    (2) Pentru problemele de disciplină internă sunt aplicabile în mod exclusiv prevederile statutare şi canonice.
    (3) Existenţa organelor proprii de judecată nu înlătură aplicarea legislaţiei cu privire la contravenţii şi infracţiuni în sistemul jurisdicţional.”!

    Asta insemna ca in Romania, Cultele religioase au recunoscute de catre stat o organizare si functionare AUTONOMA, in virtutea careia isi stabilesc si pun in aplicare principii si reguli pe care toti membrii cultului respectiv trebuie sa le respecte benevol!

    Fostul Preot Mihalache a ADERAT de buna voie si nesilit de nimeni la regulile si principiile si prevederile statutare si canonice ale B.O.R., mai ales cand si-a dorit sa fie hirotonit, si daca nu le-a respectat, este normal sa fie judecat de catre instantele de judecata interna ale BOR, si dupa prevederile statutare si canonice!

    Chiar si membrii oricarei alte persoane juridice, alta decat un cult religios, sunt “cercetati si sanctionati DISCIPLINAR” de catre o COMISIE DE DISCIPLINA, care face parte dintre organele acelei organizatii si persoane juridice.

    Daca a fost nemultumit de sanctiunea primita, fostul preot care este si jurist putea face “RECURS” bisericesc la instanta consistoriala superioara ierahic, asa cum a facut recurs Preotul Crecan din Bocsa, la consistoriul Mitripoliei Banatului, cand a a fost sanctionat de catre Consistoriul Epsicopiei Caransebesului.

    Daca totusi, fostul Preot Mihalache vrea sa se prevaleze de ultimul alineat al art.26,din Leg. Cultelor, trebuie sa faca dovada “contraventiilor” si “infractiunilor” savarsite de catre membrii instantei bisericesti in legatura cu “judecarea si sanctionarea sa”!

    Si care sa fie aceste “fapte penale”?, faptul ca i s-a raspuns prea tarziu la cererea sa de a fi iertat? Sau ca alti preoti au fost iertati si el nu?

    In opinia mea, invocarea de catre fostul preot Mihalache a unei posibile “tergiversari” de catre Consistoriul Arhiepiscopiei Iasilor in solutionarea cererii sale de iertare, pe care a adresat-o conducerii Arhiepiscopiei, nu reprezinta un argument pertinent si convingator, caci poate era necesar “un timp” pentru ca membrii consistoriului sa se dumireasca daca acest preot trebuia sau nu iertat si reabilitat, sau se facea totusi vinovat de fapta sa!

    Poate ca in acest rastimp (pana a primit raspunsul la cererea de iertare) el a fost tocmai “cantarit” si “observat indeaproape” sau “discret” de catre conducerea Arhiepiscopiei Iasilor, daca s-a indreptat si “cumintit” sau nu, daca a vrut sa se impace cu sotia sau nu, si daca a aratat public o atitudine si fapte vrednice de pocainta, daca a avut o tinuta si conduita ireprosabila in societate sau din contra a avut un comportament dubios si imoral.
    Poate ca i s-a lasat tocmai un termen de cainta si pocainta ca sa se dovedeasca daca merita si trebuia sa fie iertat, sau nu trebuia (si pana la urma am vazut ca in tot acest rastimp NU S-A SCHIMBAT cu nimic, ci din contra asa cum in Imparatia Cerurilor primul inger care s-a razvratit impotriv Creatorului, LUCIFER, s-a pornit si mai tare impotriva lui Dumnezeu, cand acesta i-a LUAT lumina in care era imbracat (atunci cand a spus ca vrea sa fie “deopotriva cu Dumnezeu”…) asa s-a indarjit si mai tare si preotul Mihalache impotriva Conducerii Arhiepiscopiei, cand a aflat ca nu este iertat!

    In alte cuvinte spus, in acordarea sanctiunilor sau a “achitarilor” si “iertarilor” bisericesti fata de unii clerici pentru unele abateri disciplinare ale lor (certe si dovedite sau inexistente), primeaza si are o deosebita relevanta si importanta in viata Bisericii, TIMPUL POCAINTEI, dar in acelasi timp si “INTENSITATEA” POCAINTEI pe care o face acuzatul si penitentul!

    Or, Preotul Mihalache a fost dovedit ca A INCALCAT prevederile stautare si canonice ale BOR si a fost sanctionat “canonic”!
    Iar statul roman nu pote avea nici o imixtiune “jurisdictionala” intr-o asemenea chestiune canonica, caci Biserica este AUTONOMA sa ii rasplateasca sau sanctioneze pe membrii sai dupa propria ei legislatie!

    Iar faptul ca alti preoti au fost iertati…poate ca ei au facut o pocainta sincera si tacuta si reala…caci pentru aceeasi fapta spun marii duhovnici (si prevad si canoanele Bisericii), se pot accorda sanctiuni deosebite in functie de cat de doritori de indreptare sunt cei ce au gresit…Si chiar si in medicina se accorda tratamente diferite pentru boli si rani similare de care sufera mai multi pacienti, fiindca organismele pacientilor imbolnaviti de acceasi boala au constructii si structuri diferite si reactioneaza diferit la acelasi tratament!

    Ce sa spun, parerea mea este ca chiar si pe cale judiciara poate sa i se impute acestui fost preot faptul ca nu a uzat de toate mijloacele legislatiei canonice interne ale BOR, inainte de a se adresa instantelor laice, si nu a epuizat toate posibilitatile dovedirii nevinovatiei (??) sale in fata instantelor bisericesti !

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  14. Din pacate in vremurile de apostazie pe care le traim ,atat preotii,mirenii si uneori inaltii episcopi,smintesc prin faptele lor…..iar cei care duc lupta cea buna exInaltul Teofan,sunt cernuti de diavol ,asemenea Sf Ap Petre! Eu nu pot intelege cum unele Mitropolii dau bani cu dobanda?…Camata,…

  15. romanilor le place circul; iar acest “avocat” sau “preot” stie f bine ca mizand pe circ isi va face reclama, astfel sperand sa faca rost de clienti.
    Parerea mea: nu cred ca a fost un preot bun si tocmai de aceea nu va fi niciodata un avocat bun. Este si va fi un om mediocru spre slab, fara coloana vertebrala, care (s-ar putea) la un moment dat sa castige niste bani deoarece nu va avea nici un fel de scrupule in a murdari adevaratele valori. Oare iuda, daca ar fi trait azi, s-ar fi facut si el din apostol avocat?

  16. …si pentru doamna Ioana,domnul Vela

    1. A iesi in public si a cere o desmintire atunci cand se discrediteaza biserica este o datorie morala, pentru a nu sminti pe unii oameni care nu sunt informati, ci nicidecum pentru a se apara preotii

    2. Evangelia propavaduieste sa dai bani cu imprumut si sa nu astepti sa-i primesti inapoi, iar noi vorbim de bani dati de o Mitropolie cu o dobanda mai mica. Este corect? Asta spuneau si la televizor faceti ce spun acesti preoti si nu ce fac ei.

    Pe mine personal ma doare cand lovesc in biserica pentru ca lovesc si in mine.

  17. IPS Teofan are experienta sa fie atacat in presa si cu siguranta prin asta mai castiga ceva cununi. In Craiova cand era, preotii nevrednici care ii puneau bete in roate in tot ceea ce poruncea – pentru ca “Vrednic este!” – plateau articole la un ziar murdar pe te miri ce subiecte, prin care il atacau astfel indirect, in mod constant, fiindu-le frica sa iese in fata si sa spuna ce au impotriva lui. Diavolul cu siguranta ii porneste pe cei care ii slujesc la a murdari si a sifona numele celor care fac voia lui Dumnezeu. Insa si IPS Teofan cred ca are de invatat ceva: exceptiile de la canoane in cazul preotilor divortati trebuie sa fie facute cu foarte mare atentie. Mai cunosc un preot iertat de IPS Teofan dupa un divort, care in cele din urma s-a caterisit singur, neavand stare si-a luat lumea in cap si acum se invarte din colt in colt. Moldova insa este o zona speciala: cei care dau cu piciorul in tarus, se ard rau si se ard pe vecie, cum s-a intamplat cu fostul preot Poiana din comuna Ruginesti – Vrancea despre care presa nu a mai relatat si pedeapsa pe care a primit-o acesta de la Dumnezeu pentru cei care dau cu noroi in Biserica, adica moartea.

    http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/12861-preotul-poian-din-ruginesti-a-fost-caterisit.html

  18. Ziarul Adevarul este bine platit de evrei , masoni sa distruga ortodoxia si pe clrici , preoti cu declarati false sau inventate prin orice mijloc ,dar nu vor reusi.

    Sint cozile de topor a comunismului bin e platite din afara tari sa distruga tot ce a mai ramas : credinta, traditia, istoria

    Intelegeti neamuri si va plecati caci cu noi este Dumnezeu.

    vorba lui Eminescu:

    Unde esti tu Tepes Voda
    Ca punid mina pe ei
    Sa i imparti in doua cete
    In crestini si in misei
    Si cu sila sa i aduni
    Sa dai foc la puscari
    Si la casa de nebuni.

    Mare este Dumnezeu si biserica lui Nu o vor distruge nici portile iadului.
    Doamne Ajuta

  19. Arhimandrit Roman Braga:
    Toate judecatile se faceau dupa obiceiurile pamantului si dupa canoanele Bisericii chiar pana in primele decenii ale sec XIX. Pravila de la Govora, Pravila de la Targoviste, Codul lui Caragea ,Codul lui Calimache,toate acestea erau bazate pe Sfintele Canoane. Tinerii intelectuali vin n schimb cu Constitutia Belgiana – Conventia Europeana a Drepturilor Omului 🙁 -, cu legalitatea, libertatea si toate celelalte(…)

  20. stelian-daniel as fi bucuros daca am putea sta de vorba in legatura cu “frontul on-line”. Contacteaza-ma la pr.dandamaschin@yahoo.com

  21. Pingback: GANDUL IN CAMPANIE DEMENTA IMPOTRIVA BOTEZULUI ORTODOX: cum se creeaza, din marturii indoielnice, PSIHOZA BOTEZULUI PERICULOS
  22. Pingback: MASS-MEDIA SI INCHINAREA LA MOASTE: Jurnalistul George Radulescu despre reaua-credinta, bascalia si derizoriul "comanditarilor" agendei publice
  23. Pingback: In timp ce PSIHOZA ”BOTEZULUI BARBAR” IA AMPLOARE, iar BISERICA ESTE TERFELITA IN MASS-MEDIA, Patriarhia pare a dormi pe durerea oamenilor
  24. Pingback: IPS Teodosie, tarat intr-un scandal sexual din razbunare
  25. Pingback: Cotidianul Adevarul vinde BIBLIA SECTARA. Patriarhia protesteaza, Radu Preda acuza - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: SAMAVOLNICIA numita ”Biserica” GRECO-CATOLICA din Ardeal (in Adevarul)/ PROPAGANDA NEOPROTESTANTA pe site-ul Antena 3, unde sectantul Dumitru Cornilescu este celebrat ca ”Luther al Romaniei” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare