SIRIA: Presedintele Bashar Al-Assad evoca un ”CUTREMUR” in zona si apeleaza la RUSIA

31-10-2011 2 minute Sublinieri

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat că va avea loc un “cutremur” în regiune, dacă Vestul intervine în ţara sa, relatează presa britanică. Într-un interviu pentru “Sunday Telegraph”, primul acordat presei occidentale de la începutul revoltelor, acum şapte luni, Assad a declarat că implicarea statelor occidentale ar risca să transforme Siria într-un “nou Afganistan”.

Comentariile sale au venit după ce secretarul general al ONU a făcut un nou apel la încetarea represiunii. Activiştii pentru drepturile omului spun că alţi trei oameni au fost ucişi, ieri, când tancurile au atacat un cartier istoric din oraşul Homs. Acest atac a venit la o zi după cele mai sângeroase 24 de ore din ultimele şapte luni, când 40 de persoane au murit în urma protestelor. Potrivit ONU, în total, peste 3.000 de oameni, printre care şi 187 de copii, au fost ucişi, alte mii de oameni fiind închişi în urma manifestaţiilor contra preşedintelui Bashar al-Assad, începute în luna martie. Guvernul susţine că au murit, de asemenea, 1.200 de membri ai forţelor de securitate.

“Siria este diferită”

Ţările occidentale vor spori presiunea, în mod cert, spune Assad. “Dar Siria este diferită, în orice privinţă, de Egipt, Tunisia,Yemen. Istoria este diferită, politica este diferită. Siria este centrul regiunii acum. Este zona sensibilă, und,e dacă te joci prea mult, poţi provoca un cutremur. Vreţi să vedeţi un alt Afganistan sau alte zeci de Afganistanuri?”, a spus liderul sirian. El a adăugat că orice problemă în Siria va distruge întreaga regiune, iar dacă planul este să fie divizată Siria, atunci întreaga regiune va fi divizată.

Rusia, prietena Siriei

Preşedintele sirian a făcut un apel, azi, ca Rusia să îl sprijine în continuare, în contextul condamnării de către Occident a reprimăriii manifestanţilor împotriva regimului său. Potrivit AFP, Bashar a spus că, înainte de toate, Siria contează pe sprijinul Rusiei, un stat cu care este legată “prin relaţii solide”. “Rolul Rusiei este extrem de important’, a declarat Bashar al-Assad, într-un interviu din care televiziunea rusă a difuzat un fragment.

“Din primele zile ale crizei, ne-am aflat în contact permanent cu guvernul rus. Îi ţinem pe prietenii noştri ruşi la curent cu toate detaliile privind evoluţia evenimentelor”, a adăugat şeful statului sirian. Apelul survine la o lună după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev îl chema, pentru prima dată, pe Bashar al-Assad să accepte reforme sau să demisioneze. Rusia continuă, însă, să sprijine Siria în Consiliul de Securitate al ONU, blocând până acum toate propunerile de sancţiuni împotriva Damascului.

“Contra teroriştilor”

Mii de demonstranţi antiguvernamentali au ieşit în stradă, vineri, în două oraşe siriene, cerând impunerea unei zone fără zboruri deasupra Siriei, la fel ca în Libia. Assad recunoaşte că forţele de securitate guvernamentale au făcut multe greşeli, la începutul revoltelor, dar insistă că acum doar teroriştii sunt vizaţi. “Avem foarte puţine forţe de poliţie, doar armata acţionează, care este antrenată să lupte contra al-Qaida”, spune el. “Dacă trimiţi armata pe străzi, acelaşi lucru se va întâmpla. Acum luptăm doar contra teroriştilor, de aceea ciocnirile violente sunt mult mai puţine“, susţine liderul de la Damasc.

Liga Arabă contra lui Assad

Liga Arabă l-a avertizat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că o intervenţie internaţională va fi inevitabilă în cazul unui eşec al medierii care vizează încetarea violenţelor, relatează un cotidian kuweitian, citat de Agerpres. La Doha are loc, azi, o întâlnire între o delegaţie ministerială a Ligii Arabe şi responsabili sirieni, veniţi să aducă răspunsul Damascului la cererile formulate de această delegaţie, în cursul unei reuniuni ce aavut loc în această săptămână, în capitala siriană.

Citând surse arabe, cotidianul kuweitian Al-Qabas a afirmat că “delegaţia arabă a fost sinceră şi clară în cursul reuniunii cu conducerea siriană. Ea a avertizat că, dacă o soluţie arabă eşuează, aceasta ar conduce la o internaţionalizare a crizei”. “Asta înseamnă că Siria ar trebuie să se aştepte la o intervenţie străină şi la un embargou economic”, au adăugat aceste surse. Delegaţia Ligii Arabe a cerut preşedintelui Assad să stabilească un calendar precis al reformelor, să accepte o reuniune a reprezentanţilor regimului cu opoziţia din străinătate şi să înceteze violenţele, precizează ziarul citat.

Presedintele sirian Bashar al-Assad, care s-a confruntat in ultimele sapte luni cu revolte impotriva regimului sau, a declarat duminica ca este dispus sa discute cu opozitia, dupa cum informeaza Reuters. “Vom coopera cu toate puterile politice, fie ca este vorba de cele existente inainte de criza, fie de cele din timpul crizei. Consideram ca interactiunea cu aceste puteri este extrem de importanta”, a declarat Assad intr-un interviu pentru televiziunea rusa.

Remarcile sale vin dupa ce cativa oficiali sirieni urmau sa se intalneasca cu delegati ai Ligii Arabe, in Qatar, pentru a convoca la Cairo o intrunire intre autoritatile siriene si adversarii lor.  Un raport al ONU arata ca 3000 de persoane au fost ucise de la inceputul revoltelor. Assad a afirmat, pe de alta parte, ca exista “sute de morti in randul fortelor de securitate si a politiei”.Cum au fost ei ucisi?”, a intrebat liderul sirian. “Au fost ucisi in timpul unei demonstratii pasnice? Au fost ucisi de cineva care striga? Nu, ei au fost ucisi prin impuscare. Asa ca avem de-a face cu oameni inarmati”, a concluzionat Assad.

 

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SIRIA: Presedintele Bashar Al-Assad evoca un ”CUTREMUR” in zona si apeleaza la RUSIA

  1. Bashar trebuie sa reziste pana vine Putin care va avea curajul sa nu piarda ocazia asta de a contracara scutul american in europa de est cu bazele rusesti inn coasta orientului mijlociu, tocmai unde se dau americanii peste cap sa controleze totul in perspectiva epuizarii resurselor de petrol.

    Medvedev pe langa faptul ca e fricos, s-a caracterizat de-a lungul domniei sale de o mare tacere si lipsa de raspuns la orice provocare a vestului. Putin abia asteapta sa vina la putere. Adevarul ca in astfel de vremuri, Rusia daca mai asteapta mult pierde orice start si orice oportunitate din redesfasurarea pieselor pe tabla de sah.

  2. Cred ca Medvedev nu face nimic fara voia si indicatiile lui Putin.

  3. Pingback: SIRIA: exclusa din Liga Araba, "tradata" de Turcia, vizitata de Patriarhul Kirill. SE REPETA SCENARIUL LIBIAN?
  4. Pingback: Rusia trimite nave de razboi in Siria
  5. Pingback: Rusia isi trimite o nava de razboi in portul Tartus (SIRIA) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare