ISRAEL INTERVINE MILITAR IN FASIA GAZA. Armata testeaza o RACHETA NUCLEARA pentru Iran, Rusia critica noile constructii din CISIORDANIA

3-11-2011 3 minute Sublinieri

Regimul israelian a dat undă verde armatei să se pregătească pentru o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, conform unui înalt oficial al armatei din Israel, citat de AP. Acesta a spus că decizia de la Tel Aviv autorizează armata să atace teritoriul ocupat, având la bază motivaţia de a opri lansările de rachete din Fâşia Gaza. Armata israeliană va putea apela la orice modalităţi necesare împotriva celor din Fâşia Gaza, conform noilor ordine.

Primul ministru Benjamin Netanyahu avertizase de luni că Tel Aviv va răspunde prompt împotriva celor care ameninţă securitatea ţării sale. “Filizofia securităţii nu se poate baza doar pe defensivă. Trebuie să includă şi capacitatea ofensivă”, a spus Netanyahu.  Avioanele de luptă israeliene au lansat o serie de atacuri în Gaza începând de sâmbătă, în care cel puţin 11 palestinieni au fost ucişi.

Israelul a testat cu succes un sistem de propulsare de rachete la baza aeriană de la Palmahim, la sud de Tel Aviv, a anunţat Ministerul Apărării, relatează Mediafax. “Acest test, prevăzut de mult timp, s-a încheiat cu bine”, s-a mulţumit să anunţe ministerul. Testul intervine în momentul în care presa israeliană scrie despre o dezbatere în cadrul Guvernului israelian între susţinătorii şi opozanţii unor atacuri împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Potrivit unor experţi militari străini, Israelul dezvoltă de mai mulţi ani o rachetă de tip sol-sol, “Ierihon 3”, cu mai multe trepte, care ar putea fi echipată cu un focos nuclear, chimic sau bacteriologic de o greutate care poate atinge până la 1.300 de kilograme. Racheta are o rază de acţiune cuprinsă între 4.500 şi 7.000 de kilometri, putând atinge Iranul. Israelul a procedat la mai multe teste ale acestui sistem în Marea Mediterană, ultimul pe 17 ianuarie 2008.

Israelul şi Statele Unite acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară, sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzaţie dezminţită de regimul de la Teheran. Liderii israelieni practică o politică numită a “ambiguităţii” referitoare la arma atomică, constând în a nu confirma sau nega niciodată că Israelul posedă un arsenal nuclear. De peste 40 de ani, diferitele guverne afirmă că Israelul nu va fi “primul care introduce armament nuclear în Orientul Mijlociu”.

Însă, potrivit unor surse străine, Israelul, care a refuzat să semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), dispune de cel puţin 200 de ogive nucleare, rachete cu rază lungă de acţiune şi submarine dotate cu rachete balistice.

Ca măsură de precauţie, orice program nuclear israelian este supus cenzurii militare, pe care presa israeliană o ocoleşte invocând opinii ale unor “experţi străini”. Niciun lider israelian nu a îndrăznit, până acum, să încalce acest tabu şi să recunoască existenţa vreunui stoc nuclear. Însă, în ultimii ani, aluziile la acest dosar sunt tot mai transparente, mai ales cele care-i aparţin preşedintelui Shimon Peres, considerat “părintele” programului nuclear israelian, lansat în strânsă cooperare cu Franţa, la sfârşitul anilor 1950.

  • Hotnews:

Israel: Benjamin Netanyahu si Ehud Barak incearca sa mobilizeze guvernul pentru a ataca Iranul – surse

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii Ehud Barak incearca sa inlature opozitia unei majoritati a ministrilor sai fata de atacarea instalatiilor nucleare ale Iranului, scrie cotidianul Haaretz, citat de AFP. Luni, Ehud Barak dezmintise informatiile din presa israeliana potrivit carora ar fi luat deja decizia, impreuna cu Netanyahu, de a ataca Iranul, in ciuda opozitiei sefilor armatei si informatiilor secrete.

Potrivit cotidianului israelian, majoritatea “forumului” celor opt ministri importanti se opune unei astfel de operatiuni. Doar Netanyahu, Barak si ministrul Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, sustin “optiunea  militara” impotriva Iranului. In schimb, ministrul de Interne si seful partidului ultra-ortodox Shass, Elie Yishai, Dan Meridor (ministru insarcinat cu Informatiile), Benny Begin (ministru fara portofoliu), Moshe Yaalon (ministru insarcinat cu Afacerile Strategice) si Youval Steinitz (Finante) sunt impotriva.

Potrivit acestor opozanti, Israelul trebuie sa continue incercarile de a mobiliza statele occidentale pentru a exercita presiuni economice asupra Iranului, in masura in care Israelul nu-si poate permite sa actioneze militar de unul singur, fara coordonarea Statelor Unite. Haaretz, care citeaza ministri si inalti responsabili ai Apararii si Afacerilor Externe, afirma ca raportul care urmeaza sa fie publicat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in 8 noiembrie asupra programului nuclear iranian va avea “o influenta decisiva” asupra guvernului israelian.

Israelul si statele occidentale acuza Iranul ca incearca sa dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program civil, lucru dezmintit in repetate randuri de Teheran. Statul evreu este considerat singura putere atomica din regiune dar nici nu a confirmat si nici nu a negat vreodata ca ar detine focoase nucleare.

Israelul ia masuri de retorsiune dupa admiterea “Palestinei” la UNESCO

Israelul a decis marti seara sa construiasca 2.000 de locuinte in Ierusalimul de Est si Cisiordania si sa inghete temporar transferul de fonduri catre Autoritatea Palestiniana, in replica fata de admiterea “Palestinei” in UNESCO, relateaza AFP. Nabil Abu Rdainah, purtator de cuvant al presedintelui Mahmoud Abbas a descris decizia Israelului de a bloca temporar transferul de fonduri catre Autoritatea Palestiniana ca fiind “inumana”, potrivit Reuters.

Presedintia palestiniana a reactionat imediat, acuzand Israelul de intentia de a “accelera distrugerea procesului de pace”, potrivit unui purtator de cuvant al presedintiei palestiniene. “Aceste masuri au fost luate de principalii opt ministri si de premierul Benjamin Netanyahu in replica la votul de la UNESCO”, potrivit sursei citate. Organizatia ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a decis luni admiterea “Palestinei” ca membru cu drepturi depline al agentiei ONU, cu107 de voturi pentru, 52 abtineri si 14 voturi impotriva.

Casa Alba a comunicat ca votul in favoarea admiterii “Palestinei” in cadrul UNESCO este “prematur” si contraproductiv”. La randul sau, Guvernul israelian considera ca admiterea “Palestinei” in cadrul UNESCO indeparteaza perspectivele ajungerii la un acord de pace.

Rusia cere Israelului sa opreasca constructia de locuinte din Cisiordania

Ministerul rus de Externe a cerut Israelului sa opreasca constructiile de locuinte de pe teritoriul Cisiordaniei, in asteptarea unui acord final privind statutul teritoriilor palestiniene, informeaza RIA Novosti.

“Moscova este foarte ingrijorata de anuntul facut de conducerea israeliana”, a declarat ministrul rus de externe, intr-o declaratie pe site-ul personal. “Pozitia Rusiei este bine cunoscuta si a fost anuntata de mai multe ori: orice constructie de pe teritoriile ocupate este ilegala potrivit prevederilor de drept international, iar acest lucru trebuie sa inceteze“, a adaugat el.  Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut marti continuarea constructiei celor 2000 de locuinte pentru israelieni de pe teritoriul ocupat. El a spus ca noile locuinte vor ramane pe teritoriul israelian chiar daca Palestina va fi recunoscuta ca stat independent.

Israelul va opri, de asemenea, temporar finantarea guvernului palestinian, dupa cum a declarat unul dintre consilierii lui Netanyahu, Alex Selsky, la o zi dupa ce Autoritatea Nationala Palestiniana a devenit membru cu drepturi depline al UNESCO, o miscare condamnata de Israel.  La inceputul lunii octombrie, Israelul a anuntat ca va construi 300 de locuinte pentru colonistii evrei din Ierusalimul de Est, teritoriu revendicat de palestinieni ca fiind capitala viitorului stat. Israelul a aprobat, de asemenea, la sfarsitul lunii septembrie, construirea a 1100 de locuinte in Ierusalimul de Est.  Rusia a votat in favoarea demersului “Palestinei” de a adera la ONU.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ISRAEL INTERVINE MILITAR IN FASIA GAZA. Armata testeaza o RACHETA NUCLEARA pentru Iran, Rusia critica noile constructii din CISIORDANIA

  1. Pingback: Shimon Peres, presedintele Israelului, declara ca "SOLUTIA MILITARA" FATA DE IRAN E MAI PROBABILA DECAT CEA DIPLOMATICA
  2. Pingback: Israel se pregateste sa invadeze FASIA GAZA, dupa ce TEL AVIV a fost TINTA RACHETELOR HAMAS. Moscova critica reactia DISPROPORTIONATA a Israelului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare