Daily Mail reitereaza ideea ca PRINTUL CHARLES ar putea deveni REGE AL ROMANIEI/ Intalnirea lui Charles, in 2000, cu PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU (Muntele Athos)

24-11-2011 5 minute Sublinieri

Prinţul Charles al Marii Britanii, deja cel mai longeviv moştenitor de tron din istoria Regatului Unit, ar putea fi tentat să se lase încoronat ca rege al României, scrie miercuri tabloidul Daily Mail. Publicaţia porneşte de la speculaţii din presă şi realizează un material intitulat “Prinţul Charles ar putea deveni în cele din urmă rege al României“.

Ziarele din Europa Centrală au speculat marţi că prinţul Charles ar putea ajunge rege al României, dacă monarhia ar fi reinstaurată. “Deci, dacă prinţul Charles se plictiseşte să aştepte să urce pe tronul Marii Britanii, el ar putea fi tentat să se lase încoronat rege Carol al III-lea“, comentează Daily Mail, notând că Charles este deja cel mai longeviv moştenitor la tron din istoria Marii Britanii.

Regele Mihai a fost forţat să abdice de către comunişti, care au ameninţat că vor comite execuţii în masă, dacă va refuza să se retragă. România a îndurat apoi zeci de ani de comunism, mai ales sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu, care a condus ţara cu o mână de fier din 1965 până la execuţia din 1989“, aminteşte cotidianul, potrivit NewsIn.

Este puţin probabil ca Charles să fie luat în serios ca eventual pretendent la tron, pentru că regele Mihai este în viaţă – deşi este în vârstă, având 90 de ani – şi are familia sa. În pofida reintroducerii democraţiei, în ultimii ani s-au înregistrat însă tot mai multe apeluri în România penru reinstaurarea monarhiei. Şi după ce s-a aflat într-un interviu, cu doar câteva săptămâni în urmă, că Charles are legături de sânge cu Vlad Ţepeş, numele său a fost, în mod bizar, aruncat în joc, potrivit Daily Mail.

Însă ziarele locale au scris că, în afara legăturii cu Vlad Ţepeş, mama prinţului Charles, regina, este înrudită cu fostul rege Mihai. Fabrica zvonurilor a fost alimentată şi de faptul că “puternicul” ministru al turismului şi dezvoltării, Elena Udrea, s-a dus la Londra săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Charles, la Clarence House.

Întâlnirea nu a fost făcută publică în avans, deşi au fost date fotografii, iar “strălucitoarea” Udrea a vorbit despre gazda ei în termeni laudativi şi a spus că românii ar trebui să fie mai mult ca prinţul Charles şi “să-şi aprecieze ţara în care trăiesc“.

Ziarele au mers şi mai departe, speculând că Charles ar putea renunţa la tronul Marii Britanii în favoarea fiului său cel mare, William, şi să devină următorul rege al României. Ele susţin că ideea are o asemenea bază încât acesta este motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a lansat o serie de atacuri la adresa regelui Mihai şi a monarhiei în general.

Charles este pasionat de România. El iubeşte Transilvania atât de mult încât a cumpărat o mică locuinţă de vacanţă în regiune, aminteşte Daily Mail. Charles a cumpărat în secret proprietatea din satul Viscri în 2005 cu ajutorul trustului Mihai Eminescu, organizaţie caritabilă cu sediul în Marea Britanie care luptă pentru protejarea satelor româneşti cu caracter istoric. El a plătit 18.000 de lire sterline pentru locuinţa cu trei camere, datând din secolul al XVIII-lea. Viscri se află într-o zonă pitorească în inima Transilvaniei, nord-vest de Braşov, şi este populat de români şi romi“, scrie cotidianul.

Charles a vizitat satul de mai multe ori şi este atât de impresionat de simplitatea vieţii de acolo, încât îşi petrece o parte din vară în Viscri. El şi echipa sa de securitate locuiesc în casa tradiţională, cu toaleta afară, şi beau cu plăcere sucul de mere preparat de localnici, potrivit Daily Mail.

Clarence House a confirmat că prinţul s-a întânit cu Udrea, dar a refuzat să comenteze natura discuţiilor. Un purtător de cuvânt a declarat însă că prinţul ţine foarte mult la România. Surse din cercul regal au respins toate speculaţiile ca fiind “ridicole”.

***

Vizita Principelui Marii Britanii, Charles, cu suita lui la Chilia romaneasca „Sfantul Mare Mucenic Gheorghie” din Colciu, Sfantul Munte Athos.

20 aprilie, 2000, Miercurea Luminata

Relatarea parintelui Dionisie Ignat:

“Dupa cum stim cu totii, turismul in Sfantul Munte s-a inmultit, iar in timpul sfintelor sarbatori mai importante sporeste si mai mult.

Anul acesta s-a intamplat de a trecut si Prin­cipele Charles al Marii Britanii ca musafir la ma­nastirea Vatopedului, unde a venit pe 19 aprilie, dimineata. Iar a doua zi, miercuri, in Saptamana Luminata, s-a hotarat sa treaca si pe la chilia noas­tra, a Sfantului Mare Mucenic Gheorghie, luand cu el si trei parinti vatopediniti: parintele Isidor si parintele Matei, ca traducatori, si parintele Nicolae, sofer, cu masina.

Si prezentandu-se la chilie, parintele Isidor l-a anuntat pe staretul Dionisie, batranul si orbul, ca a venit Principele Britaniei sa ne viziteze. Atunci Batranul s-a pogorat de la chilia lui la biserica unde s-a intalnit cu musafirii respectivi si le-a spus: „Hristos a inviat!” si „Bine ati venit in sfantul nostru locas!” Si a continuat:

Mai intai de toate, sa-mi fie cu iertare ca nu pot gasi cuvinte de ajuns pentru a va exprima cu sinceritate titanica bucurie si marea admiratie primind in mijlocul nostru niste persoane atat de inalte. Caci in aceasta sfanta comunitate ortodoxa romaneasca, de care se bucura romanii de doua sute de ani si unde au trecut multi vizitatori, nu ni s-a intamplat sa primim astfel de persoane inalte in mijlocul nostru. Pentru aceasta va multu­mim respectuos si inca o data va zic, bine ati venit!“.

Printul Charles a spus:

„Gheronda, bine v-am gasit sanatosi si, dupa cum ati amintit de Ortodo­xie, eu nu sunt ortodox, dar sunt crestin si respect cu sfintenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dum­nezeul tuturor. Plus de aceasta, de cand am vizitat Biserica Ortodoxa, in sufletul si in inima mea s-a instalat o adevarata bucurie sufleteasca, mai mult ca inainte de a cunoaste aceasta Biserica. Si, fiindca sunteti inaintat cu varsta, nu vreau sa va obosesc mult decat sa va pun cateva intrebari”.

Printul Charles a intrebat:

„De cand va nevoiti in Athos si daca aveti scrisa viata voastra in Sfantul Munte de catre ucenici? Si ce ati pazit mai impor­tant si ce v-au invatat inaintasii, batranii care v-au crescut si indrumat pe aceasta cale?”

Parintele Dionisie a raspuns:

„In Sfantul Mun­te Athos, numit Gradina Maicii Domnului, sunt ve­nit din 1926 si nu s-a intamplat sa ma inchinoviez in vreo manastire, ci de la inceput am fost la viata linistita de la chilii, unde parintii cei vechi m-au in­drumat cu sfaturile lor cele duhovnicesti, pentru a ma putea incadra si a respecta viata monahala. Cea mai de capetenie fapta a monahului, dupa Sfintii Pa­rinti, este ca monahul sa nu-si faca cu nici un chip voile sale si orice ar dori sa faca sa fie cu intrebare la superiorul lui. Respectand cu sfintenie aceasta porunca poate sa-si agoniseasca in sufletul si in inima lui smerita cugetare, caci viata monahala si chiar cea crestineasca este o lupta continua cu patimile omului, dupa cum ne asigura Sfantul Apostol Pavel, ca «nu ne este noua lupta impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva duhurilor rautatii intru cele ceresti.» Iar ca sa putem fi biruitori, dupa toate scrierile Sfintilor Parinti, trebuie sa avem in suflet si in inima smerita cugetare. Aceasta este arma princi­pala a noastra in lupta cu duhurile rautatii”.

Aici printul a zambit si a zis:

„Apoi eu pot sa am smerita cugetare?”

Parintele Dionisie i-a raspuns:

Fie omul cat de simplu, fie cat de inaintat in intelepciunea lumii acesteia, aceasta patima, mandria, este la fieca­re. Dar daca stim ca suntem oameni si ne aducem aminte ce ne invata proorocul David, ca <<omul este ca iarba, zilele lui ca floarea campului», atunci vrand-nevrand se smereste”.

Si in continuare Printul Charles a spus ca a fost in Romania acum doi ani:

„Am trecut pe la dum­neavoastra si vreau sa va amintesc ca am fost si am vizitat Romania si am ramas foarte multumit de frumusetile fapturii. De fel, am vizitat multe tari, dar de Romania am ramas mai multumit ca in alte parti. Am vazut frumosii munti Carpati cu natura lor, mi­nunatele rauri ce brazdeaza toata tara si bogatiile pamantului, dar, cu toate aceste mari frumuseti si bogatii, patura populatiei de jos nu este multumita, ci in suferinta. Constatand acestea, sunt hotarat ca, in timp, sa ajutam ca toata suflarea de pe fata intregii Romanii sa fie multumita de viata sa. Trebuie ajutati oamenii si sunt hotarat ca in timpul cel mai apropiat posibil sa le venim in ajutor“.

Parintele Dionisie a spus:

„Ne-am bucurat foar­te mult de frumoasele vesti ce le-ati adus si, daca Bunul Parinte ceresc va va ajuta sa va tineti promisiunea, va veti socoti ca samarineanul cel milostiv din Sfanta Evanghelie, caci am vazut ca nici preo­tul, nici levitul nu l-au ajutat pe cel ramit de talhari, ci samarineanul, un strain, care l-a luat, l-a ingrijit, l-a dus la han, a platit pentru el si apoi i-a spus hangiului sa-i poarte de grija ca-i va plati. Si dumneavoastra va veti asemana cu acest samarinean. Ca si pe acela, va va rasplati Dumnezeu in eternita­te, daca aveti scopurile pe care le-ati spus”.

Dupa aceea el singur a spus ca vrea sa-mi spu­na ceva tainic in biserica. La urma, Printul Charles a zis sa-i citesc o rugaciune, a plecat capul si Parin­tele Dionisie a pus mana pe capul lui si a spus ur­matoarea rugaciune:

„Doamne Dumnezeule a toata faptura, binecuvanteaza persoana aceasta, Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atat de numeros, cu sanatate si intelepciunea Ta, ca sa conduca spre pacea a toata lumea, ca asa vom canta si noi ca ingerii care au cantat la nasterea Ta: «Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni binevoire.»

Dar zicand pe roma­neste, nu a inteles nici parintele Isidor care traducea, iar Printul Charles a intrebat: „Ce rugaciune ai zis?”.

Cu aceasta, terminand, a intrebat daca este vreo carare de-a dreptul spre manastirea Pantocra­tor, pe jos. Si asa i-a condus parintele Ghimnazie pana la Faraklou, la drum.

De notat este ca in timpul discutiilor parintele staret, stand la masa cu oaspetii, le-a oferit o cinste dupa tipicul Sfantului Munte, adica o apa rece de la Agheasma Sfantului Mare Mucenic Gheorghie, cu o dulceata si cu un uzo1, iar la sfarsit o cafea. La urma, fiind zilele Pastilor, li s-a oferit oua rosii si a zis „Hristos a inviat!” la fiecare. Iar la ora pleca­rii parintele Ghimnazie a sunat clopotele in cinstea plecarii.

Si cu aceasta s-a terminat vizita superiorului Britaniei la comunitatea romana ortodoxa Colciu din Sfantul Munte Athos, unde staret este batranul ieroschimonah Dionisie Ignat, batran si orb, dar cu o sinodie de opt persoane plus parintele ieroschimonah Gheorghe Boboc, care se gaseste acuma in Romania, cu sanatatea nu tocmai bine.

Slavit sa fie Domnul si Hristos a inviat!, ca suntem imediat dupa Sfintele Pasti din anul 2000, adica in Saptamana Luminata, cel mai vesel timp dupa Sfintele Pasti. Amin si slavit sa fie Domnul, ca iata, „ce este mai bine sau ce este mai frumos fara numai a locui fratii impreuna, ca acolo au hotarat Domnul viata de veci“. Amin

Marti, 17 mai, 2000

(Staretul Dionisie, Despre monahism si Sfantul Munte Athos, vol. III, Editura Prodromos, 2010)


Categorii

1. DIVERSE, Monarhia resuscitata?, Parinti greci si athoniti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Daily Mail reitereaza ideea ca PRINTUL CHARLES ar putea deveni REGE AL ROMANIEI/ Intalnirea lui Charles, in 2000, cu PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU (Muntele Athos)

  1. Subscriu la parerea ca Printul Charles ca rege al Romaniei ar fi un privilegiu pentru tara noastra, dar… mi-e teama ca este prea frumos pentru a fi adevarat.

  2. Pot fi simple speculati dar totusi au si un sambure de adevar.poate ca elita mondiala vrea o romanie mai puternica in aceasta zona.ar mai fi o chestiune care ar trebui luata in considerare:tara noastra a avut parte in europa de o campanie de denigrare sociala puternica .acum cu ipotetica venire a britanicul imaginea tarii cu siguranta se schimba.intrebarea este de ce aceasta posibila rasturnare de situatie.ce piesa va fi romania pe tabla de sah de aceasta?

  3. @Andy:

    Hmmm… traim intr-un cu totul alt scenariu si nu exista altul pentru noi, totusi.

  4. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  5. Pentru poza aceea cu Elena Udrea si Printul Charles pe care o dati si voi: cel mai probabil a fost platita. Daca intalnirea era “pe bune” atunci la poza de la final ar fi dat mana.

    Despre Charles al Angliei: ruda sau nu cu regii Romaniei, acum cativa ani a fost data la TV o stire fugara cum ca un TIR cu aur si lire sterline s-a rasturnat pe undeva pe langa Sibiu. Nu va agitati sa re-gasisti stirea aceea, a fost ascunsa repede si astazi e de negasit, dar eu o tin minte pentru ca am vazut-o. Era cam in vremea cand Printul Charles cumparase o proprietate in Romania si incepuse amenajarea ei. Obiectele din TIR-ul rasturnat (si care trecusera de vama) pareau a fi obiecte de patrimoniu al Angliei, plus banii, bineinteles.

    Acum fiecare sa inteleaga ce-o vrea.

  6. andy,
    mai marii lumi sa-si doreasca o Romanie puternica??? Le-ar fi oare de folos? Au lucrat atata la slabirea ei si acum….Ceva nu se leaga in comentariul tau.

  7. De ce n-am astepta un rege de prin Burkina Faso, de exemplu, ca pana la urma cam toti au ceva rude cu sange dac, nu?…Si se pliaza pe sufletul romanesc exact ca o manusa…
    Si daca tot cautam prin cufarul istoriei regi dupa care “tara plange” , ma intreb ce le mai ramane acestora din Romania inafara de shalter, dupa apocalipsa iliescu, constantinescu, basescu si alti “escu” & comp. Va spun eu: doar carcasa. Si o populatie expediata la cules de fragi pe meleaguri straine…Iti vine sa le plangi de mila, nu?

  8. Pingback: “Previziuni” eurasiatice pentru 2012: TURCIA VA INCEPE RAZBOIUL IN VARA, UNIUNEA EUROPEANA VA FI AL PATRULEA REICH, APARITIA BLOCULUI TARILOR ORTODOXE - Razboi întru Cuvânt
  9. Si cine e mostenitorul lui Charles? Baiatul cel mic probabil. O fi adevarat ca Diana se trage din familia Rothschild? Si atunci se poate deduce ca “nu e pentru cine se pregateste ci pentru cine soseste”. Romanii pleaca si altii vin.

  10. @ geta:

    Lady Diana din Rothschild? Pai si cum de au omorat-o? Haideti… Oricum e o fantezie si aceasta cu Charles, mai mult ca sigur.

  11. Pingback: Locotenentul Alexandru Gheorghe propunea naiv si euforic: ARMATA SA INSTITUIE STAREA DE URGENTA, SA ORGANIZEZE ALEGERI LIBERE, SA SE PLEBISCITEZE MONARHIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. La disperare,pentru a ajunge imparat pe undeva,aiurea, intarziatul print se face frate si cu….Dracula!

  13. Pingback: PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU – de 9 ani in ceruri: “Sa facem ceea ce putem! Sa ne osarduim, sa nu fim nepasatori, ca nepasarea e cea mai mare primejdie” -
  14. Pingback: Filmul documentar WILD CARPATHIA II [video subtitrat in romana] - Recomandari
  15. Pingback: Parintele Dionisie Ignat de la Colciu - Vorniceni News
  16. Pingback: STARETUL DIONISIE DE LA COLCIU – 10 ani de la fericita sa adormire. “Tineretul, prin orase si prin sate, are niste mode desavarsit diavolesti” -
  17. Pingback: PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU despre vremurile de pe urma: “UNIUNEA EUROPEANA ESTE CASA FARADELEGILOR. Conducatorii lumii vor sa schimonoseasca firea omului. O SA FIE UN RAZBOI INFRICOSAT. Si acum o sa fie foarte multi mucenici. NU NE-A RAMAS ALTC
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare