General chinez: “Vom apara Iranul chiar daca asta ar insemna AL TREILEA RAZBOI MONDIAL

2-12-2011 3 minute Sublinieri

Dușmanii Iranului sunt și dușmanii chinezilor, indiferent ce ar însemna acest lucru. Asta este concluzia trasă în urma afirmației lui Zhang Zhaozhong, un important general chinez, care a declarat că ei, chinezii nu vor ezita să apere Iranul chiar dacă acest lucru ar însemna declanșarea celui De-al Treilea Război Mondial.

Afirmația vine după ce guvernul de la Beijing a estimat miercuri că sancţiunile occidentale împotriva Iranului ‘vor complica, vor agrava situaţia‘ şi vor conduce la intensificarea confruntării pe tema programului nuclear al Teheranului. ‘China a fost totdeauna împotriva sancţiunilor unilaterale faţă de Iran‘, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Weimin, după ce SUA, Marea Britanie şi Canada au anunţat sancţiuni împotriva Iranului.

Potrivit Chinei, presiunile şi sancţiunile nu pot rezolva ‘fundamental’ problema dosarului nuclear iranian. ‘Din contră, ele vor complica, vor agrava situaţia şi vor intensifica disputa (pe această temă), mergând împotriva păcii şi a stabilităţii regionale‘, a spus Liu Weimin.

Noile sancţiuni vizează în special sectoarele bancar şi petrolier. Ele au fost anunţate în urma unui recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în care se menţionează o ‘posibilă dimensiune militară’ a programului nuclear iranian.

China – care cumpără mult petrol – a devenit primul partener comercial al Iranului, cu schimburi bilaterale în valoare de 30 miliarde de dolari, faţă de numai 400 milioane acum 15 ani.

Rusia, aliat al Iranului şi ale cărei poziţii sunt apropiate de cele ale Chinei, a calificat aceste noi măsuri drept ‘inacceptabile’.

Iranul nu va da înapoi cu privire la programul său nuclear în pofida unor noi sancţiuni occidentale, a declarat miercuri preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în cursul unui discurs transmis în direct de televiziunea de stat, informează AFP.

Iranul nu se lasă impresionat de sancțiuni

Vă sfătuiesc să renunţaţi la aceste metode (sancţiuni), să nu credeţi că starea rea de spirit, faptul că vă arătaţi dinţii şi ghearele vor opri poporul iranian din calea sa de a stăpâni tehnologia nucleară‘, a declarat Ahmadinejad la Pakdasht, oraş la est de Teheran, reafirmând că Iranul ‘nu doreşte armă atomică‘.

În relaţiile dintre Iran şi Vest, diplomaţia joacă un rol din ce în ce mai redus. Dacă diplomaţia dispare, ce urmează? Perspectivele unui război între Iran şi adversarii săi din Vest nu mai pare atât de improbabil, scrie Time într-un comentariu, adăugând că şi Teheranul, şi aliaţii occidentali ar avea destule argumente la dispoziţie pentru a acuza cealaltă tabără că a instigat conflagraţia.

Cea mai nou escaldare a tensiunilor a avut loc miercuri, când activiştii radicali iranieni au dat buzna în ambasada Marii Britanii la Teheran, cel mai probabil cu acordul ayatolahului Ali Khamenei, chiar dacă acest lucru este negat în Iran. Aşa cum era de aşteptat, Vestul a reacţionar rapid la acest atac direct asupra diplomaţilor britanici. Londra şi-a retras ambasadorul de la Teheran şi a închis ambasada Iranului din Marea Britanie. Germania, Franţa şi Olanda şi-au rechemat ambasadorii de la Teheran pentru consultări, iar Norvegia şi-a închis ambasada.

Un embargo petrolier

Azi, miniştrii de externe din statele UE se întâlnesc pentru a discuta despre sancţiuni ce ar putea viza banca centrala iraniană şi importurile europene de petrol iranian. În SUA, măsuri similare sunt discutate, cu susţinerea democraţilor şi a republicanilor.

Un embargo petrolier ar putea să nu dea însă rezultatele aşteptate, spun unii critici. În primul rând, interdicţia importurilor petroliere iraniene ar putea duce la creşterea preţurilor ţiţeiului, ultimul lucru dorit de Vest în condiţiile crizei financiare cu care se confruntă. În al doilea rând, Teheranul ar putea răspunde sancţiunilor prin blocarea Strâmtorii Hormuz, prin care trece cea mai mare parte a petrolului din Golf, adică 40% din producţia globală.

Există destule argumente împotriva unui atac militar. Oficialii militari americani au subliniat în mai multe rânduri că un atac aerian asupra instalaţiilor nucleare iraniene ar putea cel mult să întârzie cursul programului nuclear. Cu aproximativ 3 ani. În schimb, atacul ar spori determinarea Iranului şi ar putea declanşa un război regional. Există evident destui entuziaşti care s-ar grăbi să pornească un astfel de război. Nu puţini sunt oficialii israelieni care au atras atenţia săptămânile trecute că o soluţie militară pentru problema iraniană pare mai probabilă decât cea diplomatică.

Diplomaţia, pe plan secund

De altfel, diplomaţia nu pare să mai facă multe progrese. Fostul şef al Statului Major Interarme american, amiralul Mike Mullen, a avertizat anul trecut că SUA şi Iranul nu au mai avut un canal direct de comunicare la nivel înalt din 1979. El a notat că în mijlocul Războiului Rece, SUA şi URSS menţineau totuşi canale de comunicare care au ajutat la evitarea unei confruntări catastrofale.

Un conflict există deja, doar că este secret. Asasinarea unor oameni de ştiinţă iranieni, exploziile misterioase de la bazele militare iraniene şi atacurile informatice care au vizat programul nuclear iranian sunt puse pe seama acţiunilor serviciilor secrete israeliene sau poate chiar occidentale. Time apreciază că asaltul de la ambasada Marii Britanii la Teheran ar putea să fie chiar răspunsul Iranului pentru toate atacurile amintite.

Disensiuni în Iran

Situaţia e complicată şi în interiorul regimului iranian. Campania pentru adoptarea legii ce ar fi dus la retrogradarea relaţiilor diplomatice cu Marea Britanie a fost condusă în parlament de preşedintele legislativului, Ali Larijani, un oponent al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

În schimb, ministrul de externe iranian a criticat atacul de la ambasadă, iar şeful poliţiei, aliat al lui Ahmadinejad, a promis că îi va aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei. Ce se întâmplă? O explică un analist politic iranian, citat de Financial Times: “Opozanţii lui Ahmadinejad speră să scape de el declanşând o criză internaţională, fără să realizeze cât de scump ar putea să îi coste acest lucru, într-un moment în care Iranul se află deja sub o presiune internaţională uriaşă.”

Raportul care a evidenţiat dimensiunea militară a programului nuclear iranian nu va atrage noi sancţiuni ale ONU, în condiţiile în care China şi Rusia se opun. Prin urmare, SUA şi statele europene se grăbesc să adopte măsuri unilaterale. Ameninţările Israelului cu un atac aerian preventiv nu fac decât să escaladeze şi mai mult tensiunile, iar regimul de la Teheran trebuie, la rândul său, să se ridice la înălţimea ameninţărilor.

Pentru a evita o eventuală conflagraţie, scrie Times, ambele tabere ar trebui să accepte un compromis. Dar pentru asta este nevoie de diplomaţie, iar diplomaţia nu mai este la modă în relaţiile Occidentului cu Iranul, concluzionează publicaţia.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “General chinez: “Vom apara Iranul chiar daca asta ar insemna AL TREILEA RAZBOI MONDIAL

  1. Pingback: ”LUMEA SUB AMENINTAREA CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL”: ce se mai intampla in Iran, Siria, Egipt si ce mai zice SUA despre SCUTUL ANTIRACHETA
  2. Pingback: Rusia AVERTIZEAZA Israelul sa nu declanseze o ACTIUNE MILITARA impotriva Iranului
  3. Pingback: Iran: inca o EXPLOZIE-SABOTAJ ce vizeaza programul nuclear? Ce-o fi cu parteneriatul strategic ROMANIA - TURCIA?
  4. Pingback: ISRAEL VA ATACA IRANUL IN 2012, conform unor previziuni - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Ron Paul: sanctiunile SUA sunt ACTE DE RAZBOI COMERCIAL fata de Iran, China si Rusia (video)/ UE PUNE SUB EMBARGO IMPORTUL DE TITEI IRANIAN/ “Teocratia de cumetrie” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare