NOUA ORDINE EUROPEANA: saracie planificata de la an la an/ BASESCU A DEVENIT ANTI-SISTEM SI ANTI-PIATA?!/ Vremurile in care pariul pe Apocalipsa a devenit rentabil

14-12-2011 8 minute Sublinieri

Concedierile si reducerea cheltuielilor sociale vor continua “NEMILOS” – anunta presedintele Basescu

  • Gandul.info:

Wall Street Journal: Se pregăteşte EXODUL băncilor vestice din Europa de Est. Vasilescu, BNR: “Îi lăsăm să spună ce au de gând şi după aceea analizăm

Presiunea pusă de UE pe marile bănci vestice pentru a-şi majora capitalurile ar putea duce la un adevărat exod din statele din Europa de Est, ceea ce ar duce la scăderea dramatică a creditării şi la anularea şanselor de revenire economică, susţin jurnaliştii de la Wall Street Journal.

Contactat de gândul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că “lucrurile sunt atât de sensibile încât este riscant să discutăm ipoteze“. “Eu nu văd motive pentru o eventuală retragere a băncilor vestice sau din altă parte, mă refer la băncile greceşti, din România. Dimpotrivă, sunt multe motive în favoarea rămânerii şi consolidării operaţiunilor de la noi“, ne-a declarat consilierul guvernatorului, care a precizat că aceasta este părerea sa personală şi că ea nu reprezintă poziţia oficială a Băncii Naţionale. Întrebat dacă există discuţii sau o posibilitate reală ca unele bănci să decidă să se retragă din sistemul bancar local, Vasilescu a subliniat căÎi lăsăm să spună ce au de gând şi după aceea analizăm“.

Jurnaliştii de la Wall Street Journal, una dintre cele mai reputate publicaţii economice din lume, susţin că după ce în ultimii ani zeci de grupuri bancare din statele vestice s-au grăbit să cucerească pieţele încă neocupate din Europa de Est, acum există un risc real “să se întoarcă roata”. “Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că la nivelul Europei de Est creşterea creditării va fi foarte slabă. Cred însă că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor“, a declarat Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics, Londra.

În momentul de faţă cel puţin şapte grupuri bancare europene încearcă să îşi vândă operaţiunile din Polonia şi Turcia pentru a face rost de lichidităţile necesare majorării de capital care a fost impusă de UE pentru a calma pieţele financiare, notează sursa citată.

Mesajele mixte al bancherilor

Anunţurile oficiale ale bancherilor sunt însă mixte. În timp ce Commerzbank, Germania, şi UniCredit, Italia, prezentă în România prin UniCredit Ţiriac Bank, au anunţat că au în vedere reducerea sau chiar renunţarea la creditare în unele state din Europa de Est, austriecii de la Erste, care deţin cea mai mare bancă din România, BCR, au trimis un mesaj mai degrabă optimist. (…)

EUROPA ÎN CRIZĂ: Salvarea euro prin mărirea contribuţiilor către FMI – un plan destinat EŞECULUI. Marile puteri NU VOR să crediteze Fondul

 Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că face tot ce e posibil să fie respectată decizia Consiliului European privind obligaţia băncilor străine de a-şi menţine fluxurile de capital în România, dar că există, în continuare, riscul ca băncile mamă să-şi retragă banii.

Problema majoră pe care o putem avea este retragerea capitalurilor din România pentru consolidarea băncilor mamă. Nu vreau să vă alarmez, pentru că facem tot ce putem ca decizia Consiliului European să fie respectată. Mă refer aici la decizia ca băncile străine să nu-şi diminueze fluxurile de capital. Dar acest risc îl luăm în considerare pentru a nu fi prinşi nepregătiţi“, a declarat Traian Băsescu, azi, la Istanbul, la Forumul economic Turcia-România.

Preşedintele a făcut această afirmaţie în contextul în care le-a vorbit oamenilor de afaceri din Turcia despre ceea ce consideră a fi cele “două vulnerabilităţi ale economiei româneşti”: retragerea capitalurilor pe care băncile străine le au în România și reducerea exporturilor. Traian Băsescu spune că întrevede o scădere a exporturilor către Germania, Franţa, Italia şi Spania – primele patru ţări în ordinea volumului de schimburi comerciale cu România – deoarce în aceste state se va înregistra o reducere a creşeterii economice.

Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.

Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate“, a declarat pentru Business 24 consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu. (…)

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea spune ca economia Romaniei nu poate sustine un deficit mic prin marirea veniturilor decat prin scaderea cheltuielilor. In opinia acestuia, ar trebui sa ne asteptam la un numar de disponibilizari mai mare, marirea taxelor si a impozitelor si, pirn urmare, scaderea puterii de cumparare. E o sansa de a ne moderniza, dar cu costuri sociale mari care pot fi transformate in avantaje numai cu un alt tip de guvernare. Daca deficitul se micsoreaza de la an la an, fiindca anul viitor e planificat la zero, atunci in mod inevitabil ne vom indrepta spre saracie“, a declarat Mircea Cosea pentru Business 24.

Potrivit acestuia, noul acord european va fi extrem de periculos pentru Romania in conditiile unei economii neperformante, cand exporturile nu pot face fata, lucru care vor duce la incetinirea ritmului de crestere si reintoarcerea in recesiune. Lucrul cel mai grav este ca putem intra intr-un cerc vicios al saraciei, sa avem o saracie aproape planificata de la an la an. Noi am mai avut o asemenea situatie pe vremea lui Ceausescu, care a facut acelasi lucru cu nebunia lui de a reintoarce imprumuturile intr-un termen foarte scurt, ceea ce a dus la scaderea catastrofala a consumului si la caderea industrial“, a mai adaugat Mircea Cosea. (…)

Doar BCE are puterea suficient de mare pentru a face fata acestei crize din Europa, a declarat seful Pimco, Neel Kashkari. “Daca nu BCE, atunci cine altcineva? Banca Centrala pierde din vedere faptul ca au loc pagube reale pentru economia europeana si pentru cea globala si cu cat asteapta mai mult, cu atat mai daunatoare va deveni aceasta criza“, a declarat acesta intr-un interviu CNBC.

Kashkari se teme ca actuala criza a datoriilor europene s-ar putea raspandi in SUA.

Sper ca ceea ce se intampla in Europa sa nu anuleze toate alegerile dureroase pe care America a trebuit sa le faca pentru a-si slava sistemul financiar si pentru a stabiliza economia“, a mai spus acesta. Seful Pimco spune ca a fost extrem de dezamagit de intalnirea liderilor europeni care au venit doar cu o jumatate de masura.

Asteptam cu nerabdare o solutie indrazneata care sa rupa acest cerc vicios in care pietele isi pierd increderea, costurile imprumuturilor sunt in crestere, iar datoria devine greu de suportat, fapt ce diminueaza increderea“, mai spune Kashkari. Potrivit acestuia, Europa are nevoie de economii care sa creasca astfel incat sa sprijine efectiv datoria pe care au acumulat-o. Seful Pimco a rememorat faptul ca BCE a dorit sa cumpere obligatiuni din partea tarilor cu probleme cu un an in urma, pentru ca contagiunea sa nu se raspandeasca de la Grecia la Italia si Spania si direct in marile puteri ale Europei. Acesta a mai precizat ca BCE trebuie sa creeze un scut anti-glot pentru a proteja Italia si Spania, iar natiunile slabe ca Grecia sa fie lasate sa intre treptat in default pentru ca mai apoi sa paraseasca zona euro.

Solutia pentru criza datoriilor suverane cu care se confrunta tarile europene este un “armistitiu negociat” intre guverne si finantatori, care sa nu impuna masuri de austeritate insuportabile pentru populatie si sa garanteze, in acelasi timp, ca pietele isi vor primi banii inapoi “intr-un timp rezonabil”, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, la prezentarea Raportului de Competitivitate al Camerei de Comert Americana din Romania (AmCham).

“Eu cred ca aceasta confruntare dintre piata si liderii europeni trebuie sa inceteze printr-un armistitiu pe un termen de 3-4-5 ani, pentru ca noi nu avem solutii sa castigam protejandu-ne natiunile si piata nu ii poate omori exact pe cei de la care a castigat cel mai mult – guvernele”, a spus Basescu. El a afirmat ca propunerile formulate la ultimul summit european nu rezolva actuala criza a datoriilor suverane: “Deciziile luate acum nu sunt pentru a stopa criza datoriilor suverane. Opinia mea este ca masurile decise acum sunt pentru a ne schimba modul de actiune in viitor, dar ele nu rezolva nici datoriile Italiei, nici ale Greciei (…) nici ale Romaniei, nu le rezolva pe ale nimanui. S-au discutat doar mecanismele care sa evite pentru viitor o astfel de criza, dar nu si solutiile pentru iesirea din actuala criza”.

Basescu a sustinut ca in acest moment “politicienii europeni trebuie sa negocieze cu pietele, si nu brutal”, in conditiile in care, daca se va repeta “exercitiul cu Grecia“, cand bancile au fost nevoite sa renunte la o parte din sumele imprumutate Atenei, “probabil ca nu vom putea ajunge la o intelegere cu piata”. “Va trebui sa gasim formula armistitiului in avantajele ambelor parti. Sa nu ne impinga la masuri de austeritate ce nu pot fi sustinute social iar finantatorii guvernelor – banci, fonduri de investitii, piata pur si simplu – sa aiba certitudinea ca intr-un timp rezonabil, dar nu acum, isi vor primi banii pe care i-au imprumutat guvernelor zeci de ani, bani care le-au adus profituri destul de mari”, a explicat serul statului, adaugand: “Solutia crizei datoriilor suverane in Europa e un armistitiu negociat”.

In opinia lui Basescu, summitul de la Bruxelles a relevat aparitia celui “mai tare politician al lumii”.

“Probabil unii vor fi dezamagiti ca nu se numeste nici Obama, nici Putin, nici Sarkozy, nici Merkel, nici Basescu. Numele acestui politician se numeste piata”. “Nu am mai auzit in ultimele luni politicieni care sa vorbeasca despre ce-i de facut pentru popoarele lor, care e situatia financiara a celor care i-au ales, toti incearca sa le satisfaca cererile pietei. Toti, fara exceptie, privim in primul rand la ce e acolo. E clar ca piata ne-a adus pe toti cu spatele la zid, cel putin pe europeni, si ne cere mai mult decat putem da”, a comentat acesta.

Procesele de reformă a statului vor continua “nemilos” prin reducera aparatului de stat în teritoriu şi la nivel central, un obiectiv important fiind ca statul să înceapă să delege atribuţii către sectorul privat, potrivit preşedintelui Traian Băsescu.

Vom continua, aş spune nemilos, procesele de reformă a statului, chiar dacă este an de criză, prin reducerea aparatului de stat în teritoriu şi la nivel central. Sperăm să ajungem la momentul în care statul să începeapă să delege din atribuţiile lui şi către sectorul privat. Cheltuielile cu aparatul de stat şi cu programele sociale sunt prioritare în reducerea cheltuielilor”.

… In Mathesis sau bucuriile simple, daca nu ma-nsel, Constantin Noica zicea ca oamenii sunt in stare sa suporte orice sacrificiu, doar pentru placerea de a putea spune mai apoi “v-am spus eu!”. De aici si placerile perverse ale profetilor Apocalipsei. Dar cand placerea lui «v-am spus eu! » e dublata si de bani – multi bani – cum sa-i mai rezisti ? Sincer, nu stiu daca scenariul prezentat de Daniel Oanta pe Voxpublica (aici) e real sau nu. Pur si simplu, nu ma pricep. Dar mi se pare fascinant si doar ca ipoteza de lucru. Rezumand, scenariul suna asa: Toata lumea e de acord. Salvarea euro – si, implicit, a Uniunii Europene – depinde de recastigarea increderii « pietelor ». Dar daca « pietele » au apucat deja sa parieze pe prabusirea euro, ce le-ar mai putea convinge ? Cum sa mai “recastigi” increderea unor piete care au pariat deja pe neincredere?

Primele strambaturi din nas au aparut deja: It’s too little, too late; Marea Britanie ramane pe dinafara, ceea ce creeaza complicatii institutionale (cream structuri paralele ?); n-avem eurobonduri ; masurile trebuie adoptate prin referendumuri de modificare a Constitutiei (vezi argumentul Basescu), s.a.m.d.. Luate una cate una, toate contra-argumentele au macar o doza de logica si de bun simt. Dar, daca folosim «scenariul Oanta», indiferent care ar fi fost concluzia summit-ului de la Bruxelles, “pietele” ar fi reactionat la fel – stramband din nas. E greu sa te lasi convins, cand nu vrei, ba ai mai si pariat ca nu vei fi.

Repet: speranta mea e ca Daniel Oanta se inseala. Dar simplul fapt ca un asemenea scenariu este, macar teoretic, posibil, s-ar cuveni sa ne puna pe ganduri: In ce fel de lume traim, daca pariul pe Apocalipsa a devenit rentabil? Reformuland: In ce fel de lume traim, daca speculatorii fac muzica, iar politicienilor nu le mai ramane decat sa danseze (impleticit)? […]

Cu tirania politica e relativ simplu, zicea Tocqueville. Tiranul poate fi, eventual, decapitat. In cazul opiniei publice, insa, pe cine sa decapitezi? In cazul “pietelor”, cu cine sa te rafuiesti? Nu-l poti acuza pe Gigi (sau pe Soros), ca face si el ce poate – bani. Dupa cum George Soros a recunoscut cinstit, ceva e profund gresit cu sistemul in care lui ii e ingaduit sa faca profetii care se implinesc pentru simplul motiv ca … le face (self-fullfilling) : « Daca eu zic ca dolarul va creste » – zicea Soros – « si lumea ma crede, lumea va cumpara dolari si, ca urmare, dolarul va creste. Dupa care, toti ma vor lauda pentru asemenea ‘preziceri’ . Si de fiecare data, cu fiecare ‘reusita’, impactul meu va spori.».

Amuzant, poate, la o scara mai mica – sa-ti poti ingadui sa dezvalui trucul si sa nu se intample nimic, pentru ca toti il stiu. […]

Nota noastra:

Mai devreme decat ne asteptam, se face pregatirea terenului pentru urmatorul summit european “istoric” si pentru urmatoarea etapa a edificarii guvernului unic european: garantarea datoriilor suverane de catre BCE (prin emiterea eurobondurilor) si inlocuirea FMI cu Mecanismul European de Stabilitate. Pentru ca acestea sunt prezentate drept “solutii” pentru datoriile suverane. Instituirea lor nu va schimba insa cu nimic lucrurile pentru populatie si pentru rasariteni – mai ales pentru noi. Aceeasi saracie, aceeasi “austeritate” – planificata insa mai atent si mai draconic direct de la Bruxelles.

In acest joc intra si santajul oneros al bancilor care ameninta ca se retrag de la noi, in asistenta “analitica” a BNR, care sta si analizeaza, si in observatia seaca a presedintelui Romaniei, care mai are si tupeul sa constate ca exporturile vor scadea ca urmare a recesiunii europene. Pai daca creditarea moare, iar exporturile cad, asta inseamna recesiune accelerata si la noi si, prin urmare, obligarea la si mai multe cheltuieli sociale taiate, la si mai multi bugetari dati afara si la si mai multe taxe si impozite. Pentru ca altfel, nici nu e posibila respectarea tintelor inumane, aberante, de deficit pe care acelasi presedinte le vrea in Constitutie!

Reamintim ca recent BNR a adoptat, brusc si nejustificat, unele pozitii “anti-sistem” fata de bancile straine de la noi. Nu doar tardiv si total lipsit de orice masura concreta, ci si foarte cinic si parte a acestui scenariu in care dusmanii: bancile si pietele, sunt aratate de degetul ca bau-baul copilului. Ele, aflam acum si de la presedintele Traian Basescu, alt mincinos si intarziat “erou” anti-sistem, sunt vinovate pentru austeritate, adica pentru saracirea planificata a populatiei.

Dar cine le-a lasat si le-a creat cadrul necesar pentru a isi face de cap toti acesti ani?! Cine le vinde totul din tara, in graba suspecta de tradare nationala?

Care e sensul acestei atitudini “anti-sistem”? Evident, unirea politicienilor impotriva pietelor si cum se poate face aceasta unire decat intru… Uniune, adica prin crearea guvernului european? Ceva de genul: numai daca vom crea Statele Unite ale Europei vom impusca, dintr-o data, mai multi iepuri: vom avea destula putere sa punem la respect pietele si bancile si sa practicam o austeritate rezonabila (pentru Vest, in Est ea va fi la maximum brutala, fiindca se poate); in plus, conform zicerilor mai vechi, vom avea greutate economica in context global (ca sa folosim si limba lor de lemn).

Nu, nu e vorba de o confruntare intre politicieni si piete, ci de un complex guverne-banci centrale-piete/speculatori care face tot acest joc, scenariu, conspiratie, numiti-l cum vreti, pentru a putea institui statul european si controlul european al tuturor resurselor economice.

Si daca “pietele” nu se vor declara multumite nici macar de instituirea Statelor Unite Europene? Atunci, la nivelul acela al jocului, va fi nevoie de o solutie si mai radicala, si mai revolutionara…


Legaturi:


Categorii

Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “NOUA ORDINE EUROPEANA: saracie planificata de la an la an/ BASESCU A DEVENIT ANTI-SISTEM SI ANTI-PIATA?!/ Vremurile in care pariul pe Apocalipsa a devenit rentabil

  1. Eu vad un calcul simplu in toata povestea asta:noi ca tara daca nu iesim acum din acest conglomerat anti-oameni riscam sa ramanem blocati in el.politica de PR a sistemului ticalosit a lui basescu a dat roade.si acest lucru este usor de observat din reactia romanilor nostri cand vine vorba de politica fiscala corupta de la noi.si atunci cand vezi ca la tine este negru iar in vest este alb,normal ca vrei si tu alb si, vezi cedarea autoritatii romanesti un lucru bun.vedeti cum lucreaza acesti tradatori cu mintile noastre,practic ne intorc impotriva noastra,impotriva faptelor inaintasilor nostri care au avut nitel caracter si spirit national nu ca acesti tradatori fara nimic uman in ei.
    Ca si simplu fapt,vedeti exemplu polonez:opozitia de acolo a luat atitudine fata de slugarnicia presedintelui… deh … da ….acolo oamenii nu sunt timorati ca sunt hoti,cersetori si lenesi cum sunt la noi.

  2. Dublul discurs al presedintelui este izbitor: dimineata declara ca miza confruntarii se afla intre politicieni si piata, deci intre politica si economie, cum ar veni, aratand ca e nevoie de o revansa a politicului, iar acum, seara, la sedinta de guvern, cere imperativ … DEPOLITIZAREA dezbaterii despre acordul fiscal care a fost diktat la ultimul summit european. Adica, a nu se discuta ce au dictat pietele! Pentru ca singurul care are dreptul sa fie om politic… e presedintele?!

  3. Iata si confirmarea, in termeni tehnic-economici, a faptului ca asistam la pregatirea terenului pentru inca o decizie “cruciala” la nivel european (vezi Nota noastra din postarea de mai sus):

    În paralel, ECB continuă programul de cumpărare din piață a obligațiunilor PIIGS (prin SMP) limitând astfel în practică , deși refuzând să declare explicit, randamentele. Avantajul acestei tehnici este menținerea presiunii pe guvernele care trebuie să implementeze măsuri de austeritate nepopulare. Trebuie menționat că, momentan, dimensiunea acestor măsuri nu creează presiuni inflaționiste în principal pentru că SMP a fost dublat până acum de măsuri de sterilizare (atragere concomitentă de lichidități din piață). Estimarea este că SMP poate crește încă €100 de miliarde (de la dimensiunea prezentă de €207 miliarde) și să continue să fie acompaniat de sterilizare totală. Peste acest prag, SMP va începe să cauzeze, în practică, creșterea masei monetare. În opinia multor economiști, însă, măsurile discutate mai sus nu sunt suficiente pentru că în sudul Europei avem deja de-a face cu deflație și o puternică contracție a lichidității, ceea ce are un impact negativ asupra creșterii economice. În consecință, mă aștept ca începutul lui 2012 să aducă măsuri adiționale de creștere a masei monetare, culminând potențial cu „quantitative easing” la scara UE. De exemplu, BCE ar putea anunța, similar cu Fed sau BoE, cumpărarea de obligațiuni ale tuturor țărilor din zona Euro (în proporții prestabilite), ceea ce ar fi conform cu mandatul de menținere a stabilității prețurilor în cazul de față amenințate de deflație.

    http://www.contributors.ro/economie/bruxelles-%E2%80%93-un-post-mortem/ (punctul de vedere este favorabil acordului)

  4. Da, dar intre timp se ganesc si la sufletele europenilor. Maine se va tine o slujba ecumenica la Capela Europei de la Bruxelles cu prilejul Craciunului, la care va participa si lector universitar preot, Sorin Selaru.
    Pe situl Capelei se precizeaza” Fara lobbyng in timpul Liturghiei!”, asta pentru cazul in care participa crestini actionari ai unor societati multinationale…

  5. Pingback: D'ale austeritatii: DATORIILE PUBLICE sunt o ARMA ATOMICA nefolosita iar Germania IMPRUMUTA tarile "periferice" ca sa ii fie CUMPARATE produsele de export
  6. Pingback: [video] AUSTERITATEA NE INFUNDA ECONOMIA, contrar propagandei FMI (Financial Times)/ Cehia si Ungaria ATACA ACORDUL FISCAL EUROPEAN
  7. Pingback: Mecanismul European de Stabilitate: DICTATURA EUROCRATILOR DEMONSTRATA VIDEO - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: “Apocalipsa” UE-2012: “cataclismul EURO” (FITCH) si “catastrofa destramarii UE” (SOROS)/ GRECIA: situatie grava in SISTEMUL SANITAR/ Sistemul de pensii publice din Europa: BOMBA CU CEAS/ BCE+BANCI=LOVE (stiri economice)
  9. Pingback: Mugur Isarescu: 2012, anul MARILOR TRANSFORMARI. Guvernatorul BNR: am lucrat bine cu Mihai Razvan Ungureanu/ Cerintele FMI ne afunda definitiv/ Grecia, spre un EXIT EURO? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Ilie Serbanescu si Iulian Iancu despre TRATATUL FISCAL european insusit de Traian Basescu. COLONIALISM INJUST PRIN CARE NE CONDAMNAM LA SARACIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: TRATATUL FISCAL si inceputul returnarii DATORIEI CATRE FMI/ Demontarea miturilor despre LENEA GRECILOR/ Cum face Germania PROECTIONISM/ Creditul si datoria publica: NOUL SISTEM SCLAVAGIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Eurocratii pregatesc o NOUA ORDINE EUROPEANA. Soros tine aproape - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: CONSPIRATIA EURO, cea mai ampla din istorie? Cum au ajuns STATELE UNITE ALE EUROPEI “SINGURA ALTERNATIVA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Tratatul european, “OPTIUNEA SEVERA” a lui Traian Basescu: o “bataie de joc”. UE = SPATIUL VITAL pentru Germania + SFARSITUL DEMOCRATIEI SI AL STATULUI NATIONAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare